cariet
11.11.11, 21:45
wiadomo, że 5 godzin w tzw. podstawie programowej jest bezpłatne, pozostałe godziny płatne wg stawki ustalonej przez radę miasta czyli aktualnie 2,36zł za godzinę ponad podstawę u mnie w mieście Piotrków Tryb.
Zakładając że podstawa jest od 7:30 do 12:30 A MOJE DZIECKO ZAPISANE JEST OD 7:30 DO 15:30....i w tych godzinach chodzi, nigdy nie przychodzi przed 7:30 i nigdy nie jest odbierane po 15:30, więc powinnam płacić za 3 godziny??? jednak Panie w dzienniku zaznaczają jak dziecko przychodzi i zliczają te godziny nie zaznaczając połówek, wszystko zaokrąglają do pełnej godziny. ja odbieram dziecko 15:15 to powinnam chyba płacić jako do 15:30 a mi zapisują że było obecne jako do 16 i płacić mam jako do godz 16. czy w waszych przedszkolach jest tak samo? jak można naliczać komuś opłatę do 16 skoro wtedy nie siedzi w przedszkolu, nie korzysta bo o 15:15 idzie do domu. Co ja mam zrobić???wy też tak płacicie?
Na zebraniu nie mówiono, że będzie coś zaokrąglane do pełnej godziny, wiem że w innych przedszkolach zaokrąglają do pół godziny, bo wiadomo, że nikt chyba nie będzie liczył z dokładnością 10 minut...bo wtedy jak podzielić opłatę za godzinę na jakieś cząstki- co innego podzielić ją na połowę. Nie wiem dlaczego mam płacić za coś z czego moje dziecko nie korzysta. Owszem niby pół godziny po południu ale kwestia jeszcze że rano też dopisują pół godziny itp
Teraz wyszło mi do zapłaty ok 70zł więcej niż powinno-wg umowy z przedszkolem i wg faktycznego przyprowadzania i odbierania dziecka ( owszem gdybym odbierała po 15:30 to rozumiem, że siedzi jako do 16 i opłata jest zrozumiała). Byłam na wyjaśnieniu w przedszkolu, nauczycielka powiedziała mi że mam zapłacić tak jak oni naliczyli, a oni w przedszkolu "rozpatrzą" i najwyżej to 70zł oddadzą mi w przyszłym miesiącu ( tj.odliczą od opłat)...tylko dlaczego ja mam zapłacić im te 70zł niesusznie? Przedszkole umie naliczać odsetki od nieterminowych wpłat a sami przetrzymają moje pieniądze i odsetek nikt mi nie odda.