Dodaj do ulubionych

Robaczki u dziecka !!!

12.03.12, 18:23
Dziewczyny mam pewne domysły co do tego, że mój syn (5 lat) złapał jakieś robaczki (pasożyty). Generalnie ma kiepski apetyt, dostaje co jakiś czas skoki temperatury, niekiedy się pokłada i mówi że jest zmęczony i co najważniejsze od około 5 dni skarży się na ból pupy. Także domyślam się że to jest to. Czy są domowe sposoby aby to po pierwsze sprawdzić a po drugie zwalczyć?
Obserwuj wątek
    • vjann Re: Robaczki u dziecka !!! 12.03.12, 18:30
      chyba jednak trzeba kupę zanieść do laboratorium....
      • otta5 Re: Robaczki u dziecka !!! 12.03.12, 22:06
        ja też podejrzewam u mojej małej i mama przyniosła mi zmielone pestki dyni mówiąc, ze to najstarsza i sprawdzona metoda na robale... od dziś łykamy i zobaczymy.
        • otta5 Re: Robaczki u dziecka !!! 12.03.12, 22:07
          zapomniałam dodać - łyżeczkę dziennie. dorośli dużą łyżkę.
          • aleksandra1357 Re: Robaczki u dziecka !!! 12.03.12, 22:14
            Jeśli naprawdę ma pasożyty, to same pestki dyni nie pomogą. Najpierw trzeba wiedzieć, co to za robak. Jak obły, to wystarczy pyrantelum, na receptę. Jak coś gorszego, to trza leczyć. Jeśli laboratorium w kale nic nie znajdzie, to dobry pediatra przeleczy i bez tego, bo pasożyty bardzo trudno jest wykryć.
            Zajrzyj na forum "pasożyty, candida".
            To jest rozległy temat, ludzie latami z tym walczą, majtki gotują, a Ty chcesz pestkami dyni to paskudztwo pokonać.
    • malgosiek2 Re: Robaczki ??? 12.03.12, 22:17

• lexie007 Re: Robaczki ??? 13.03.12, 00:08
        no wlanie .. robaczki?? to jacys jego przyjaciele????
    • aniasa1 Re: Robaczki u dziecka !!! 12.03.12, 23:55
      zbadac kal i isc do lekarza
      mozesz tez pytac na forum albo wsadzic do pieca na 3 zdrowaśki

Bez skierowania mozesz zrobic w laboratorium FELIX w Warszawie, mozna tez wyslac tam material do badania. Uchodzą za najlepszych w tej kwestii.
    • mag_pie Re: Robaczki u dziecka !!! 13.03.12, 09:31
      Paranil Junior ( do kupienia przez www. kuracja 3 miesięczna)

U nas wyszły owsiki i podjerzenie glisty . Glista co prawda nie wyszła ale i tak mocniej dziecko zostało prze leczone Zentelem. Po zakończonej kuracji 3 miesiące syrop paranil .

Możesz spróbowac iśc do pediatry i wziąć pyrantelum - jesli dziecko jest przedszkole co powinno się profilaktycznie co pół roku odrobaczać.

Pestki z dyni(ja młodej dawałam Olej z pestek dyni) ale najpierw trzeba przeleczyć chemią
    • el_elefante Re: Robaczki u dziecka !!! 13.03.12, 09:48
      1. Wypytać (lekarze, przychodnie, znajomi ect.) które laboratorium uchodzi za najlepsze w okolicy.
      2. Oddać 3-5 razy próbki kału z kolejnych dni do badania na pasożyty, z lambliami włącznie.
      3. Jak wynik będzie pozytywny, iść do lekarza i pokazać.
      4. Jak wynik będzie negatywny, iść do lekarza i pokazać.

To tyle, jeśli chodzi o robaki.
      A jeśli to nie robaki?
      Weź idź do lekarza, niech dziecko zbada, zamiast pytać na forum i dawać pestki z dyni nie wiedząc w ogóle o co chodzi. Jak będziesz mieć konkretna diagnozę, wtedy możesz szukać domowych sposobów wspomagających leczenie. Oczywiście po zapytaniu lekarza, żeby się nie okazało, że zamiast wspomagać, to przeszkadzasz.
      • kocio-kocio Re: Robaczki u dziecka !!! 13.03.12, 10:14
        Pestki dyni można dawać.
        Na pewno nie zaszkodzą.
        Czy pomogą, nie wiadomo :o)
    • tempera_tura Re: Robaczki u dziecka !!! 13.03.12, 10:08
      Jak sie jest dzieckiem to sie ma "robaczki"smile Ciekawe. Lubicie je?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka