Dodaj do ulubionych

opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu

11.11.11, 21:45
wiadomo, że 5 godzin w tzw. podstawie programowej jest bezpłatne, pozostałe godziny płatne wg stawki ustalonej przez radę miasta czyli aktualnie 2,36zł za godzinę ponad podstawę u mnie w mieście Piotrków Tryb.
Zakładając że podstawa jest od 7:30 do 12:30 A MOJE DZIECKO ZAPISANE JEST OD 7:30 DO 15:30....i w tych godzinach chodzi, nigdy nie przychodzi przed 7:30 i nigdy nie jest odbierane po 15:30, więc powinnam płacić za 3 godziny??? jednak Panie w dzienniku zaznaczają jak dziecko przychodzi i zliczają te godziny nie zaznaczając połówek, wszystko zaokrąglają do pełnej godziny. ja odbieram dziecko 15:15 to powinnam chyba płacić jako do 15:30 a mi zapisują że było obecne jako do 16 i płacić mam jako do godz 16. czy w waszych przedszkolach jest tak samo? jak można naliczać komuś opłatę do 16 skoro wtedy nie siedzi w przedszkolu, nie korzysta bo o 15:15 idzie do domu. Co ja mam zrobić???wy też tak płacicie?
Na zebraniu nie mówiono, że będzie coś zaokrąglane do pełnej godziny, wiem że w innych przedszkolach zaokrąglają do pół godziny, bo wiadomo, że nikt chyba nie będzie liczył z dokładnością 10 minut...bo wtedy jak podzielić opłatę za godzinę na jakieś cząstki- co innego podzielić ją na połowę. Nie wiem dlaczego mam płacić za coś z czego moje dziecko nie korzysta. Owszem niby pół godziny po południu ale kwestia jeszcze że rano też dopisują pół godziny itp
Teraz wyszło mi do zapłaty ok 70zł więcej niż powinno-wg umowy z przedszkolem i wg faktycznego przyprowadzania i odbierania dziecka ( owszem gdybym odbierała po 15:30 to rozumiem, że siedzi jako do 16 i opłata jest zrozumiała). Byłam na wyjaśnieniu w przedszkolu, nauczycielka powiedziała mi że mam zapłacić tak jak oni naliczyli, a oni w przedszkolu "rozpatrzą" i najwyżej to 70zł oddadzą mi w przyszłym miesiącu ( tj.odliczą od opłat)...tylko dlaczego ja mam zapłacić im te 70zł niesusznie? Przedszkole umie naliczać odsetki od nieterminowych wpłat a sami przetrzymają moje pieniądze i odsetek nikt mi nie odda.
Obserwuj wątek
    • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 21:50
      we wrześniu i w październiku miałam liczone co do pół godziny, czyli wszystko było ok. a w tym miesiącu naliczyli inaczej mówiąc że zliczają godziny z dziennika, a tam właśnie nie zaznaczają połówek, o rzadnym płaceniu za rozpoczętą godzinę nic nie mówiono, w poprzednich miesiącach płaciło się wg umowy, a teraz zliczaja w dzienniku---ale moje dziecko chodzi tak jak w umowie to w dzienniku mają chyba błędy.
      • jakw Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:01
        A nie zmienił się żaden regulamin opłat? Btw jak mogą naliczyć listopad na podstawie dziennika skoro minęła dopiero jakaś 1/3 listopada? Opłatę za pobyt w listopadzie będę płacić dopiero w grudniu (wyżywienie i resztę już zapłaciłam). Może u ciebie biorą opłatę za listopad z góry (ale imho wtedy powinni to robić zgodnie z deklaracjami) i potem ją korygują na podstawie tego jak dziecko było. A jeśli jest naliczanie co pół godziny to powinna być też możliwość zaznaczenia tego w dzienniku. Chyba że i ty podpisujesz przy odprowadzaniu/odbieraniu jakieś listy (ja tak robię, i nie mogę zrozumieć dlaczego mam rano wpisywać godzinę przyprowadzenia skoro od otwarcia do 13 jest bezpłatnie).
        • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:23
          nic nie podpisuje, ale jak nie wyjaśni się ta sprawa, że nadal nie będzie zaznaczane połówek to będę chciala by mi podpisywały w moim zeszycie i wtedy pójdę z tym gdzieś wyżej, typu rada miasta bo oni to uchwalili to skoro nie dogadam się z przedszkolem, to oni niech wyjaśnią kto ma rację.Nie ma nigdzie informacji by regulamin sie zmienił, nie bylo zebrania, wywieszki itp. Tak jak napisałam wrzesień pażdziernik mi sie zgadzał, bo brano pod uwagę umowę- deklaracje rodzica, a teraz podobno deklaracja umowa nie jest brana pod uwagę a to jak dziecko ma zapisane w dzienniku ---o tu widać błędy, bo skoro nie dzielą panie rubryki na połowę i mają rubrykę 15-16 zxaznaczone ze dziecko jest...a powinny mieć podzielone że do 15:30 to wychodzą takie sytuacje. Bo moje dziecko jest przyprowadzane w takich samych godzinach jak w umowie, tak samo przyprowadzane we wrzesniu, październiku, listopadzie.Widać Panie same na oko sobie wpisują, właśnie powinny być jakieś listy czy coś albo rubryka inaczehj podzielona tam gdzie zapisują jak przebywa. teraz płaće z góry sza listopad i odejmują dni gdy dziecko nie było w październiku. w grudniu będę płaciła za dni grudnia odjąć to co nie było w listopadzie.
          • jakw Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 11:32
            Jak płacisz z góry to tym bardziej przy wyliczaniu powinni brać to co jest w deklaracji.
    • slonko1335 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 21:53
      czyli liczą Ci dodatkowe pół godziny? dobrze rozumiem? za 3,5 godziny jak przyjdziesz po 15?
      • karrix Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 21:54
        widzę, że temat z forum starsze dziecko trafił na małe dziecko, więc przekopiuje moją wcześniejszą wypowiedź:
        zasady opłat naliczania powinny być jasne i rodzice powinni być z nimi zapoznani. istnieje bowiem możliwość naliczania opłat w ustalonym zaokrągleniu czy za każdą rozpoczętą godzinę, (czyli wtedy takie naliczanie jak przedstawia autorka jest normalne, bo odbiór 15:15 jest rozpoczęta godzina jako od 15-16). W przedszkolu jednak powinni o tym poinformować na zebraniu.Skoro w umowie podpisałaś że do 15:30 to powinni ci wtedy już powiedzieć, że nie możesz wpisać połowy godziny, bo zaokrąglają do pełnej lub że możesz wpisać tak ale liczyć ci będą do 16.
        • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 21:59
          ważne jest że przychodzę do 15:30, a jest różnica chyba jak ktoś przychodzi np 15:10 a inny 15:50 i płacić mamy tyle samo??
          Nie tylko pół godziny po południu dopisują, w ogóle mi się nie zgadza ilość godzin właśnie o 70zł, wychodzi na to, że rano też coś dopisują ( może zaznaczają że jest od 7, a przychodzi 7:40) nie wiem skąd ta suma 70zł więcej,,,,chyba że to doliczone zaokrąglenia do września i października ( wtedy liczyli do pół godz, teraz do godz. bez uprzedzenia o tym rodziców) i może mam dopłatę do poprzednich miesięcy. Nauczycielka nie umiała mi wyjaśnić nic, a pani dyrektor jest chora i w przyszłym tygodnniu jej nie będzie.
          • slonko1335 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 22:05
            ważne jest że przychodzę do 15:30, a jest różnica chyba jak ktoś przychodzi np
            > 15:10 a inny 15:50 i płacić mamy tyle samo??

to zalęzy jaki zapis jest w uchwale, jak naliczają za każdą rozpoczętą pełną godzinę to mają prawo tak naliczyć. U nas naliczają za każdą rozpoczętą zegarową godzinę(w uchale nie ma zapisu o pełnej godzinie niektóre dyrekcje tak próbowały ale rodzice zaskarżyli i UM wydał instrukcję, że nie ma być pełna godzina, czyli mogę dziecko przyprowadzić wedłu Waszych godzin bezpłatnych na 7.20 ale jak odbiorę o do 15.20 to mi policzą 3 godziny a nie 5 ale jakby liczyli od każdej pełnej godziny zegarowej to by mi za te 5 mogli naliczyć bo od 7 i od 15 byłyby dwie dodtakowe
    • lee_a Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 22:00
      ja mam wpisane od 7:00 do 17:00 i zawsze płacę za 3 godziny.Akurat w naszym przedszkolu płatne są godziny od 6:30 do 8:00 (jako jedna) i od 13:00 do 15:00 (dwie). Od 15:00 do 17:00 dzieci są bezpłatnie.
      Jak odebrałabym o 13:00 to też płacę za 3 godziny, tak mamy skonstruowane umowy. Ale dzięki tym dodatkowym dwóm bezpłatnym godzinom nie bankrutuję, bo moje dziecko i tak siedzi do 16:40 zwykle.
      Swoją drogą uważam, że jet to nadmiar biurokracji kazac nauczycielkom zliczać co do pół godziny pobyt dzieci w przedzkolu, zbierać podpisy kto i kiedy wychodzi. Wolałabym, by zajmowały sie w tym czasie zabawą z dziećmi.
      • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 22:26
        bo liczą mi jakoś że jest w godz 15-16 czyli nie zaznaczają że to pół godziny do 15:30 a jako ze do 16:00 i z tym pogodzić się nie mogę. Przedszkole jest czynne od 6:00 do 17:00. Owszem można płacić za każdą rozpoczętą godzinę, ale wychodzi że płacić od 6:00 do 7:30 i od 12:30 do 17:00 ( bo od 7:30 do 12:30 podstawa= za darmo) więc podstawa sie kończy i 1 godz to jest do 13:30, następna do 14:30 itd.
        jak może pełna godz zaczynać się o 15, wtedy automatycznie o 12, 13, 14, 15, 16 skoro od 12:30 jest podstawa??? to zaczynają liczyć od 12:30 godziny ponad podstawę.
    • w_miare_normalna Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 23:03
      u mojej sa darmowe godziny od 6 do 13, w formulazu wypelnilam, ze bedzie odbierana o 14, ale odbieram ja ok. 13.30 (po obiedzie)- czyli wczesniej, a place normalnie do 14.
      jesli jednak nieraz sie spoznie i jestem po nia ok. 14.15 to nikt nie robi zadnych problemow i place i tak do 14.
    • marika012 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 11.11.11, 23:29
      U córy darmowe godziny 8.00-13.00
      Moja wchodzi na salę o 7.50 i mam liczoną tą dodatkowa godzinę między 7.00-8.00. Obowiązują pełne godziny i nie ma zmiłuj.
      Odbieram młodą ok. 14.55. Jakbym się nie wyrabiała i była pod domofonem o 15.01 miałabym naliczoną kolejną godzinę.
      • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 08:46
        ale ja nigdy nie przyprowadzam wcześniej ani nie odbieram później. Zapisana w umowie z przedszkolem od 7:30 do 15:30 Zawsze idzie po 7:30 - nawet po 8, odbierana jest 15:10, 15:15 nigdy nie na styk o równej 15:30 itp wiec nie rozumiem za co mam płacić. W przypadku gdybym odebrala dziecko np 15:32 jestem skłonna zapłacić za rozpoczętą godzinę,bo skoro podstawa kończy się o 12:30 to pierwsza godzina pełna i płatna jest od 12:30 do 13:30, druga od 13:30 do 14:30 itd. więc w żadną stronę mi się nie zgadza i nie wiem jak zapłacić, xczy tak jak naliczyli za dużo o 70zł, czy zapłacić licząc po swojemu mniej po 70zł?
        • marika012 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 11:51
          Sama sobie wymyśliłaś, że do 15. 30 nie powinni Ci liczyć za godzinę. Możliwe, ze w przedszkolu Twojego dziecka za czas od 12.30 do 13.00 liczą połowę stawki godzinowej a od 13.00 wchodzi rozliczenie godzinowe i wtedy będąc po dziecko o 15.01 płacisz za godzinę 15.00-16.00. Po prostu taka jest uchwała i musisz się dostosować.
          Ja płacę za całą godzinę mimo że dziecko z tej godziny jest na sali max 10 minut.
          • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 11:58
            to powinni powiedzieć jak będą liczyć, i dziwne ze inaczej liczyli wrzesien i paxdziernik a teraz od listopada inaczej niż poprzednie miesiące. tak jak już pisałam niżej inna mama ma zapisane dziecko do 15:00 i wg twojego myślenia ok. ale jej też się nie zgadza suma, też ma za dużo.
        • marika012 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 11:53
          > ale ja nigdy nie przyprowadzam wcześniej ani nie odbieram później. Zapisana w u
          > mowie z przedszkolem od 7:30 do 15:30

Ja też zawsze zgodnie z zapisem w umowie 7.00-15.00. Córa jest w przedszkolu od 7.50 do 14.55 He he, tez powinnam płakać że jestem stratna poranne 50 minut.
    • blueberry_beauty Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 08:49
      po pierwsze sprawdź jak jest w uchwale. Nie twoje pierwsze 5 godz tylko zwykle od 8 do 13. opłata jest za każdą rozpoczęta godzinę i było o tym głosno nawet jesli nie a zebraniu w twoim przedszkolu, to w mediach więc nie ma zmiłuj. Poza tym nawet jeśli pani dr o tym nie powiedziała ( u nas czytała uchwałę) to prawo i tak ją i Ciebie obowiazuje, więc przed odbiorem dziecka zrób zakupy w sklepiku za rogiem a potem spokojnie pójdziecie prosto do domu a godz bedzie w wiekszym stopniu wykorzystana wink
      • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 08:52
        wiem, że nie moje pierwsze 5 godzin jest za darmo, w przedszkolu wisi i mówiono, że za darmo jest 5 godzin od 7:30 do 12:30 ( wcale nie od 8 do 13) więc skoro moje dziecko zapisdane jest od 7:30 do 15:30 to od 7:30 do 12:30 nie płacę a płacę od 12:30 do 15:30 czyli 3 pełne godziny już są.
        na forum starsze dziecko jedna osoba mi doradziła tak:
        u nas naliczają uczciwie zaokrąglając do pół godziny ( wiem że w niektórych przedszkolach o czym mówiono w radio zapisują co do minuty!). Ja zapłaciłabym wyliczając po swojemu czyli nie zapłaciłabym tego 70zł więcej........bo mogą ci wcale tego potem nie odliczyć, nie oddać i "nie rozpatrzeć"..........i mogą potem tak co miesiąc ci wyliczać, wiedząc że zawsze im zapłacisz. Jak nie uda ci się tego wyjaśnić z nauczycielką ( to chyba nauczyciel notuje jak dziecko przychodzi i wychodzi- więc to nauczyciel popełnił gdzieś błąd skoro wyszło więcej godzin......lub osoba, która to nalicza sama się pomyliła, nie ma ludzi nieomylnych) to iść do dyrektorki.
      • blueberry_beauty Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 08:54
        jeśli w uchwale jest zapisane że darmowe to 8-13 to każde 5 min przed ósma i każda rozpoczęta godz po 13 są platne, wiec po południu, po 13, odbierajac o 13.08 zapłacisz za jedna godzinę, odbierajac o 14.08 za dwie, a odbierając o 15.08 za trzy godz, bo rozpoczęłas trzecią pełną godz.
        • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 09:03
          rozumiem to. twoje myślenie jest ok w sytuacji gdy podstawa jest o godzinie z :00 ( czyli np 7-12, czy 8-13) a tu jest 7:30 -12:30, więc trzy pełne godz są do 15:30 a odbiór dziecka po 15:30 rozpoczyna kolejną godzinę...ale ja sie nie spóźniam. nie wiem skąd oni to naliczyli. z rozmowy z nauczycielką wiem tylko że mają obecności też zaznaczają konkretne godziny ale te obecności mają w godz równych :00 bo przedszkole jest czynne 6-17, więc tu u nich jest błąd bo jak moje przychodzi 7:40 to powinny zapisać jako od 7:30 że przyszło ( a rubryka jest 7-8 nie dzielona na połowę, co w ogóle jest niedorzeczne bo przecież od 7:30 się nie płaci) potem odbiór jest rubryka 12-13, 13-14 itd ( więc jak oni to liczą bo do 12:30 za darmo jest ) 15-16 i tam zapisane że dziecko jest i też nie jest zaznaczone co do pół godziny a przecież jest odbierane 15:10 a nie 15:50. Licząc na różne sposoby wiem że mi się nie zgadza i wiem że kilka innych osób też ma iść wyjaśniać, bo też mają za duże opłaty.
          • ettri Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 09:25
            też bym nie zapłaciła, bo to nie jest 7zł a 70zł i faktycznie skoro przedszkole umie odsetki naliczać to czy z odsetkami też ci potem oddadzą te 70zł?
            skoro wiecej rodziców to raźniej wam tą sprawę załatwić, każdy będzie to wyjaśniał a kilka osób, nawet idących osobno ti już siła.
          • jakw Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:05
            U nas w szatni są listy obecności i należy wpisać godzinę przyprowadzenia i odbioru dziecka. Oraz się podpisać.
    • jakw Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 09:52
      Sprawdź co uchwaliła rada gminy ws opłat za przedszkola.
      • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:03
        mogą liczyć za każdą rozpoczętą godzinę, ale skoro podstawa kończy się o 12:30 to pierwsza pełna godzina jest tak jak napisałam wyżej 12:30 do 13:30, druga pełna godzina od 13:30 do 14:30....ja przekroczyłabym pełną płatną godzinę odbierając dziecko np 15:35 czy 15:50, a odbierając 15:15 nie przekraczam i nie zaczynam następnej godziny.
        Inne mama ma zapisane dziecko w umowie ( i tak chodzi) 8:00-15:00 i też jej się nie zgadza, bo jak kończy się podstawa 12:30 to wychodzi jej wg umowy 2,5 godziny a nawet jakby naliczyli że zapłata za rozpoczętą godzinę, która przykładowo rozpoczyna się o 14:30 a kończy o 15:30 to wychodzi za 3 godz a do zapłaty ma o wiele więcej.
        • jakw Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:09
          A może liczą te rozpoczęte godziny od 13,14 , 15 itd a te 12.30-13.00 liczą za pół godziny?
          Chyba że ta 12.30-13 liczą wtedy i tak za całą rozpoczętą godzineę? Bo znając urzędasów to i to jest możliwe.
          ---
          Wiesz, co myślę ? - powiedziała Anna - Myślę, że to wszystko, co napisane było w gazecie, to kłamstwo. Bo to zupełnie wszystko jedno jak się mówi do małych dzieci. Czy się mówi łagodnie i uprzejmie, czy się na nie krzyczy, robią i tak, co chcą.
    • klubgogo Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:03
      Według mnie, jeśli do 12.30 jest bezpłatna podstawa programowa, to każda rozpoczęta godzina jest płatna. Jeśli odbierasz dziecko 15.15, płacisz za 3 godziny.
      Ja mam podstawę do 13, przychodzę po dziecko 16.05, płacę 4 godziny, bo tyle rozpoczęłam, a więc tyle samo co rodzic, który odbiera dziecko o 16.55.
      • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 10:05
        tak powinnam mieć że płacę za 3 godziny a mi wychodzi o wiele więcej, bo coś doliczają po południu i rano.....
        • karrix Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 12.11.11, 12:14
          ja bym nie zapłaciła skoro nie wyjaśnią skąd te godziny dodatkowe 70zł wyszło, jak wyjaśnią i okaże się że przedszkole ma rację to dopłacisz a jak nie to też będzie dobrze.
          Każde przedszkole ma inne zasady ale one powinny być przedstawione rodzicom, może się mylisz a może masz rację. Zalezy jak w przedszkolu interpretują przepisy, ale właśnie dzwine ze wczesniej dobrze ci naliczali a w tym miesiącu wyszło źle, może jakiś błąd sami w liczeniu popełnili.
          • cariet Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 13.11.11, 11:53
            już liczyłam na różne sposoby,
            -----nawet jakby liczyli od 12:30 do 13:00 jako pół godziny, a potem 13-14, 14-15,16-17 to tez mi się nie zgadza, bo wtedy wyszło by mi więcej za przedszkole o ok 20zł a nie o 70zł.
            -----gdyby pomyłkowo nie odjeli dni za chorobę jak nie chodziło w poprzednim miesiącu to też nie wyszła by ta suma
            Wiem, że mają wyjaśnić, rozpatrzeć ale czy ja powinnam zapłacić im tak a oni "w przyszłym miesiącu mi odliczą tą "nadpłatę" 70zł---jak powiedziala mi nauczycielka...czy oni nie mogą teraz dokonać jakiejś korekty, bo tu nie chodzi o 7zł a 70zł. W żaden sposób nie da mi się wyliczyć jak to mi dopisali te 70zł ( nawet licząc jakby m miala zaplacic do 15 bo by zaokrąglili) i im tego nie zapłacę dopóki mi nie wyjaśnią. Jakbym wiedziała skąd to 70zł jest to bym zaplaciła
    • silje78 Re: opłaty za pobyt w państwowym przedszkolu 14.11.11, 18:18
      u nas zaokrągla się do pełnej godziny. nie ma możliwości zapisania dziecka np 7.30-15.30, dlatego córka jest zapisana 7-16, pomimo, że z reguły jest w godzinach 7.50 - 15.15. czasami jest odbierana wcześniej, 2-3 razy w miesiącu przywożona jest na kilka minut przed 7. ja wolę taki układ niż nauczycielki siedzące z zegarkiem i dziennikiem przy wejściu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka