Dodaj do ulubionych

Sensowne wydanie klasycznych bajek

15.10.11, 21:46
Poszukuję jakiegoś sensownego wydania różnych klasycznych bajek typu Złotowłosa i trzy misie, Kopciuszek, Królewna Śnieżka itp. Mam kilka i wszystkie tak beznadziejnie napisane, że aż mnie głowa boli jak mam je czytać. A i uwaga! Chodzi mi o takie wersje strawne dla 3-4 latków. Macie w domu coś takiego?
Obserwuj wątek
    • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 15.10.11, 21:54
      No jest z tym na rynku dużyyyyy problem. Znalazłam jednak "Bajki wszechświata". Jutro sprawdzę wydawnictwo itp. Są jeszcze baśnie Andersena czy braci Grimm- ale te oryginalne wydania (takie akurat posiadam) są nie do "strawienia" przez takie maluchy.
    • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 15:05
      Sprawdziłam-wydawnictwo Arkady. Szału nie ma- ale w porównaniu do innego badziewia nie jest źle. Są też obrazki- dla mojego trzylatka dość ważne. Tekst przystępny, trochę źle się czyta bo rozrzucony po kartkach, ale da się przeżyćwink
    • magdasal2 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 19:46
      allegro.pl/wielki-skarbiec-bajek-bajki-legendy-wiersze-dzieci-i1868468645.html
      Są to klasyczne bajki, ale opowiedziane wierszem. Rymowanki szybko wpadają w ucho. Moja córka 3 lata i 4 miesiące je uwielbia.
      • zona_mi Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 22:36
        Siedmioróg słynie ze skróconych wersji bajek i książek, co do jakości też dyskutowałabym - nie polecałabym tego.
        • wszystko-wiedzaca Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 18.10.11, 12:18
          No wlasnie moj ma z siedmiorogu
          merlin.pl/Zlota-ksiega-bajek_Miroslawa-Latkowska/browse/product/1,703486.html?skad=saqvvfenpn&gclid=CO-z27eA8qsCFQV-mAodUmNMHw
          bardzo fajny zbior, polecam.
          • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 18.10.11, 13:07
            mialam w reku, nie polecam
    • minerwamcg Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:11
      Mam ten sam problem! Dochodzi do tego, że jak mam córce czytać bajki, to opowiadam własnymi słowami - bo to, co płodzą ci cholerni autorzy i tłumacze jest napisane tak drętwo i tak nie po polsku, że szkoda mi mojego wysiłku na czytanie takich okropieństw.
      Niestety, to samo dotyczy wierszy. Z rzeczy pisanych mową wiązaną kupuję dla małej wyłącznie klasykę - Brzechwy, Tuwimy, Szelburg-Zarębiny, Chotomskie, choć i ta ostatnia potrafi pisać koszmarki w rodzaju "Kaczek siedmioraczek". Reszta to jest kompletne barachło - rymy gramatyczne, nie trzymanie metrum, sens za uszy naciągany do rymu... Być może poza wymienionymi (i jeszcze Kernem) jest ktoś potrafiący rymować - jeżeli znacie, to powiedzcie, poszukam jego książek z obłędem w oczach.
      Co się tyczy klasycznych bajek, to jedynym wyjściem chyba są stare wydania... Pamiętam z własnego dzieciństwa "Bajki" Charlesa Perrault, zielona okładka ze śpiącym w łóżku wilkiem, szkoda, że nie pamiętam, kto tłumaczył, moja mała powoli dojrzewa do takich bajek i będę się starała tę książkę odnaleźć i jej kupić.
      • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:20
        Jeśli szukasz "rymowanek" to zobacz może Bajkotekę - T. Śliwiaka- jeśli mnie pamięć nie myliwink
        • minerwamcg Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:23
          Śliwiak to akurat niezła firma poetycka, może się skuszę i też poszukam. Dzięki!
      • minerwamcg Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:22
        P.S. Perrault znalazłam na Allegro, trzeba szukać jak najstarszych wydań, bo potem wydawnictwa się rzuciły robić w tej samej szacie graficznej "nowe, lepsze" tłumoczenia. Ja znalazłam z 1978 roku, mam nadzieję, że to będzie ten sam przekład, który czytała mi mama...
      • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:42
        polecam forum ksiazkowe, jesli lubisz dobre ksiazki dla dzieci

Brykczynski, Ekier, Strzalkowska, Frączek, Usenko, Gellner - z ta ostatnia problem byl taki, ze wydawana byla w koszmarnym stylu, teraz sie poprawilo i naprawde mozna bezwymiotnie jej wiersze wziac do reki
        wyszedl ostatnio Broniewski dla dzieci, nawet w dwoch wersjach, ilustrowany przez butenke i przez siemaszko, obie swietne
        z rymowanych dobrych ksiazek:
        babcia robi na drutach
        basn o krolu dardanelu

jak mi sie cos przypomni to dorzuce
        • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 17.10.11, 22:41
          ah, no zapomnialam o danucie wawilow, dzieciaki uwielbiaja audiobooka "rozmieszanki, usypianki" wydanego przez buke
      • mnb0 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 17.10.11, 12:43
        Bajki Perrault w zielonej okladce z wilkiem opracowala Hanna Januszewska.
      • lula_p Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 21.10.11, 12:05
        ze współczesej poezji polecam Dorotę Gellner. W sumie to taka rymowana proza (np. Roztrzepata Sprzątaczka, Gryzmoł, Duszki Stworki i Potwroki), bardzo rytmiczna, fajnie sie czyta. Mój synek bardzo lubi.
        A co do bajek Charlesa Perraulta, to mam właśnie to wydanie z wilkiem na okładce (mogę Ci sprawdzić kto tłumaczył), zaczęłam ostatnio czytać mojemy trzylatkowi, i nawet nawet, trochę mu tylko obrazków brakuje (bo tam mało jest).
    • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:37
      po kolei - wersje pelne, ze swietnym tlumaczeniem i ilustracjami wydala media rodzina, i basnie grimmow i basnie andersena
      mozna sie zdziwic czytajac, ze macocha kopciuszka i jej corki umarlu z glodu w lesie po tym, jak im ptaki wydziobaly oczy, a macocha sniezki musiala ubrac rozpalone do czerwonosci zelazne buty i tanczyc w nich, az umarla
      co lepsze, moich dzieci 4 i 5 to nie szokuje, lykaja jak napisane

wersje skrocone i zlagodzone sa niezle w wydaniach z serii "dziecko" wydane przez agore, takie:
      znam.to/recenzje/7858/Bajki-z-Kolekcji-Dziecka
      oraz druga seria wydana przez media rodzina
      ryms.pl/ksiazka_szczegoly/144/index.html
      przy czym w obu seriach sa dolaczone audiobooki, sa swietne ilustracje polskich autorow, naprawde bardzo polecam
    • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:37
      https://www.poczytaj.pl/okl/169000/169139.jpg

O to wydanie mi chodziło- połączenie Bajkoteki I (1982 ) i II (1983).
      • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:47
        A z klasyków jeszcze- mimo, iż mamy kilka wydań synkowi najbardziej przypadły do gustu te- Brzechwy i Tuwima- wyd. Wilga

https://ryms.pl/upload/201103301317000.85116100sd.jpg

Rewelacyjne, moim zdaniem ilustracje Marianny Jagody- Mioduszewskiej mogą być dla dziecka ciekawe.
        • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:53
          I jeszcze jedna książeczka- hit ostatnich dni- "YUMI"
          Interaktywna, o cudownej szacie graficznej i prostym przekazie...
          Polecam wszystkim, którzy szukają czegoś "innego"smile

Wydawnictwa nie pamiętam akurat, ale strzelę....Format?
      • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:49
        pierdykam, jak mozna ksiazke okaleczyc
        kase sobie zycza niemala, ponad 30 zlotych to jest duzo za ksiazke, a na dobrym ilustratorze zaoszczedzili..
        chyba poszukam starych wydan na allegro, mam uczulenie na badziewna oprawe graficzna
        • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 21:56
          Donkaczka- ja też niekoniecznie gustuję w "kolorowych ilustracjach", dla mnie ideałem byłoby czytanie dziecku tylko skandynawskiej literatury.
          Uważam jednak, że nie tędy droga, niech poznaje i sam wybiera...Te książeczki dostał jak miał niewiele ponad rok chyba i te ilustracje pomogły mu widać zrozumieć tekst, zapamiętać, nie wiem....polubił je bardzo.
          • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 22:17
            no tak sobie marudze, mnie sie tak strasznie nie podobaja takie komputerowe ilustracje sad jest tyyyyylu ilustratorow, ostatnio niesamowita ksiazke widzialam, ale w niemczech, krolewna sniezka z takimi ilustracjami, ze z corka ze 3 razy ja w ksiegarni przegladalysmy, no mroczna piekna bajeczna jednoczesnie, czad!
            nie musi byc skandynawsko, ale mogloby nie byc z komputera..
            a dzieci lykna wszystko smile poziom atrakcyjnosci oprawy graficznej zaczyna sie od akceptacji bez uwag (tu najgorszy szajs moze byc) do zachwytu i wslepiania sie w strony nawet bez czytania, wiec to ze dzieci nie krytykuja nic jeszcze nie znaczy hihi
            • zona_mi Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 16.10.11, 22:38
              > a dzieci lykna wszystko smile

I potem już tylko utrwalają złe wzorce i kiczowate świństwa.
    • camel_3d tez mam z tym problem... 16.10.11, 23:01
      mam kilka wersji kopciuszka, pieknej i bestii, krolewny sniezki, kota w butach...i wszysto napisane takim jezykiem, ze zalamac si emozna..plus skrocone do minimum.. czasem totalnie bez sensu....
      • minerwamcg Re: tez mam z tym problem... 17.10.11, 22:08
        Haaa! Camel! Bo ja chyba odkryłam, do czego te bajki są! (pomijając, że do tego, żeby sobie jeden patafian z drugą idiotką zarobili szmal). Otóż te bajki są do opowiadania! Skrócony i schematyczny tekst masz po to, żebyś się opowiadając nie zaplątał i nie wydał Kopciuszka za Kota w Butach - ale wszystko inne musisz dopowiedzieć sam, z własnej fantazji i inwencji językowej. Takie bajki dell'arte.
        • a_weasley Re: tez mam z tym problem... 19.10.11, 21:15
          MinerwaMcG napisała:

> Haaa! Camel! Bo ja chyba odkryłam, do czego te bajki są!
          > (pomijając, że do tego, żeby sobie jeden patafian z drugą idiotką zarobili szmal).
          > Otóż te bajki są do opowiadania!
          > Skrócony i schematyczny tekst masz po to, żebyś się opowiadając nie zaplątał

Powiem więcej, one są wielotargetowe.
          Nierozgarniętym do czytania jak leci, rozgarniętym do tego co piszesz.
    • 18_lipcowa1 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 17.10.11, 22:24
      empik
      kupilam tam wlasnie bajki klasyczne
      • donkaczka Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 17.10.11, 22:42
        skup sie i sprobuj zrozumiec pytanie
        ze w empiku jakies ksiazki kupic mozna, w tym klasyczne bajki, to chyba ludzie wiedza..
    • koza_w_rajtuzach Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 18.10.11, 12:55
      Nie wiem co strawne byłoby dla Twojego dziecka, czy potrafiłoby się na dłuższym tekście skupić. My mamy przeróżne baśnie, niektóre tak skrócone, że właściwie nie wiadomo do końca o co chodzi. Mojej córce i mi najbardziej podobają się "Niezapomniane baśnie dzieciństwa" www.gandalf.com.pl/b/niezapomniane-basnie-dziecinstwa-B/ - bardzo ładnie napisane, choć dla trzylatki słownictwo może być jeszcze za trudne i baśnie za długie, ale dla czterolatki powinny być już odpowiednie. Te baśnie nie są jakieś takie ugrzecznione, ale drastycznych scen też tam nie ma wink.
    • k_pilarz Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 18.10.11, 22:15
      Niedawno w kioskach ukazała się nowa seria do kolekcji "Książki dla małych i dużych", wyd.DEAGOSTINI. W pierwszym tomie są wiersze Jana Brzechwy- świetne, w oryginale, przypomina mi się moje dzieciństwo jak czytam je córeczce smile Bardzo fajne, ale ciekawe jaką cenę wystawią za drugi tom(powinien już być w kioskach). Pierwszy tom kosztował zaledwie 5zł, ale to pewnie na zachętę wink
      • puellae_2007 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 19.10.11, 10:57
        Kolejny już chyba 10 albo 20 zł....
      • dziunieczka81 Re: Sensowne wydanie klasycznych bajek 20.10.11, 12:41
        Mogę polecić kolekcję "Najpiękniejsze bajki świata". To zbiór 20 klasycznych bajek opowiedzianych na nowo - niestety nie wiem, gdzie jest dostępna. Do każdej książeczki dołączona jest płyta z bajką czytaną przez Magdę Umer (jednak ta interpretacja mnie nie zachwyca) lub Wojciecha Manna.
        Fajnym pomysłem są też bajki-grajki, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa - teraz słucham ich razem z córką - ja mam akurat kilka starych płyt winylowych, ale wyszły też na CD. Szczególnie polecam: "Księżniczka na ziarnku grochu", "Tomcio Paluch", "Plastusiowy Pamiętnik", "Zaczarowana skrzynka".

Jeżeli szukacie ciekawych i wartościowych książek dla dzieci zajrzyjcie na dbajki.pl/sklep/?p=44 - mają wiele ciekawych pozycji, wyróżnionych m.in. w konkursie im. Astrid Lindgren
    • ponponka1 Na allegro - Andersen z rysunkami Szancera 20.10.11, 13:33
      Bajki pana Perrault, Ptaki mowia po polsku....za 2 zl, za 5 zl.....piekne, pieknie wydane i tanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka