Dodaj do ulubionych

poradźcie-katar

11.04.12, 18:12
Hej dziewczyny. Bardzo prosiłabym o radę. Moja córka (18 miesięcy) ma katar od tygodnia. Na początku był wodnisty i miała zatkany nos przez co był w nocy problem z oddychaniem a co się z tym wiąże ze snem. Dostawała Nasivin przez 5 dni 2x dziennie. Od wczoraj katar przybrał zieloną barwę i leci jej z nosa. Mam wrażenie jakby się jej to wszystko odetkalo i zaczęło spływać. Przestałam podawać Nasivi bo nie można go zbyt długo dawać. Wczoraj wieczorem i dziś był incydent tego typu że młoda się jakby tym katarem zaksztusiła i zwymiotowała (niedużo ale jej ulżyło). Był przy tym płacz i kaszel. Tak ogólnie to dziecko nie ma gorączki i zachowuje się normalnie- jakby jej to nie przeszkadzało (tylko w tych 2 sytuacjach katar dał o sobie znać). Wychodzą jej 3-ki górne i juz są widoczne prawie. Myślałam że to od tych zębów. Ja ani mąż nie zarazilismy się katarem od niej więc nie wiem czy to zarźliwe jest. Nie wiem czy iść do lekarza. Jak pójdę to pewnie da jej jakieś krople do nosa z antybiotykiem. I właśnie nie wiem czy są potrzebne bo może to od zębów. Nie wiem czy czekać czy iść?? Co byście zrobiły? Poczekac do przyszłego tyg i jak nie przejdzie to iść czy poszłybyście już teraz??
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: poradźcie-katar 11.04.12, 19:07
      Woda morska i jak najczesciej odciagac np Frida.
      Jesli dojdzie do kataru cos jeszcze np kaszel, goraczka to do lekarza.
      • joanna.pio Re: poradźcie-katar 11.04.12, 20:17
        z tą Fridą to ostrożnie - każdy aspirator dodatkowo podrażnia śluzówkę nosa - a podrażnienie skutkuje obrzękiem i dodatkową produkcją wydzieliny.
    • mama-ola Re: poradźcie-katar 11.04.12, 19:12
      Jak przybrał zieloną barwę i zgęstniał, to powinien niedługo się skończyć.
      Przynajmniej ja obserwuję takie fazy kataru - najpierw wodnisty, potem gęstszy, potem koniec.
      A poza tym zgadzam się w całości z przedrozmówczynią: jak najczęściej odciągać, ew. rozrzedzać wodą morską w sprayu itd.
      • paliwodaj Re: poradźcie-katar 11.04.12, 19:45
        z samym katerem nie poszlabym do lekarza. Oczyszczaj nosek najlepiej jak sie da i czekaj
        • justa_m1 Re: poradźcie-katar 11.04.12, 20:03
          Ja też z katarem bym nie szła. psikaj wodą morską, oklepuj plecy jak najczesciej, maśc majerankowa pod nos, i tyle. Ja bym tak robiła. Aha no i np inhalacje z soli fizjol.
          Pozdr zdrowia zycze
          • ciastolina84 Re: poradźcie-katar 11.04.12, 20:11
            Dzięki dziewczyny za odp, oczywiście solą fizjologiczna psikam i odciagam aspiratorem. Myślę że ten katar to od zębów bo od paru godz. mloda ma czerwony i gorący policzek po stronie wychodzącego zebauncertain Nie chce jeść itp. Nie będę jej ciągać do lekarza chyba że dojdzie cos jeszcze do tych objawów. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam!
    • camel_3d chyba dosc dziwna kolejnosc 11.04.12, 21:20
      jak miala wodnisty to podawalas nasivin...jak miala zielony to przetslas.. tak zrozumialem.. no to kolejnosc dziwna... jak jest wodnisty to sie nic nie podaje...a jak zielony to sie go najwyzej razrzedza..np nasivinem...

• ciastolina84 Re: chyba dosc dziwna kolejnosc 12.04.12, 10:22
        Dostawała na początku Nasivin bo miała zatkany nos i nie mogła w nocy przez to spac i tylko nasivin pomagał. teraz go nie podaję bo normalnie w nocy oddycha przez nos, poza tym podawałam przez 5 dni więc dłużej wolę nie dawać. Woda morska bardzo jej pomaga więc tylko to jak narazie.
    • joshima Re: poradźcie-katar 11.04.12, 21:36
      Z dzieckiem w tym wieku nigdy nie chodziłam do lekarza jeśli miało wyłącznie katar. Dawałam nasivin tylko na noc w dzień ewentualnie rozrzedzałam katar woda morską. I często oczyszczałam nos. A moja córka miała katar zawsze jak jej się zęby wyrzynały (to typowe, bo wtedy organizm jest osłabiony). Zielony katar oznacza, że była infekcja bakteryjna i własnie dziecko wysmarkuje pozostałości po zwalczonych przez organizm bakteriach. Ja tam nie widzę żadnego powodu do podawania antybiotyków na katar.
      Jak z powodu kataru dziecko miało podrażnione gardło (zdarzało się po nocy z powodu oddychania ustami) to dostawało pastylkę albo psik tentum verde i po sprawie.
    • lilka69 dlaczego co druga osoba poleca wode morska??? 13.04.12, 21:07
      a wy mialybyscie ochote kapac sie w WODZIE MORSKIEJ CZYLI SLONEJ ze 3 razy dziennie? jak wasza skora wygladalaby??? to dlaczego podajecie to dzieciom , zwazywszy , ze blona sluzowa nosa jest o wiele bardziej delikatna niz wasza skora?
      • ewczak6 Re: dlaczego co druga osoba poleca wode morska??? 15.04.12, 09:44
        lilka woda morska podawana do nosa izotoniczna ( czyli o takim samym cis osmotycznym) może byc podawana ze 3 razy dziennie i nawet długi czas..... A nawet powinna- nawilża ona błonę śluzową noska i ułatwia oczyszczaniewink

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
        • zjawa1 Re: 15.04.12, 12:36
          ewczak6 napisała:

> lilka woda morska podawana do nosa izotoniczna ( czyli o takim samym cis osmot
          > ycznym) może byc podawana ze 3 razy dziennie i nawet długi czas..... A nawet po
          > winna- nawilża ona błonę śluzową noska i ułatwia oczyszczaniewink
          >
          > - - - - - - - - - -
          >
          > << - Porady farmaceutki - >>
          >
          > zapytaj-farmaceute.blogspot.com/

Znow nie zgadzam sie z Toba!
          To, ze dla ,,higieny codziennej powinno sie codziennie pryskac do nosa zdrowego dziecka sol morska" jest wymyslem i propaganda firm farmaceutycznych. Absolutnie nie jest to indukowane dobrem dziecka, a zwlaszcza ich delikatnych blon sluzowych noska!!!!
          Bowiem czeste psikanie nawet w formie iztotonicznej, a nie hipertonicznej sprju moze byc szkodliwe i prawie zawsze uszkadza delikatne blony sluzowe w nosku.
          Sek w tym, ze czesto te mikrouszkodzenia nie sa widoczne golym okiem i nie daja spektakularnych objawow.
          Zadarza sie jednak tez bardzo czesto, ze dzieci po ,,codziennej higienie" trwajacej miesiacami maja ostro przekrwione nozdrza i pekaja im-mowiac kolokwialnie-zylki w nosku. Wystepuja miejscowe krwawienia z tych miejsc.
          Sol morska powinno podawac sie tylko w trakcie infekcji. Ewentualnie sporadycznie w celu wyczyszczenia zapchanych przewodow nosowych, co zdarza sie nawet u zdrowych ludzi.
          -
          forum.gazeta.pl(...)Kaszel, zapalenie ucha są niedogodnościami wieku dziecięcego, a nie chorobami. Antybiotyk przy zapaleniu ucha przyjmuje się do 10 dni(...)
          Złota myśl D...Q, forum Małe dziecko
    • zjawa1 Re: ewczak6 15.04.12, 12:44
      A ten Twoj blog to tez zbior, momentami bzdur... Sorry za szczerosc.
      Juz na poczatku wynika z niego, ze w twojej osenie katar nie jest infekcja!
      Moja droga: infekcja nie zaczyna sie dopiero w momencie kiedy ,, katar spływający po tylnej ścianie gardła powoduje mokry kaszel". Bowiem sam w sobie katar jest juz infekcja!!!!! W dodatku gornych drog oddechowych. Inferkcje te moga miec charakter: wirusowy lub bakteryjny.
      Oczywiscie istnieje tez katar alergiczny, co z infekcja nie ma nic wspolnegosmile
      • zjawa1 Re: ewczak6 15.04.12, 12:49
        Ty masz ten swoj blog oplacany przez firmy farmaceutyczne?
        Mozna odniesc wlasnie takie wrazenie. Rewelacje wyczytalam ewidentnie promujace konkretne preparatysmile
        Np. ta sila ,,wystrzalu" soli morskiej jest the bestsmile
        Dla twojej wiadomosci mialam wszystkie, wymienione przez ciebie preparaty. Zarowno w formie izotonicznej jak i hipertonicznej.
        Nie widzialam roznicy, a sama testowalam na sobie w mocy ,,wystrzalu" soli w grupie izotonicznych. Ten preparat do ktorego tak usilnie zniechecasz, ma wiecej plusow.
        Niewatpliwym atutem jego jest to, ze jest duzo tanszy i ma wiecej dawek niz przez ciebie polecany!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka