rob-win 03.04.12, 16:26 Jak to jest kto decyduje które dziecko i czy dostało się do przedszkola ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
batutka Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 16:30 rob-win napisał: > Jak to jest kto decyduje które dziecko i czy dostało się do przedszkola ? > w naszym przedszkolu dyrektorka wraz z nauczycielką/kami (które były akurat na rozmowie) Odpowiedz Link Zgłoś
rob-win Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 16:39 ale czy gmina przesyła listę wszystkich dzieci które się zgłaszają poprzez elektroniczny system ? i wtedy derektorka decyduje które tak a które nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 19:21 U nas jest elektroniczny system i to on przydziela dzieci na listy do wszystkich przedszkoli prowadzonych przez gminę na podstawie zaznaczonych parametrów. Dyrektor przedszkola nie ma nic do powiedzenia w tej kwestii, dopiero jak zostaną w przedszkolu wolne miejsca (rzadkie, o ile w ogóle) lub ktoś zrezygnuje w trakcie roku szkolnego (częstsze), to dyr. wiedząc że ma wolne miejsce, może przyjąć kogoś, kto złożył podanie, żęzby go brac pod uwagę w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
reges Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 19:50 U nas są komisje rekrutacyjne (dyrektor, przedstawiciele rady pedagogicznej, przedstawiciele rady rodziców). Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 20:05 U mnie trzeba bylo wyslac elektronicznie podanie do oswiaty i wybrac max 3 przedszkola. Dzieci losuje system wg punktacji. Dodatkowo drugie podanie trzeba bylo oddac w przedszkolu pierwszego wyboru. I podobno dyrekcja tez ma potem mozliwosc decydowania po swojemu oprocz systemu/komputera. Tzn system podaje jej liste dzieci a ona moze wprowadzic pewnie zmiany i zdecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 20:56 U nas jest to komisja rekrutacyjna składająca się z dyrekcji, chyba nauczycielek i przedstawiciela rady rodziców. Nie ma rekrutacji elektronicznej, gmina w ogóle nie bierze w tym udziału, podania składa się w sekretariacie przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 21:23 U nas tez rekrutacja elektroniczna. Podajesz chyba z 4 przedszkola jak dobrze pamietam. Przeliczaja punktacje i jesli masz dosc wysoka, to dostajesz sie do tego, wskazanego na 1 miejscu, jesli slabsza, to dostajesz sie do przedszkoli na kolejnych pozycjach. Jesli nie dostajesz sie do ani jednego z wybranych przez siebie brzedszkoli, po tym okresie tj. okresie pierwszej rekrutacji pojawia sie cos podobenego rekrutacja uzupelniajaca. Na stronie masz wypisane wolne miejsca z calego miasta i wszystkich dzielnic. Masz duza szanse na zalapanie sie. Niestety nie jest to juz przedszkole wybrane, czesto w innej dzielnicy oddalonej od Twojej kilkanascie kilometrow Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: przedszkole kto decyduje ? 03.04.12, 22:17 U nas pierwszeństwa wynikające z rozporządzenia załatwia system, dopiero potem gdy zostają jeszcze wolne miejsca a więcej chętnych to z nich już wybiera dyrektor, jak moja młoda była zapisana do przedszkola dyrektorka zrobiła losowanie z pozostałych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rob-win Re: przedszkole kto decyduje ? 04.04.12, 15:14 chodziło mi właśnie o elektroniczny system kto zadecyduje o przyjęciu mojego dziecka do przedszkola ,,, i wkurza mnie to że jakieś punkty decydują o tym do którego przedszkola syn się dostanie a nie ja ! Odpowiedz Link Zgłoś
mood_indigo Re: przedszkole kto decyduje ? 04.04.12, 17:14 rob-win napisał: > chodziło mi właśnie o elektroniczny system kto zadecyduje o przyjęciu mojego dz > iecka do przedszkola ,,, i wkurza mnie to że jakieś punkty decydują o tym do kt > órego przedszkola syn się dostanie a nie ja ! No ale przecież to Ty na podaniu wskazujesz swoje preferencje, więc chyba jednak w dużej mierze Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: przedszkole kto decyduje ? 04.04.12, 19:56 Jesli ci nie odpowiadaja inne przedszkola to ich poprostu nie wpisujesz! Wpisujesz tylko to przedszkole jedno do ktorego chcesz zeby dziecko chodzilo i tyle! Ja tez bym wolala zeby moj chodzil do przedszkola w mojej dzielnicy ale jak sie dostanie do innego gdzie bede go musiala wozic autem czy autobusem to tez bedzie ok. Najwaznejsze zeby sie wogole dostal do ktorego z tych 3 wybranych. Ale szanse mamy marne bo jestesmy pelna rodzina, pracujaca, zdrowa itp i to nas juz skresla. A miejsc jest malutko bo duzoi 6 latkow zostaje w przedszkolu i 5 latki ida obowiazkowo do zerowki. U mnie w rejonie tamtego roku przyjeli 43 dzieci a w tym roku maja 19 miejsc i moze jak sie uda to przyjma kilka dzieci wiecej ale to zalezy ile 5 i 6 latkow bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: przedszkole kto decyduje ? 04.04.12, 20:21 Z tymi teoriami na temat punktacji to, tez ciekawe jes w sumie, bo nasze przedszkole jest dosc male: w sumie 50 dzieci. Wszyscy wzajemnie znaja sie itp. Jednak np. samotnych rodzicow w naszym przedszkolu jest dwoje. Wszyscy za wyjatkiem chyba z 4 matek pracuja: zarowno ojciec jak i matka dziecka. Nikt nie jest chory itp. 99% dzieci mieszka bardzo blisko przedszkola, wiekszosc ma z 3 minuty drogi spacerkiem . Tylko jedna pochodzi z innej dzielnicy niz nasza. W sumie mamy bardzo duzo przedszkoli panstwowych pod wzgledem innych miast. W mojej tylko dzielnicy jest, jak czegos nie przeoczylam: 5 przedszkoli publicznych, w tym moje jest najmniejsze, dwa bardzo duze i 3 sredniej wielkosci jesli chodzi o ilosc dzieci. Do tego, dochodza przedszkola prywatne wliczbie 4. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 20:56 To ciekawe, ze u was skresla sie za to, ze ktos pracuje. U nas jest przeciwnie, najwieksze szanse maja rodzice oboje pracujacy. To wydaje sie logiczne. Natomiast punktacja jest mniejsza, jesli rodzice nie pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 21:07 rany zjawa co Ty dzisiaj? przecież to sarkazm, pisze, że ma małe szanse bo nie jest samotną matką nie jest niepełnosprawna i pracuje a nie korzysta z opieki społecznej-w wielu miejscach podopieczni mopsu mają pierwszeństwo). Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 21:16 Slonko, uwiez jest wiele osob, ktore pracuja i mimo tego zmuszeni sa do korzystania z pomocy Mops-u. Osobiscie, jesli chodzi o takie przypadki to tez mamy je w naszym przedszkolu. Takie, chore czasy niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 21:19 Przyklad dosc ciekawy, bo podobno ewenement. Samotny ojcice. Wychowuje 2-je dzieci. Jedno z nich chiodzi do naszego przedszkola. Jego byla zona zostawila rodzine i przeprowadzila sie na drugi koniec Polski. Facet nie mogl sciagnac od niej zasadzonych alimentow. Wystapil wiec po fundusz alimentacyjny i dzieki temu automatycznie ,,korzysta" z pomocy MOP-su . Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 21:29 Ale ja sobie zdaję z tego dokładnie sprawę, nie zmienia to faktu, że oboje pracujących rodziców to żadne pierwszeństwo w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 22:23 Widzisz, jednak u nas jest to brane pod uwage. Tak, jak Ci pisalam, sa tylko 4 osoby, ktore nie pracuja, choc sa zarejestrowane w urzedzie pracy i jej szukaja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 22:29 No u nas jest tez brane ale dopiero po tych wszystkich samotnych, niepełnosprawnych ,adopcyjnych, zastępczych, itd...na koniec zostaje 5 miejsc i 40 chętnych dzieci z których oboje rodziców pracuje, czyli do d..takie pierwszeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 22:38 Wiesz, popatrz na to w ten sposob. Przynajmniej te ,,wszystkie" samotne, niepelnosprawne, adopcyjne, maja jakis bonus od zycia. Chyba lepiej nie byc w gronie tych, wyzej wymienionych, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bbuziaczekk 05.04.12, 12:07 Zjawa ja wcale nie zazdroszczę tym osobom z pierwszeństwem, ba uważam, że należy im się jak psu buda, aby tylko do tego pierwszeństwa rzeczywiście były uprawnione.... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: slonko1335 05.04.12, 12:59 A to juz jest inna kwestia. Wiadomo, ze w naszym spoleczenstwie jest wielu kombinatorow i uzurpatorow! Charakterystyczny przyklad, typowy dla naszych realiow: Ludzie zyjacy w konkubinatach, udajacych samotnych rodzicow. Bezprawnie uzurpuja sobie prawa nie tylko do pierwszenstwaw przedszkolach, ale i wyciagaja pieniadze z mops-uw. Mnie wkurza to tym bardziej, ze takie osoby daja falszywe swiadectwo rozdzicom faktycznie samotnie wychowujacym swoje dzieci! Niestety mamy chory kraj, bledy i luki w przepisach dlatego nieuczciwi kombinuja jak sie da. Ja juz wiele razy pisalam o tym, zeby wprowadzic np. obowiazkowe dostarczanie do przedszkoli np. takich dokomentow jak: wyroki sadow potwierdzajace fakt, ze rodzic ma zasadzane alimenty itp. Napewno dzieki takiemu dokumentowi liczba naciagaczy zdecydowanie zmniejszylaby sie! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: slonko1335 05.04.12, 14:12 juz wiele razy pisalam o tym, zeby wprowadzic np. obowiazkowe dostarczanie d > o przedszkoli np. takich dokomentow jak: wyroki sadow potwierdzajace fakt, ze > rodzic ma zasadzane alimenty itp. U nas właśnie tak rozwiązano sprawę "samotnych" matek. I nagle ich liczba zmniejszyła się o 90 procent...u nas właśnie trzeba przedstawić konkretne dokumenty, nie wystarcza bycie w związku pozamałżeńskim z ojcem dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: slonko1335 05.04.12, 14:35 To dobrze, ze gdzies takie zasady wprowadzono-nareszcie opamietali sie! Przynajmniej u Ciebie tak jest, jednak powinno byc to stosowane masowo w calej Polsce! Tak uwazam! Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: slonko1335 05.04.12, 16:31 W przedszkolu, do którego złożyłam dokumenty samotny rodzic to ten który ma orzeczone alimenty na dziecko ( rozwód/separacja ) lub ojciec/matka siedzi w więzieniu lub jeden z rodziców nie żyje. Jeśli zaznacza się opcję samotnie wychowującego dziecko rodzica to trzeba poświadczyć to dokumentami odpowiednimi j.w.. Dodatkowo pisze się oświadczenie, że nie zamieszkuje się z ojcem/matką dziecka czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: bbuziaczekk 04.04.12, 21:08 Nie skresla sie ale jest to jeden jedyny punkcik dodatkowy na wiele innych punktow. Wiec my jako rodzice pracujacy jestesmy na samym koncu listy rodzin majacych pierwszenstwo. Za nami sa tylko rodzice lub rodzic nie pracujacy i nikt wiecej. Pierwszenstwo maja dzieci ktorych rodzenstwo chodzi do przedszkola juz Matki samotne Rodziny niepelnosprawne, Dzieci adoptowane czy przysposobione Rodziny danej gminy Rodziny mieszkajace, pracujace do 1 km Potem powiedzmy rodzice pracujacy i rodzice lub rodzic nie pracujacy to jest koncoweczka Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: bbuziaczekk 04.04.12, 22:33 >Dzieci adoptowane czy przysposobione to jest to samo te dzieci nie mają pierwszeństwa, rodzice nie muszą o fakcie adopcji informować przedszkola. w to miejsce wchodzą dzieci będące w rodzinie zastępczej. dodatkowo dodatkowe punkty są także za liczne rodzeństwo (>3 dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: bbuziaczekk 04.04.12, 22:36 To prawda i za to, ze juz jakies dziecko z rodzenstwa chodzi do tej placowki. Odpowiedz Link Zgłoś
rob-win Re: bbuziaczekk 05.04.12, 11:42 ta ja miałam nadzieję że siostra przetrze szlak bratu w dostaniu sie do przedszkola będzie łatwiej i gucio ! ponieważ sami ustanowili iz rocznik mojego dziecka nie może już pozostać w przedszkolu i czy do zerówki czy do pierwszej klasy musi iść do szkoły ale podczas wypełniania tego całego kwestionariusza okazało się iż jesli córka nie kontynuuje nauki w przedszkolu w roku 2012/2013 syn pnk nie dostanie !!! wkurza mnie już to punktowanie dzieci bo jest nie sprawiedliwe jak dla mnie . Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re rob-win 05.04.12, 13:11 O tym, o czym piszesz byla nawet ostatnio mowa w tv. Poruszala ta kwestie pani nalezaca do pozarzadowej organizacji ,,ratujmy maluchy". Pretensje powinnas kierowac do naszego wspanialego rzadu, a konkretniej ministerwstwa edukacji. Najlepiej mozesz sie wykazac podpisujac petycje na stronie organizacji, ktora Ci przytoczylam. Wg. obecnych przepisow dana gmina/miasto ma prawo przesunac Twoje dziecko do szkoly gdzie zorganizowana jest zerowka! Oczywiscie nie chodzi tutaj o dobro dziecka-jak w tej calej poronionej reformie-ale o to, zeby koszty utrzymania takiego malucha byly jak najtansze dla budzetu miasta/gminy. Punktowanie dzieci jest jak najbardziej sprawiedliwe, pod warunkiem, ze jest w uczciwy sposob przeprowadzane! Faktycznie samotnie wychowujacy rodzic-nie oszust i uzurpator-powinien miec pierwszenstwo do placowki panstwowej, bowiem ten rodzic jest zmuszony do utrzymania rodziny, wiec musi podjac prace, jako jeden( a nie dwoje rodzicow) sprawuje opieke nad maloletnim, ma mniejsze mozliwosci zapewniajace zorganizowanie i oplacanie dziecku przedszkola prywatnego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: przedszkole kto decyduje ? 05.04.12, 17:29 Komisja rekrutacyjna składająca się z: dyrektora placówki oraz przedstawicieli: rady pedagogicznej, rady rodziców i związków zawodowych. Absolutne pierwszeństwo przed wszystkimi mają samotne matki. Odpowiedz Link Zgłoś