Dodaj do ulubionych

czy sinupret może powodowac wymioty?

30.10.11, 14:07
Moja córka (3 latka) od dłuzszego czasu miała suchy kaszel, w piatek dostała od lekarza lek sinupret w kroplach (3xdziennie po 20 kropli). W piatek podałam go córce pierwszy raz i w nocy średnio co 1,5h zaczęła mi wymiotowac (ostatnie dwa razy to praktycznie nie miała czym ale miała silne torsje). Od tamtej pory ma wstręt do jedzenia, a jak mi się uda coś przemycic to zaraz jest to zwrócone. Czy to możliwe, że to mogą byc skutki uboczne tego leku?w ulotce były podane takie działania niepożądane jak ból brzucha i nudności i zaczęłam się zastanawiac czy te wymioty może są od tych kropli. Zdążyłam jeszcze dziś podac je rano ale chyba je odstawię...
M.
Obserwuj wątek
    • marta-zs Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 30.10.11, 15:26
      pewnie wymiotuje dlatego, ze gile jej splywają po gardle. Jak moja córka ma katar podaje jej lekkie jedzenie, wtedy nie wymiotuje. Jesli zje cos ciezkiego, w nocy mam murowane wymioty.
    • bezak25 Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 30.10.11, 16:45
      Sinupret jest na rozrzedzenie kataru, który pewnie spływa małej do gardła i powoduje kaszel.
      Ja nigdy nie spotkałam się z wymiotami po tych kroplach, ale pewnie wszystko jest możliwe. Zadzwoń na pomoc doraźną i zapytaj, my tu nie jesteśmy lekarzami.
    • kosa.bar Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 30.10.11, 18:00
      Możliwe, prawdopodobnie lek mocno rozrzedził wydzielinę i córka wymiotuję flegmą. Trochę. duża dawka jak na 3-latkę
      • super-mikunia Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 30.10.11, 19:10
        zgadzam się duża - mój 3 latek dostał początkowo 2 x 10 kropli, następnie laryngolog po długich przemyśleniach zdecydował się na 2 x 15 kropli, a Młody waży prawie 18 kg (znosi lek bardzo dobrze)
        • stefa_ja Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 30.10.11, 22:20
          Mój 3 latek a teraz 4 latek dostaje 2 x 20 kropli. Sporo kaszle bo to bardzo rozrzedza katar. Nieraz go ciąga na wymioty ale nie wymiotował jeszcze. Dodatkowo daję mu wykrztuśny lek, żeby odkrztuszał te rzadkie gile.
          • zjawa1 Re: Sinupret 30.10.11, 22:30
            Moj 3 latek polykal swojego czasu 3 razy dziennie po 1 drazetce i nie bylo zadnych skutkow ubocznych.
            Musisz pamietac o tym, ze to lek ziolowy majacy na celu rozrzedzic wydzieline, wiec nie powinnas podawac go pozniej niz o 16 godzinie!
            A nie stosujesz jeszcze jakis innych lekow w miedzy czasie, nie podajesz leku przed snem?

Bo jesli tak, to w interakcji sinupret moze zadzialac wymiotnie.
            Czy te krople rozrzedzasz w np. wodzie? Tak na czysto podawane, wiesz one jednak sa na alkoholu.
            Inna sprawa to to, ze byc moze dziecko nie wymiotuje z powodu tego leku tylko ma jakiegos wirusa, ktory powoduje wymioty.
            Powinnas udac sie do pediatry, zeby to dokladnie okreslic.
            • mania2008 Re: Sinupret 01.11.11, 19:28
              Zgodnie z zaleceniem lekarza podawałam ten lek rozcieńczony z herbatą i nie później niż do godz.16. Ponadto innych leków nie podawałam. Wczoraj wymiotów nie było (podałam jej sinupret tylko rano 10 kropli) dziś z kolei raz córka zwymiotowała-również dostała tylko rano ten lek. Nie wiem co to może byc, martwię sie i idę z nią jutro do lekarza.
              Wcześniej bywało tak, że jak miała katar to czasami wymiotowała w nocy ale wiedziałam, że to od tego ponieważ nie miała problemów z apetytem. Teraz od 4 dni praktycznie nic nie je sad

M.
              • zjawa1 Re:mania2008 02.11.11, 22:53
                Bylas u lekarza?
                Wg. mnie, skoro przestala jesc to najprawdopodobniej rozkrecila sie tzw. infekcja zoladkowa, albo grypa...sad
                Ale ja jestem,, durna i glupia", jak kilka osob na tym worum wspomnialo, wiec w sumie nie biez moich wypowiedzi pod uwage.
                Ja, jako debil domniemuje, ze to nie Sinupret tak dziala, tylko jakis wirussad
    • anetchen2306 Re: czy sinupret może powodowac wymioty? 31.10.11, 07:37
      Pewnie, ze moze.
      Nie wiadomo tylko, czy te wymioty to objaw infekcji czy dzialania leku.
      Twoje dziecko moze byc tez zwyczajnie nadwrazliwe na jakis skladnik Sinupretu.
      My (ja i moje dzieci) nie mozemy brac paracetamolu i jego pochodnych. Pol godzinki po zazyciu gwarantowane torsje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka