Dodaj do ulubionych

wyniki CRP,ASO,morfologia

08.01.12, 20:14
Córka 2lata i 7 m-cy.
Od dwóch miesiecy kaszle (o czym pisalam w innym watku).W skrocie 4 tygodnie syropy.Zero poprawy.Potem antybiotyk-Zinnat.Poprawa na 2 dni.I znow kaszel.Znow syrop.Zero poprawy.

Miala zrobione badania
CRP 0,22 norma min 0 max 5
ASO <20 norma max 200
morfologia w normie,jedynie limfocyty podwyzszone

Czy ktos z Was sie zna?Co oznaczaja te wyniki? Czy o czyms swiadcza?

Lekarka najpierw powiedziała,ze to wirus,potem zasugerowala przeleczenie Klacidem uncertain
Nie podalam (antybiotyk na wirusa?).To nie byla nasza lekarka,tylko inna u której chcialam skonsultowac "przypadek" córki.Przez pierwsze 1,5 m-ca tej choroby (tego kaszlu) leczylysmy sie u naszej lekarki prowadzacej.
Obserwuj wątek
    • 2aniap Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 08.01.12, 21:04
      Wyniki z tego co piszesz nie wskazują ostrej infekcji. Na twoim miejscu poszłabym do laryngologa dziecięcego. Nie piszesz jaki kaszel. Mokry, odrywający się kaszel szczególnie rano, może sugerować że coś spływa z nosa lub zatok, suchy może być objawem przesuszonego powietrza. Na pewno warto również ponownie udać się do lekarza prowadzącego z wynikami badań
    • rulsanka Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 08.01.12, 21:33
      Wyniki ok.

Może alergia?
      Kaszel może też być pozostałością po infekcji, ma prawo utrzymywać się kilka tygodni.

Eozynofile ma w normie?
      Bierze jakieś leki przeciwalergiczne (sterydy, antyhistaminy)?
      Może warto zrobić rtg płuc, żeby wykluczyć zapalenie?
      • angela10086 Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 08.01.12, 22:13
        alergia, astma, robaki
        • numersiedem Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 09.01.12, 08:15
          To link do mojego wątku o kaszlu
          forum.gazeta.pl/forum/w,566,131919364,,2lata_7m_cy_kaszel_od_prawie_2m_cy.html?v=2

Kaszel jest raczej suchy,ale nie jestem w stanie tego jednoznacznie okreslic,gdyz czasem mam wrazenie jakby jej sie cos odrywało...
        • q_fla Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 09.01.12, 09:11
          > alergia, astma, robaki

Na podstawie wyników przedsztawionych przez autorkę? Chyba zartujesz...
    • q_fla Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 09.01.12, 09:12
      Masz na wynikach określony poziom granulocytów?
    • klubgogo Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 09.01.12, 18:06
      2 antybiotyki na kaszel przy takich wynikach? Zmień lekarza raz i porządnie.
      • numersiedem Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 10.01.12, 16:23
        Eozynofile w normie,tzn
        0,15 tys/ul min 0,10 max 1,2
        oraz wynik procentowy
        1,3 % min 1 max 7

W rozmazie sa jeszcze takie pozycje:
        gran.segmentowane 35 % min 25 max 60
        gran.kwasochłonne 2% min 1 max 5
        gran.zasadochłonne 1% min 0 max 1
        • numersiedem Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 10.01.12, 16:32
          Byłam u tej naszej lekarki prowadzacej znowu bo ten kaszel sie nasilił (nie tej lekarki co przepisała ten Klacid,tylko tej co leczyła ja przez pierwsze 1,5 miesiaca) i dała nam znow Elofen (ten syrop juz córka brała).
          Stwierdziała,ze to jakas swieza infekcja,bo ma córka ma katar.

Troche naciskałam,zeby dalej szukac przyczyny tego kaszlu to w koncu dała mi skierowanie do alergologa (choc mnie osobiscie wydaje sie ze to nie alergia,obawiam sie,zeby to nie było zapalenie płuc,bo we wrzesniu corka miała atypowe zapalenie płuc,które wyszło dopiero na rtg,a tez długo chodziłysmy z kaszlem,osłuchowo zawsze bylo czysto i zadne syropki nie pomagały)
          • semi-dolce Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 10.01.12, 16:45
            A ja bym badała własnie w kierunku alergii.
            • numersiedem Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 10.01.12, 16:52
              Ale te wyniki moga swiadczyc o jakiejs alergii?
        • numersiedem Re: wyniki CRP,ASO,morfologia 10.01.12, 16:56
          Te eozynofile to z morfologii,bo w rozmazie ich nie ma wyszczegolnionych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka