Dodaj do ulubionych

brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stolce

03.02.12, 15:37
Dziewczyny moja córka (3 lata) co jakiś czas ma brzydki zapach z ust (ząbki zdrowe), ma słaby apetyt, co jakiś czas skarży się na bóle brzuszka, robi luźną kupę, w której jest śluz i resztki niestrawionego jedzenia. Mała jest blada, ma podkrążone oczy, niski poziom zelaza Pedaitra zlecił badania w kierunku wirusów i bakterii - wyniki ujemne. Ze swojej strony zleciłam badanie w kierunku candidy, zbieram też kał na badanie pasozytów. Prosze podpowiedzcie co jeszcze sprawdzić, jakie tesy zrobić w kierunku alergii pokarmowej bo alergolog twierdzi, że do 6 lat testów się nie robi bo nie sa wiarygodne. Może umówić sie do gastroenterologa ?
Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 15:53
      umów się do dobrego gastroenterologa.

Nasza gastroenterolog nie kazała robić żadnych badań na pasożyty bo stwierdziła, że w połowie przypadków te pasożyty po prostu nie wychodzą - a są. Nas odrobaczyła profilaktycznie.
      • mama_amelii Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 17:16
        Może ma refluks?Moja córka w wieku 3 lat tez miała takie objawy,pediatra stwierdziła,że to refluks i przeleczyła Debridatem.Problem znikł.
      • dubrawka25 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 06.03.12, 00:25
        przy luźnych stolcach dobrze jest podawać dużo wody do picia, żeby się dziecko nie odwodniło, można w wodzie oraslit rozpuścić i też dawać dziecku małymi łyczkami, żeby uzupełnić minerały, lekarz oczywiście doradzi najlepiej
    • mruwa9 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 18:32
      a badania w kierunku celiakii miala?
      • eweliska18 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 18:58
        nie miala
    • aleksandra1357 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 20:45
      Poczytaj dogłębnie forum "pasożyty, candida".
      Niestety pasożyty w kale rzadko wychodzą, ale dobry lekarz mimo ujemnych wyników przeleczy odpowiednio, tylko bardzo trudno o dobrego lekarza.
    • elus11 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 21:49
      U nas były lamblie przy podobnych objawach. Tylko kupa była normalna, a dziecię płakało, że boli brzuch i pupa. No i przy lambliach miała jeszcze na pupie i w okolicach łokcia, a właściwie w zgięciu rąk czerwone plamy, coś jakby liszaje. Było nawet podejrzenie atopówki. Po przeleczeniu lamblii wszystko zniknęło.
    • iza_to_ja Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 03.02.12, 22:55
      u nas też takie objawy (brzydki zapach z ust, podkrążone oczy, bóle brzucha i szorstka skóra zwłaszcza na klatce piersiowej i plecach nie dająca się nicyzm zmiękczyć) były objawem lamblii, dziecko przeleczone i wszytsko ustąpiło. Myśmy robili test inzumotyczny kału na lablie, bo ta metoda daje pewność w przypadku lamblii.
      • rakieta224 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 04.02.12, 12:39
        jakimi lekami było dziecko leczone
        • iza_to_ja Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 04.02.12, 12:53
          furazolidon.
        • elus11 Re: brzydki zapch z ust, brak apetytu, luźne stol 04.02.12, 14:12
          U nas był 6 dni metronidazol, potem 2 - 3 dni przerwy i 6 dniu furazolidonu na dobicie.
      • beakarp test na lambie 04.02.12, 21:31
        Co to za test inzumotyczny na lambie, bo mi z googla nic nie wychodzi?
        • justygo75 Re: test na lambie 06.03.12, 07:23
          wpisz: immunoenzymatyczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka