Dodaj do ulubionych

4-latka ciągle płacze

10.03.12, 21:24
Od jakiegoś czasu moja 4-letnia córka na każdy zakaz i nakaz reaguje płaczem..bo na kolację nie chce jeść tego co przygotowałam, bo nie chce myć głowy, bo nie chce założyć rękawiczek, bo każę jej wyłączyć telewizor..i temu podobne powody. Dochodzi do tego że średnio raz na godzinę wybucha histerycznym płaczem. Nie wiem jak mam temu zaradzić. Tłumaczę, rozmawiam z nią, nie ukrywam że czasami mnie poniesie i zdarza mi się krzyknąć ale już sił mi brak. Może ktoś miał podobnie. Może jest jakiś sposób na to aby dziecko nie reagowało tak histerycznie na byle pierdołę. Po takim całym "opłakanym" dniu jestem wykończona psychicznie, nic mi się nie chce sad
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 4-latka ciągle płacze 11.03.12, 09:50
      moja jest taka. Co do mycia głowy, myję jej raz w tygodniu, jak jednak ona nie chce, to mówię, umyjemy jutro i kiedy przychodzi następny dzień, myjemy i już. Co do rękawiczek, to ja chowałam je do kieszeni, na dworze dziecko samo prosiło. Co do jedzenia, najczęściej pytam, co by zjadła. Co do telewizora, to moja wie, ile może maks. oglądać, i ustalamy np. że po danej bajce wyłączy. Dawaj jej mniej słodyczy, ustal rutynę dnia, część nakazów typu założenie rękawiczek, odpuszczaj, niech dziecko samo dojdzie do tego, że musi je założyć. Moja potrafi się boczyć, że nie odgadłam jej gestów, ale tłumaczę jej, że jak nie powie, o co chodzi, to nie będzie tak, jak ona chce. Średnio to działa, nie przejmuję się.
    • aagnes Re: 4-latka ciągle płacze 11.03.12, 09:57
      To taki etap, u nas trwal ze 3 miesiace, myslalam, ze oszaleje i ze stracilam calkiem nic porozumienia z wlasnym dzieckiem, ale przeszlo z dnia na dzien i corka wrocila do siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka