Dodaj do ulubionych

Przedszkole - wygląd

17.03.12, 14:39
Powoli szykujemy się do zapisania córki do przedszkola. I tak przeglądam te strony www wszystkich placówek i niestety stwierdzam, że od czasu, kiedy ja tam chodziłam, niewiele się zmieniły, a było to 18 lat temu sad. Na podłogach wykładziny PCV albo dywanowe, jak w domach naszych babć. Wytarte, zaniedbane. Krzesełka dokładnie te same, na których ja siedziałam (rozważałam opcję zapisania córki do tego przedszkola, w którym ja się bawiłam), z przetartymi oparciami. Szafki szare, biedne. Znaczki w szatni jak z czasów PRL. W oknach poszarzałe firanki. Ściany zażółknięte. Rety, tak przygnębiająco wygląda większość przedszkoli w moim mieście! Nie wspomnę o specyficznym smrodku dziecięcych skarpetek i kapci na wejściu. Jak jest u Was? Przecież to bardzo ważne, żeby było świeżo, kolorowo, zachęcająco... Ja rozumiem, że brakuje funduszy na remonty, ale to aż odstrasza. Przedszkoli prywatnych mamy 3, wyglądają lepiej, ale nie zamierzałam korzystać z ich oferty, nastawiałam się na p-le publiczne. Napiszcie, jak wyglądają przedszkola Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 14:44
      O, załączam link do galerii zdjęć z przedszkola średniego pod względem wyglądu. A może jestem zbyt wymagająca?
      picasaweb.google.com/pp3opole/GrupaIIIBajkowyTydzien#5718594630011343026
      • paliwodaj Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 15:01
        pewnie przedszkola sa rozne. To do ktorego bardzo krotko w Polsce chodzil moj syn ( prywatne) bylo bajecznie kolorowe i czysciutkie. Kolezanki majace dzieci w publicznych przedszkolach, twierdza ze wygladem one nie roznia sie wiele od tych prywatnych
        Wiec powiem ci ze "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma"
        • gemmi18 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 15:07
          > Wiec powiem ci ze "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma"
          Fakt, chyba nic innego nie pozostaje... smile
    • anula56 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 15:12
      Dla mnie w przedszkolu liczą się przede wszystkim panie, to jak traktują dzieci, jak im organizują czas, to czy dziecko czuje się tam bezpiecznie. Reszta mna znaczenie drugorzędne. Moja córka chodzi trzeci rok do przedszkola. Nie jest to placówka szczególnie atrakcyjna - na pierwszy rzut oka - ale atmosfera jaka tam panuje jest super, nauczycielki i cały personel bardzo się starają. Przedszkole państwowe, działające 50 lat.
    • slonko1335 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 15:16
      U nas duże jasne sale, ładnie pomalowane ściany, kolorowo, nowe okna, czysto i schludnie. Łazienki nowocześnie urządzone. Piękny plac zabaw, chociaż jak córka zaczynała to pozostawiał wiele do życzenia ale to było ostatnie do zrobienia i w ciągu tych trzech lat wiele się na nim zmieniło. Przedszkole publiczne.
    • niusia-ania Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 15:21
      Mój synek chodzi do przedszkola pół prywatnego i jestem bardzo zadowolona i z opieki i z samego miejsca, czysto, świeżo, pachnącą. Ostatnio mialam okazje byc w innym przedszkolu w moim mieście i odrazu na wejściu poczułam mocz, wydaje mi sie ze tak nie powinno być. Rozumiem ze dzieciom zdarza sie zesiusiac ale przeciez cos mozna zrobic z tych smrodem, dla mnie to jest ważne ze jak wchodze do przedszkola to czuje sie czystość.
      • mojemieszkanie24 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 16:03
        dla mnie ważniejsze od tego, jak przedszkole wygląda, byłoby wazniejsze KTO moje dziecko będzie uczył. Sama jestem nauczycielka, przedszkole jest biedne ( nieudolna dyrektorka) i oczywiście ja wszystko praktycznie finansuje ( pomoce dydaktyczne, kartki, artykuly plastyczne itd.). Dla mnie ważniejsze od tego jak sala przedszkolna wygląda jest to ,ze zajęcia prowadzone są ciekawie, dzieci się sporo uczą między innymi: piosenek, wierszyków, tańców, zabaw. Zajęcia zawsze prowadzone sa ciekawie- dzieci siedza z rozdziabionymi ,,japkami". Staram się, by sala wyglądała ladnie, ozdabiamy ja pracami plastycznymi, sami tworzymy plakaty. No... niestety na kupno mebli mnie nie stać.

Lepiej zainteresuj się kto będzie uczył twoje dziecko zamiast jak sala wyglada
        • gemmi18 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 21:50
          Oczywiście, że wśród wszystkich przedszkoli wybierałam te z poleconym personelem. Ale teraz z tej grupki muszę wybrać jedno. I dla mnie równie ważne jest to, w jakim miejscu spędza czas moje dziecko - ma być czysto, świeżo i pachnąco, nie wchodzi w grę zapyziała klitka ze starymi oknami, rozpadającymi się krzesłami i śmierdzącymi dywanami. Ja nie czułabym się komfortowo w takim miejscu, choćby panie dawały z siebie wszystko.
    • ma_niusia Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 16:18
      Dla mnie nie wygląd przedszkola najważniejszy, ale też zwracam uwagę. Fundusze jakie są lepiej nie móić, więc radzą sobie jak mogą i nie dziwię się że lepiej wydać na fajniejsze zabawki czy pomoce naukowe niż na nową wykłądzinę, skoro stara jeszcze "działą". W przedszkolach któe odwiedziałam, po pierwsze na żywo wyglądało lepiej niż na fotkach na stronach www więc zachęcam do wizyty osobistej. Po drugie np w przedszkolu któe wybrałam, owszem, ściany wymagają odmalowania, łązienkę to sama bym najchętniej z marszu wyremontowała, ale podłogi ok, mebelki stosunkowo nowe, w szatni czysto, wszędzie porozwieszane kolorowe ozdoby, pace dzieci, rysunki, więc wygląda to o niebo lepiej niż na zdjęciach. Choć nie przeczę, że ogólne wrażenie, uogólniając... mam podobne ja autorka wątku :_(
    • klubgogo Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 17:07
      U mojej córki jest bardzo kolorowo, ale nie tandetnie, wykładzina dywanowa, nowa zajmuje tylko 1/3 sali - gdy dzieci wcoś się bawią w grupie i siadają na pupach, reszta podłogi to parkiet. W miarę nowe meble, nowoczesny plac zabaw.
      • mysz1978 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 18:45
        u nas tez tak srednio - przedskzoel niepubliczne, przekstalcone z publicznego (z ta sama kadra i wystrojem, choc co roku jest kupowane sporo nowych zabaweki to takich sporych - np. duzy domek Little Tikes). Szafki w szatni i znaczki faktycznie takie stare, stoliki i krzesleka tez raczej starsze. Reszta mebli nowsza.
        Reasumujac - srednio na jeza smile
    • gwen_s Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 21:16
      "moje" przedszkole nic a nic się nie zmieniło, no może plac zabaw jest nowszy, reszta-sale, szafeczki takie samo jak było, zapach również... ale bardziej z kuchni wychodzący.
      Syn chodzi do zupełnie innego przedszkola, gdzie dyrektorka każdą "wolną" złotówkę wydaje na dzieci, na sale, szafeczki plac zabaw... U mojego młodziaka rodzice składali się na dywan bo stary był zniszczony strasznie. Przedszkole jest publiczne i naprawdę prezentuje się świetnie. Prócz wyglądu kadra też jest bez zarzutów!
      • zjawa1 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 21:54
        Przedszkole mojego synka, choc panstwowe jest naprawde bardzo ok.
        Najfajniejsze sa chyba toalety-no cuda.
        Plac zabaw. Maja zarowno starsze, odnowione urzadzenia jak i nowe typu: skalka wspinaczkowa, domki takie plastikowe, laweczki i stoliki takie muchomorkowe.
        Podlogi ladne, blyszczace plus wykladziny w salach tez w bardzo dobrym stanie.
        Meble takie z ok 10 lat na oko.

Swoja droda-Co Wy chcecie od tych podlog tzw. gumolitowych czyli PCV?
        Przeciez teraz kawalek takiej wykladziny wychodzi drozej niz panelsmile

W salach maja fajne zabawki typu: tez domek plastikowy, kuchenki, warsztaty naprawcze, punk medycznysmile itp.
        Ja jestem bardzo zadowolona i z naszego przedszkola i nie zamienilabym go na inne!!
        Panie bardzo sie staraja, robia przepiekne dekoracje srednio co 3 tygodnie.
        Bylam zafascynowana tym, jak pieknie wyzdobily cale przedszkole na swieta Bozego Narodzenia. Potem z calego przedszkola zrobily sale karnawalowa.
        Teraz przedszkole jest cale we kwiatach, az milo do niego wchodzic.
        Powiem szczerze, ze wpadam do prywatnych placowek i nie przypoominam sobie, zeby w ktorejs byl taki wystroj. Cecha tamtych przedszkoli jest klasyczny wystroj typu Ikea. Wszedzie te plastikowe kolorowe stoliki i krzeselka z ikeii oraz oklepane na jedno kopyto dodatki.
        Jakos malo tworcze to jest wg. mnie...
        A co do mojego przeszkola. Chodzilam do niego przeszlo 25 lat temu. Nie wspominam go jakos szczegolnie dlatego synka poslalam do innego z czego jestem bardzo zadowolona.
        • gemmi18 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 21:58
          Swoja droda-Co Wy chcecie od tych podlog tzw. gumolitowych czyli PCV?
          Przeciez teraz kawalek takiej wykladziny wychodzi drozej niz panelsmile
          No, pod warunkiem, że są kupione w dzisiejszych czasach, a nie leżą tam od 20 lat wink.
          A ja chciałabym nawet prostotę z Ikei gdzieś zobaczyć, naprawdę biednie z tym w moim mieście, nie wiem, z czego to wynika.
    • gemmi18 Re: Przedszkole - wygląd 17.03.12, 21:56
      Dziękuję za odpowiedzi! Oczywiście, że ze wszystkich przedszkoli wybrałam już kilka takich z poleconym personelem i wiem, że to jest na pierwszym miejscu. Ale po waszych wpisach wnioskuję, że jednak może być czysto, łanie i zachęcająco i że zależy to również od zarządu. Dziękuję za propozycję obejrzenia przedszkola na 'żywo' - w przyszłym tygodniu idę oglądać. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić doskonałą kadrę z estetycznym i świeżym wyglądem smile. Pozdrawiam.
      • zjawa1 Re: gemmi18 dam Ci dobra rade... 17.03.12, 22:12
        Nie zniechecaj sie fotkami. Powinnas pojsc osobiscie do przedszkola i poogladac. Wyczuc nastroj tam panujacy. Ja chodzilam do wielu, zanim wybralam wlasnie to przedszkole.
        Cos mnie tam ciagnelo i jestem na dzien dzisiejszy bardzo zadowolona.
        Pamietaj, ze nie ma rzeczy, miejsc idealnych. Zawsze sa plusy i minusy.
        W naszym przedsazkolu-jak kazdym-tez zdarzaja sie rzeczy, ktore mi nie odpowiadaja czy nie odpowiadaly.
        Na szczescie dyrektorka przedszkola jest bardzo wrazliwa na uwagi rodzicow i stara sie wszystko pozmieniac tak, by bylo ok.

Ja bardzo cenie nasze przedszkole nie za kibiel( choc przyznam, ze bardzo mi sie podobasmile)
        czy plac zabaw, ale za to, ze:
        Jest to przedszkole jak na panstwowe dosc male tylko 2 gr dzieci: starsza i mlodsza
        - jedzenie jest absolutnie domowe. Kucharki robia nawet wlasny makaron czy pierogi oraz pieka wlasne ciasta.
        - przedszkole ,,wspopracuje" z wieloma ciekawymni instytucjami dzieki czemu bardzo czesto dzieci jezdza na rozne konkursy, festiwale itp.
        -Bardzo czesto organizowane sa imprezy. Rodzice bardzo zzyci ze soba.
        Ogolnie to przedszkole ma przeslanie ekologiczne.
        Nauczycielki ucza dzieci-co bardzo mi sie podoba-wrazliwosci do innych istot zycwych .
        Organizuja spotkania np. ze schroniskami. Przyjezdzaja no dzieci male kotki, pieski. Panie opowiadaja o tym jak opiekowac sie zwierzetami.
        Sadza rozne rosliny osobiscie i je hoduja, podlewaja.
        Ogolnie moje znajome-choc ich dzieci chodzo do prywatnych i naprawde drogich przedszkoli, jedno glosnie stwierdzily, ze to co dzieje sie w naszym jest o wiele ciekawsze niz u nich.
    • silje78 Re: Przedszkole - wygląd 18.03.12, 13:12
      przedszkole publiczne.
      w sali maluchóchów wykładzina dywanowa - zielona, wymieniona była jak córka zaczęła uczęśczać do przedszkola czyli rok temu, w sali satarszaków też wykładzina, ale beżowoobrązowa. ściany jasnożółte, dół lamperia. ściany na korytarzu w podobnych ciepłych barwach z obrazkami. szafki na korytarzu w okleinie drewnopowobnej z kolrem zielonym. w maluchach znaczki takie same na szafce i przy reczniku, w starszakach imię i nazwisko na szafce i przy ręczniku. w łazienkach jasne płytki, białe z mazańcami. w salach szafki też w okleinie drewnopodobnej. w starszakach dzieci mają swoje szuflady na prace plastyczne itp, kolor okleina i jakiś niebieski dodatek. krzesełka i stoły zwyczajne. nie zauważyłam śladów długotrwałej eksploatacji. w sali gimnastycznej parkiet. podczas tegorocznych wakacji będą wymieniać podłogi w przedszkolu. w poprzednie położyli płytki na schodach i w korytarzu, teraz biorą się za sale.
    • melancho_lia Re: Przedszkole - wygląd 18.03.12, 13:46
      Przedszkole moich dzieciaków odremontowane od piwnicy po dach, żadnego smrodku, wytartych mebli, popsutych zabawek. na podłodze parkiet i dywaniki. Elewacja tylko odstrasza, ale w tym roku pani dyrektor stara się o kasę na remont.
      Kilka przedszkoli, które miałam okazje odwiedzić generalnie wyglądało podobnie (moze nie takie świezo po remoncie, ale tej biedy i szarości nie zauważyłam jakoś). W sumie najgorzej wypadają przedszkolne place zabaw, mało który jest nowy, większość ma takie zabawki, które ja sama pamiętam we własnym przedszkolu.
      Ale z drugiej strony dzieciom to raczej nie przeszkadza.
      • bezak25 Re: Przedszkole - wygląd 18.03.12, 15:47
        U nas pod względem wyglądu przedszkole jest super (pod innymi też tongue_out), wszystko ładnie odmalowane ( podczas ferii sala, w której zajęcia ma mój syn była malowana + wymieniano wykładzinę PCV w szatni i na korytarzach), generalnie tam ciągle jest coś 'odnawiane' czy doposażane, niczego nie brakuje, przedszkole wygląda kolorowo i jest czyste. Ogród tez jest bardzo ok, duży fajnie wyposażony, trawka przystrzyżona, drzewopłot też. ogólnie bardzo na plus.
        • sonrisa06 Re: Przedszkole - wygląd 18.03.12, 17:57
          Moja córka w wieku 3 i 4 lat chodziła do maluchów. Była to grupa unijna. Akurat w wakacje poprzedzające debiut mojego dziecka sala oraz łazienki przeszły generalny remont. Jednym słowem wszystko zostało wywalone, wykładzina zerwana, ściany pomalowane, meble wyrzucone i kupione nowe. Grupa maluchów otrzymała też mnóstwo pięknych zabawek (sama pomagałam je rozpakowywać) i pomocy dydaktycznych. No i cóż z tego skoro jedna z pań była beznadziejna? Moja córka uwielbiała przedszkole, ale nie znosiła tej jednej pani, psuła jej ona całą radośc z przedszkola w rezultacie chodziła niezbyt chętnie.
          W tym roku córka jest w pięciolatkach, sala jest czysta, ale gdzie jej do sali maluchów! Ściany pomalowane gładko, stare meble, a zabawek tyle co kot napłakał. Za to pani jest cudowna, dzieci ją uwielbiają. Teraz moja córka chodzi dużo bardziej chętnie, niż w zeszłym roku.
    • memphis90 Re: Przedszkole - wygląd 18.03.12, 19:48
      Moje przedszkole z zewnątrz paskudne, stary płot, szara, łuszcząca się elewacja, budynek wiekowy. Miało być tynkowanie, ale pieniądze poszły na nowe okna i remont dachu. W środku- fajnie. Ładne szafki, naklejki- bardzo przydatne, bo każdy maluch ma przydzileony znaczek i wie, która szafka, szuflada, wieszak w łazience itd jest jego. Stoliczki, krzesełka- jak to w przedszkolach, ale nic nie jest wytarte, uszkodzone. Ścianom się nawet nie przyglądałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka