Dodaj do ulubionych

nocnikowanie- pomocy

02.01.12, 07:50
na 100% bylo duzo tematow na temat nocnikowania,
ale moze doradzicie mi indywidualnie..
syn ma juz 2lata i 2 miesiace..prawada jest taka, ze ciagle jest w pieluszce bo podeszlismy do sprawy lajtowo a w zasadzie nawet niewiele probowalismy..
jestem ta mysla przerazona i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac???
Syn chodzi do przedszkolakow do grupy 1-3latkow i praktycznie zadno dziecko nie jest jeszcze bez pieluchy..zdaje sobie jednak sprawe ze czas najwyzszy cos z tym zrobic..tylko jak?
Pracuje od 7- do 15 i synek jest w przedszkolu..Panie w przedszkolu oczywiscie pomoga ale One nie moga go tego uczyc..
Jak uczyc nocnika dziecka. ktore jest juz w przedszkolu..czy po pracy i w weekendy wystarczy??
Duzo wolnego sie narazie nie zapowida..az dopiero w marcu, kiedy to ie na urlop macierzynski z racji kolejnego dziecka...
czy czekac z ta nauka do wiosny i do urlopu macierzynskiego i przytrzymac dziecko w domu i wtedy nauczy???
Obserwuj wątek
    • kkokoszkaa Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 08:44
      daj dziecku wybór- nocnik nie zawsze jest atrakcyjny dla dziecka, kup nakładkę na toaletę i podnóżek. Jeśli nocnik to taki prostu bez melodyjek. Nie namawiaj, nie zmuszaj,poinformuj po prostu co do czego słuzy. Jeśli temat masz nieruszony to robisz dziecku prezent właśnie w postaci deski czy nocnika , jak odpakuje mówisz do czego słuzy owy sprzęt. Gdzie będzie jego miejsce w domu . Jesli sam nie chce wypróbowac-ok.
      Nie naciskaj, często podczas zabaw misiowi(czy innej maskotce) będzie chciało się siku idzie na nocnik czy toaletę robi siku za to dostaje brawa, a mis czuje zadowolenie, że zrobił siku do toalety.Możesz wpleśc w opowiadana bajkę historyjkę o sikaniu. Zaczęłabym w piątek po przyjsciu po przedszkolu - zobaczysz jak zareaguje -są dzieci które łapią raz dwa-poobserwuj małego jak zareaguje na taki prezent- ja starszaka po domu dawałam bez pieluchy na początku zapominał i zdarzało sie mu wysikac na panele-pomogła tez później zabawa z naklejką w nocniku i celowanie do obiektu.
      U nas bywło różnie, bo mały zaczął od nakładki później czasem siadał na nocnik-miał różne etapy.
      • memphis90 Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 18:57
        >Jeśli nocnik to taki prostu bez melodyjek.
        A to też zależy od dziecka... My mieliśmy właśnie prosty i Lila średnio chciała siadać. Dziadkowie kupili do swojego mieszkania grający i córcia była zachwycona! Przez te 2-3 dni, kiedy byliśmy u teściów pilnowała siusiania jak nigdy wcześniej. Do teraz (a ma już 3 lata) sikanie podczas wizyt u dziadków daje jej niesamowitą radość.
    • od.czasu.do.czasu Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 09:43
      Różne opinię są nt tego kiedy zacząć, ja zaczęłam bardzo wcześnie na próbę jak córka miała 8 miesięcy. Sama siedziała, sama stała więc zaryzykowałam. Już wtedy udało mi się pokazać jej na czym to polega, później niestety leżałyśmy w szpitalu więc nie było prób.
      Ale od miesiąca sadzam są codziennie: jak wstanie, około 20 minut po jedzeniu- piciu, przed drzemką, przed kąpielą.
      Zdarzyło się kilka razy, naprawdę dosłownie kilka razy w ciągu ostatniego miesiąca z hakiem, że córka pokazywała palcem na nocnik i jak ją posadziłam to zrobila siku, kilka kropli bo nie umiała jeszcze trzymać. Zdarzyło się też że przyszła do mnie i szarpała pieluchę, posadziłam i też coś tam zrobiła.
      Natomiast po jedzeniu, przed snem, przed kąpielą robi prawie zawsze.

Mysle ze powinnac go zasadz zawsze wtedy kiedy masz czas, czyli jak wroci do domu napije się, przed kąpielą i rano jak wstanie.
    • tempera_tura Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 10:20
      Mój syn idealnie w wieku Twojego (listopad). Ja czekam do wiosny. Nic sie nie udało ostatnio wiec czekam. Na Twoim miejscu równiez bym poczekała aż bedziesz miała wiecej czasu. To oszczedzi dziecku stresu obsikiwania sie w przedszkolu.
      Tu wszyscy odpieluchowani oczywiscie ale koledzy mojego syna wszyscy w pieluchach czekaja do wiosny...
      • bbuziaczekk Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 10:38
        Poczekaj do urlopu macierzynskiego i jak maly bedzie z toba w domu to sciagnij mu pieluche calkowicie i niech lata bez. Zaopatrz sie w rajstopy i majtki bo bedziesz czesto przebierac. Pytaj co chwile czy chce sikac i sadzaj po 10 minutach od picia. Tlumacz, pytaj, sadzaj az do znudzenia. Pieluche zakladaj tylko do spania i na wyjscia z domu.
        Jak mlody zalapie sikanie do nocnika to przestan zakladac pampka na drzemki w dzien i na wyjscia na dwor. Bedzie juz wtedy wiosna/lato wiec bedzie latwo, na wyjscia z domu zabierz zapasowe ubranie. I nadal powtarzaj, tlumacz do znudzenia. Az wkoncu zalapie smile
        Zostaw tylko nocny pampek a pozniej jak juz bedzie w dzien super szlo to przestan zakladac pampka na noc zaopatrz sie w podklad, daj jakas stara koldre czy kup cos specjalnie taniego co bedzie mogl przesikiwac i potem bedziesz mogla wyrzucic. Postaw nocnik kolo lozka i znowu tlumacz i tlumacz i tlumacz ze jak bedzie chcial sikac to zeby wstal i usiadl na nocnik. Ja w ten sposob mlodego nauczylam! Wiec pisze moj sposob. Balam sie oduczania od nocnego pampka dlatego dlugo sie do tego zabieralam, ale niepotrzebnie! Bo mlody tak strasznie mocno sikal w nocy ze nieraz w polowie nocy pampers byl przemoczony na wylot a nie pil prawie wogole wieczorem procz mleka o 19. Ale o dziwo sikal do lozka przez 2 noce, potem zaczal wstawac na nocnik to polowa byla w pizame a polowa do nocnika. Po kolejnych 2 dniach juz bylo do nocnika. Potem zdazylo sie posikac pare razy ale bylo moze ze 4-5 razy co jakis czas. Teraz juz albo wstaje i sika na nocnik albo wytrzymuje do rana.
        Tak wiec 2 zasady: jak sciagniesz pampka to nie wracaj spowrotem do jego zakladania. I duzo tlumacz, pokazuj, przypominaj!
        Ja zaczelam nauke nocniikowa jak mlody byl miesiac przed 2 urodzinami. Cala nauka zajela nam jakies 9-10 m-cy, gdybym sie zabrala za nocne oduczanie wczesniej to trwalo by to duzo krocej. Najgorzej bylo z kupa ale tez wkoncu sie nauczyl .
        Ja nauke zaczelam dopiero jak urodzilam drugie dziecko bo ciazowy brzuch i zagrozona ciaza nie pozwolily mi na oduczanie. Urodzilam w listopadzie a nauke nocnikowania zaczelam w grudniu. Zaszlam w ciaze jak mlody mial rok wiec bylo mi ciezko wczesniej zaczac uczyc bo probowalam wiec postanowilam poczekac.
    • najma78 Re: nocnikowanie- pomocy 02.01.12, 11:22
      Dziecku, ktore jest gotowe, dojrzale do kontrolowania tej czynnosci nie potrzeba miesiecy ani nawet tygodni treningu, wystarczy kilka prob smile Moja corka miala 2 lata i kilka dni gdy ''zajarzyla'', wystraczylo jej 3 wieczory, po odebraniu jej z przedszkola i bez zadnych wypadkow byla odpieluchowana. Syn miala 2 lata i 9 m-cy, kiedy po przebudzeniu powiedzial, ze nie chce juz pieluchy, poszedl do przedszkola i dowiedzialam sie, ze korzysta z toalety ot, tak bez cwiczen, oczywiscie nie bylo juz tzw. wpadek. My potraktowalismy to normalnie, naturalnie, nazwijmy to po twojemu lajtowo, bez stresu, przerazenia i kilkugodzinnych (po ssumowaniu) posiedzen na nocniku dzieci. Polecam.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka