gaga-sie 30.01.12, 23:38 Znacie jakieś nosidełka dla 2-latka, które sprawdzą się na górskich wycieczkach? Znalazłam jakieś nosidło Tufi ze stelażem, ale nie wiem, czy ono jest warte uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaga-sie Re: Nosidełko dla starszaka 30.01.12, 23:49 Dodam,że w cenie 300-400 zł max. Znalazłam inne nosidła turystyczne, ale 800-1000 zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 08:31 w tej cenie ciężko będzie znaleźć coś co będzi wygodne dla dziecka i rodzica. ja miałam jack'a wolfskin'a watchtower, ale widzę, że teraz cena jest kosmiczna-940zł. ja płaciłam ok 600-700zł. dobre też są nosidełka deuter, ale tu też ceny w zasadzie zaczynają się od 600zł. zależy jak długo będziecie nosić tego dwulatak i ile waży. z małym dzieckiem i tak nie wjedziesz na wyższe szlaki więc to tuffi powinno wystarczyć. ewentualnie manduca. możesz też wypożyczyć. wiem, że kiedyś horyzonty w kilku miastach wypożyczały nosidła. zerknij też na to nosidło. system nośny wygląda dość dobrze, a fn robi dość dobry sprzęt. www.fjordnansen.com.pl/site/?mod=offers&kat=72&prod=355 Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 08:54 Jeżeli szukasz typowego nosidła górskiego to nie znam, natomiast ja bym po prostu wsadziła dziecko w manducę, dwulatka jeszcze po 3 godziny spokojnie nosiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 09:41 ja po afryce chodzilem z ergo baby... sprawdzilo sie.,,. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 09:49 Ja używałam Mei Tai. Dla mnie było wygodniejsze niż cokolwiek ze stelażem (przymierzałam się do różnych). Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 09:49 Kup nosidlo ergonomiczne, ba mysle, ze mei tai tez doskonale zda egzamin. A uzywany mei tai w doskonalym stanie mozna kupic juz za 170 zlotych. forum.gazeta.pl/forum/f,55781,Kawalek_Szmaty_Bazarek_.html Odpowiedz Link Zgłoś
cibora Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 11:29 gaga-sie napisała: > Znacie jakieś nosidełka dla 2-latka, które sprawdzą się na górskich wycieczkach My mamy Deuter Kids. Widzę w ofercie Decathlona za niecałe 500zł. Trochę więcej, ale jakbyś poszukała w sklepach internetowych to może znalazłabyś trochę taniej. Naprawdę warte jest swojej ceny. Pozdrawiam. Agnieszka -- Staś (03.05.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 14:47 Potwierdzam. Też takie mamy, wersja trochę droższa, z daszkiem i plandeką przeciwdeszczową. Sprawdziło się i w górach i na płaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
v.f Zobacz to: Wallaby Active Leisure 31.01.12, 11:49 Noszę w tym już drugie dziecko. Tu znalazłem za 279 PLN: www.cerrotorre.pl/product-pol-2560-Nosidelko-Active-Leisure-Wallaby.html Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Zobacz to: Wallaby Active Leisure 31.01.12, 12:45 potwierdzam - bardzo dobre nosidło, używalismy w Bieszczadach z prawie 3 latką Odpowiedz Link Zgłoś
free.groszek Re: Zobacz to: Wallaby Active Leisure 31.01.12, 12:58 Polecam manducę. Nosiłam w niej 2,5 latkę w Tatrach 6 godzin. Nie czuć ciężaru Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Dziękuję wszystkim:-) 31.01.12, 12:58 Dziękuję za podpowiedzi, poszperam teraz na spokojnie, jeszcze jest czas na wycieczki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Dziękuję wszystkim:-) 31.01.12, 19:40 Jakby co, to chętnie sprzedam Deutera - jak nowy. U mnie się nie sprawdziło (trzylatek, wychowany na nosidłach miękkich, poza tym okazał się takim fanem gór, że zasuwał sam na nóżkach), ale ludzie polecają i ogólnie jest porządne i praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Dziękuję wszystkim:-) 31.01.12, 21:05 Jakbyś mogła na gazetowa pocztę przesłać info jaki to model, a także cenę, byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 14:38 Nosidla ze stelazem sa niewygodne i dla noszacego - bo srodek ciezkosci wysoko i oddalony od plecow, jak dla dziecka - kiwa sie w tym mocno bo nie jest stabilnie docisniete do plecow noszacego. Kazdy, kto chodzi duzo z plecakami to wie i widzi od razu. Jedyna zaleta takiego nosidla jest to, ze mozna je postawic wraz z dzieckiem i troche w nie wlozyc. Tu widac ze pupa dziecka jest n wysokosci lopatek noszacego: graphics8.nytimes.com/images/2008/07/02/fashion/23772439.JPG Nosidla ergo lub Mei Tai to taki plecak ze srodkiem cieskosci doscinietym do plecow noszacego i poloznym ergonomicznie - nisko ale dzieci docisnieciu ciezar ten (dziecko) rozklada sie na calej plaszczyznie plecow. Minus takiego nosidla - nie postawisz wraz z dzieckiem i nie da sie do niego wlozyc nic wiecej niz chusteczke do nosa zdjecie ektremalne ale ladnie pokazujace ze pupa dziecka (srodek ciezkosci) jest na biodrach www.mitliebetragen.at/IMG_9343.png a tu bardziej dopasowanym do noszenia dzieckiem: aber-natuerlich.de/images/manduca.jpg Czysta fizyka. Wybor nalezy do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 15:13 > Minus takiego nosidla - > nie postawisz wraz z dzieckiem i nie da sie do niego wlozyc nic wiecej niz chu > steczke do nosa I jeszcze jeden: nie ma przewiewu między dzieckiem a plecami. A serio: są ludzie, którzy wolą nosić w miękkich, są tacy, którzy wolą w nosidle ze stelażem. Nie wiem, od czego to zależy. To tak jak ergonomik versus meitai: jedni wolą zapinać, a drudzy wiązać. I na szczęście dla każdego jest coś miłego. Mój mąż, który po górach z plecakiem chodzi dużo i długo też nosił syna (najpierw w chuście elastycznej, potem w ergonomiku), dwulatka wolał jednak wsadzić w nosidło ze stelażem. (Synowi też się podobało, że mógł do niego sam wsiąść.) Ja wolałam patapuma - i tak też nosiłam, a syn akceptował. (Nosidło ze stelażem dostaliśmy za darmo od kumpla, gdyby nie to, to w ogóle byśmy go nie mieli, bo ergonomiczne mieliśmy wcześniej i było dostatecznie dobre, żeby nie szukać lepszego.) Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 16:32 katriel napisała: > A serio: są ludzie, którzy wolą nosić w miękkich, są tacy, którzy wolą w nosidl > e ze stelażem. OK, tylko autorka wątku nie wie co woli więc warto jej wyjaśnić jaka jest różnica. A różnica jest kolosalna. Nosidła ze stelażem są cięższe, bo samo nosidło ma swoją wagę (nie wspominając o dodatkowej przestrzeni ładownej. Poza tym Jak już zostało napisane środek ciężkości jest tak położony, że wydaje się jakby było jeszcze cięższe. Nosidła ergonomiczne mają za to tę wadę, że nie ma przewiewu między noszącym i noszonym i się człowiek troche bardziej upoci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 21:03 Zupełnie nie mam pojęcia, co wolę, więc dziękuję za wszystkie wskazówki! Nosidełko ostatecznie wybierze tata, bo to on będzie noszącym, ale chciałabym mu pomóc w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
starobrno Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 16:14 Tylko jedna podpowiedz - ergo sie latwo zaklada i reguluje, ale jest do 15 kg, manduca ma lepiej dostosowane pasy do malych osob (system wielostopniowej regulacji) i jest do 18 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Nosidełko dla starszaka 31.01.12, 19:37 Manduca chyba nawet do 20kg. Z tym, że liczy się też wzrost. Mój syn 20kg będzie pewnie miał w szkole Tak naprawdę już przy 95cm wzrostu zbyt dużo dziecka z manduki wystaje i robi się mu mniej wygodnie. Ja jeszcze okazjonalnie nosiłam ponad dwulatka, ale już nie na wędrówki. Przy większym dziecku nosidło po prostu warto przymierzyć. Wydaje mi się też, że dziecko, które nie było wcześniej noszone w chuście ani nosidle miękkim, raczej już tej formy noszenia nie zaakceptuje w wieku 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Nosidełko dla starszaka 01.02.12, 09:31 rulsanka napisała: > Wydaje mi się też, że dziecko, które nie było wcześniej noszone w chuście ani n > osidle miękkim, raczej już tej formy noszenia nie zaakceptuje w wieku 2 lat. Wydaje ci sie Manduca ma jedynie regulacje panelu na wysokosc. Mei Tai, poniewaz jest, mozna dopasowywac do dlugosci plecow dziecka i szerokosci nozek. Kupujac i sprzedajc, kupujac i sprzedjac. Dlaczego manduca i tym podobne wygrywaja z Mei tai - bo sie szyciej zaklada, klik, klik i po sprawie Szczegolnie jak dziecko nie lubi etapu zakladania. Ja bylam jesienia na wyprawie po okolicznych gorach. Mala miala 2,5 roku. Noszona byla w manduce. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Nosidełko dla starszaka 01.02.12, 09:37 ponponka1 w przyszłości sprawdź co napisałaś nim klikniesz [wyślij], bo coraz częściej nie wiadomo co właściwie chciałaś powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś