Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie!

25.01.12, 23:30
Moje pytania:
- kiedy najwcześniej jest szansa, że dziecko załapie rowerek biegowy?
- czy puky-lino (czterokołowiec odpychany) nie utrudnia tej nauki?
- miał ktoś z Was puky-lino? Jak się sprawował?

Pytam, bo mam sprawnego choć drobnego i słabosilnego półtoraroczniaka, który z wielkim zapałem i werwą pomyka na plastikowej podróbie puky-lino (4-kołowy) i strasznie się biedak męczy, bo to kiepsko jeździ, ale i tak całe kilometry (i to po śniegu) pokonuje. Ma po starszym bracie kettler speedy 10', ale nawet nie potrafi stanąć z nim między nogami - za wielki, za ciężki. I nie wiem, czy kupować na najbliższe pół roku puky-lino (używane) czy może próbować z najmniejszym biegowym? Ma to sens przed 2 rokiem życia?
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 25.01.12, 23:35
      Pewnie, że ma! I wcale nie jest za mały. Nasza córka jeszcze przed 2 urodzinami nauczyła się pedałować na normalnym rowerku, miniaturze dorosłego roweru, tylko z bocznymi kółkami. Z rowerkiem biegowym można zaczynać chyba nawet jeszcze wcześniej.
      • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 25.01.12, 23:59
        minerwamcg napisała:

Nasza córka jeszcze przed 2 urodzinami
        > nauczyła się pedałować na normalnym rowerku, miniaturze dorosłego roweru, tylk
        > o z bocznymi kółkami. Z rowerkiem biegowym można zaczynać chyba nawet jeszcze w
        > cześniej.

Hm, z moich obserwacji wynika, że łatwiej jednak pedałować na 3 lub 4-kołowcu niż jeździć na biegowym. Pedałowanie wymaga tylko siły, biegowy wymaga równowagi.
        • mikams75 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 08:54
          my mamy wlasnie odwrotne doswiadczenia - moja corka za nic nie mogla zalapac pedalowania, na zadnym rowerku. A z biegowym sobie dosyc szybko poradzila i potrafi przejechac lekko kilka kilometrow.
          Pedalowanie w koncu tez zalapala, ale tak daleko nie zajedzie, poza tym jedzie duzo wolniej.

• minerwamcg Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 12:51
          Dlatego rowerek biegowy to fajna rzecz. Myśmy mieli przez panią doktor zalecony zwyczajny czterokołowiec z pedałami dla symetrycznego rozwoju stawów biodrowych, ale laufrada jak nasza mała gdzieś dorwie, to też jeździ smile
    • jul-kaa Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 25.01.12, 23:47
      Mamy czterokołowca, ale NIE Pukylino, tylko Puky Wutsch. Pukylino na 99% będzie za mały, nasz syn ma 21 m-cy i Wutsch jest już przymały, a Pukylino jest mniejszy. Kupowaliśmy rowerek po synowych pierwszych urodzinach, wtedy przymierzaliśmy go do Pukylino i do Wutscha - Pukylino już wtedy był za mały.
      Planujemy kupić biegowy na wiosnę, czyli kiedy syn będzie miał 2 lata, ale gdyby nie to, że teraz jest zima, to chyba kupilibyśmy wcześniej. Nasz syn jest bardzo sprawny fizycznie, na tym rowerku śmiga przez wszystkie przeszkody, jak na niego patrzę, to sądzę, że czterokołowiec raczej ułatwi jazdę na biegowym.
      Argumentem "za" jest to, że Twój synek jest drobny - nasz jest przeciętny, ale raczej z większych i silniejszych.
      • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 00:02
        Dzięki! Nie wiedziałam o tym Wutschu, myślałam, że jest tylko Lino.
        Kurczę, chyba muszę syna przymierzyć, tylko gdzie?
        No i na allegro nie ma używanych Wutschów. Ma ktoś do odkupienia? wink
    • scarlet_s Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 00:27
      Pewnie! Mój synek w wieku 1,5 roczku pedałował już na ciężkim rowerku 4 kołowym (metalowy BMX), ale on z tych dużych dzieci. Córcia ma 2 latka, też umie pedałować, ale nie lubi, więc jeżdzi na rowerku biegowym z zawrotną prędkością.
    • noukie1 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 09:37
      ja polecam biegowy. wspaniale cwiczy koordynacje i rownowage. moje dzieci bardzo ten rowerek lubily a pozniej przesiadly sie na pedalowy bez koniecznosci dopinania dodatkowych kolek
    • semi-dolce Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 09:44
      Mój syn używał puky lino do mniej więcej 2 urodzin, biegowy załapał mając około 2 i pół roku. Puky lino jest malutki, mi się wydawało że za mały, ale syn na nim pomykał jak szalony. Próbowałam przesadzić go na biegowy wcześniej, ale mu nie podchodziło a potem nagle raz dwa "zaskoczył".
    • czarnywrobel Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 13:17
      Mój jeździł na biedronce scuttlebug. Jest lekka, zwinna, szybka. Świetnie nadaje się dla dzieci, które nie maja jeszcze dużo siły, żeby się odepchnąć. Mały ma 22 miesiące teraz, nadal używa, ale jeździ też na dwukołowcu puky (tym najmniejszym), bo potrafi, jakby nie potrafił, to myślę, ze nadal biedronka byłaby numerem 1.
      Ja bym poszła do sklepu i dała do spróbowania dwukołowca.
      • annex81 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 13:24
        Moja córka ma 2 latka i od ponad 2 miesięcy jest posiadaczką Puky LRM, ale rowerek stoi...i cerpliwie czeka, az córka bedzie chciała z niego korzystać.
      • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 26.01.12, 18:27
        No właśnie, jeszcze jest ta biedronka, nieco tańsza od PUKY, ale z jednym kółkiem z przodu. To ja już sama nie wiem, co kupić.
        Jeśli ktoś jeszcze użytkował te wszystkie jeździki, to proszę o opinie.
        W teorii Lino jest od 75 cm, Wutsch od 80 cm, a PUKY LRM od 85 cm wzrostu. Mój syn ma ok. 82 cm.
        • lula_p Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 27.01.12, 14:01
          dla półtoraroczniaka to bym biegowy kupiła, mój w tym wieku zaczynał, na drugim spacerze już bezproblemowo pomykał.
          Tylko doczytałam, że Twój synek sporo niższy, mój miał wtedy 90 cm. Chyba najlepiej będzie poprzymierzać
    • wilhelminaslimak Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 27.01.12, 14:37
      My niedawno kupiliśmy synowi rowerek biegowy Puky (ten najmniejszy). Syn miał wtedy 21 miesięcy. Najpierw nie załapał, płakał, bo chcieliśmy, żeby jeździł po mieszkaniu smile ale jak wyszliśmy na pole (bo ja z małopolskismile) to go polubił. Nie powiem, że na nim śmiga, ale sobie w nim chodzi, na krawęźnik wjedzie, skręci. Generalnie lubi. Inna sprawa, że teraz za często z tym rowerkiem nie wychodzimy, bo albo śnieg, albo kałuże, ale generalnie polecam, bo mnie też straszyli, że to musi mieć conajmniej 2,5 roku.
      Ale syn raczej z tych wysokich: 90cm, rowerek jest jak ulał. Dla mniejszego dziecka może być za duży, ale dzieci szybko rosną.
      • memrose Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 07.07.12, 15:12
        Witam
        też zastanawiam się nad Puky tym najmniejszym.
        Mój syn ma 20 m-cy około 86cm wzrostu.Mam nadzieję że załapie smile
        Jeśli ktoś ma na sprzedaż proszę o maila.
    • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 27.01.12, 22:20
      Dzięki za wszelkie doświadczenia.
      Obejrzałam na Youtubie jeździki scuttle bug, scramble bug, Puky Lino i Wutsch. Te bugi mają blisko kierownicę, małe kółka i raczej słabo jeżdżą (przynajmniej na Youtubie). Puky jadą wspaniale.
      Obawiam się, że Puky LRM będzie przez parę miesięcy czekał, bo syn okaże się za mało genialny, a ja biegówkę w sumie mam, tylko za dużą, a potrzebuję czegoś na teraz. Tak więc zaryzykuję z tym Wutschem, bo wiem, że z tego na pewno będzie miał radochę. Nam pogoda niestraszna, dziś było -10, a starszy na rowerze do przedszkola pojechał i to bez rajstop pod dresikiem wink
    • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 02.03.12, 13:51
      Odkopuję mój stary wątek, żeby służyć innym radą:
      Kupiłam dużo różnych jeździków i stwierdzam autorytatywnie, że w naszym przypadku (dziecko 19 miesięcy i 82 cm)
      - PUKY wutsch się nie nadaje. Tzn. dziecko jeździ nawet chętnie, ale jest mu niewygodnie. Rowerek ten mimo kosmicznej ceny jest fatalnie skonstruowany i wymusza dziwny, niewygodny ruch. Jeśli już, to polecałabym dla dzieci 75 cm. Sprzedaję badziewie.
      - jeździki srabble i scuttle bug się nie nadają - za małe kółka, za nisko siedzenie, za blisko kierownica. Od biedy można jeździć, ale szału nie ma.
      - nadal sprawdza się plastikowy rowerko-motorek. Dziecko odpycha się pięknym, biegowym, naprzemiennym i swobodnym ruchem i pędzi jak szalone.
      Jeździkom dziękuję i czekam, aż dorośnie do biegówki.
      Pozdrawiam smile
      • jamajka_g Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 17.06.12, 11:27
        Aleksandro, masz jeszcze tego wutscha?
        • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 19.06.12, 18:50
          jamajka_g napisała:

> Aleksandro, masz jeszcze tego wutscha?

Nie, niestety już sprzedałam. Co więcej, pukiego lrm też już sprzedałam smile
      • mruwa9 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 17.06.12, 12:14
        to sie podepne z pytaniem, jaki rowerek biegowy bedzie odpowiedni dla dwulatka? ( w przedziale 2-3 latka) Tzn jaki rozmiar, moze konkretny model? Sama mam zerowe doswiadczenie, nie chce spudlowac...
        • gris_gris Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 17.06.12, 14:09
          Niedawno się tym właśnie zajmowałam, więc Ci powiem, co wiem. Zajrzyj na stronę aktywny smyk, tam jest dużo porad, jaki rowerek, jak wybrać, jak dobrać rozmiar. Ja ograniczyłam wybór do puky lrm i b'twin z decathlona, bo mój prawie dwulatek jest malutki (82 cm), i niektóre rowerki byłyby za duże. Kupiłam puky, bo ten byl w sklepie obok (więc b'twin nawet nie mierzyłam, bo nie dotarłam do decathlona). Rozmiarowo jest idealny. Podobają mi się też drewniane rowerki, ale nie znalazłam w internecie takiego, który mógłby mieć siodełko odpowiednio nisko. Według mnie koniecznie musi być lekki, bo często ten rowerek się nosi na spacerze, jak dziecko akurat nie chce.

Ja prawie wszystko kupuję w internecie, ale rowerek akurat myślę, że trzeba przymierzyć.
        • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 19.06.12, 18:51
          mruwa9 napisała:

> to sie podepne z pytaniem, jaki rowerek biegowy bedzie odpowiedni dla dwulatka?
          > ( w przedziale 2-3 latka) Tzn jaki rozmiar, moze konkretny model? Sama mam zer
          > owe doswiadczenie, nie chce spudlowac...

Jak dziecko drobne (ok. 85 cm), to polecałabym stridera. Jest super. Lekki i ma bardzo nisko siodełko, niżej niż PUKY lrm.
          Fajny jest też kettler speedy 10, nieduży, lekki, prosty, solidny i starcza na długo.
    • klubgogo Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 19.06.12, 21:06
      Na biegowy za wcześnie o jakieś pół roku, po 2 urodzinach załapie, ale w ciągu kilku dni, na początku jest prowadzenie między nogami.
    • agusiak.1 Biegowy! 20.06.12, 09:38
      Kupiliśmy dziecku w wieku 2 lat rowerek z bocznymi kołami. Szło mu bardzo ciężko. Męczył się przy pedałowaniu, a jeśli chodzi o utrzymanie równowagi to mieliśmy wrażenie, że siedzi krzywo i tak mu jest wygodnie. Bardzo nam się to nie podobało. Po trzech miesiącach kupiliśmy biegowy. Załapał już na trzecim spacerku. Potrafiliśmy jeździć na wycieczki rowerowe we troje- my na swoich rowerach a synek na biegowym. Po roku jazdy na biegowym kupiliśmy rower bez bocznych kółek. Na pierwszy spacer zabrałam kij do podtrzymania małego, ale usiadł i .... pojechał. Już na kolejny spacer pojechaliśmy na trzech rowerach. WSZYSTKIM POLECAM BIEGOWY!
    • ola33333 Re: Rowerek biegowy czy puky lino? Doradźcie! 07.07.12, 22:24
      ja kupilam puki 10 calowy biegowy jak corka miala jakies 20 miesiecy. Jednak zajarzyla o co chodzi dopiero po drugich urodzinach. Dobrze smigala jak miala 2 i pol roku, a na zwyklym rowerze bez kolek bocznych 12 calowym jak miala 3 i pol roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka