Dodaj do ulubionych

Silny kaszel kiedy śpi

31.07.11, 15:29
Córka ma 2,5 roku. Od tygodnia gdy śpi w dzień i w nocy ma silne napady kaszlu, że aż zbiera się jej na wymioty. Nie może spać. Nie ma goraczki, wcześniej miała katar żółty. Teraz bierze antybiotyk Sumamed 3 dawkę i jest bez zmian. Tylko raz w dzień i w nocy przespała bez kaszlu. Czy to może być alergia? Nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • magdalas Re: Silny kaszel kiedy śpi 31.07.11, 16:36
      jeżeli kaszel jest suchy to ja bym podała difergan, uspokaja
      • ata-07 Re: Silny kaszel kiedy śpi 31.07.11, 19:36
        Tylko nie diphergan. Jeszcze bardziej obkurcza oskrzela( czytaj kaszle się ),zwłaszcza u alergików.
        Summamed jest mocnym antybiotykiem,skoro nie pomaga chyba powinna zmienić.

A czy nie dajesz czasem córce czegoś na rozrzedzenie wydzieliny,np. flegaminy ?
        Takie syropy powinno się dawać nie później,niź do godz.17.

Natomiast przed snem możesz dać syrop sosnowy (pini),od kaszlu lub Phytotux,bardzo dobry i homeopatyczny,wystarczy pół łyżeczki.
        • ata-07 Re: Silny kaszel kiedy śpi 31.07.11, 19:40
          A na co dostała ten antybiotyk ? Przeziebiła się ?
          A w domu nic nie robisz teraz,nie malujesz ? .... Wietrz mieszkanie w miarę często i nie smaru jej czasem maścią kamforową,bo od niej,to dopiero się kaszle,bardzo dusi.
    • edit38 Re: Silny kaszel kiedy śpi 31.07.11, 20:38
      Trudno powiedzieć co to może być.
      Moja córka w połowie maja miała taki suchy meczący kaszel który pojawiał się tylko w nocy, osłuchowo była czysta więc dostała syrop przeciwkaszlowy po tygodniu kaszel zmienił się w wilgotny i okazało się że są zmiany w oskrzelach dostała antybiotyk ale po tygodniu brania go kaszel nie przechodził więc poszłam ponownie do lekarza okazało się że osłuchowo dziecko jest znowu czyste lekarkę to zaniepokoiło i dała mi skierowanie na rtg okazało się że mała ma atypowe zapalenie płuc. Co najdziwniejsze oprócz tego uporczywego nocnego kaszlu który zmieniał się z suchego w wilgotny i na odwrót nic jej nie dolegało nie miała kataru gorączki no może trochę się bardziej niż zwykle pociła ale wtedy były dosyć upalne dni więc można było zgonić to na pogodę.
      • martita1987r Re: Silny kaszel kiedy śpi 31.07.11, 21:25
        Jeśli dziecko ma katar to prawdopodobnie kaszel spływa podczas snu do oskrzeli. Antybiotyk który dostaje działa na zasadzie przedłużonego działania poprawa może nastąpic właśnie dopiero na 4 dzień. Wiem bo mój młody jak miał zapalenie gardła na 3 dzień była niewielka różnica poszłam do lekarza i właśnie on mi tak powiedział po 7 dniach do kontroli i gardełko było czyste. Możesz iśc na kontrole, ale myśle, że powie Ci to samo jeśli się nie pogarsza, a kaszel występuje rzadziej to znaczy, że jest ok.
    • sinusoidaa Re: Silny kaszel kiedy śpi 01.08.11, 00:03
      Moze to być też np. refluks, albo pasożyty. Trudno strzelać w ciemno. Przyczyn moze być wiele. Konsultacja u dobrego i doświadczonego pediatry bardzo wskazana, moim zdaniem. Antybiotyk, tylko w uzasadnionym przypadku, jego podanie powinno być poparte diagnozą, a wcześniej badaniami.
    • go-jab Re: Silny kaszel kiedy śpi 01.08.11, 04:30
      a zeby jej jakies nie ida?
      • martasz123 Re: Silny kaszel kiedy śpi 01.08.11, 08:48
        Niedawno przechodziłam to samo z moją corką, kaszel tylko nocą, lub w dzień jak przysnela, ale taki męczący, ze musieliśmy brac ją do okna bo tchu jej brakowało. Osluchowo czysto, zrobilismy morfologię i pediatrę zaniepokoily wyniki badań, dostalismy skierowanie na rtg, no i wyszło zapalenie płuc. Dostała sumamed, niestety po dwoch godzinach dostała rozwolnienia(słyszałam, ze ten antybiotyk bardzo dużo dzieci źle toleruje i na wiele dzieci wogole nie dziala),po tym incydencie pediatra zmienila na zinaceff zastrzyki (3 doby), nastepnie ok 7 dni zinat doustnie, przy tym inhalacje z pulmicortu i berodualu. Poprawa byla gdzies w 3 dobie. Teraz jest okolo 8 dni od odstawienia antybiotyku kaszel minął całkowicie. Dodam jeszcze, ze moja corka ma trzeci stopien refluksu zdiagnozowany, a w tym czasie kiedy zachorowała miala odstawione leki na refluks (moze i to byla przyczyna zachorowania)
        • maja_2006 Re: Silny kaszel kiedy śpi 22.08.11, 12:12
          Mam ten sam problem od dwóch tygodni. Najpierw przez 5 dni był leczony na infekcję wirusową (jakieś syropki, vit. C), a potem inna lekarka stwierdziła, że to alergiczne i kazała dawać tylko zyrtec, a jak nie pomoże, to Xyzal, no i go dajemy. Miniony tydzień był okropny, w nocy napady kaszlu od 1 do 2 godzin.
          Tak się zastanawiam nad tym zapaleniem płuc - czy żadnych innych objawów przy tym nie ma? Temperatura? No i dlaczego kaszel tylko, kiedy śpi?
          Idziemy dziś do alergologa, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo może to rzeczywiście płuca albo robaki.
    • obasic Re: Silny kaszel kiedy śpi 22.08.11, 13:01
      Tydzień to przecież bardzo mało. Żeby odrazu robić z tego panikę. Dziecko ma prawo kaszleć, czasem może to trwać nawet m-c i 2 m-ce. Moje dziecię w tamtym roku przez 3 m-ce od czerwca do sierpnia w nocy kaszlało, koszmar, 3 razy obsłuchiwane i nic. Prześwietlenia nie robiłam bo nie zawsze jest jednoznaczne i często pozytywny wynik badania jest naciągany stąd tak częste historie że nie ma gorączki a jest niby zapalenie. Kaszel przeszedł po 3 m-cach, nie wiem co to było, podejrzewam że alergiczne sprawy. W tym roku nie kaszle ale mam oczyszczacz powietrza więc może to pomogło. Sprawa dość trudna do wyjaśnienia. A ten antybiotyk to nie wiem po co? Coś się działo szczególnego? Bo coś mi się zdaje że niepotrzbnie jest podawany. Ja osobiście bym czekała, nie ma gorączki i po za tym świetnie w dzień się trzyma. Obserwować i obserwować i chodzić na kontrolę do obsłuchania.
      • silje78 Re: Silny kaszel kiedy śpi 22.08.11, 14:08
        a nie przeszkadzało ci, że dziecko się męczyło przez trzy miesiące?
        ja w takiej sytuacji podaję córce pulmicort do inhalacji. kaszel mija po tygodniu. jak na razie dwa razy z tego korzystałam. raz w połączeniu z atroventem. za każdym razem mala osłuchowo czysta, bez gorączki, kataru, który mógłny spływać i podrażniać.
        uważam, że lepiej podać skuteczne lekarstwo niż czekać aż "się wykaszle".
        • obasic Re: Silny kaszel kiedy śpi 23.08.11, 08:39
          Oczywiściwe że mi przeszkadzało, dla mnie był to koszmar i nie dlatego że miałam nieprzespane noce - tylko że dziecię się męczy. Może nie było to aż tak straszne bo kaszel trwał około 30-45 min w nocy i tyle. Ale każdej nocy. Lekarze żadnych inhalacji mi nie polecali a akurat na tym się nie znam - był to incydent jednorazowy aczkolwiek długi i odpukać na razie nie ma. Z perspektywy czasu wydaje mi się że to było na tle alergicznym. Obecnie jest OK więc problemu już nie rozdrapuję.
      • bluea.nne Re: Silny kaszel kiedy śpi 22.08.11, 14:25
        moje tak zareagowały na kota, czyli alergia; miały kaszel właśnie po zaśnięciu; po tygodniu minęło, ale kota w domu już nie ma;
        i zgodzę się, co do antybiotyku z obasic
        • irishprinces Re: Silny kaszel kiedy śpi 22.08.11, 16:15
          Do autorki-zbadac pasozyty dziecku w dobrym labolatorium z conajmniej 3 probek kupki i przeleczyc .Kaszel jest tylko jednym z objawow,nalezy wykluczyc przyczyne.Taki kaszel bardzo czesto powoduje glista,wlasnie w nocy sie nasila i tu nie pomoga antybiotyki,a tylko dodatkowo oslabia organizm dziecka.Lekarze tego nie zasugeruja bo nie mieli by co leczyc.My tak mielismy,corce wmawiali alergie,na wlasna reke zrobilam badanie na pasozyty i lamblie bo na lekarzy nie moglam liczyc i oplacilo sie.A tez chcieli mi faszerowac dziecko serydami,antybiotykami i bog wie jeszcze czym-wystarczylo dziecko porzadnie przeleczyc na robaki bo to one powoduja wiekszosc chorob a rodzice nie zdaja sobie z tego sprawy.
          • aniucha333 Re: Silny kaszel kiedy śpi 23.08.11, 00:38
            U nas pozna wiosna taki suchy kaszel trwal ok paru tyg. Nie pomagalo nic. Pediatra tylko cos nowego co chiwle przepisywal - no ile kurcze mozna syropow w dziecko wlewac?! Potem myslelismy ze robaki - testow robilismy pare - nie wyszlo nic. Dopiero laryngolog mi doradzil zakup dobrego nawilzacza do powietrza, bo on dopiero zauwazyl jak dziecko ma przesuszona sluzowke nosa i gardla. Poradzil o dbanie o nawilzenie powietrza szczegolnie zima - bo przy przesuszonej sluzowce b. latwo lapie sie infekcje - dorosli jak i dzieci.
            • obasic Re: Silny kaszel kiedy śpi 23.08.11, 08:34
              Racja, wilgotność powietrza ma b. duże znaczenie, często o tym lekarze/rodzice zapominają, a przecież można bezproblemowo zbadać wilgotność powietrza i nawilżać gdy jest za niskie. Z tym że latem wilgotność jest na właściwym poziomie - przynajmniej u mnie w domu, a dzieci kaszlą. Więc zapewne coś innego musi im dolegać - najprędzej alergie bądź robaki.
      • domitka Re: Silny kaszel kiedy śpi 25.10.11, 09:39
        Nie potrzeba panikować, jak napisała obasic. Synek meczyl sie kaszlem bardzo dlugo, od czasu jak zakupiliśmy oczyszczacz powietrza, ten oto:
        www.bibetus.pl/produkt/oczyszczacz-powietrza-airbi-pure/
        Mały kaszle nocą ale już nie tak czesto, i nie dusi sie przy tym, Wiec może te urządzenia naprawde dzialaja.
        • ulawit Re: Silny kaszel kiedy śpi 25.10.11, 20:07
          W naszym przypadku okazało się że dziecko kaszle od spływającego do dróg oddechowych kataru. Syropki nic nie dawały a pomogły podawane na noc krople do nosa!
    • calineczkazbajkii Re: Silny kaszel kiedy śpi 25.08.11, 22:32
      to moze byc alergia
    • memphis90 Re: Silny kaszel kiedy śpi 26.08.11, 21:55
      Moje kaszlą, jak im katar spływa do gardła podczas snu. I zawsze rano, po nocy, jeśli są w trakcie infekcji- odkasłuja wszystko to, co w nocy sobie zaległo.
    • maluchy_2007 Re: Silny kaszel kiedy śpi 26.10.11, 10:00
      najprostszy sposób aby ulżyć maluchowi!!!
      Przed spaniem bardzo dokładnie oczyść nosek - można podać clemastinę albo claritynę..
      I NAJWAŻNIEJSZE!!!! - ubierz dziecko ciepło i obniż temperaturę w pokoju do 17-18 stopni max...
      To super działa!!! Moja córcia ma tak samo i stosuję tę metodę za każdym razem... Lekarz mówił, żeby obniżać nawet do 15 stopni jak nie pomaga...
      Brzmi to drastycznie ale dziecko się nie męczy, pamiętaj tylko o ubraniu dziecka cieplej niż zwykle...
      • magkwa Re: Silny kaszel kiedy śpi 26.10.11, 14:46
        Moja córka kaszlała 3 m-ce, był i pulmicort i zyrtec i syropki przeciwkaszlowe coraz mocniejsze, wapno, poprawy prawie nie było, kilka dni przerwy i od nowa. Często kończyło się to wymiotami. Badana była wiele razy, oczywiście osluchowo czysta, żadnej gorączki i co raz to inne syropki i inhalacje. W tym samym czasie my z mężem też nie mogliśmy się wyleczyć, co chwila różne infekcje, również suchy, wieczorny, męczący kaszel. W końcu męża lekarka zasugerowała, że to może być chlamydia w całej rodzinie, wzięliśmy antybiotyk (nie pamiętam nazwy) i pomogło. A pediatra przepisała córce bactrim i jak ręką odjął. Przypuszczamy, że to od nieprzeczyszczonej klimatyzacji w samochodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka