Dodaj do ulubionych

harmonogram posiłków

29.11.11, 21:08
Witam chciałabym prosic o pomoc. chodzi mi o to, że chciałabym wprowadzić w domu "harmonogram posiłków" żeby samej się nauczyć jeść 5 posiłków a także żeby moje dziecko zaczęło sę do tego przyzwyczajać. Synek ma 17 miesięcy jeszcze niedawno jadl ładnie to co mu podawał ostatnnio są problemy ciągle wymyśla i nie chce jeść dlatego myślę że taki harmonogram troche by pomógł. jak go ustawic jeśli wstajemy o 8.30-9.00?

wygląda o tak u nas:
9.00- śniadanie
ok.12- drzemka do 13-14
13.00 -14.00 zupa
16.30-17.00- drugie danie (mąż tak wraca z pracy)
19.00-20.00- kolacja (aczkolwiek czasem kolacji synuś nie je zamiast tego wstaje o 1 w nocy i chce mleko)
między tymi posiłkami przegryza paluszki, wafle, oblaty itp.
czy tak może byc? co zmienić żeby było lepiej?
Obserwuj wątek
    • tempera_tura Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 21:27
      U nas unormowane wszystko od kiedy syn miał rok:
      -śniadanie 9,00
      -drugie śniadanie 11,30
      -drzemka 12-14
      - obiad (drugie danie) 14,30
      -zupa 17,30
      -kolacja 19,45
      Pomogło: dawanie najpierw drugiego dania (wczesniej zjadał zupe o tej porze a obiad z ojcem czyli tak jak u Was), brak przekasek (chyba ze bezpośrednio po dobrze zjedzonym posiłku jako deser, pozniej już nie. Sugeruje nie karmienie dziecka nawet jak głodne w nocy, przemeczy sie do rana i w dzien naje odpowiednio. Nie uznaje karmienia w nocy, w nocy sie spi, przerwa w trawieniu jest zdrowa.
    • bluemka78 Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 22:02
      U nas jest tak:
      Śniadanie - jedna je wcześniej, bo wstaje wcześniej ok. 7.30, druga je po pobudce ok. 8 - 9
      Pózniej dostają jakiś owoc ( jabłko, winogrona) często tez płatki kukurydziane do miseczki na sucho.
      Drzemka - ok 12
      Zupa - ok. 14.30
      Drugie - ok. 16.30 - 17
      Pózniej owoce, smakolyki, przekąski
      Kolacja - ok. 19 - 20
      Spanie o 21

My tez nie jemy regularnie, rano kawa, w pracy jakaś kanapka lub lekki obiad, w domu obiad, drobna kolacja.
    • mika_p Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 22:14
      Dziecko niekoniecznie musi być głodne od razu po wstaniu. A chętnie zje godzinkę później.

No i wydziwiającemu przy posiłkach dziecku trzeba skasować przekąski między posiłkami. Także soczki, jeśli pija, przestaw go na wodę.
    • joshima Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 22:54
      A gdzie drugie śniadanie? Powinno być między 9 a 13-tą skoro ma byc pięć posiłków. A skoro dziecko słabo je i nie grymasi to ja bym wszelkie przekąski wyeliminowała.

Aha. Uważam, że mleko w nocy w tym wieku to błąd.
    • magata.d Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 23:00
      Moje dziecko też grymasi przy jedzeniu, szczególnie obiadu. Pomogła dłuższa przerwa miedzy drugim śniadaniem a obiadem (dostaje jedno danie, bo po pierwsze w życiu nie zjadłby dwóch, a po drugie my też jemy jedno). Mniej wiecej wyglada to tak:
      ok. 8.30-9: śniadanie (kaszka do picia, a potem z nami np. kanapka),
      11.30-12 - drugie sniadanie (kanapka/bułka lub/i jogurt/serek z owocami itp.),
      15-16- obiad,
      17-17.30 - podwieczorek (owoce, jakiś herbatnik czy biszkopt),
      19 - kolacja (najczęściej kanapki, mleko).
      Niestety zdarza się, że nie tknie obiadu i koniecsad Kaszki, mleko, kanapki (ale najlepiej z miodem albo z samym masłem) lubi i raczej nie grymasi przy tym.
    • camel_3d Re: harmonogram posiłków 29.11.11, 23:02
      Ale jak o 17.30 jest drugie danie to jak on ma byc o tej19 znow glodny?

Mleko zastapilbym woda.....

• budzik11 Re: harmonogram posiłków 30.11.11, 09:23
      IMO za późno wstajecie, żeby zmieścić 5 posiłków. U nas było (teraz dzieci chodzą do szkoły/przedszkola, więc jest inaczej) tak:
      - śniadanie ok. 8,
      - II śniadanie ok. 11,
      - obiad 1-daniowy (prawie nigdy nie robię 2 dań) ok. 14,
      - podwieczorek ok. 17
      - kolacja ok. 20.
      czyli tak mniej więcej co 3 godziny.
      Nie rozwalałabym obiadu: drugie danie 2,5 godziny po pierwszym to już jest osobny posiłek a nie drugie danie tego samego posiłku.
      I wyeliminowałabym wszelkie przekąski między posiłkami - ani to zdrowe ani potrzebne, a przez to dziecko nie głodnieje i nie chce jeść normalnych, wartościowych posiłków.
    • aniko16 Re: harmonogram posiłków 30.11.11, 09:59
      Dobrym pomysłem byłoby zastąpienie zupy drugim daniem, aby dziecko zjadło solidny posiłek bliżej środka niż końca dnia. Zupę zostaw na porę późno-popołudniową. Wtedy też może mały zdąży zgłodnieć do kolacji, zje ją i nie obudzi się na mleko. Przekąski, nocne picie/jedzenie absolutnie do eliminacji. Nie kupuj w ogóle tych śmieciowych zapychaczy.
      • dagmarabbb Re: harmonogram posiłków 30.11.11, 10:07
        no to dziś zamiast zupki zjemy sobie drugie danie a zupkę będziemy jeść jak mąż wróci (na podwieczorek big_grin )a co do mleka w nocy są noce (więcej niż mniej) że nie chce mleka i napije sie wody i śpi do rana natomiast czasem jak nie zje kolacji to sie domaga mleka ja się pytałam pani dr. bo czytałam że takie dziecko nie moze jesc w nocy bo jest za duzo ale ona mi powiedziała że nie ma co dziecka męczyc jeśli raz za czas się obudzi i wypije mleko to nic mu nie będzie . dziekuje wszystkim za pomoc
    • fasol-inka Re: harmonogram posiłków 30.11.11, 10:17
      mój synek, 19 miesięcy, ma taki schemat:
      ok 9 - śniadanie (kasza, całkiem słuszna porcja)
      ok 11 - owoc (banan, jabłko czy co tam podejdzie albo jest sezon)
      koło 12-13 zasypia, koło 14-15 lekka zupa
      17 - obiad albo jogurt albo serek
      20 - kolacja (kanapka, wędlina, ogórek kiszony, pomidor, czasem kasza)

pomiędzy popija wodę, czasem podchrupnie jakiegoś wafelka ryżowego albo zabierze mi jabłko
      mleka w ogóle nie pije od roku mniej więcej, w nocy jeszcze dłużej

ja bym wywaliła przede wszystkim te przekąski między posiłkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka