Dodaj do ulubionych

odparzenia

18.12.11, 23:21

moja córeczka która ma 1,5 roku od zawsze strasznie się odparzała ale radziłam sobie. najpierw zmieniałam pampersy (wygrały Huggiesy),potem różne maści i kremy- alantan, sudokrem, linomag, i kilka innych, wygrała mąka ziemniaczana i kąpiele w Emolium kiedy jest nawrót.ale kiedy było naprawdę źle to pomagał tormentiol. teraz mała tak mi się odparzyła że już nic jej nie pomaga,cały dzień praktycznie biega bez pampersa( co najmniej 5 godz dziennie).myję jej pupę po każdym wypróżnieniu,na noc stosuję maść,ale już nic nie działa.mała jak zrobi kupę to strasznie zaczyna krzyczeć i sama sobie mogę wyobrazić jej ból.co mam zrobić?dodam że karmię piersią
Obserwuj wątek
    • zuzi.1 Re: odparzenia 18.12.11, 23:41
      To może byc efekt alergii, poczytaj sobie w necie na ten temat, nawet jak karmisz piersią niektóre alergeny z jedzenia które sama jesz przenikają do mleka, którym karmisz małą. Odstaw wszystkie produkty mleczne i z nimi powiązane i zobacz jakie będą efekty.
    • ma_niusia Re: odparzenia 19.12.11, 12:13
      Bez konsultacji z lekarzem nie odstawiałabym nic z diety niepotrzebnie, ale zgadzam się, że może to być alergia - porozmawiaj z lekarzem! Przy okazji możesz też poprosić o skierowanie na badania w kierunku pasożytów/candidy.
      U nas w tragicznych sytuacjach jedyny naprawdę skuteczny lek to Argosulfan - jest on na receptę i stosuje się max 3 dni ale naprawde działa!
    • ponponka1 za duzo chemii 19.12.11, 14:45
      i nalezy skontakotwac sie z lekarzem. Nie wylaczac nic z diety bo dla mnie to wyglada, ze wsmarowalas w dupke swojego dziecka cala tablice Mendelejea i na dokladke myjac po kazdym siusku - wysusasz i tak juz podrazniona kremami i masciami skore. Daj (skorze) twojego dziecka odpoczac i pooddychac.....czyli zero samrowania i wietrzenie.
    • karolka2401 Re: odparzenia 19.12.11, 14:57
      Miałam podobne problemy z synem. Był czas że nic nie pomagało a on cierpiał. Rozmawiałam ze znajomą położną i ona poradziła mi posmarować crotlimazolum w kremie. Powiedziała że jak długo jest odpażony i nic nie pomaga to mogło się nadkazić. Po 3 dniach odparzenia były wyleczone.
      • ma_niusia Re: odparzenia 19.12.11, 15:09
        Też słyszałam przypadku z clotrimazolem, ale to silny lek grzybobójczy i ja osobiście nawet ui siebie bez konsultacji z lekarzem go nie używam.
        • pamnowa Re: odparzenia 19.12.11, 15:24
          dziś rano byłam u lekarza i razem z panią doktor doszłyśmy do wniosku że nie zaszkodzi zarejestrować małą u alergologa, do tego czasu mam robić to co robiłam z tym wyjątkiem że mam małą myć w emolium i odstawić tetrisal i spróbować clotrimazolu.ale to tylko na noc.
          • ponponka1 Re: odparzenia 19.12.11, 15:50
            pamnowa napisała:

spróbować clotr
            > imazolu.ale to tylko na noc.

Jak to - sprobowac? Clotrimazol jest na grzyba a nie na probowanie. I jak probowac to na calego a nie na noc. Cos ta lekrka bardzi niezdecydowana

Moja mala miala odparzenie, to poszlam do lekarza - ta swierdzila ze grzyb i zalecila smarowanie przez przez 4 tygodnie. Jedyne co nie zrobilam - to nie smarowalam. Kupilam clotrimazol w pudrze (zasypka do nog Canesten) i tym sypalam dupke malej. Nigdy bym nie smarowala skory mojej corki i swoejej wlsanej tylko na sprobowanie - tylko na noc.

pl.wikipedia.org/wiki/Klotrimazol
            • tygrysiatko1 Re: odparzenia 19.12.11, 16:13
              zgadzam się albo leczymy, albo nie leczymy nie da się pól na pół... bo nie zadziała...
            • malazabka.de Re: odparzenia 20.12.11, 13:52
              a to lekarz nie wie czy to grzyb czy nie???
              moze zanim bym probowala stosowac leki na grzybice, sprobowalabym z gancjana (chyba tak to sie nazywa, taka fioletowa ciecz), posmaruj pupe i zobacz jak dziala, mojej corce to bardzo pomoglo (Uwaga! Gancjana jest rakotworcza, wiec nie smaruj po kazdym siusiu tylko raz na dzien-najlepiej wieczorem po kapieli), aha i do mycia pupy napar z czarnej herbaty-dziala bakteriobojczo

pozdrawiam
        • karolka2401 Re: odparzenia 19.12.11, 18:18
          Clotrimazol to wcale nie taki silny lek, samo to że można go kupić bez recepty. Znam wiele poważniejszych leków grzybobójczych. To nie antybiotyk i nie ma co panikować moim zdaniem. Rozmawiałam z wieloma lekarzami i taki krem to każdy powinien mieć w swoim domu. A tak na marginesie mojemu synkowi zalecono rano i wieczorem cieniutko smarować te odparzenia przez tydzień i jakby nie pomogło wtedy do lekarza.
          • ponponka1 clotrimazol jest lekiem 20.12.11, 14:42
            i dlatego nie powinien byc stosoowany "na zapas" ale po konsultacji z lekarzem. Nie ma tu znaczenia ze jest bez recepty i ma male skutki uboczne (tylko ciekawe, ze kobiety w ciazy i matki karmiace powinny konsultowac sie z lekarzem). Nie rozumiem takiego stosowania medykamentow, bez wzgledu na ich sile i skutki uboczne, bez rozmowy z lekarzem. To lekarz pownien zadecydowac kiedy wprowadzic lek.

Poza tym leczenie grzyba jest dlugotrwale. Czyli najpierw sie inetnsywnie smaruje - dwa, trzy razy dziennie. Potem, od zanikniecia objawow jeszcze kilak tygodni, raz-dwa razy dziennie....to lekarz powinien wiedziec ..... albo przeczytac sklad i stosowanie leku (ma prawo nie znac stosowania na pamiec. Moja norweska lekarka nie wstydzi sie zagladac do leksykonu lekow)
            • karolka2401 Re: clotrimazol jest lekiem 21.12.11, 23:04
              Przecież nie napisałam, że nie jest lekiem, tylko nie ma co przesadzać z jego siłą grzybobójczą itd. Każdy robi co uważa za stosowne. Nie stosuję żadnych leków na zapas, ani u siebie ani u dziecka, napisałam tylko co wyleczyło przewlekłe odparzenie u mojego synka, zdarzyły się takie dwa razy, nic nie działało tylko clotrimazolum. Dla mnie logiczne jest to, że odparzenie to nie grzybica, a jednak jak skóra jest długo odparzona, a tym bardziej gdy nie oddycha odpowiednio bo w pieluszce to różne grzybki wkraczają do dzieła. Pozdrawiam
              • pamnowa już ok 25.12.11, 23:53
                jednak lekarka nie taka głupia bo leczenie pomogło w dwa dni i teraz stosuję jak zawsze tylko zasypkę z mąki ziemniaczanej i nie miało znaczenia że stosowałam coltrimazon tylko na noc.a do uczulenia to czy mała je ma to się okaże w lutym.
                • bbuziaczekk Re: już ok 26.12.11, 09:49
                  O clotrimazolu tez slyszalam ze jest bardzo dobry na odparzenia, duzo znajomych mam go uzywalo u dzieci i dzialal cuda jak juz nic innego nie pomagalo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka