Dodaj do ulubionych

wbita jedynka po uderzeniu

20.07.11, 10:38
Moja córcia(niecałe dwa latka), tak niefortunnie uderzyła w portal od łóżka, że wbiła sobie do środka jedynkę (z dziąsła wystaje tylko 1/3 zęba sad i widać że wbił się trochę krzywo). Byliśmy u 2 stomatologów, mówią żeby się nie martwić, bo jest jeszcze mała, ale strasznie mnie to gryzie. Czy ktoś miał podobny przypadek? Jak potem wyglądała sprawa ze stałymi zębami?
Obserwuj wątek
    • anulka20001 Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 10:50
      Miałam trochę inny przypadek z moim synkiem ale może pocieszę. Mały też uderzył sie w zęby i 'rozruszał' sobie górną jedynkę tak że już myśleliśmy że wypadnie. Jakoś się ustabilizowała i co prawda nachodzi na drugi ząb ale już się nie rusza. Nie wiem jak wygląda sprawa stałych zębów bo mój ma 2,5r ale skoro dentyści cię uspokajają to znaczy że ze stałymi zębami nie będzie problemu. Tak mi się wydaję na chłopski rozum ze te stałe wypchną mleczaka nawet jeżeli ten jest 'wbity'.
      • iwopob Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 10:55
        Tak, bardziej martwi mnie czy stały nie będzie wyrastał krzywo. No i pewnie dłużej potrwa wypychanie mleczaka przez stałego.
        • aniaimax Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 11:28
          mojemu jedynka sie wbila jak mial 1,5 roku (ale po tym wystawalo mu 2/3 zeba) i do tego sie ruszala. Po kilku dniach przestala sie ruszac, a po 1,5 -2 miesicach byla juz prawie rowna z druga jedynka. Na chwile obecna nie da sie zauwazyc roznicy (wypadek mial w styczniu). Balismy sie tez, zeby zab nie obumarl, ale na szczescie nic takiego sie nie stalo. Jak bedzie ze stalymi to sie niestety za pare lat dopeiro okaze. Starszy tez mial wypadek jak mial 3 lata, ale on sobie kant zeba ukruszyl i lekko przekrzywil, no i jak mu wyszly stale, to sie okazalo, ze w tym samym rogu staly zab jest zolty i podobno nie ma szkliwa (ale wyrosl prosto). Jak bede na wakacjach, to dopytam stomatologa czy cos da sie na to poradzic, bo to nie wyglada zbyt ladnie sad.
          Poki co zostaje tylko czekac.
        • jagabaga92 Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 11:57
          Na "prostość" zęba stałego, który wyrośnie za ok. 5 lat nie będzie to miało absolutnie żadnego wpływu. A "wypychanie" mleczaka przez ząb stały polega przede wszystkim na resorbcji ("rozpuszczaniu") korzenia zęba mlecznego.
    • tijgertje Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 12:23
      Syn znajomych raz takiego orla wywinal, ze rozwalil nos, warge, brode i wbil w dziasla calkowiecie 4 gorne mleczaki, jedynki i dwojki. Byl starszy, bo mial ponad 3 lata. Zeby wyszly znowu, troche krzywe i czesc sie przebarwila, ale stale wyszly o czasie, zdrowe i ladne. Marwic moglabys sie, dyby taki wypadek zdarzyl sie np 6-latkowi, ktory ma juz uformowane stale zeby. Moj mlody wybil sobie gorne jedynki, jak mial niecale 7 lat. Musielismy zrobic zdjecie, zeby sprawdzic, czy stale nie zostaly uszkodzone, na szczescie wszystko bylo ok. Urwis bardzo wczesnie wymienia zeby i trafil na odpowiedni moment, bo gdyby zebow nie wybil, wypadlyby same w ciagu miesiacawink
      • pamplemousse1 Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 13:37
        Znajoma rodziców miała taki przypadek ze swoim synem. Ząb wyszedł, ale stały nie miał szkliwa - zwróćcie może w przyszłości na to uwagę.
    • kiniox Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 14:04
      Dentystka mojego syna uprzedziła nas, żeby uważać na urazy w obrębie jamy ustnej, bo może utworzyć się niewidoczny krwiak (wewnątrz), który może wpłynąć na zęby stałe (nie wiem, jak konkretnie), nawet jeśli nie będzie nic widać na zewnątrz. Skoro konsultowałaś przypadek córki z dentystą, to nie powinno być problemu.
    • mamaady Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 14:40
      A może odłożyć te zmartwienia, jak dziecko będzie miało jakieś 5-6 lat? bo wtedy mogą się zacząć stałe pojawiać, i wtedy iść na konsultację do dobrego stomatologa dziecięcego?

albo po prostu teraz iść do najlepszego specjalisty, jakiego macie w zasięgu możliwości, zapłacić 100 za konsultacje i wiedzieć już wszystko?
    • matka_karmiaca Re: wbita jedynka po uderzeniu 20.07.11, 17:03
      Kolega, który jest dentystą i dużo pracuje z dziećmi, od razu po pojawieniu się ząbków powiedział nam "i się nie przejmujcie, jakby kiedyś łupnęła i je sobie wbiła, to się zdarza i nic się nie dzieje". Skoro konsultowałaś z dentystą, to się nie martw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka