04.04.12, 20:38
wmurowało mnie dzisiaj jak w przedszkolu pani zakomunikowała mi że moje dziecko ma wszy, najdziwniejsze w tym wszystkim jest to ze wczoraj wieczorem myłam córce głowe i szczotką rozczesywałam włoski ma jasne za ramiona krecone i dość gęste i nic nie zauważyłam, rano zrobiłam jej na szybko kucyki i też nic mnie nie zaniepokoiło, a tu taka informacja. Od razu pojechałam po szampon na to cholerstwo a w domu od razu przeglądnełam jej głowę i nic nie znalazłam. Nie wiem czy możliwe że w przedszkolu pani jej wyciągnęła z głowy to paskudztwo??? Te wszy to takie robaczki łażące po głowie prawda? Bo już zgupiałam? Kuracje jej oczywisie zrobiłam, sobie też zresztą. Doradzcie czy któreś dziecko też miało wszy jak to naprawdę wygląda i jak się tego skutecznie pozbyć.
https://www.suwaczki.com/tickers/1kk0io4pm0035d97.png
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: wszy 04.04.12, 21:17
      Jeśli dobrze pamiętam z dzieciństwa, gdy cała klasa załapała wszy od jednej dziewczyny, trzymały się mocno włosów, nie łaziły po głowie. Lepiej zadziałaj, niż faktycznie mają się utrzymać, wymień też pościel.
    • mikams75 Re: wszy 04.04.12, 21:23
      wszy skladaja jaja na wlosach i szybko sie mnoza. Nas ominelo, ale pare mies. temu bylo info o wszawicy w przedszkolu i dawali rodzicom dokladny opis jak kontrolowac, co robic itd.
      Jak nie widzisz robakow, to moze sie jeszcze nie namnozyly. Jaja wygladaja jak lupiez, ale sa poprzyklejane do wlosow i sa jasne, wiec moze na blond wlosach trudniej wypatrzyc.
      Najwazniejsza jest szybka reakcja i nie czekanie do nastepnego dnia z kuracja, bo sie bardzo szybko rozmnazaja.
      • zjawa1 Re: wszy 04.04.12, 21:29
        Slyszalam od znajomych, ktorzy przerabiali temat, ze wszy faktycznie moga miec kolor identyczny z kolorem wlosow.
        Jaja podobno wygladaja jak lupiez z jedna, mala roznica.
        Pod paznokciami ,,pekaja" te jaja.
        Kurcze nie ciekawy klimat, mam nadzieje, ze szybko sie pozbedziecie... Syn chodzi 2 rok do przedszkola i dzieki bogu jeszcze wszawicy u nas nie bylo.
    • joshima Re: wszy 04.04.12, 21:32
      Szukaj nad uszami we włosach jajeczek.
      • alpepe Re: wszy 05.04.12, 10:15
        nad uszami, nad czołem, na potylicy przy końcu linii włosów.
    • bozek74 Re: wszy 04.04.12, 21:42
      Pamiętam jak sama miałam w dzieciństwie wszy. I nie ma to nic wspólnego z brakiem higieny i brudnymi włosami.Pamiętam że mama zrobiła mi dwa razy kurację jakimś specyfikiem/szamponem a potem codziennie pasmo po pasmie przeglądała i ściągała jajka- słyszałam tylko pstryk i kolejne pękło a potem ściągała z włosa- bardzo pracochłonne - chyba z tydzień codziennie to robiła. No i swędziało jak cholera.
      • free.groszek Re: wszy 04.04.12, 21:56
        Przerabiałam to w styczniu. Córka przywlekła z przedszkola. Przeglądałam w p/kolu wszystkim dzieciakom i nauczycielkom głowy 3 razy w odstępach 3 dniowych (panie mnie poprosiły, chyba z racji wykonywanego zawodu smile). Z nalazłam jeszcze u paru dzieciaków. Po 10 dniach było po problemie. Dorosłe osobniki łażą sobie po całej głowie, przemieszczają się dość szybko, nie skaczą. Wszy przybierają kolor włosa. Jaja składają głównie nad karkiem i za uszami - tam szukaj gnid. Zastosuj preparat tak jak podali w ulotce i wybierz wszystkie gnidy. Powodzenia.
    • maesstra Re: wszy 04.04.12, 21:51
      kurację szamponem przeciw wszom od razu po przedszkolu zrobiłam i na opakowaniu pisze żeby powtórzyć za tydzień, pościel zmieniona, ręczniki do prania, tak samo kurtki i wszystkie czapki które ostanio nosiła, sobie też umyłam tym szamponem włosy bo na samą myśl wszystko zaczeło mnie swędzieć nie do opanowania wink chyba najbardziej jakoś nie mogę pogodzic się z tym że sama tego nie zauważyłam tylko panie w przedszkolu się zorientowały. Co prawda już były w przedszkolu wszy bo na drzwiach był komunikat że był taki przypadek i żeby te głowy kontrolować dzieciom, także na pewno ma to z przedszkola. W ogóle ciągle mam wrażenie że w naszym przedszkolu "coś panuje" a to ratawirus, a to dzieci mają zapelenie spojówek, a to szkarlatyna, a to wszawica i tak w kółko...
    • viki711 Re: wszy 04.04.12, 22:13
      potraktuj włosy prostownicą, najskuteczniejszy sposób na gnidy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka