Dodaj do ulubionych

wymaz z nosa i gardła

23.10.11, 08:11
Czy można te badania zrobić bez skierowania? Córka jest ciągle chora i kolejne wizyty u lekarzy kończą sie zapisywaniem antybiotyku, leczenie bez szukania przyczyny.
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: wymaz z nosa i gardła 23.10.11, 09:10
      Musisz mieć skierowanie raczej. Pójdź do pediatry i od razu poproś o takie skierowanie.
      • kaamea Re: wymaz z nosa i gardła 23.10.11, 10:16
        bzdura. kazde badanie w laboratorium mozesz zrobic bez skierowania, tylko wtedy jest ono pelnoplatne. wymaz z gardla ok 30 zl , z nosa tak samo, ale jak chcesz zrobic wymaz np na chlamydie to musi byc wymaz zrobiony oddzielnie na specjalnym podlozu, w moim laboratorium kosztuje ok 130zl

ogolnie jesli dziecko nie idzie na antybiotyki a gardlo i nos zawalone to jaknajbardziej uwazam za konieczne wykonanie wymazu

aha i czeka sie 3-5 dni na wynik
        • koza_w_rajtuzach Re: wymaz z nosa i gardła 23.10.11, 10:29
          napisałam raczej, bo nie byłam pewna. Tak czy inaczej co zaszkodzi pójść po to skierowanie, za zaoszczędzone pieniądze można coś kupić dzieciakowi lub sobie wink.
        • rulsanka Re: wymaz z nosa i gardła 23.10.11, 21:21
          Wynik negatywny jest już na drugi, trzeci dzień. Dłużej czeka się, gdy coś wyhodują.
          Ja mam wymazówki w domu i skierowanie od lekarza na wymaz na zapas. Podobnie zresztą skierowanie na badanie ogólne krwi z crp. Nie używam jak nie potrzebuję. Do tej pory wykorzystałam raz.
          Wymaz z gardła należy robić na czczo i bez mycia zębów.
    • slonko1335 Re: wymaz z nosa i gardła 23.10.11, 20:38
      Można, ja robiłam bez skierowania kilkakrotnie. Pamiętaj tylko aby minęły ze 2 tygodnie od ostatniego antybiotyku-jak się da oczywiście.
      • zjawa1 Mozesz zrobic prywatnie 23.10.11, 23:17
        Jak bedziesz to robic, to zrob nie tylko na obecnosc bakterii ale i na ewentualne grzyby i drozdzaki, to jest dodatkowo platne.

Bez sensu jest robic wymaz z nosa, jesli robisz z gardla. Bo jesli cos ma w nosie to i tak wyjdzie w gardle.
        Wszystko z nosa splywa do nosogardla.
        To nie jest najtansze badanie, antybiogramy robia klasycznie tylko na paciorkowca, na pozostale dodatkowo platne...
        Ja placilam bez antybiogramu na pozostale u nas za wymaz z gardla/migdalkow ok 38 zl.
        W tym byly rowniez grzyby i drozdzaki.
        Musisz byc naczczo. Ale to mycie zebow to lekka przesada, bo tak naprawde pasta moze wybic bakterie na zebach, nie pluczesz migdalkow. zreszta super byloby gdyby np. paciorkowca dalo sie wybic myciem zebowsmile
        Takze bez obaw, ja wymylam zeby jakies 1,5 godziny przed badaniem i wszystko bylo ok.
        • kaamea Re: Mozesz zrobic prywatnie 24.10.11, 12:41
          podobno zdarza się - opinia dwoch laborantek z mojego lab- że podaczas jednego badania w gardle nic nie wyhodowano a w nosie tak, i odwrotnie. zatem ja proponuje zrobic i z nosa i z gardla rownoczesnie.
          • slonko1335 Re: Mozesz zrobic prywatnie 24.10.11, 12:44
            pewnie, że sie zdarza. Sama mam takie wyniki. W nosie bakterie, w gardle tylko grzyb, lub gardło flora fizjologiczna a w nosie bakterie.
            • zjawa1 Re 24.10.11, 22:20
              slonko1335 napisała:

> pewnie, że sie zdarza. Sama mam takie wyniki. W nosie bakterie, w gardle tylko
              > grzyb, lub gardło flora fizjologiczna a w nosie bakteri.
              Piszesz w ,,nosie flora bakterii, a gardło flora fizjiologiczna...

Flore uznana za fiziologiczna tez twoza bakteriesmile
              Wiec oglnie rzecz biorac tez bakteriesmile

Czesto u zdrowego czlowieka bakterie, ktore naleza do tzw. flory bakteryjnej nie sa patogenne.
              Jednak zdarza sie tak, ze to co do niej nalezy jest czynnikiem chorobotworczym np.Streptococcus gr viridanssmile

www.gazeta.pl www.youtube.com/watch?v=uhV4me_k8Y8
              • slonko1335 Re: Re 25.10.11, 08:23
                rany zjawa Tobie jak dziecku trzeba czasami, ja wiem co to flora fizjologiczna i wiem co to przerost bakterii która może ją tworzyć oraz co to bakteria która bytować tam nie powinna. Wymaz wykazał bakterię, podana była ilość, zrobiony antybiogram dla nosa, w gardle nic nie było patogennego lub był grzyb.
    • shige Re: wymaz z nosa i gardła 24.10.11, 13:36
      Jakie są objawy kliniczne choroby?Co to znaczy jest ciągle chora?
      Wymaz przy podejrzeniu PBHA robi się z tylnej ściany gardła!Paciorkowiec to 90% wszystkich zakazeń u dzieci więc najpierw wyklucza się paciorkowca a potem wszystkie inne rzeczy!Jednak muszą występować określone objawy paciorkowcowe.Często wystarczy wykonanie szybkiego testu PBHA jeszcze w gabineciesmile
      Dziecko miało robione crp, sprawdzaną prokalcytoninę?Ile dziecko ma lat? Mniej niż 5?
      Na wymaz powinien kierować laryngolog...
      • sonrisa06 Re: wymaz z nosa i gardła 25.10.11, 08:40
        W naszej przychodni lekarz nie da skierowania na wymaz. Jest to (u nas) badanie płatne. Ja robiłam kilkakrotnie i zawsze płaciłam.
        Gdybym nie chciała płacić to najpierw z przychodni musiałabym wziąć skierowanie do laryngologa, umówić się do poradni, czekać i dopiero laryngolog mógłby wystawić mi skierowanie na wymaz.
        Dla mnie za dużo zachodu i za długo by zeszło.
        • monia2506 Re: wymaz z nosa i gardła 25.10.11, 12:08
          córka 3,5 roku często choruje na zapalenie gardła ostatnio brała antybiotyk rulid po dwóch tyg chciałam zobic jej wymaz z gardła ale ostatnio jak byłam u laryngologa to lekarka powiedziała ze lepiej zrobic jak bedzie zaczynała sie infekcja tylko dla mnie to bedzie bez sensu bo jak jej cos tam siedzi to wydaje mi sie ze jak jej teraz zrobie ten wymaz z gardła to jak ma cos wyjsci to lepiej zeby teraz i zacząć to leczyc niz ma zas miec zawalone gardło??Nie wiem jak myslicie i czy moge zrobic wymaz z gardła jak mała dostaje krople do nosa ??
          • rulsanka Re: wymaz z nosa i gardła 25.10.11, 13:28
            Nie ma sensu robić wymazu zdrowemu dziecku. Bo te bakterie, które powodują chorobę, są często normalną florą bakteryjną, w czasie choroby zmienia się ich ilość po prostu. Albo bakterii chorobotwórczych nie ma w tej chwili w gardle (skoro antybiotyk je wybił) i tym bardziej bez sensu.
            Zależy jakie krople do nosa.
            Ja poprosiłam o skierowanie na wymaz na zapas - wykorzystam w razie potrzeby. Bo gdy choroba już wystąpi, nie ma czasu na wizytę, potem badania i jeszcze raz wizyta. Lepiej z badaniami od razu iść do lekarza.
            I jeszcze jedno. Początki infekcji bywają wirusowe. Wymaz ma sens jak na gardle są bakteryjne naloty, a nie jak gardło jest po prostu czerwone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka