Dodaj do ulubionych

kolacja 2 latki

19.01.12, 14:37
Witam. Corka ma skonczone 2 lata i 1 miesiac. Tydzien temu przyjechalismy zagranice bo tu pracuje moj maz. Do tej pory dziecko spalo swietnie , cala noc. A ostatnio zaczela budzic sie w polowie nocy i domaga sie mleka. Zastanawiam sie czy ona juz powinna zjadac normalne kolacje bo moze jak je na kolacje melko nan 4 to sie nie najada. A co wasze 2latki jedza na kolacje?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 14:41
      Yyyyyyyy, nie wiem co zjadaja dwulatki, ale moje 13-to miesieczne dziecko normalnie je kolacje przed pojsciem spac.
      • mummy83 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 14:52
        moje 14 msc dziecko do niedawna sie budzilo o 5-6 rano od momentu kiedy dostaje na kolacje kanapke plus mleko spi do 7.wiec tym bardziej dwulatce moze nie starczac samo mleko.
      • malazabka.de Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 14:57
        moja niespelna dwulatka je normalna kolacje razem z nami odkad skonczyla rok. Mleko pija tylko rano
        • maiwlys Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 23:19
          malazabka.de napisała:

> moja niespelna dwulatka je normalna kolacje razem z nami odkad skonczyla rok. M
          > leko pija tylko rano

Moja zjada na kolacje kanapk, parowke, jajko, czasami to co my, czasami co jej zrobie, jak chche to jogurt z platkami i mleko, kolacje zjda juz od dawna, w marcu skonczy 2,5 roku. Moim zdaniem na noc dla takiego 2 latka mleko to tylko dodatek, musis byc kolacja. Na sniadanie rowniez dostaje mleko i na obiad? smile
          • malazabka.de Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 09:14
            moja obiad je w tygodniu u niani (warzywa, makaron, ryz, etc) a w weekend z nami i to co my
          • aischa26 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 14:28
            Na kolacje juz od dawna je normalne sniadanie plus mleko. A obiady zawsze jadla normalne jak my.
            • aischa26 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 14:30
              Sory blad chodzi mi ze je normalne sniadanie typu parowki, jajacznica, kanapki, tosty...
    • ma_niusia Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 14:53
      Mój je kolację i popija mlekiem jeszcze przed snem (dla panikujących: tak, myje potem ząbki).
      A co jada? jajecznicę, placuszki, kanapki, sałatki, jakieś serki, czasem tosty czy zapiekanki, ale często bardzo danie jakies na ciepło (bo ja po późnym powrocie z pracy i bez ciepłego obiadu w ciągu dnia też mam prawo zjeśc cos na ciepło to on razem ze mną zjada), np. kaszę z warzywami, zupę jarzynową, makaron z serem czy ryż z jabłkami.
    • matka_karmiaca Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 15:12
      aischa26 napisała:

> A co wasze 2latki jedza na kolacje?

Corka rok i 7 jada na kolacje kasze z owocami lub bakaliami i popija piersia. Od pol roku.
    • bluemka78 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 15:26
      Na pewno sie nie najada. Mlekiem może sobie popic kolacje. W tym wieku na pewno potrzebuje już wiecej kalorii, pewnie da tego plus zmiany budzi sie w nocy.
      Próbuj podawać to samo co Wy jecie. 2 latka to już wszystko może zjeść. Moje dzieci już od dawna jedza normalne kolacje, jajecznica, jajko sadzone, kielbaska, kanapka, zupa, kasza, ryż, makaron z sosem mięsnym, warsywnym, placki itp. To co i my. Chyba ze wyjątkowo jemy coś nie bardzo dla nich to robię im osobno, np. wczoraj zrobiłam jajecznice, ale jedna i tak wolała jesc nasze lazanki, które niekoniecznie chciałam zeby jadła, no ale skoro chciała to jadła, nie zaszkodziły jej.
    • joshima Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 15:53
      aischa26 napisała:

> Zastanawiam sie czy ona juz powinna zjadac normalne kolacje bo moze jak je na kolacje melko nan 4 to sie nie najada.
      Oczywiście, że się nie najada. Dwulatki na kolację jadają to co dorośli.
    • patr77 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 16:29
      Moja córka jest w tym samym wieku i zjada normalną kolację, serek wiejski pluz pół bułki albo kromkę chleba, kanapki, czasem parówkę, ale nieczęsto, jogurt i chlebek, placków itp. nie uznaje, no i jak jest coś na ciepło to też chętnie. Mleko pije rano tylko. Czasami budzi się w nocy, bo chce się napić. Pije kilka łyków wody i zasypia. Samo mleko na kolację, to zdecydowanie za mało.
      • bbuziaczekk Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 16:49
        2 letnie dziecko to juz od bardzo dawna powinno normalna kolacje zjadac i popijac mlekiem!
        Moja 14 miesieczna corka jeszcze nie miala roku jak zaczela jesc normalna kolacje o 19 a o 20 przed spaniem butla mleka.
        Przewaznie zjada kanapke z czyms tam albo sama wedline bez chleba jesli nie chce albo jajko .
        Wychodzi na to ze twoja jest glodna wiec domaga sie mleka w nocy.
    • gemmi18 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 17:36
      U nas jajko na miękko, obok pokrojona papryczka, ser żółty, ser mozarella (po 1-2 plasterki), plasterek wędliny, oliwki - to jej ulubiony zestaw, taki sam jada też na drugie śniadanie (wtedy na kolację co innego, np. serek wiejski z wkrojonym pomidorem i szczypiorkiem albo parówka na ciepło z chlebkiem). Mleka modyfikowanego nie daję jej już od dawna, sama się odstawiła. Czasami wypije kakao do kolacji.
      Ale samo mleko w tak małej ilości na pewno jej nie wystarcza.
      • eliszka25 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 17:54
        moj starszy synek tez bardzo dlugo pil mleko przed snem, ale po kolacji. on byl i jest bardzo mlekolubny, wiec kolacja tez byla czesto mleczna np: owsianka, manna na mleku z owocami itp. mlodszy synek (2 lata i 4 miesiace) odstawil sie od mleka bardzo szybko, bo w siodmym miesiacu zycia. juz od dawna na kolacje jada wlasciwie to samo, co my. ma oczywiscie swoje ulubione zestawy kolacyjne, jak np. chleb z twarozkiem, omlet, placuszki bananowe itp. moje chlopaki w ciagu dnia czasem maja za malo czasu na jedzenie i wtedy na kolacje potrafia zjesc przyslowiowego konia z kopytami. nie wyobrazam sobie, co by bylo, gdyby dostawali tylko mleko.

samo mleko w tym wieku, to zdecydowanie za malo na kolacje. jak mala chce, to niech sobie to mleko wypije, ale po kolacji
        • gemmi18 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 18:16
          Podzielisz się przepisem na placuszki bananowe smile?
          • eliszka25 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 01:12
            a prosze bardzo smile. moje dzieciaki uwielbiaja, choc szczerze mowiac nie jest to najzdrowsze jedzenie, ale ten przepis wybawil mnie od wyrzucania zbyt mocno dojrzalych bananow. czesto nie robie, ale od czasu do czasu.

- monco dojrzaly banan (albo wiecej, ile sie ma) taki, ktorego skorka juz czernieje
            - mleko
            - maka
            - ewentualnie cukier

banany rozgniesc widelcem na miazge, dodawac maki i mleka dobrze mieszajac widelcem, az powstanie papka o konsystencji gestej smietany albo ciasta na racuchy. mozna dodac troche cukru. klasc lyzka na rozgrzany na patelni tluszcz i smazyc do zrumienienia. dobrze odsaczyc z tluszczu na recznikach papierowych. jak placuszki sa bez cukru, to mozna je lekko oproszyc cukrem pudrem, ale calkiem bez cukru tez sa dobre.

takie przejrzale banany sa slodkie, wiec slodzic specjalnie nie trzeba. ja dodaje plaska lyzke brazowego cukru, na ciasto z 4-5 bananow. mleka i maki trzeba dodawac stopniowo, wtedy najlepiej uchwycic konsystencje. proporcjonalnie bananow powinno byc najwiecej, wtedy placuszki sa najlepsze.

dokladnego przepisu nie mam, robie "na oko" i zawsze sie udaja.
    • princessa.of.persia Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 19:21
      dla przykladu - moja ma 20 mcy i dzis na kolacje zjadla: 1 kanapke z wedlina,4 plasterki ogorka kiszonego i pol avocado. Popila 120 ml soku. Wnioskuje ze Twoja sie nie najada...
      Moze dawaj jej na kolacje jakies kanapki i mleko lub kakao do popicia. Moja czasem zjada kanapke z dzemem i wypija ze 150 ml kakao.
      • senait Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 22:37
        Koło 19.00 je najczęściej kanapkę, a o 20.30 pije mleko.
    • bretta Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 22:56
      Moja córka kończy za 2 m-ce 2 lata. Je różne rzeczy. Jajo + chleb z masłem, kasza manna, budyń, czasem parówka, twaróg biały. Dziś np.zjadła chleb ciemny z masłem, ser żółty i brokuły z obiadusmile. Mleko nie zawsze chce. To, ile zje na kolację zalezy tez od tego ile zjadła obiadu i podwieczorkusmile
    • mruwa9 Re: kolacja 2 latki 19.01.12, 23:51
      Normalna dorosla kolacja. kanapka, kubek z mlekiem lub herbata, moze jogurt, zaleznie, co bylo na tapecie.
      W nocy mogly sie budzic na karmienie ile chcialy. Po prostu uslyszaly informacje, ze kolacja juz byla, nastepne bedzie sniadanie, rano, teraz co najwyzej mozna napic sie wody, kubek stoi obok. Dobranoc.
      Nie bylo nocnego jedzenia (po odstawieniu od piersi).
    • olcia71 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 00:06
      Powinna jeść coś treściwego. Powinna.... Moja mała też 2 lata skończyła, ale do jedzenia to jest taka chętna że głowa boli wink Ale ona zawsze mało jadła (tzn mało w porównaniu do zaleceń, tabel i ilości ml np. kaszki) i znam jej mozliwości. Staram się by choć kaszkę jakąś zjadła, kanapki ciężko wchodzą wink, ale staram się by miała urozmaiconą dietę, więc proponuje jej. Czasem ma ochote wielką na jajko na twardo, parówkę... zagryza chlebem, ale na 3 gryzach zwykle się kończy. Jak rozumiem zmieniłaś miejsce pobytu i z tym też mogą się wiązać pobudki. Moja mała chocby nie wiem jak się najadła to i tak się budzi i domaga się mleka (mojego)
    • saguaro70 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 08:18
      Dwuletniemu dziecku dajesz na kolację mleko????? Po mleku chce się jeść. Kolacja musi po prostu syta. Omlet, kanapka z wędliną albo twarożkiem, dobrej jakości parówka. Ale nie mleko.
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
    • camel_3d Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 08:39
      Normalna kolacje... Od kiedy ma rok.
      • green-koala111 Re: kolacja 2 latki 20.01.12, 08:44
        Ale żescie wskoczyły na dziewczynę. Moje dziecko miało połtora roku jak jadla tylko mleko - 150 ml , z dodatkiem kaszki zdrowy brzuszek i przesypiało noc. Potem dalam kolacje plus mleko za jakis czas tak jak któras z Was pisala. Ale jak zmianiamy miejsce pobytu - jakis wyjazd np- to tez sie budzi. mysle ze to nie tylko problem lezy w samym mleku ale takze w zmianie miejsca
        Pozdrawiam
    • katriel Re: kolacja 2 latki 21.01.12, 17:52
      > A co wasze 2latki jedza na kolacje?
      Najchętniej naleśniki z serem (zjada półtora naleśnika).
      Ale jak nie ma, to mogą być ruskie pierogi, racuchy z jabłkami, ryż albo makaron
      z jakimś sosem (kasza nie, kasza - jego zdaniem - nadaje się tylko do zupy), albo
      po prostu kanapki z żółtym serem.
      Myślę, że dwulatka to dawno powinna jeść normalne kolacje. I ewentualnie popijać
      mlekiem, jeśli lubi. I może niekoniecznie modyfikowanym...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka