Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc bo zwariuje

11.12.11, 14:43
Witam.

Moja corka w wieku 2 miesiecy byla bardzo niespokojna, placzliwa, miala sucha skore lekkie krostki na buzi ( cieliste) oraz miala problemy z brzuszkiem - przyjechala lekarka przepisala mleko bebilon pepti oraz krem emolium i dziecko uspokoiło się . Po czasie ( w wieku 6 miesiecy ) na badaniu kontrolnym przy szczepieniu inna lekarka stwierdzila, ze nie widzi objawow u dziecka skazy bialkowej i zlecila przejscie na zwykle mleko ( przeszlismy na bebilon 2). W miedzy czasie wprowadzilismy rowniez njogurty, wiadomo dziecko jadlo kaszki i inne. Po okolo miesiacu ,poltora od przejscia na zwykle mleko i przy normalnym zywieniu dziecko zaczelo miec zaparcia, zatwardzenia. Dawalismy wiecej picia i warzyw , probiotyki, syropu , blonnik itp i pomagalo to zawsze krotkotrawle. Kilka miesiecy zaparc niepokoju juz mialam dosc - i wszystko na nic. Po kilku tych miesiacach ciezkich dziecko zaczelo stopniowo przestawac jesc. Odmawialo powoli i eliminowalo sobie z diety rozne produkty. Jeszcze poltora miesiaca temu : jadlo same serki, kaszki, pilo sporo mleka o pilo sok . 2 tygodnie temu juz jadlo tylko kaszke oraz mleko pilo i herbatke . Dzisiaj doszlo do tego, ze dziecko pije tylko samo mleko w duzych ilosciach i jedna herbatke dziennie uncertain Bylismy u lekarza ( zmienilismy rodzinnego) i on po przeprowadzonym dokladnym wywiadzie stwierdzi:

- ze dziecko rozwijalo sie dobrze do momentu w ktorym nie wprowadzilam glutenu, i ze wczesniej nie bylo problemow z zaparciami. Ale to samo moge powiedziec, ze w tym samym momencie do diety rowniez wlaczylam bialko ( normalne mleko) i inne produkty. Skoro to celiakia i dziecko nietoleruje glutenu to dlaczego wyeliminowalo ze swojej diety nawet ulubiona wczesniej kaszke BEZGLUTENOWA???????? Jednak z jakiejs przyczyny nie chce juz patrzec na nia ??? Moze to jednak nie gluten a bialko z mleka krowiego dziecku szkodzi ??????

Prosze o jakas wskazowke doswiadczone mamy. Corka ma dzis 22 miesiece i nie chce nic jesc, jest blada i slabo przybiera na wadze.

Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 14:54
      Pije tylko mleko i herbatkę? I nic nie je? I ma prawie 2 lata? Szybko robiłabym badania, najpierw te podstawowe. Poprosiłabym też o skierowanie do alergologa i gastroenterologa. Oni zlecą bardziej szczegółowe badania.
      • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:01
        Robilismy badania : morfologia, mocz, rozmaz z krwi, zelazo, kał na pasozyty. Wszystko ok. Teraz to powtarzamy. Przed nami badania na celiakie, wizyta u arelogola no i jestesmy po wizycie u gastrologa , od ktorego nic sie nie dowiedzielismy. Corka aktualnie pije mleko ale takie specjalistyczne, wysokokaloryczne z dodatkami energetycznymi i to takie mleko ktore moze stanowic jedyne pozywienie u dzieci do 10 roku zycia ( w roznych chorobach, po operacjach itp). Problem jest straszny.
        • sonrisa06 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:09
          No to rzeczywiście problem, współczuję. A miała robione już testy? wyszła jakaś alergia?
          • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:19
            testy robimy we wtorek pokarmowe 90 rodzai. Dziecko na pierwszy rzut oka nikt by nie powiedzial ze zyje samym mlekiem i woda czy polowa kubka herbatki. Mam nadzieje, ze testy cos wykażą a dziecko zacznie kiedys jeszcze cos jesc. To juz 2 tyg jak na samym mleku zyje. Do tego słabo przybiera na wadze- chociaz nie chudnie . Nie wiem co o tym myslec ale mi sie wydaje ze dziecko ma skaze bialkowa - a nie podejrzewana celiakie - przeciez te dzieci cos musza jesc . Organizm dziecka musi sie przed czyms bronic ze tak eliminuje wszystkie produkty. Widac ze chcialaby cos zjesc ale sie boi i nawet nie da sie na sile jej lyzki czegos wlozyc bo zaraz tym pluje uncertain boi sie nawet sprobowac tego co jej sie daje. Widac ze wyraznie brzuszek ja po czyms musi bolec. Do tego te stolce.

Tyl;ko gdyby dziecko nietolerowalo glutenu czy by odrzucilo te posilki ktore go nie maja ????? Na nosku corka ma takie cieliste krostki- widac je pod swiatlo patrzac na nie. Skore ma sucha , chropowata , szybko robia jej sie czerwone plamki na skorze przy zwyklym podnoszeniu nawet jej. Mam wrazenie, ze dziecko ma jednak skaze bialkowa a nie nietolerancje glutenu
            • sonrisa06 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:25
              Nawet jeśli to nie celiaklia to i tak trzeba zrobić w tym kierunku badania, chociażby po to , żeby wykluczyć.
              • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:30
                w przyszlym tyg wizyta u alergologa + testy na alergie pokarmowe no i badania na celiakie no i pozostale. Mam nadzieje, ze sie wszystko wyjasni i bedzie wiadomo jak postepowac z dzieckiem i jak leczycsad((((
                • sonrisa06 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:33
                  Trzymam kciuki i życzę powodzenia. Najważniejsze to mieć diagnozę. Napisz co wyszło.
                  • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 15:43
                    ok. Dziekuje bardzo
    • wrzesniowamama07 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 16:47
      Dobry pediatra się kłania, a nie lekarz rodzinny

pierwszym objawem celiaklii są bóle brzucha i biegunki, śluzowe kupy - w dużych ilościach. Pierwsze słyszę, żeby nietolerancja glutenu objawiała się zaparciami. Zaparcia mogą wynikać z nadmiernej ilości mleka i w zasadzie braku wody, bo kubek herbatki (słodzonej może, z granulatu?) w żaden sposób nie pomaga w trawieniu
      • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 17:05
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Jesli chodzi o plyny , to dziecko wczesniej pilo bardzo duzo plynow a mleko to byla doslownie 1 lub 2 buteleczki dziennie. Dodatkowo plyny mialo w zupkach, kaszkach , herbatkach, sokach,kompotach sama wode rowniez pilo. Problemy z zaparciami zaczely sie w krotkim czasie , po wprowadzeniu zwyklego mleka Bebilon 2 z mleka bebilon pepti 2 . W miedzy czasie dziecko bylo karmione i do diety bylo wprowadzane wszystko jak u zdrowego dziecka. Lekarz zalecil badania po przeprowadzonym ze mna dokladnym wywiadzie. Wszystko zaczelo sie w jednym czasie w ktorym do diety wlaczylam zwykle mleko (jw) , produkty mleczne typu serki, jogurty oraz gluten. Stad podejrzenie celiaki. Problem ze stolcami mamy juz baardzo dlugo. W miedzy czasie 2 razy zmienialam lekarzy. Z czasem dziecko zaczelo odmawiam poszczegolnych produktow az doszlo do tego ze jedynym pozywieniem na dzien dzisiejszy jest to specjalistyczne mleko ( ktore nadal zawiera bialko krowie).
        • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 17:07
          dodam, ze niegdys pilo mleko bebilon pepti poniewaz juz byly podejrzenia skazy bialkowej ( w wieku okolo 2 miesiecy). Natomiast w wieku 6 miesiecy przy badaniach kontrolnych w trakcie szczepien inna z kolei lekarka nie widziala objawow skazy bialkowej o corki stad zlecila zmiane mleka z pepti na zwykly bebilon i tak tez zrobilismy. No i w krotkim czasie po tym zaczely sie zaparcia. Z czasem te zaparcia byly nawet z widocznym sluzem. Wszelkie leki, srodki pomagaly krotkotrwale.
          • gag-nes Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 22:27
            To mleko, o ktorym piszesz jest tez dostepne w wersji dla alergikow. Moze powinniscie sprobowac.
    • vjann Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 18:37
      ale jak to jest takie specjalistyczne, wysokokaloryczne mleko to może dlatego nie chce jeśc, bo sie zwyczajnie po tym mleku syta czuje. Taki mi do głowy przyszlo.
      • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 18:51
        Niestety ale przeszlismy na to wysokokaloryczne poniewaz dziecko juz od kilku dni wczesniej pilo tylko zwykle mleko modyfikowane ( a wiadomo 2 latek juz za duzy na takie zwykle)sad((
        • agusia.24 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 20:47
          hmm sama nie wiem co Ci poradzić, sama mam dziecko które było podejrzane o skazę, ale na razie nie zostało to w żaden sposób potwierdzone, ale ze skazą i celiaką jest tak, że ma się przeważnie biegunki nie zaparcia, biegunki z dużą ilością ciągnącego się przeźroczystego śluzu,czasem strzępy krwi, śluz który widzisz "na zewnątrz" kupki może być zwykłym fizjologicznym, po prostu kupa jest twarda i żeby ją przepchać jelito musi więcej tego śluzu produkować, no chyba że jest tego bardzo dużo, również nieswoiste choroby jelit objawiają się przede wszystkim biegunkami
          mleko, które teraz pije to zapewne nutridrink tylko dla dzieci, preparaty te nie zawierają laktozy, a to głównie ona uczula i jest ciężko przyswajalna, wiem bo sama mleka nie mogę pić, a nutridrinki piję i nic mi nie jest, i nie martw się dobrze że to pije, bo to jest bardzo wartościowe, ale nie może na tym długo jechać, bo to też nie jest zdrowe dla jelit, bo nie pracują wtedy kosmki jelitowe, jelita się rozleniwiają i może być problem z trawieniem
          a co z warzywami? owocami? też odmawia?
          miała robione wszystkie wskaźniki odpowiedzialne za anemię? nie tylko żelazo jest ważne, a CRP miała robione?
          pisałaś że dajesz jej zwykłe mleko, czyli bebilon czy standardowe krowie? może ona poprostu nie toleruje mleka modyfikowanego? mój tak miał jak go musiałam nagle odstawić od piersi próbowaliśmy dawać różne modyfikowane, ale odrazu była wysypka, problem z kupą, zaczęłam więc dawać gotowe mleczne kaszki i też ich sporo przetestowałam, aż znalazłam taką którą tolerował i nic mu się po niej nie działo
          • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 21:14
            Moja corka pije aktualnie Clinutren + dodatki energetyczne. Wczesniej byl to tylko zwykly Bebiolon. Dzis po tych postach zauwazylam poprawe, dziecko tryska energia i zaczelo sie rzucac uwaga na chrupki i paluszki !!!! to juz jakis krok ze cos je. Przez 2 tyg procz mleka nic nie tknela. Dziwnym zbiegiem okolicznosci to mleko ma bialka krowie ale nie ma laktozy - a bebilon ja mial. Wiec pytanie czy czasem jednak zatwardzenia nie moga na to wskazywac??? Bo ja czytajac o tym znalazlam kilka artykulow ze dzieci rowniez moga miec zaparcia przy tym????

• d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 21:16
              co go gotowych kaszek rowniez dawalam bez skutku - probowalam juz wszystkiego. teraz nagle dziecko cos ruszylo i doslownie biega po domu!
              • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 21:21
                te bezmleczne tez sa na mleku krowim
            • agusia.24 Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 11.12.11, 21:43
              a jak jest z kupami przez te 2 tyg. picia Clinutrenu? ma po nim luźniejszą kupkę?
    • camel_3d a moze AZS? 11.12.11, 22:44
      myslalas o tym?

a jestes pewna ze ona sama wyeliminowala te pokarmy? moze jej sie znudzily? ile razy mozna to samo jesc.. w tym wieku to raczej juz normalne jedzenie... chyba ze moze miec cos z zoladkiem..moze reflux? t zadna frajda...

lepiej powkurzaj lekarzy i porob wszelkie badania..nic masz zalowac, ze cos oposcilas..
      • d2creation Re: a moze AZS? 12.12.11, 09:17
        jestem 100% pewna, ze sama je wyeliminowala poniewaz robilam corce codziennie zupelnie inne posilki. Z reszta ona kiedys jadla wszystko - nawet po cytryne z kubka sięgała ( i kwasny smak nie przeszkadzal). Po za tym codziennie gotuje obiad np wczoraj zrobilam mieso z sosem , ziemniakami i surowka- podeszlam jak codzien by jej dac odwraca sie wstaje i ucieka. Do buzi nawet na sile sie posilkow nie da wlozyc bo zostaje to wypluwane automatycznie sad(( Dziecko po takim czasie powinno byc glodne i zjesc normalnie posilek. A ona nie dosc ze glodu nie odczuwa to pije samo mleko . Co do refluksu : neprzyjemny zapach z buzi ma co prawda jednak lekarze twierdza ze to przez mleko . Jesli chodzi o inne objawy : dziecko prawie nigdy nie ulewalo- jak0 noworodek tylko. Raczej to nie jest tym bardziej ze jak mowie wszystko dziecko zawsze ladnie jadlo- do czasusad((
        • czarneoczy nietolerancja laktozy? 12.12.11, 09:48
          bo jeśli "przeszło" mleko specjalistyczne niezawierające laktozy i małą po nim odżyła, to może w tym kierunku?
          specyficzny zapach z ust też może być objawem nietolernacji laktozy, jak wpadłam w panikę po Kluskowych problemach z jedzeniem i bólem brzucha to własnie dowiedziałam się, że na tej zasadzie robi się badania na nietolerancję laktozy - pomiar stężenia jakiegoś odczynnika w wydychanym powietrzu.
          Skaza białkowa u Kluski objawiła się własnie takimi maleńkimi krostkami, zaparciami i bólem brzuszka... do tej pory jest na bebilonie pepti 2 a ma 20 miesięcy. I lekarka która prowadzi Kluskę twierdzi (lekarz "zastępczy" potwierdza, żreszt ą tak samo chowa swojego syna), ze u dzieci z PODEJRZENIEM skazy produktów z krowiego mleka nie podaje sie do 3 roku życia, jeśli już to przetworzone - jogurty, maślanki, kefiry - czyli jak przy nietolerancji laktozy. W żadnym wypadku czystego krowiego mleka, żadnych goferków, ciast czy ciasteczek na normalnym mleku...
          • d2creation Re: nietolerancja laktozy? 12.12.11, 10:02
            tak tylko podejrzewam poniewaz corka po spozywaniu mleka bez laktozy zaczela jakby odzywac - i to ze siegnala z miala checia po chrupki kukurydziane tez juz cos znaczy - jednak o obiedzie, owocu czy o innych produktach mozna zapomniec bo widac ze sie dzieciak boi to jesc.....

Wszystkie problemy zaczely sie od wprowadzenia zwyklego mleka, kaszek i jogurtow juz teraz to wyraznie widacuncertain

I wlasnie te zaparcia... Lekami na krotki czas sie pomagalo.... A plynow dziecko sporo przyjmowalo...

ma takie krostki cieliste na nosie i pod nim i na policzkach ( widac pod swiatlo jak sie przyjrzy ).
        • camel_3d Re: a moze AZS? 12.12.11, 10:46
          hmm... to mecz lekarzy. Zobacz ile wazy corka i czy miesci sie w normach....
          jezeloi bedzie si emiescila to nie masz co sie martwic..

wiekszosc dzieci ma okjres kiedy nic nie chce jesc... szczegolnie miedzy 2 i 3 rokiem zycia..ale to raczej krotkotrwale okresy...

mozesz podawac jej cos na poprawe apetytu....

albo moze po prostu posadz ja przy stole, postaw rozne rzeczy i jedz sama... i nic si enie odzywaj... ale i tak najlepiej przadna konsultacja lekarska...

• zuzi.1 Re: a moze AZS? 12.12.11, 10:45
        Nie wiem skąd jestes, ale w W-wie przyjmuje b. dobry pediatra i gastroenterolog dziecięcy dr Dziechciarz, przyjmuje tez prywatnie, facet jest świetnym diagnostykiem i mógłby Wam pomóc...
        • d2creation Re: a moze AZS? 12.12.11, 13:02
          My jestesmy z wroclawia. Do wawy mamy daleko wiecsad((((

Ja juz w rozny sposob testowalam i probowalam dac jesc. Od talerzykow na stole, po dekorowanie posilkow. Eksperymentowałam juz nawet z cieplym zimnym posilkiem, papka jedzeniem w calosci, Dawalam wiecej i mniej przypraw itp i wiele wiele innych prob na nic. U mojej corki juz to zbyt dlugo trwa. Nie chudnie jednak tez malo bardzo przybiera na wadze. Jesli chodzi o siatki centylowe to wzrostem jest na 90 centylu a waga lekko ponizej 50 centyla.

• gag-nes Re: a moze AZS? 12.12.11, 13:24
            Możesz powiedzieć, jak często dajesz to mleko? I czy córka od razu zaakceptowała jego smak? Nam też kazano je wprowadzić, w celu podtuczenia, ale mój syn nie chce go pić (a kosztuje tyle, że naprawdę nie uśmiecha mi się wylewanie go do zlewu). Jest w tej chwili na Bebilonie Pepti 2. Je co prawda więcej rzeczy niż Twoja córka, ale minimalne ilości. No i niestety wagowo poniżej 3 centyla sad
            • d2creation Re: a moze AZS? 12.12.11, 13:31
              Moja corka pierwsze butelki wypijala tylko do polowy a dzis wypija 300ml tego mleka - ale to pewnie dlatego ze nic wiecej nie spozywa. Cena niestety jest kosmiczna - nam ta puszka wystarczy na 2 dni ledwo a placimy za nia 40zluncertain

Moze dziecko tez nie je tak jak powinno z przyczyn alergicznych, nietolerancji itp ??? Ja przyspieszylam wizyte u alergologa z jutra na dzis bo powiedzialam ze to pilne mega a kazdy dzien to dzien stracony dla mojego dziecka. Zaraz sie zbieramy na wizyte .

• d2creation Re: a moze AZS? 20.12.11, 12:29
                juz wiadomo co jest. Zapelenie ucha srodkowego uncertain
    • kotkowa Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 20.12.11, 12:59
      Jeśli mała ma celiakię, to ona powoduje zanik kosmków jelitowych i złe wchłanianie pokarmów. Dziecko ma stan zapalny jelit, czuje dyskomfort i dlatego nie chce jeść różnych pokarmów, bo to powoduje podrażnienie jelit. Poza tym przy zaniku kosmków różne pokarmy, które dotąd nie uczulały, mogą zacząć uczulać - bo kosmki to taki jakby filtr - gdy źle działa, alergeny przenikają do krwi.
      Musicie zrobić całą diagnostykę celiakii - przeciwciała z krwi i gastroskopię - dopiero wtedy można potwierdzić tą chorobę. Jesli jest, to trzeba odstawić gluten na całe życie. Jeśli to nie celiakia, to może być alergia na gluten albo na mleko? Musicie być pod opieką dobrego gastroenterologa, zrobić potrzebne badania, częściowo można działać metodą prób i błędów - np. alergię na mleko można stwierdzić odstawiając mleko i wracając do Bebilonu Pepti - jak będzie poprawa, to znaczy, że to było to. Ale wszystko w uzgodnieniu z lekarzem. Przerabiałam podobny temat z moim dzieckiem, mieliśmy full badań, w tym gastroskopię, trudna to sprawa, bo niestety często działa się trochę w ciemno. Mój mały w wieku 12 m-cy pił tylko Bebilon Pepti MCT. Teraz ma 20 m-cy i je prawie wszystko poza mlekiem (celiakii nie ma), a mleko mamy niebawem wprowadzać. Ma stwierdzoną tylko alergię IgE niezależną, przez niektórych lekarzy określaną jako nadwrażliwość, a nie alergia. Moim zdaniem - w pierwszej kolejności badania na celiakię i to szybko - jak nic nie wyjdzie, odstawcie mleko i obserwujcie. Jak nadal nic - odstawcie gluten (moze nie miec celiakii ale alergie na gluten). Jak nadal nic, to trzeba szukac innego alergenu -moze soja, rozne rzeczy moga uczulac, a alergia pokarmowa roznie sie objawia, zaparciami, biegunkami, kupa ze sluzem, krwia, suchymi plackami na skorze, bezbarwna kaszka na skorze, wysypkami itd.
      • d2creation Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 20.12.11, 13:12
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Wczoraj bylismy o laryngologa i wykryl u corki zapalenie ucha wysiekowe i wszystkie objawy faktycznie na to wskazuja wraz z podejrzeniem niedosluchu. Lekarz nie wykluczyl ze jest bardzo prawdopodobne, ze dziecko nie je stalych pokarmow poniewaz boli go przelykanie przez ten stan zapalny. Wszystkie badania oczywiscie nadal wykonujemy jednak wszystkie jak do tej pory sa prawidlowe. Na wyniki celiaki rowniez czekamy. Alergolog wykluczyl jakiekolwiek alergie ( badania rowniez byly). U dziecka po badaniu kalu na restzki pokarmowe : brak. Seryjne badania na pasozyty i lamblie : brak. PH stolca wszystko ok. Morfologia w normie, mocz wporzadku. Eliminowalam juz laktoze i bialka krowie zadnej wyrazniejszej poprawy. Mam nadzieje ze to jest to.. a jest spore prawdopodobienstwo.
        • kotkowa Re: Prosze o pomoc bo zwariuje 20.12.11, 13:17
          Byloby super, trzymam kciuki, zeby to bylo to!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka