Dodaj do ulubionych

Co jest grane? Ktos tak mial?

01.07.11, 20:15
Temat moze malo oryginalny, bo chodzi o jedzenie. Zdaje sobie sprawe z tego, ze mam tzw. niejadkow moga byc zadziwione ,,probleme". Mimo wszystko jestem zaszokowana tym, co juz 2 dobe dzieje sie z malym.
Maly od urodzenia jadal normalnie. Tzn. nigdy nie nalezal do niejadkow( chyba, ze chorubsko go zlapalo-rzecz normalna), ani do ,,obrzarciuchow". Owszem w ciagu swojego cale zycia mial epizody, kiedy jadal wiecej niz precietnie, byly to okresy tzw. skokow wzrostu-wiecie co mam na mysli..
Natomiast to, co od wczoraj sie z nim dzieje jak dla mnie jest szokujace.
Zjada naprawde niewyobrazalne ilosci pokarmow. Ma ,,smaki" jak baba w ciazysmile
Gl. siega po nabial.
Przyklad tego, co dzisiaj zjadl od godziny 7:00 do 12:30.
Dodam, ze ma przeszlo 3 latka.
Zazyczyl sobie dzisiaj, a wrecz wymusil na mnie( bo raczej nie podaje mu na sniadania tego, typu rzeczy). Wielki serek ten z Glodkiem( nie chce podawac firmy, wiadomo o co chodzi). Zjadl go i po 10 minutach kolejny, ale mniejszych rozmiarowsmile.
Godzina ok8:00 zjada juz 3 tego typu serek.
Godzina 8:40 zaczyna wolac, ze jest glodny wiec dostaje wielka krome z maslem i szynka bez konserwantow, choc znow chcial zjesc kolejny, 4serek( te serki to moje 1 sniadania-zjadl mi zapas na 4 dnismile)
ok 9:50 znow to smao,, jestem glodny zrob mi jajeczniczke", wiec robie mu jajecznice z 3 jaj!
Zjada cala.
Godzina 11:00 znow glodny-dostaje wielkiego banana i pomarancze-zjada wszystko tak lakomie jakby nic nie jadl od 4 godzin
Godzina po 12-tej podgrzewam sobie 3 frankfuterki-zjada mi dwie mowiac, ze jest znow glodny.
Potem obiad-zjada mmieso, kawalek kalafiora i kluseczki. Po 2 godzinach kolacja i na dzisiaj koniec.
W miedzy czasie wypija bardzo pozywne 2 soczki dla dzieci owocowe i kubek kakao.

Posluchajcie czy to jest normalne? Przciez ja nie porzarlabym takich ilosci pokarmu, a co dopiero tak male dziecko.
To juz 2-gi dzien tak je. Non stop glodny. Mialyscie z czyms podobnym do czynienia? Powinnam sie temu glebiej przyjzec? Czy moze przesadzam?
Poradzcie cos?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:18
      zjawa1 napisała:

> Posluchajcie czy to jest normalne?
      U mojej córki tak. Bywa, że zjada w domu normalne śniadanie o ósmej. O dziesiątej w żłobku zupę z dokładką albo i dwiema, o dwunastej drugie danie z dokładką albo i dwiema i o czternastej podwieczorek, a potem normalną kolację. I tak przez kilka dni. No a potem okazuje się, że niektóre spodnie są za krótkie.
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:26
        Joashima ale on zjadl obiad jak dla starego chopasmile.
        Czyli mowisz, ze widocznie ma taki etap?
        Bo ja powoli zaczelam miec obawy-zwlaszcza po lekturze z forum-ze moze tasiemca jakiegos zjadl.... On nigdy wczesniej tak nie jadl.
        Boje sie tez, zeby zaladka na maksa i przesadnie nie zapelnil. Bo to tezm moze byc problematyczne, jesli wczesniej duzo mniej sie jadlo.
        • elan-o100 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:52
          to dopiero dwa dni, wiec nie ma problemu...
          przejdzie mu jak go brzuch rozboli z przejedzenia wink
        • joshima Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:56
          zjawa1 napisała:

> Joashima ale on zjadl obiad jak dla starego chopasmile.
          No moja córka tez tak miewa. Np 10 pierogów z mięsem.

> Czyli mowisz, ze widocznie ma taki etap?
          U mojej córki to właśnie są tekie fazy. Teraz dla odmiany, je dość małe porcje. Poczekałabym kilka dni i zobaczyła jak się rozwinie sytuacja.
    • dziub_dziubasek Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:57
      Moi potrafią bez przerwy domagac się jedzenia i ogalacaja lodówkę raz na jakiś czas. Widać akurat potrzebują.
    • schere Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 20:58
      Może obudzi się jutro wyższy ze 2 centymetry? Albo wszystko pójdzie w rozmiar buta?
      Ech, jakby się mojemu trafiły ze dwa takie dni to bym chyba oszalała z niespodziewanego szczęścia smile.
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:34
        schere napisała:

> Może obudzi się jutro wyższy ze 2 centymetry? Albo wszystko pójdzie w rozmiar b
        > uta?
        Hehe oby nie, dopiero co kupowallam nowe buty rozmiar 29.
        A tak na marginesie, ogolnie on sie zrobil jakis taki nieproporcjonalnysmile
        Wielka stopa w porownaniu ze wzrostem-dziwnie to wygladasmile
        • jakw Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:41
          zjawa1 napisała:
          > Wielka stopa w porownaniu ze wzrostem-dziwnie to wygladasmile
          No to teraz musi do tych stóp dorosnąć wink
    • mika_p Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:16
      Moja tak ma.
      Albo ma fazę Wielkiego Żarcia i co chwila chce jeść, albo ma fazę jedzenia jak ptaszek. Pomiędzy nimi je z grubsza przeciętnie. Jak na dziecko w wieku przedszkolnym.
    • jakw Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:19
      Bardzo możliwe, że ten nabiał, owoce i soki działają tak, że szybko wzrasta poziom cukru we krwi, a potem szybko spada - i młody znowu odczuwa głód. Spróbuj dać coś, co ma węglowodany bardziej złożone.
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:26
        jakw napisała:

> Bardzo możliwe, że ten nabiał, owoce i soki działają tak, że szybko wzrasta poz
        > iom cukru we krwi, a potem szybko spada - i młody znowu odczuwa głód. Spróbuj
        > dać coś, co ma węglowodany bardziej złożone.
        Wiesz, masz racje,ale on przeciez procz 3 wielkich serkow, banana i pommaranczy zjada porcje jajecznicy z 3 jajiec na masle i do tego na obiad: 7 klusek slaskich, kawal miesa plus kawalek kalafiora, w medzy czasie dwie duze kromki chleba z szynka. To jest bardzo pozywnie i kalorycznie, tak mi sie wydaje...

Wiem, ze 2 dni to malo, ale mimo wszystko zaszokowal mnie tym!
        • jakw Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:39
          Jak dla mnie to jajecznica też "starcza" na dość krótko (tzn po zjedzeniu szybko człowiek głodnieje), zresztą ta jajecznica, kanapki czy obiad to nie są aż tak strasznie szokujące. Zwłaszcza że dzieci chyba bardziej rosną latem wink, więc może zbiera zapasy na rośnięcie. Spróbuj mu dać porządniejsze 1-sze śniadanie zamiast tych 3 serków. Zwróć też uwagę na jedzenie po południu czy wieczorem. Może wtedy je stosunkowo mało i rano organizm usiłuje wchłonąć "na wszelki wypadek" więcej?
          • zjawa1 Re: jakw 01.07.11, 21:48
            Wiesz te serki to taki epizod ostatnich dni. Z reguly na sniadanie dostaje chleb ze serem i szynka plus jakis owoc.
            Czasami robie mu owsiankke-bardzo lubi. Potem idzie do przedszkola i o 9-tej ma juz sniadanie.
            Obiady w domu robie raczej dosc tresciwe. Z reguly jest miesa ziemniaki lub kluski wlasniej roboty( bo uwielbia je) i do tego jakas salatka lub warzywo gotowane typu brokul,kalafior itp.
            Na kolacje kakao, chlebek itp.
    • q_fla Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:25
      Przecież niedawno był chory, narzekałaś że nic nie je, to teraz nadrabia.
      Normalne, a nawet wskazane.
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:27
        Od choroby minely juz 2 miesiace i wszystko po niej wrocilo do normy. tj. jadl jak przed choroba-normalnie.
        A to, to nie wiem co to jest?
      • margo_kozak Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:31
        moj 2,5 latek tak jada normalniesmile
        łatwiej go ubrać niż wykarmic.
        20 minut po obiedzie trzęsie sie na widok jedzenia. je wiecej niz starszy brat.
        a rano po przebudzeniu krzyczy am.

dla mnie 3 danio nie robia wrazenia. toż to przelatuje, nawet nie poczujesz, za to sam cukier.
        • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:32
          Ja mowie tutuaj o tym BIg Danio-kojarzysz. Mnie zapycha na 2 godzinysmile spokojniesmile
          • jakw Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 21:40
            zjawa1 napisała:

> Ja mowie tutuaj o tym BIg Danio-kojarzysz. Mnie zapycha na 2 godzinysmile spokojni
            > esmile
            Widocznie młody szybciej niż ty utylizuje ten cukier wink
          • margo_kozak Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 02.07.11, 19:22
            mowimy o tym danio?
            http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Desery-i-napoje-mleczne/Danio-wanilia-52357-big.jpg&imgrefurl=http://www.e-commerce.pl/Deser-mleczny-Danone-Danio-wanilia,44247.html&usg=__OmVRneIzHc5lGz3fdR0aPkigkow=&h=431&w=548&sz=51&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=_pX9ijrfQ1d7lM:&tbnh=126&tbnw=160&ei=t1MPTomLHsXIswa3urnLDg&prev=/search%3Fq%3Dbig%2Bdanio%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1152%26bih%3D683%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=330&page=1&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=101&ty=81

jesli tak to podtrzymuje to co napisalam
    • lidpot Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 22:32
      mam nadzieję, że to normalne bo moja 2,5 latka ma to samo - raz zje pół kromki chlebka i oświadcza "najdałam się" a innym razem....no własnie..smile
      Są okresy, że zjada bardzo mało ale są i takie że opycha się tak, że to az nieprawdopodobne się wydaje.
      tyle, że ja mam egzemplarz bardzo "wysokopienny", bo już osiągnęła 105 cm wzrostu, stopa 28 .
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 22:39
        No moj romzmiar buta( dodam ze z innych nizszych numeracji mialby 30), a z tej 29 sandaly plus nie cale juc 0,5 cm luzu!
        Ma w tej chwili 108 cm i 3 lata oraz 4 miesiace. Nie wiem czy to duzo?
        Ale jak tak dalej pojdzie i bedzie jadl wiecej niz ja-powaznie to s pieniedzmi bede miala cienkosad Przeciez on przejadl dzisiaj z ok 30 zl.
        • domi_33 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 23:34
          mój do około półtora roku miał wilczy apetyt i potrafił zjeść dwa talerze (normalnie, dorosłe) spaghetti i jeszcze wyjadać potem koleżance. pochłaniał ogromne ilości. potem mu minęło a teraz mam napady. ja serków z głodkiem nie praktykuję bo to siedlisko cukrów i tucznik straszny, ale np. młody zjada jogurt i domaga się jeszcze. jest szczuplutki, ale też bardzo ruchliwy. ciągle w biegu. ma trochę ponad dwa latka.
    • deela Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 23:46
      nie wiem co jest grane ale wiem, że od prawie dwóch tyg obserwuje podobny trend u mujego 4,5 latka, nie chce mi się wyliczać tego co on zjadł dzisiaj ale było tego DUZO ja bym tyle nie zjadła, dodam, że mój to niejadek swego czasu cierpiał na anoreksję
      nie wiem o co chodzi, ale nie mam nic przeciwko - przynajmniej w jego przypadku
      może na jakąs faze wzrostu idzie - lato - dzieciaki prawie cały czas na dworze - ale nie, młodszy tak przecież nie ma
      moze jakiś wirus???? big_grin
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 01.07.11, 23:53
        deela napisała:

- ale nie, młodszy tak przecież nie ma
        > moze jakiś wirus???? big_grin
        A.... to bylby ciekawy klimatsmile
    • w_miare_normalna Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 02.07.11, 00:53
      no wlasnie moja od jakis moze 2-3 tygodni tez tak je
      ciagle wola jedzenie i o dziwo nie dosc, ze zje to co jej dam to jeszcze powie 'A MOŻE MNIE NAKARMISZ" co wywoluje u mnie salwy smiechu, tak smiesznie to brzmi u niej big_grin
      dzisiaj jadla;
      9.30 250 ml mleka
      11 cala skibka chleba z szynką
      13 serek
      13.30 serek
      15.30 obiad
      16 kolejny serek
      18.30 drożdżówka
      20 skibka chleba
      21 250 mleka

także je w malych ilociach, ale co chwile smile
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 02.07.11, 13:57
        Dzis znow powtorka z rozrywkismile
        Dwie duze kromy z szynka i serem zoltymsmile
        2 banany i jedna nektarynka
        Kubek kakao
        Jajeczniczka na zyczenie
        2 soczki
        ........ i na razie, w chwili obecnej ciszasmile
    • aniasa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 02.07.11, 23:43
      yyyyyyyyyhhhhhhhh
      Tylko mi jęknąć pozostaje... Gdyby moj tak jadl przez 2 dni to ja chodziłabym pijana ze szczescia ze 2 lata!
      • zjawa1 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 02.07.11, 23:59
        To w takim razie ciesze sie na dzien dzisiejszysmile Zobaczymy jak dalej bedzie i ile uroslsmile Jesli Wasze teorie sie sprawdazasmile
    • karro80 Re: Co jest grane? Ktos tak mial? 03.07.11, 00:35
      Moja kiedyś miała dość długo taki okres, teraz miewa takie dni -i w te dni trzeba się z żarciem chowaćwink
      I też jest klimat smaków - kiedyś np serek czy jogurt tylko wanilia - często też samorobna, potem tylko smak czekoladowy, a teraz tylko i wyłącznie truskawka - niby zje też inne smaki, ale jak jest wybór własnie to co jest na tapecie.
      Aaa i ostatnio jazda na sklep rybnysmilewłazi zawsze i chocby makrelka albo o zgrozowink parówka z łososia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka