Dodaj do ulubionych

Prosze o szybko pomoc!!

19.06.11, 23:00
Pierwszy raz w zyciu to sie zdarzylo, wiec nie wiem co robic? Co radzicie??
Maly przed chwila wymiotowal przez sen, w koncu obudzil sie. Wymiocin bylo bardzo duzo.
Wrocil od babci i jadl to samo co oni.... Nie ma goraczki, ani kataru .... Pokaszluje troche. W sumie moze kaszle po tych wymiotach i cos go drazni-sama nie wiem....
Co, to moze byc? Zatrucie czy jakies inny syf? Powiedzial mi przed chwila ze boli go brzuszek.
Co mam mu teraz podac? Absolutnie nie orientuje sie w tej tematycesad
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:07
      Bez paniki, może jakieś zatrucie, może jelitówka. Podawaj niegazowaną wodę w małych ilościach, po łyżeczce, ale często, żeby się nie odwodnił. Jutro ścisła dieta, jak nie będzie wymiotował daj pieczywo ryżowe, wodę albo gorzką herbatę do picia.
      • q_fla Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:08
        I weź postaw koło łóżka małą miskę i niech do niej wymiotuje, ja zawsze tak robię, nie muszę potem łóżka przebierać.
    • zjawa1 Re: Dodam!! 19.06.11, 23:08
      Ze temperatura ciala jakby nizsza niz zawsze??? Niewiele, ale jednak nizsza niz norma. Co, to moze myc? I co teraz robic?
      • q_fla Re: Dodam!! 19.06.11, 23:10
        Jak wyżej.
        I uspokój się bo panikujesz jakby dzieciak był ciężko chory....
      • w_miare_normalna Re: Dodam!! 19.06.11, 23:27
        jesli masz diphergan to podaj, dużo picia dawaj i podaj smecte albo orsalit
        a jutro do lekarza
        ja tam zawsze dmucham na zimne i lece od razu
        w zeszlym tygodniu mloda zaszela wymiotowac w sobote i rzygala cala noc i pol niedzieli
        na IP po zbadnaiu okazalo sie, ze ma rowniez czerwone gardlo
        w poniedzialek juz nie wymiotowala (zatrula sie skorka pomidora podobno, a rowniez ja jadlam i mi nic nie bylo) ale zaczela kaszlec i tak jestesmy juz 14 dzien na antybiotyku- 10 dni jeden, ale poprawy nie bylo, wiec teraz ma ten sam,a le silniejsza dawke
      • mama_i_igor Re: Dodam!! 20.06.11, 12:30
        Zamiast siedzieć przed kompem jedź do lekarza!!!!!!!
    • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:14
      kaszel przewaznie oznacza mdłosci, dzieci tak reagują, podawaj ciepłą wodę przegotowaną badz herbatę, o odwodnieniu nie ma mowy bo wymiotował tylko raz wiec bez paniki by podawać po łyzeczce itd wink jak boli go brzuszek podaj ibufen i niech popije ciepłą herbatką czy wodą. Mozesz podać smectę, chodz dzieci jej nie lubia, nie wiem ile twoj maluch ma lat, mój 2,5 wiec 1/2opakowania wtedy podaję z herbatką ale nie chce jej pić wink
      • q_fla Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:20
        ez paniki by podawać po łyzeczce itd wink

Przy wymiotach nie powinno sie podawać większej ilości płynów, bo istnieje duże prawdopodobieństwo ich nawrotu. Właśnie podawanie po łyżeczce w odstępach kilkuminutowych jest jak najbardziej właściwe.
        • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:27
          q_fla napisała:

> ez paniki by podawać po łyzeczce itd wink
          >
          > Przy wymiotach nie powinno sie podawać większej ilości płynów, bo istnieje duże
          > prawdopodobieństwo ich nawrotu. Właśnie podawanie po łyżeczce w odstępach kilk
          > uminutowych jest jak najbardziej właściwe.
          tak ale przy silnych wymiotach, zatruciach, jelitówce, rotawirusie itd.. a to było jak narazie jednorazowe, wiec nie pisze, ze ma podać odrazu litr płynu na raz ale spokojnie te parę łyków ciepłej herbaty/ wody moze dziecko wypić, a nawet i przy silnym zatruciu zaleca sie picie około 15-20 ml wody co 15 min.
        • zjawa1 Re: i znow mial kolejne wymioty:((( 19.06.11, 23:27
          Tym razem wymiotowal sama chyba woda.... Duzo tegosad(( Miska nic nie da, bo tym razem zwymiotowal mi na moje lozko znow w pol snie... Masakra i straszny mokry kaszel, non stop kaszle nawet prawie spiac...
          • w_miare_normalna Re: i znow mial kolejne wymioty:((( 19.06.11, 23:29
            moze ma gardlo czerwone ?
            moja za kazdym razem kiedy ma chore gardlo/krtan wymiotuje
            moja lekarka twierdzi, ze to normalne
            ale nie zgadza mi sie tu bol brzucha

musialo dziecku cos zaszkodzic
            a wczesniej juz pokaslywal ? bo moze miec gardlo pozdraznione od wymiotow
            • zjawa1 Re: i znow mial kolejne wymioty:((( 19.06.11, 23:37
              Gardlo jest ok! codziennie opsesyjnie mu jz sprawdzamsmile Samopoczucie tez chyba ok, nie zachowuje sie jak dziecko, ktorego cos lapie.... a moze to dopiero poczatek jakiegos syfa, pewnie znow dopadnie nas jakis ,,oryginal".... maskra, mam nadzieje, ze to nietsrawnosci!!
              Moze tak byc? Wymiotowal dosc duzymi kawalkami miesa, wiec moze nie pogryzl odpowiednio i cos mu lezy na zoladku?
              Niestety nie mam w domu Smecty itp.
              • w_miare_normalna Re: i znow mial kolejne wymioty:((( 19.06.11, 23:42
                oczywiscie, z emoze tak byc
                jesli wychodza mu dosc duze kawali miesa tyzn, ze dobrze nie pogryzl, wiec sie nie strawily
                o matko skad ja to znaaaaam
      • jakw Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:27
        madzik29 napisała:

> o odwodnieniu nie ma mowy bo wymiotował tylko raz wiec b
        > ez paniki by podawać po łyzeczce itd wink
        Ale przy ewentualnych skłonnościach do wymiotów podanie większej ilości płynu naraz może poskutkować dalszymi wymiotami. Jak pić to częściej po łyczku.

jak boli go brzuszek podaj ibufen i nie
        > ch popije ciepłą herbatką czy wodą. Mozesz podać smectę, chodz dzieci jej nie
        > lubia, nie wiem ile twoj maluch ma lat, mój 2,5 wiec 1/2opakowania wtedy podaję
        > z herbatką ale nie chce jej pić wink
        Jak nie ma rozwolnienia , za to są skłonności do wymiotów to i smectę, i ibufen bym młodemu na razie darowała. W takim wypadku to może po prostu herbata miętowa?
        • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:35
          jakw napisała:

> madzik29 napisała:
          >
          >
          > jak boli go brzuszek podaj ibufen i nie
          > > ch popije ciepłą herbatką czy wodą. Mozesz podać smectę, chodz dzieci je
          > j nie
          > > lubia, nie wiem ile twoj maluch ma lat, mój 2,5 wiec 1/2opakowania wtedy
          > podaję
          > > z herbatką ale nie chce jej pić wink
          > Jak nie ma rozwolnienia , za to są skłonności do wymiotów to i smectę, i ibufen
          > bym młodemu na razie darowała. W takim wypadku to może po prostu herbata mięto
          > wa?
          >
          >
          >
          mieta działa wymiotnie,
          a co ma smecta do ibufenu?
          polecam tez picie płynnego kiślu po troszku
          • zjawa1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:44
            Teraz mam juz totalne schizysad(((((( uroilam sobie, ze byc moze to jakies objawy pokleszczowe...Teraz pokojarzylam, ze z przeszlo 2 tyg temu wyciagnelam mu kleszcza.... zeswirujesad((( chyba.... Kaszle mokrym kaszlem, to chyba nie jest podraznienie?
            • w_miare_normalna Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:53
              moja tez kaszlama mokro i pediatrra twoerdzila na drugi dzien, ze te wymioty juz poniedzialkowo/wtorkowe to od ppodraznienia sa
              co do kleszcza to sie nie wypowiem nie mialam z nim jeszcze (odpukac) do czynienia
            • gemmi18 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 00:30
              U tak małego dziecka po ukąszeniu kleszcza podaje się szybko antybiotyk - 7 dni. I jedzie wyjąć do gabinetu zabiegowego i najlepiej wziąć kleszcza ze sobą, oddać do laboratorium, gdzie badają, czy miał boreliozę i odebrać wynik na drugi dzień. Jeżeli miał, to dziecko dostaje antybiotyk (chyba że jesteś pewna, że wyjęłaś go do 6-8 godzin po jego wbiciu się i usunęłaś całego, z głową - w tym czasie bakterie nie zdążą jeszcze przejść), jeżeli nie, to masz pewność, że dziecku nic nie grozi. To tak na przyszłość, ale to bardzo ważne, bo objawy boreliozy mogą wyjść nawet po 2-3 latach, a wtedy ciężko przypomnieć sobie, że dziecko było ukąszone przez kleszcza. Informacje mam świeże i rzetelne, bo jesteśmy już po ukąszeniach.
              Z wymiotami nie pomogę, ale życzę zdrowia i poprawy, pozdrawiam.
          • jakw Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:47
            madzik29 napisała:

> mieta działa wymiotnie,
            Na zwykłe zatrucie całkiem nieźle działa.
            Ale fakt, jeśli to rotawirus, to zwykła odgazowana coca-cola będzie lepsza.

> a co ma smecta do ibufenu?
            Ale to ty proponowałaś ibufen czy smectę. Przy wymiotach takie specjały doustnie to raczej droga do dalszych wymiotów. Jakiś ibufen to ewentualnie może być w czopku (przynajmniej póki nie ma rozwolnienia).
            • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:52

> Ale to ty proponowałaś ibufen czy smectę. Przy wymiotach takie specjały doustni
              > e to raczej droga do dalszych wymiotów. Jakiś ibufen to ewentualnie może być w
              > czopku (przynajmniej póki nie ma rozwolnienia).
              >
              no przy silnych wymiotach to moze lepiej czopek, ale takich zwykłych ibufen czasami działa rozkuroczowo na żoładek i wymioty ustępują
              • q_fla Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 00:21
                Wymioty przyjemne nie są, ale są po to, żeby oczyścić żołądek z toksyn i z wirusa.
                Przecież nie wymiotuje trzecią dobę, rany.....
    • aniasa1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:38
      otwotzylabym okno, zeby bylo chlodno, malucha w pozycji polsiedzacej, jesli boli go brzuszek to dalabym paracetamol lub ibuprofen i na razie nie poila. Zwymiotowal dopiero drugi raz wiec bez obaw nie grozi mu ododnienie.Nie pnikuj na razie bo szkoda nerw. Postraj sie zeby zasnal. Kaszel po wymiotach czesto sie zdarza. Obserwuj na razie.
    • jakw Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:39
      Spróbuj krople żołądkowe, napar z mięty lub (mało pedagogicznie) odgazowana coca-cola. Mięta czy cola to w niewielkich ilościach (1-2 łyżeczki) co kilkanaście minut. Spionizuj też może młodego do pozycji bardziej półsiedzącej zamiast leżącej i na pewno niech nie śpi na wznak tylko na boku - mniejsze jest prawdopodobieństwo, że się zachłyśnie wymiocinami.
      Może to być zatrucie (nawet jeśli jadł to samo co oni, może mieć mniejszą tolerancję na jakieś potrawy, zwłasza, jeśli jest alergikiem), może być rotawirus, może zaczynać się jakieś inne choróbsko (moja starsza zaczynała tak kiedyś zapalenie pęcherza, a młodsza parę razy zapalenie ucha - fakt, że miały wtedy też temperaturę). Jeśli wymioty ograniczą się tylko do tych kilku w nocy to i tak jutro weź młodego na lekkostrawną dietę (najlepiej bez mleka i surowizn), jeśli dojdzie do tego rozwolnienie - idź do lekarza.
    • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:43
      mozesz podać rowniez probiotyk jak masz w domu, dicoflor 30 itd, gdy wymioty bedą sie utrzymywały podaj nifuroksazyd,nie wiem ile twoje dziecko ma lat, ale np dla 1,5 -3 latka podajesz w syropie 5 ml , jak masz tabletki to jak masz dawkę 100 to całą tabletkę ucierasz, rozpuszczasz w około 5 ml wody, jak masz dawkę 200 to 1/2 tabl
      • mak-111 Re: Prosze o szybko pomoc!! 19.06.11, 23:55
        ciepla woda pobudza wymioty, wiec lepiej podawac malutkimi lykami wode schlodzona. nie panikowac, bo to nic nie da. do jutra i tak raczej nic nie zrobisz bo przeciez na pogotowie chyba nie bedziesz jechac z powodu wymiotow. jesli do jutra sie nie poprawi to wtedy idzcie do lekarza. zycze zdrowia.
      • zjawa1 3 wymioty!!!!!!!! 19.06.11, 23:55
        Tym razem trafil do miski... W domu mam tylko probiotyk z wymienionych przez Was...... Ma mu to podac teraz?
        Zauwazylam, ze jak cos wypije, to po tym wymiotuje...
        • zjawa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 19.06.11, 23:57
          Mam w czopkach jeszcze paracetamol. Z Ibuprofenem w syropie nie bede ryzykowac, bo chyba znow powturzy sie historia z przed paru minutsad
          • w_miare_normalna Re: 3 wymioty!!!!!!!! 19.06.11, 23:59
            latwo sie mowi nie panikowac

sama to przeszlam tydzien temu- masakra
            ta rzyga, ja nie wiem czy podac miske, czy zmieniac juz posciel
            miedzy czasie pocieszam bo mala panikuje
            cala noc leze i aptrze czy nie wymiotuje coby sie nie udusila (nie podnosi glowy jak wymiotuje tylko na lezaco jedzie)
            masakra
          • aniasa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:10
            o wlasnie, daj mu czopek. Nie wciskaj mu teraz picia skoro tylko prowokujesz wymioty. Poloz go w poz. polsiedzacej, pozwol mu zasnac.
            • zjawa1 Dziweczyny Dziekuje Wam!!!! 20.06.11, 00:15
              Mimo tak poznej pory czlowiek dzieki Wam nie czuje sie sapotny z problememsmile
              Jeszcze raz wielkie dzieki i duuuuza buzkasmile!!!
              Malemu podalam ten probiotyk i wsadzilam czopkasmile
              Przysypia... moze bedzie dobrze.
              Mam nadzieje, ze to jakas niestrawnosc i o to teraz sie modle!!
              Jutro dam znac co i jak!
              Dobranoc Wam wszystkim i jjeszcze raz bardzo Wam dziekuje za zainteresowanie!!
            • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:19
              A po kiego grzyba ten czopek, przecież ani nie ma gorączki, ani nie zatrzyma on wymiotów.
              Polski standard: najlepiej pół apteki w dziecko władować....uncertain
              • aniasa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:25
                > A po kiego grzyba ten czopek,
                zeby maluch sie nie meczyl (bol.i go brzuszek), zeby zasnal bo to najlepsze lekarstwo

> Polski standard: najlepiej pół apteki w dziecko władować....uncertain
                A Ty jaki sposob przyjelas: poczekac az samo przejdzie. Cierpliwie patrzec jak dziecko boli? Samo przyszlo, samo przejdzie?
                W koncu nie dala mu czopka od tak sobie dla urozmaicenia wieczoru.
                I bez przesady, gdzie Ty mieszkasz ze 1 czopek/noc to pol apteki
                • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:42
                  > zeby maluch sie nie meczyl (bol.i go brzuszek), zeby zasnal bo to najlepsze lek
                  > arstwo

Ból brzucha jest spowodowany wymiotami, a czopek ich nie uśmierzy, nie zabije wirusa, ani nie oczyści z toksyn.
                  Nasennie i uspokajająco też nie działa, także jest zupełnie niepotrzebny.

> I bez przesady, gdzie Ty mieszkasz ze 1 czopek/noc to pol apteki

www.google.pl
                  wpisz słowo "ironia"
                  • aniasa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 02:06
                    > Ból brzucha jest spowodowany wymiotami, a czopek ...
                    Poszerze troche Twoje horyzonty: wymioty nie powoduja bolu brzucha, co najwyzej bol gardla. Brzuszek bolal juz przed wymiotami. Nikt nie mowil ze to lek na zabicie wirusa ani oczyszczenie z toksyn.
                    Ps. Jeses doskonalym lekarzem! Na odleglosc stawiasz diagnoze w 3 sekundy. Tylko skad ta pewnosc ze to wirus? Moze to zwykla niestrawnosc? Przyslowiowa glupia skorka z pomidora?

> wpisz słowo "ironia"
                    Wpisz slowo "pomoc" moze pojmiesz ze nie nalezy łączyc tego z ironią. Dziewczyna sie zdenerwowala i potrezbowala pomocy a Ty pełna zrozumienia dla powagi sytuacji........ fuj
                    Jak Twoje dziecko choruje to tez ironią go wspierasz? Przepraszam Cie, ale glupie to bylo w tej sytuacji.
                    • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 08:11
                      Tylk
                      > o skad ta pewnosc ze to wirus? Moze to zwykla niestrawnosc? Przyslowiowa glupia
                      > skorka z pomidora?

Oooo, czego tu się jeszcze mozna dowiedzieć - na niestrawność też czopek dobry.
                      Rzeczywiście, horyzonty masz szersze od moich...big_grin

> Jak Twoje dziecko choruje to tez ironią go wspierasz? Przepraszam Cie, ale glup
                      > ie to bylo w tej sytuacji.

No pacz pani, takie szerokie horyzonty posiadasz, a nie pojęłaś że ironia do ciebie była skierowana. big_grin
                      • elan-o100 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 08:49
                        pierwszy raz widze zeby ktos az tak painkowal z powodu zwymiotowania przez dziecko smile
                        czy Twoj syn nigdy w zyciu nie zwymiotowal?
                        nie ma goraczki, ani biegunki, tylko wymioty.
                        najlepiej dac dziecku spokoj, pic wody po lyzeczce i obserwowac - przeciez to nie niemowle, powie jak sie czuje, co go boili itd.
                        jak pojawia sie inne objawy albo stan sie pogorszy poszlabym do lekarza zeby ocenil czy sie nie odwodnil.
                        Poki co nie dawac zadnego jedzenia, przy takich dolegliwosciach przeglodzenie jest najlepsze, tylko pic wody,
                        zdrowka

p.s. a mamie polecam melise, bo sie wykonczy nerwowo smile
                      • aniasa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 19:38
                        A treaz przeczytaj ostatni wpis zalozycielki wątku i grzecznie powiedz "przepraszam", a nastepnym razem dobrze sie zastanow czy glos zabierac jak dorosli rozmawiaja, bo inaczej znowu na "ciaputka" wyjdziesz.....
                        • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 21:05
                          A niby za co mam przepraszać, może za ironię skierowaną do ciebie? big_grin
                          Zjawa nie prosiła cię, byś wypowiadała się w jej imieniu, zresztą infantylnie ci to wychodzi. tongue_out

Wyżej udzieliłam autorce wątku rady, ktore zawsze stosowałam z pozytywnym skutkiem, a niejedne wymioty u dziecka mam za sobą.
                          Mało tego, twierdzę że podanie czopka przy takich objawach jest nieporozumieniem. Od kiedy paracetamol i/lub ibuprofen usuwa nadmiar gazów w jelitach? może na biegunkę też pomaga? big_grin

Z utęsknieniem czekam na twoją pełną medycznego profesjonalizmu odpowiedź. tongue_out
                          • zjawa1 Re: q_fla 20.06.11, 21:12
                            > Mało tego, twierdzę że podanie czopka przy takich objawach jest nieporozumienie
                            > m. Od kiedy paracetamol i/lub ibuprofen usuwa nadmiar gazów w jelitach? może n
                            > a biegunkę też pomaga? big_grin
                            Faktycznie nie pomaga w zwalczaniu gazow powodujacych np. kolkijelitowe, ale Paracetamol w czopku usnieza bol. Uwierz mi, dzieki temu maly zasnal.
                            Gdydbym wiedziala, ze to kolka na 100% to ,,usniezylabym" bol rozgrzewajac to miejsce, ale takiej pewnosci nie mialam. Zreszta przy bolach brzucha dosc ryzykowne bywa rozgrzewanie go. Sama wiem na wlasnym przykladzie,kiedy lekarzeparenascie lat temu sadzili, ze kolka mnie zlapala i kazali rogrzewac ZAPALENIE WYROSTKA ROBACZKOWEGO cud, ze nie doszlo do zapalenia otrzewnej!

Paracetamol pomogl o tyle, o ile zalagodzil bol bruszka i maly zasnal.
                            Oczywiscie podanie przeciwbolowego w syropie mjalo sie wczoraj z celem, bo spowodowaloby wymioty.
                            • q_fla Re: q_fla 20.06.11, 21:19
                              Nie kochana, paracetamol na nic nie pomógł, młody zasnął zmęczony wymiotami, zresztą prawdopodobnie organizm dzięki wymiotom usunął przyczynę niestrawności.
                              Zresztą podanie czopka przy niestrawności jest ryzykowne, bo może podrażnić dodatkowo jelito.

Sama wiem na wlasnym przykladzie,kiedy lekarzeparenas
                              > cie lat temu sadzili, ze kolka mnie zlapala i kazali rogrzewac ZAPALENIE WYROST
                              > KA ROBACZKOWEGO cud, ze nie doszlo do zapalenia otrzewnej!
                              >

Tu się zgodzę, lekarze często błędnie interpretują ból brzucha.
                              Ale też nie każdy ból brzucha i niestrawność oznaczają zapalenie wyrostka.

Na przyszłość jedyne co w takim przypadku możesz podać to probiotyk, poić małymi porcjami, przy kolce jeżeli nie ma wymiotów dać Espumisan w kroplach.
                              Działa, mam sprawdzone, bo niejedną jelitówkę i niestrawność u dziecka mam za sobą.
                              I najważniejsze: spokój i jeszcze raz spokój. wink
                              • futro.1 Re: q_fla 21.06.11, 21:54
                                > Tu się zgodzę, lekarze często błędnie interpretują ból brzucha.

ból brzucha? a cóż to takiego ten brzuch? jama brzuszna to wiem ale brzuch??
                                • q_fla Re: q_fla 21.06.11, 22:37
                                  > ból brzucha? a cóż to takiego ten brzuch?

Odległość między cyckami a cipką u kobiety i miedzy szczątkowymi sutkami a fiutkiem u mężczyzny. tongue_out
                                  • futro.1 Re: q_fla 21.06.11, 23:03
                                    błąd - to nie jest żadna odległość. w czymś, co potocznie nazywan jest brzuchem znajduje się: żołądek, śledziona, trzustka, jelita, dwunastnica, wątroba i jeszcze kilka fajnych rzeczy więc gdy lekarz na pytanie "co panią boli" otrzymuje odpowiedź "brzuch" to tak naprawdę ni ewie co boli - po to jest palpacyjne badanie jamy brzusznej
                                    • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 00:02
                                      > błąd - to nie jest żadna odległość. w czymś, co potocznie nazywan jest brzuchem

Brawo! Co za "bystry" umysł! tongue_out

• futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 00:54

• q_fla Re: q_fla 22.06.11, 02:27
                                          Żal mi się ciebie zrobiło...
                                          Megalomani mają ciężko w życiu.
                                          • futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 09:08
                                            wow big_grin opowiedz coś jeszcze o mnie a nie zapomnij uzasadnić wypowiedzi
                                            • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 09:10
                                              >a nie zapomnij uzasadnić wypowiedzi

Nie muszę, już mnie w tym wyręczyłaś. big_grin
                                              • futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 10:11
                                                pisz, nie przestawaj. podtrzymujesz mój doskonały humor big_grinbig_grin
                                                • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 11:03
                                                  Dobra, już nie będę.
                                                  Bo jeszcze jama brzuszna może cię od tego śmiechu rozboleć.
                                                  Czopki masz jakby co? big_grin tongue_out
                                                  • futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 11:27
                                                    kolejny błąd - od śmiechu mogą boleć mm brzucha, poza tym jak powszechnie wiadomo śmiech to zdrowie więc pisz jak najwięcej, nie krępuj się, na zdrowie mi to wyjdzie big_grin czopki mam, a co? pożyczyć?
                                                  • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 11:56
                                                    > kolejny błąd - od śmiechu mogą boleć mm brzucha

Bądź konsekwentna, bo robisz się niewiarygodna. big_grin

>czopki mam,

Ani chwilę w to nie wątpiłam.

>pożyczyć?

Dziękuję, nie ma takiej potrzeby, poza tym dawno juz z nich wyrosłam.

tongue_out
                                                  • futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 15:48
                                                    > Bądź konsekwentna, bo robisz się niewiarygodna. big_grin

poczytaj anatomię człowieka będziesz wiedziała o czym piszę
                                                  • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 17:00
                                                    Anatomia nie zawiera głupot, które tutaj wypisujesz. tongue_out
                                                  • futro.1 Re: q_fla 22.06.11, 19:48
                                                    uzasadnij cytując głupoty i zdementuj je
                              • futro.1 Re: q_fla 21.06.11, 21:56

> Nie kochana, paracetamol na nic nie pomógł,

oj, pomógł, pomógł. zadziałał przeciwbólowo
                                • q_fla Re: q_fla 21.06.11, 22:39
                                  na co?
                                  • futro.1 Re: q_fla 21.06.11, 23:06
                                    gdybym miała odpowiedzieć na tak zadane pytanie musiałabym sie wyrazić. zamiast tego zapytam: co robisz gdy boli cię głowa?
                                    • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 00:05
                                      Zależy: jak się nie chcę bzykać odwracam się i idę spać, jak mam kaca kefirek pomaga. tongue_out
                                • w_miare_normalna Re: q_fla 22.06.11, 00:02
                                  watpie zeby paracetamol pomogl na bol brzucha
                                  nie wiem jak u was, ale u mojej ani nie pomaga na temperature, ani nie dziala przeciwbolowo
                                  musialam wrocic do panadolu
                                  • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 00:07
                                    Panadol to handlowa nazwa Paracetamolu, to jest to samo. wink
                                    • w_miare_normalna Re: q_fla 22.06.11, 00:12
                                      Przepraszam za błąd tongue_out
                                      Miałam napsiać Nurofen !
                                      • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 00:18
                                        Ok, ja też wolę Nurofen. smile
                                        Jak jest wysoka gorączka można podawać na przemian z Paracetamolem w czterogodzinnych odstepach.
                                        • zjawa1 Re: q_fla 22.06.11, 00:26
                                          Oj, to Ty nie mialas chyba do czynienia z naprawde ,,wysoka goraczka"...
                                          I dobrze, nie godne poleceniasmile
                                          • q_fla Re: q_fla 22.06.11, 00:39
                                            > Oj, to Ty nie mialas chyba do czynienia z naprawde ,,wysoka goraczka"...

Yyyyy, a skąd ta pewność? O_o
                                  • zjawa1 Re: q_fla 22.06.11, 00:09
                                    Moze oporna, normalna sprawa, kazdy organizm jest inny. Moj bral w ciagu calego zycie rapetm pare dawek lekow przeciwbolowych.... Nie wiem Paracetamol pomogl nawet raz jak mialprawie 41 goraczki...
                          • aniasa1 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 21.06.11, 17:13
                            > A niby za co mam przepraszać, może za ironię skierowaną do ciebie? big_grin
                            Za to ze madrzysz sie i wprowadzasz w blad.....

> Zjawa nie prosiła cię, byś wypowiadała się w jej imieniu,
                            Nie wypowiadalam sie w jej imeniu, cos znowu poknocilas

a niejedne wymioty u dziecka mam za sobą.
                            nie tylko Ty, wiec nie rość sobie praw do "najmadzrejszej"

Od kiedy paracetamol i/lub ibuprofen usuwa nadmiar gazów w jelitach? może n
                            > a biegunkę też pomaga? big_grin
                            Nie wiem w jaki pokrecony sposob do tego doszlas, ja nie wiedzialam ze to kolka i proponujac czopek nie taki bol chcialam wyeliminowac

> Z utęsknieniem czekam na twoją pełną medycznego profesjonalizmu odpowiedź.
                            A nie..... nie doczekasz sie. Co prawda kilka lat zglebialam medycyne i wiedze jako taka mam ale na zabobony, mentalnosc i zarozumialstwo recepty nie znam.....
                            Ps. Proponuje zakonczyc ten watek bo nic dobrego juz nie wniesie. Zalozycielka uporala sie z problemem wiec po sprawie, ale jesli jeszcze zołć zalewa Ci wątrobę to moze......... hm moze pobiegaj albo co
                            • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 21.06.11, 17:40
                              > Za to ze madrzysz sie i wprowadzasz w blad.....
                              >
                              W którym miejscu?

> Nie wypowiadalam sie w jej imeniu, cos znowu poknocilas
                              >
                              A kto kazał mi zjawę przepraszać? Duch święty?

> i proponujac czopek nie taki bol chcialam wyeliminowac

Jaki ból i czym spowodowany?

Co prawda kilka lat zglebialam medycyne i wiedze
                              > jako taka mam ale na zabobony, mentalnosc i zarozumialstwo recepty nie znam...

big_grin
                              Masz jakieś paranoje, jakie znowu zabobony?
                              Medycynę zgłębiała, dobre, chyba w dziennym technikum stróżów nocnych sądząc po poziomie wiedzy i...kultury.

ale jesli jeszcze zołć zalewa Ci wątro
                              > bę to moze......... hm moze pobiegaj albo co

Nie lepszy czopek? big_grin big_grin big_grin
                    • krolowanocy Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 10:33
                      aniasa1 napisała:

> > Ból brzucha jest spowodowany wymiotami, a czopek ...
                      > Poszerze troche Twoje horyzonty: wymioty nie powoduja bolu brzucha, co najwyzej
                      > bol gardla.

nieprawda. od wymiotów może boleć przepona, dziecko nie rozróżnia niuansów "przepona" czy "żołądek", powie, że boli "brzuszek".
              • dag_dag Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:30
                Nie wiedziałaś, że na brzuszek bach od razu czopa? big_grin

• q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:43
                  Żeby tylko czopa, antybiotyk natychmiast podać trza big_grin
          • q_fla Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 00:16
            Przestań w końcu panikować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Moja córka dwa tygodnie temu tak wymiotowała przez całą noc, rano już była zdrowa.
            Pół grupy w kilkudniowych odstępach rzygało, pewnie jakiś wirus.
            Nic teraz nie dawaj tylko małe ilości wody.
          • silje78 Re: 3 wymioty!!!!!!!! 20.06.11, 18:29
            ja mam jeden sposób na zawymiotowane łóżko. siedzę przy małej całą noc, nie śpiąc. jak tylko zaczyna się wiercić czy pokasływać to ją pionizuję i podstawiam miskę. ostatnią jelitówkę tak przetrzymałyśmy, ja co prawda nie spałam, ale przynajmniej nie musiałam męczyć małej zmianą pościeli, myciem jej itd. dawałam tylko wodę do wypłukania buźki i mała spała do następnych wymiotów.
            co do leków to nifuroksazyd nie jest uniwersalnym lekiem na wymioty, to lek działający na zatrucia bakteryjne/pałeczki. tak więc jeśli to wirusówka to jego podanie na nic się nie zda. nie wiem czy jest sens podawać jakiekolwiek leki doustne, jedyne czego bym spróbowała to diphergan, ale pisałaś, że nie masz uncertain.
            co do picia to nam kazano podawać małymi łyczkami i chłone pocie. ciepłe wzmaga wymioty. podobnie mięta.
    • dag_dag Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 00:39
      Moja rada - daj mu się spokojnie wyrzygać i nie męcz go tymi miętami, probiotykami, czopkami, smectami, orsalitami, kiślami, colami, kroplami żołądkowymi, herbatkami wszelakimi, daruj sobie badania na kleszcze z powodu głupiego rzygania... i nie panikuj, wszak to tylko wymioty.
      Temperaturę może mieć niższą, organizm osłabiony i tyle.
      • myelegans Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 04:00
        Mamy za soba caly dzien rzygania i biegunek na zmiane, a ze zaczelo sie rano, wiec wymiotowal sama zolcia. Przysypial sobie, miedzy czasie popijal zimna wode, albo izotonik lyczkami, ktora co jakis czas wyrzygiwal, ale przynajmniej zolci nie bylo, wiec nie draznila przelyku i gardla. Dalam mu jeszcze lody wodne do ssania i paleczki lodowe z elektrolitem.
        Po kolejnej, 3 drzemce dnia, dziecko sie obudzilo sie o 19:30 i poprosilo o sucha bulke, paluszki slone i wode, co dostal. Od godziny oglada bajke i narzeka na bol brzuch, ale tylko troche. Mysle, ze to by bylo na tyle.
        Ja juz czuje, ze mnie kreci w zoladku. Takiego wirusa przechodzimy wszyscy 2 razy w roku, w okolicy BN i wakacji. Z tym, ze u dziecka konczy sie na kilku rzygankach i maszeruje dalej przz zycie, my za to umieramy, goraczka, biegunka, rzyganie czasami naraz (przepraszam za TMI). Najgorzej jak sie zgramy w czasie. Kiedys tak sie odwodnilam, ze zemdlalam w lazience, wpadlam do kabiny prysznicowej, nieprzytomna lezalam pol godziny, rozcielam luk brwiowy, zlamal nos, skonczylam na IP szyty luk, kroplowka, nastawiany nos, a maz z 4-miesieczniakiem, od ktorego wszystko sie zaczelo kolendowali na korytarzu, co jakis czas przychodzac na karmienie, bo lekarz kazal karmic piersia normalnie i przekazywac przeciwciala.
        Ostatnio mama byla w szpitalu na rehabilitacji i caly oddzial powalila jelitowka.

Pomysl z ibupromem jest zupelnei poroniony, na podrazniony, skaczacy zoladek, z toksynami, podawac lekarstwo, ktore zakwasza i na pewno zostanie zwrocone, to jak posypac sola rane.
        Jasne wiecej chemii...., pol apteki trzeba na zwykla wirusowa, 24-godzinna jelitowke.
        • hvilke Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 07:52
          jak mały? jak nocka?

jesli nie ma temperatury albo jesli jest nizsza,czoło zimne to obstawialabym,ze cos mu zaszkodziło,cos stanelo na zolądku i organizm teraz musi to wyrzucic z siebie.Mam nadzieje,ze juz jest lepiej,pewnie oslabiony bedzie,biedulek sad
        • madzik29 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 13:56
          "Pomysl z ibupromem jest zupelnei poroniony, na podrazniony, skaczacy zoladek"
          nie jest to poroniony pomysł, lekarze wręcz zalecają czasami podać wtedy syrop ibufen
          jak pierwszy raz miała taką samą przygodę z synkiem w środku nocy to spanikowałam i zadzwoniłam na 997 by mi powiedzieli co mam robić to własnie usłyszałam aby podać ibufen i co? 15 min i syn spał słodko i wszystko przeszło
          pozniej po konsultacji z pediatrą potwierdziła by podawać ibufen zawsze
          wiadomo, jak bedzie to jakies totalne dziadostwo jak rota to nic nie pomoze, bedzie wymiotować i kilka dni nieważne po czym...
      • mikams75 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 08:09
        > Moja rada - daj mu się spokojnie wyrzygać i nie męcz go tymi miętami, probiotyk
        > ami, czopkami, smectami, orsalitami, kiślami, colami, kroplami żołądkowymi, her
        > batkami wszelakimi, daruj sobie badania na kleszcze z powodu głupiego rzygania.
        > .. i nie panikuj, wszak to tylko wymioty.
        > Temperaturę może mieć niższą, organizm osłabiony i tyle.

dokladnie, tez uwazam, ze trzeba dac dziecku spokojnie wydalic intruza, organizm czesto sam wie jak sie uporac i jesli cos nie pasuje to zwraca skad przyszlo.
        Fakt, ze wymioty oslabiaja, wiec pewnie bedzie odsypiac to, ale nie ma co panikowac.
        Do jutra (raczej dzisiaj) pewnie bedzie lepiej.
        • bezak25 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 11:25
          przeżyłam podobne historie i ze starszakiem i z młodą ( miała wtedy 2 miesiące, 4 miesiące...), która zaraziła się od Kuby.
          Albo się Twój młody czymś struł albo złapał wirusa.
          Obserwuj go, podawaj letnie picie po troszku, dokładnie tak jak radziły dziewczyny powyżej, do tergo oczywiście lekka dieta, nie zmuszaj do jedzenia, jak lepiej si.ę poczuje to na pewno poprosi o coś do przegryzienia. I nie denerwuj się, wiem, że łatwo powiedzieć, ale nie takie rzeczy z maluchami się zdarzają smile A najfajniej jest jak z dwójką na raz takie atrakcje wink
          Zdrówka życzę, napisz jak się młody czuje dzisiaj smile
          • zjawa1 No wiec byl u lekarza....... 20.06.11, 13:22
            No wiec. W nocy zwymiotowal w sumie 4 razysad Od rana spokoj z wymiocinami, ale ma biegunke. Tzn. nie tak, ze chodzi i co chwile ja robi, ale jak juz zrobil kupe( dzis 2 razy) to byla maks wodnista.
            Nie ma goraczki, ale troche kaszle.
            Samopoczucie ogolnie b.dobre, apetyt tez dosc dobry, na tyle dobry, ze nie chce jesc dietetycznych rzeczysad

Byl dzis u piediatry z moja matka. Podobno nie jest to zaden straszny syf, bo gdyby byl, to juz wystapilyby dodatkowe niepokojace objawy np. goraczka. Badal mu bruszek i ma jakies wzdety i przez to te bole kolkowe!
            Najprawdopodobniej jest to jakas niestrawnosc, choc pewnosci do konca nie ma.
            Swietnie tu poradzila jedna dziewczynasmile Pediatra kazal podawac jedynie 2 razy dziennie probiotyk w celu uregulowania flory bakteryjnej. Do tego oczywiscie dieta.

Jesli chodzi o wczesniejsze wpisy i zapytania to:
            1. Podalam malemu Paracetamol w czopku, bo nie potrafil zasnac z bolu, a Paracetamol ewidentnie mu pomogł. Wg. tego co mowil dzis pediatra, to mogly byc silne kolki jelitowe.
            2. Jesli chodzi o wymioty i pytanie jednej z dziewczyn-Tak, po raz pirerwszy w zyciu dziecko fatycznie wymiotowalo. Raz w kwietniu w trakcie kaszlu wyplul jakas wydzieline, ale to nie byly wymiociny.
            3. Moze jestem przewrazliwiona, ale to nie wziela sie samo z siebie.
            Caly kwiecien leczyla dziecko z okropnego syfa i kolejnych jego objawow. Raz, w tym czasie nie potrafilam dziecku zbic przez 2,5 godziny temp prawie 41stopni i to po podaniu 2 roznych lekow przeciw goraczkowych i robionych okladow. Wiec nic dziwnego, ze teraz pankuje.

Takze zobaczymy jak sie to potoczy, juz chyba nic sie z ,,tego" nie wykluje powaznego.
    • tati1977 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 13:37
      Karol też niedawno zwymiotował bez przyczyny i okazało się że zaliczył klasyczną cofkę. Odbiło mu się na śnie i podeszły mu krasy żołądkowe do gardła a tam już tyko chlup i łóżeczko do przebrania. Mówił o brzuszku ale jak się napił ciepłej gorzkiej herbatki i troszkę pomasowałam brzuszek to zaraz zasnął. Rano nawet nie pamiętał że mu się coś przytrafiło.
    • anew3 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 18:40
      W takiej sytuacji nie pytaj na forum tylko zadzwon na pogotowie albo do lekarzaw, chyba, ze jestes trollem...?
      • tygrysiatko1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 20:20
        z jednorazowymi wymiotami na pogotowie?? żal...
        • q_fla Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 21:06
          Niestety, polska rzeczywistość...
        • zjawa1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 21:16
          tygrysiatko1 napisała:

> z jednorazowymi wymiotami na pogotowie?? żal...
          To byly 4-krotne wymioty, ale faktycznie skrajna przesada!!!
          Wiem jak pracuje pogotowie i nie bede ,,zajmowac linii" wymiotami, kiedy w tym samym czasie moze jakis rodzic dzwonic bo jego dziecko nie oddycha, albo ma 41 goraczki.
          Osoby, ktore ,,zalecaja" dzwonienie w takich sprawach na pogotowie najwidoczniej nie przezyly jeszcze powaznej choroby dziecka.
          • tygrysiatko1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 20.06.11, 22:09
            chodziło mi głownie o to, że wymioty zazwyczaj nie stanowią zagrożenia życia i zdrowia pacjenta więc dlatego nie należy truć o to tyłka lekarzom z pogotowia wink
            bez różnicy czy to jednokrotne czy 4 krotne wymioty w ciągu nocy wink
            • futro.1 Re: Prosze o szybko pomoc!! 21.06.11, 22:12
              otóż wymioty mogą stanowić zagrożenie życia. nie stanowią wtedy gdy dziecko nie zachłystuje się wymiocinami. a jeśli chodzi o dzwonienie na pogotowie to jak najbardziej można a nawet należy zamiast siadać przed kompem i czytać ileś tam wypowiedzi mądrzejszych lub głupszych. karetki nie wyślą ale npl owszem. a jeśli nawet nie wyślą to przynajmniej powiedzą co robić. i to nie jest trucie tyłka lekarzom, oni tam pracują.
              • zjawa1 Re: 21.06.11, 22:22
                Jak widac intuicja matki mnie nie zawiodla, zaufalam doswiadczenia matek, na tym forumsmile
                Gdyby byl to noworodek czy niemowlak, to faktycznie sprawa powazniejsza, ale ja mam 3 letnie dziecko.

Baaaaaaaa, jedna z mam dala mi identyczne wskazowki co nastepnego dnia pediatra, ktorego uwazam za duzy autorytet!

A jesli chodzi o branie przeciwbolowych lekow na bole ,,brzucha", a konkretnie kolke jelitowa.
                Cos wydaje mi sie, ze kilka osob nawet nie ma pojecia ,,jak to sie czuje".
                Ja juz raz mialam takie bole tj. kolki jelitowe po jednym z pobytow w Egipcie i nkomu tego nie zycze!
                Teraz po urodzeniu dziecka, jest to mowiac obiektywnie ,,pikus"smile Ale przed bol okropny. Moge je przyrownac do skurczy macicy przy rozwarciu na 3 palce!
                Lekarze w szpitalu podali mi wtedy dozylnie leki przeciwbolowe, bo myslalam, ze umieram. Mimo tego, ze wymiotowalam i praktycznie ,,sikalam", a nie oddawal kal!
                I bynajmniej, maly zasnal, nie ze zmeczenia tylko ok 40 min po tym jak podalam mu czopek, mowiac, ze mniej boli go brzuszek.
                • futro.1 Re: 21.06.11, 23:11
                  dziwię ci się - moja intuicja matki podpowiada mi, "w sytuacjach podbramkowych wykręć 999 lub pakuj sie w samochód i wal do szpitala" ale to pewnie dlatego, że mój m jest ratownikiem med
                  • zjawa1 Re:Futro 21.06.11, 23:35
                    Zapewniam Ciebie, wiem kiedy pytac na forum, a kiedy leciec w kierunku izby przyjec szpitala Matki i dziecka, a mam ok 5 min drogi od mojego domu do tego szpitaal. Bynajmnie nie mam w rodzinie ratownika medycznego( dodaje-bradzo szanuje ich prace), ale kilku lekarzy niestety z pediatria nie maja nic wspolnego, a budzic ich tez nie bede po dyzuze 12-godzinnym.
                    Wymioty bez innychobjawow, to nie jest sytuacja ,,podbramkowa"!
                    Widocznie i faktycznie nie mialas nikogo wrodziniepowaznie chorego-rozumiem.
                    Ja chcialam sie wtedy dopytac matek jak mam pomoc dziecku doraznie, bo wczesniej nie znalam klimatu i przyznam, ze wysmienicie mi tutaj dziewczyny pomogly!! Za co po raz kolejny bardzo im dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • futro.1 Re:Futro 21.06.11, 23:52
                      skoro wiesz, że "> Wymioty bez innychobjawow, to nie jest sytuacja ,,podbramkowa"!" to dlaczego i po co panikujesz, że temp za niska i że może ma związek z kleszczem i oby to nie był "oryginał"?

> Widocznie i faktycznie nie mialas nikogo wrodziniepowaznie chorego
                      na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? ja po prostu nie należę do osób, które wpadają w panikę
                      • zjawa1 Re:Futro 22.06.11, 00:05
                        futro.1 napisała:

> skoro wiesz, że "> Wymioty bez innychobjawow, to nie jest sytuacja ,,podbra
                        > mkowa"!" to dlaczego i po co panikujesz, że temp za niska i że może ma związek
                        > z kleszczem i oby to nie był "oryginał"?
                        >
                        > > Widocznie i faktycznie nie mialas nikogo wrodziniepowaznie chorego
                        > na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? ja po prostu nie należę do osób, k
                        > tóre wpadają w panikę
                        Sorry, ale sama sobie zparzeczaszsmile
                        Ewidentnie nalzezysz do osob, ktore ,,wpadaja w pankie skoro dzwonsz jak sama podajesz na 999 przy samych tylko wymiotach.
                        Wiesz pogotowie raczej nic mi nie pomoze jeslli ewentualnie bylaby to oznaka Boleriozy! ,,Post factum"( łac) jednak panka zrozumiala, panka ewentualnych skutkow,a nie samych wymiocin.
                        Ja ,pnkuje" dalekocsiezno, bowiem balam sie, ze to objawy pokleszczowe, mialam do tego prawo i jak teraz widze ,,pankowalam z umiarem".smile
                        Ni9e ,,motraj na przyszlosc" bo srednio to jednak wychodzismile
                        • futro.1 Re:Futro 22.06.11, 00:53
                          przeczytaj to, co napisałaś i napisz jeszcze raz tym razem bez błędów i literówek bo ni hu hu nie rozumiem o czym ty do mnie piszesz
                          • zjawa1 Re:Futro 22.06.11, 01:09
                            ,,Nie przegaduj się z głupcem -
                            Może cię ściągnąć do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem"
                            I na dobranocsmile Miłej nockismile
                            www.youtube.com/watch?v=qCvivR_CW5I&feature=related
                            • futro.1 Re:Futro 22.06.11, 02:22
                              dzięki za linka. jakoś nigdy nie mogłam znaleźć tego kawałka big_grinbig_grinbig_grinbig_grin jak masz coś jeszcze z 1płyty to wrzucaj - I like it big_grinbig_grin
                              równie miłej nocki życzę i oby ci młody nie wywijał takich "numerów"
                              • zjawa1 Re:Futro 22.06.11, 09:22
                                Milo mi, ze moglam Ci sprawic przyjemnoscsmile)
                                Wiesz, wyszukiwanie na You Tube nie jest trudna czynnosciasmile Naprawde, ale skoro masz probblem to sluze pomocasmile
                                Jakie utwory Cie intresuja?
                                • futro.1 Re:Futro 22.06.11, 10:17
                                  wiem, że to nie jest trudne ale ja zbyt leniwa jestem poza tym zwyczajnie nie mam czasu na takie ślęczenie nad yt big_grin wklejaj wszystko co znajdziesz głównie z 1płyty oprócz maszynki big_grinbig_grin
                                  aha, interesują mnie tylko teledyski, bo kawałka to ja mogę sobie posłuchać z odtwarzacza
                                  • futro.1 Re:zjawa 22.06.11, 11:21
                                    jakbyś chciała coś energetyzującego to posłuchaj www.youtube.com/watch?v=9B-rd07hnxg&feature=related
                                    • zjawa1 Re:) 22.06.11, 22:06
                                      Z Metalu wyroslam 10 lat temusmile I raczej gustowalam w czyms takimsmile
                                      www.youtube.com/watch?v=iB9YYC-8jwY
                                      Ewentualnie takim, energetyzujacym, pokrewnym klimaciesmile
                                      www.youtube.com/watch?v=6ODNxy3YOPU
                                      • futro.1 Re:) 23.06.11, 09:38
                                        no no, kto by pomyślał big_grin ja z metalu nie wyrosłam i nie wyrosnę. nie chciałam walić od razu z grubszej rury np takiej
                                        www.youtube.com/watch?v=BwLtTa2trRs&feature=related lub takiej www.youtube.com/watch?v=EmPb6ljXMV4 big_grin
                                        • zjawa1 Re:) Futo:) 24.06.11, 21:47
                                          Sleyer srednio mi przypadal do guustusad Ewentualnie moze pare kawalkow np ten:
                                          www.youtube.com/watch?v=wPoI1UeMYvc smile
                                          Ogólnie wyrosłam na wczesnej klasyce typu Black Sabbath, Deep Purple itp.
                                          Potem przeszlo metal ( w tym black metalsmile)
                                          Mialam okazje byc na kilku Metalmaniachsmile
                                          A z takich lajtowszych i ulubionych utworow z tego gatunku sa nastepujacesmile:
                                          www.youtube.com/watch?v=a8HqTX00p0o komercha, ale swietnasmile
                                          A ten utwor swojego czasu kochalamsmile
                                          www.youtube.com/watch?v=E3bRqGYPhmY
                                          Potem wyluzowalm i wrocilam do korzeni plus muzyki tzw. niszowejsmile
                                          A i w miedzy czasie Pink Foydsmile
                                          • futro.1 Re:) Futo:) 24.06.11, 22:31
                                            żelazna dziewica jest ponadczasowa smile
                                            ja zaczynałam od punka, i tak poprzez to co wymieniłaś, zeppelinów, doorsów doszłam do metalu (black,doom, heavy) choć i enya i chopin też się kręcą po odtwarzaczu smile

muzyka łagodzi obyczajebig_grin
                                            • zjawa1 Re:) Futo:) 24.06.11, 23:21
                                              No przyznam, ze ja nigdy nie gustowalam w Punkusmile
                                              Z pojedynzymi wyjatkami na lajcie np. tosmile
                                              takie ala Pank,sama przyznasz skoro w tym siedzialassmile
                                              www.youtube.com/watch?v=y__favbBN40
                                              Ale tez uwielbiaam Doorsowsmile
                                              I zepplinow-kolejny ukochany moj kawalek, przepiekna muzyka.... Och ale mi czasy przypomnialassad lezka kreci sie w oku..
                                              www.youtube.com/watch?v=BcL---4xQYA Cuuuuuudo!!!!!!
                                              • futro.1 Re:) Futo:) 25.06.11, 01:14
                                                czesław jest punkowy ale na współczesną nutę smile bardziej skłaniałam się ku www.youtube.com/watch?v=R8fLOJswWtk a z polskich moje ukochane www.youtube.com/watch?v=gWEW2tuRayQ&feature=related

oj czasy czasy kurde, fajnie powspominać big_grinbig_grin
                                                • zjawa1 Re:) Futo:) 25.06.11, 01:18
                                                  Hehehesmilenie gadaj, chcac nie chcac znam walksmile Np.chrzestna mojego synka byla zagozaloa pankuwasmile
                                                  • zjawa1 Re:) Futo:) 25.06.11, 01:23
                                                    Pamietam tez, ze swojego czasu sluchala takiego zespolu Polskiego jak,,Dezerter"smile
                                                  • futro.1 Re:) Futo:) 25.06.11, 01:36
                                                    o tak! a jak fajnie grali!!!www.youtube.com/watch?v=F87I2Y0G1E4 a te teksty... eh, punk not dead big_grin
                                                    oj ja chyba dziś spać nie pójdę big_grinbig_grin wszak mamy najkrótszą noc w roku big_grin
      • zjawa1 anew3 20.06.11, 21:05
        anew3 napisała:

> W takiej sytuacji nie pytaj na forum tylko zadzwon na pogotowie albo do lekarz
        > aw, chyba, ze jestes trollem...?

Tak, zdecydowanie zaliczam sie do Trolli bo nie zadzwonilam na pogotowiesmile
        Zapewniam, ze gdyby dziecko mialo bardzo wysoka goraczke plus wymioty, to siedze z nim w szpitalusmile
        lub gdyby dziecko doznalo urazu glowy, to tez raczj nie czekam na nocne wyioty tylko siedze na chirurgii w szpitalusmile

Jak wnioskuje Ty, nie bedac Trollem wydzwaniasz na pogotowie przy pierwszych oznakach kataralnychsmile?
        Kurcze, a ktos wyzej zarzucal mi, ze za bardzo pankujesmile

Swiat zwariowalsmile
        • archeopteryx same wymioty też mogą być powodem do niepokoju 22.06.11, 12:04
          Moja córka gdy miała 1,5 roku zaraziła się wirusem, który skutkował wyłącznie wymiotami. Oprócz tego żadnych innych objawów - ani gorączki, ani biegunki. Zaczęła wymiotować w niedzielę ok. 18, na początku myślałam, że powodem jest skórka od moreli, ale po kilkukrotnym sporym "hafcie" pojechaliśmy na pomoc doraźną. Mimo podania dipherganu do wieczora jeszcze kilka razy wymiotowała i w nocy też. WSZYSTKO zwracała (tzn. dostawała tylko wodę i płyn z elektrolitami, podawane łyżeczką). W poniedziałek rano, pojechaliśmy do szpitala i okazało się, że była już silnie odwodniona. Oczywiście jednorazowe zwymiotowanie zawsze może sie zdarzyć, ale jak wymioty powtarzają się często to nawet gdy nie ma gorączki ani biegunki, nie należy tego bagatelizować.
    • koza_w_rajtuzach Re: Prosze o szybko pomoc!! 21.06.11, 22:35
      i jak Twój syn się czuje?
      Ja wymioty traktuję bardzo poważnie, bo mój syn ostatnio leżał cały tydzień w szpitalu z powodu ciężkiego rotawirusa.. Wymiotował wszystkim co wypił, dzięki czemu bardzo się odwodnił, schudł prawie 2 kg i miał zaburzenia elektrolitów. Byliśmy na IP, wysłali nas do domu, na następny dzień wróciliśmy już z kompletnie wycieńczonym dzieckiem, które ledwo co żyło.
      • zjawa1 koza_w_rajtuzach 21.06.11, 23:23
        Hejsmile Dziekuje za pytaniesmile

koza_w_rajtuzach napisała:

> i jak Twój syn się czuje?
        > Ja wymioty traktuję bardzo poważnie, bo mój syn ostatnio leżał cały tydzień w s
        > zpitalu z powodu ciężkiego rotawirusa..
        Wiesz, ja czulam, ze to nie Rotasmile bo znam od podszewki ten wirus(mozna tak powidziec).
        Rota to bardzo powazna sprawa zwlaszcza u dziecka do lat 2!!!!!!

Bylam prawie pewna, ze to jest zatrucie.
        A wiec tak, bardzo pomogly faktycznie te probiotyki-dzis maly poszedl do przedszkola i kupa byla naprawde ok.
        Wymiotowal tylko tej nocy, o ktorej pisalam 4 razy.
        Nie ma goraczki, brzuszek juz nie bolismile
        Pediatra raczej sklania sie w tej chwili nad: ,, niestrawnoscia spowodowana zlym pogryzienie pokarmu lub czyms lezacym na zoladku typu: pomidor, papryka itp. jakas skorka".
        Bo stwierdzil ze gdyby bylo to typowe zatrucie, to wygladaloby znacznie powazniej.
        Wirusowka napewno tez nie jest, dotychczas nc sie nie wyklulo! Dziieki Bogu!
        • koza_w_rajtuzach Re: koza_w_rajtuzach 22.06.11, 06:58
          No to całe szczęście, że to nic takiego smile. Nie dziwię się, że się przestraszyłaś, bo moja 5-latka nigdy jeszcze nie wymiotowała, a syn 2,5-letni pierwszy raz właśnie miał teraz, przy tym paskudnym rotawirusie, więc ja też nie wiedziałam jak się zachować przy tych wymiotach. Mi pediatra, jeszcze zanim się małemu tak pogorszyło i miał tylko biegunkę, kazała podawać coca colę często, ale w małych ilościach, bo ponoć uzupełnia elektrolity, a poza tym 5 godzin głodówki, a potem dieta (kaszka ryżowa na wodzie lub płatki kukurydziane na wodzie), aha i probiotyki. U nas to niestety nie pomogło.
          • zjawa1 Re: koza_w_rajtuzach 22.06.11, 09:19
            Nie pomoglo Wam, bo Rota jest znacznie ciezszy niz nasz przypadek. O tej Coli tez juz slyszalam i podobno w wiekszosci przypadkow faktycznie dzialasmile
        • myelegans Re: koza_w_rajtuzach 22.06.11, 19:59
          Pediatra raczej sklania sie w tej chwili nad: ,, niestrawnoscia spowodowana zly
          > m pogryzienie pokarmu lub czyms lezacym na zoladku typu: pomidor, papryka itp.
          > jakas skorka".

slowo honoru rozmawialam z lekarzami z wielu kultur i krajow i ten powod tzw. przyklejenia na zoladku skorki, propaguja tylko polscy lekarze i polskie matki. Jak to lekarz diagnozuje?
          Robi MRI? bo nawet na X-rayu tego nie pokaze.
          To ze kawalki skorki i kawalki pokarmu pojawiaja sie w wymiotach nie swiadczy o PRZYCZYNIE, to jest raczej skutek.
          To byla raczej klasyczna wirusowka, ktora zwykle trwa 24h. Zatrucie pokarmowe to bakteryjne toksyny, maja zwykle bardziej nasilony przebieg i moga byc o wiele bardziej niebezpieczne niz wirusowa jelitowka. Najgorzsza rzecza ktora mozna zrobic przy zatruciu pokarmowym to.... podac antybiotyk, nie tylko nie pomoze, ale moze pogorszyc stan chorego, bo bakterie produkujace toksyny beda pompowaly i antybiotyk i toksyny na wyzszych obrotach, zatruwajac przy tym organizm jeszcze bardziej.
          • zjawa1 Re: 22.06.11, 22:18
            Ale my nie podawalismy antybiotyku, tylko podajemy probiotyk-bakterjesmile
            Mial ewidentna niestrawnosc, nie pogryzl dokladnie miesa itp. Wymiotowal nie strawionym w wielkich kawalkach jedzeniem, mimo tego, ze ten posilek jadl przed 14! A wiec po prawie 9 godzinach raczej powinno sie to rozdrobnic.
            A to, ze nie byla to zatrucie wiem doskonale, sama raz sie zatrulam i umieralam prawie 3 doby-masakra.
            Zatrulam sie jedzeniem popularnego foodasmile
            • myelegans Re: 22.06.11, 22:27
              Nie wiesz co to bylo bo niczego nie wyizolowalas, wiec to sa gdybania. Kawalki jedzenia tez o niczym nie swiadcza. Perwszy raz tak niepogryzl miesa? Przeciez je go caly czas i gryzie tak samo.

Z antybiotykiem ostrzegalam na przyszlosc, zeby zadnego lekarzowi nie przyszlo do glowy podawac wymiotujacemu dziecku jak nie ma 100% pewnosci, ze nie jest to zatrucie pokarmowe. Coraz czesciej do zatruc pokarmowych dochodzi rzadkimi i wyjatkowo wirulentnymi bakteriami jak to mialo ostatnio miejsce w Niemczech.
              • zjawa1 Re: myelegans 22.06.11, 22:47
                Co Ty myslis, ze twoj apel do ,,pediatrow" zostanie zauwazony?
                Przeciez wiekszosc lekarzy gl. tzw. rodzinnych, niedouczonych na zwykly katar czy zaczerwienione gardlo dowalaja antybiotykami.
                A jak nie masz jeszcze powyzszych objawow, a juz goraczke w wysokosci 38, to antybol jak najbardziej wskazany, bo wykluwa sie infekcja bakteryjnasmile
                Nawet nie wspominam o sytuacji, kiedy antybol jest faktycznie wzkazany.... wtedy pojawia sie inny problem konowalow-zle dobranie antybola.
                Uznaja bowiem, ze jak cos w opisie ma ,szerokie spektrum dzilania" to jest to antybol uniwersalny. I tak wybijaja wszystkie bakterje, a niestety te chrobotworcze pozostaja w swietniej formiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka