Dodaj do ulubionych

Chropowate zęby mleczne

26.04.12, 10:34
Moja Córka kończy dzisiaj 20 m. Ma już duzo zębów mlecznych i muszę przyznać, że ich wygląd martwi mnie. Nie są gładkie i błyszczące a matowe, jakby z białego plastiku i do tego mają spore dziury na powierzchni. Na górnych jedynkach widać to najbardziej, zbiera się tam jedzenie i wygląda to okropnie. Na dwójkach jest podobnie. Czy to się zdarza? Wiem, że to tylko zęby mleczne ale jednak mają jej posłuzyć kilka lat i wolałabym, żeby były zdrowe....
Obserwuj wątek
    • rafaleczka Re: Chropowate zęby mleczne 26.04.12, 12:16
      moja corka miala to samo, okazalo sie ustrka szkliwa,
      dwie dentystki powiedzialy ze jest to nastepstwem leku który przyjmowałam w ciązy - brałam fenoterol na podtrzymanie, przez ostatnbie 2 m-ce i skutkuje to uszkodzeniem zawiazkow mlecznych zebow + szostek, na inne na szczescie nie ma wpływu.

corka miała dokladnie tak jak na pierwszym zdjeciu
      https://portal.abczdrowie.pl/sites/default/files/imagecache/galeria_full_size_picture/zeby-15-rocznego-dziecka-przed-i-po-nalozeniu-koron-na-zeby-mleczne-korony-wykonywane-sa-736.jpg

bylismy na znieczuleniu ogolnym i ma zreperowane, ale jakby to wypelnienie sie teraz sciera i wybieram sie ponownie
    • trini80 Re: Chropowate zęby mleczne 26.04.12, 12:55
      Dziękuję Ci bardzo za te zdjęcia. Wydaje mi się, że moja Córka ma jeszcze większe te dziurki. Niestety nie da pozagladać do buzi bo wyje niemiłosiernie, o zdjęciu nie ma mowy. Czy możesz mi napisać w jakim wieku byłaś z Dzieckiem u dentysty? Czy nie było podejścia typu: nie ma się co przejmować bo to i tak mleczne?
      • rafaleczka Re: Chropowate zęby mleczne 26.04.12, 14:20
        Byłam z małą u dentysty miesiac przed 2 urodzinami. Od razu poprzez wywiad u znajomych znalazłam takiego który leczy z narkozie (mieszkam w Łodzi). Wczesniej u pediarty byłysmy pod kątem narkozy, nie widziała nic przeciwko a nawet bardzo pochwaliła pomysł zrobienia porządku z tymi jedynkami. jeszcze wczesniej dzwoniłam do Instytut Stomatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ale tam na pytanie jak leczą zeby mleczne, odpowiedzieli ze lapisują jedynie, wiec dałam spokój.
        Dentystka, którą mi polecono w każda środe współpracuje z anestozjologiem. Na wizycie okazało sie ze córka ma aż 4 ząbki do zrobiebienia, wszystko trwało 15 min.
        Wygladało to tak, że usiadłam na fotelu z córka na kolanach, anastezjolog od tyłu przyłozył malej maseczke do buzi od razu zasneła (moze góra policzyłam do 3!) ja wyszłam, w tym czasie wlozyli jej chyba welflon i byla w gabinecie te 15 min. Po czym lekarz wyniosl ja spiąca polozył na lezance, przykryl kocykiem i za 5 min. otworzyla oczka i wołała mniammniam smile Byłysmy na 11ta i była na czczo crying zaraz wstala i wyszłysmy do domu, wiec urazu żadnego nie ma, nie wie nawet ze miala cos leczone u stomatologa, niestety ona z gatunku okropnych histeryczek i nadal - choc ma juz 2,5 roku - nie wchodzi w gre leczenie na żywca. Nawet podczas zwykłego badania u pediarty rozpaczliwie płącze.
        Jak napisałam wcześniej niestety na jedynkach zaczelo się scierac to wypełnienie, nie wiem moze za słaby materiał ma ta dentystka? znalazłam kolejną, ale u niej jeden zabek kosztuje 150 zł. + 300 zł.znieczulenie do 3 zębów, 400 zł.do 5 zębów - więc duzo duzo drozej i myślę co wybrac (u tej co byliśmy za znieczulenie 200 zł. za ząbka 80 zł.)
        Ze swojej strony namawiam do naprawienia tych ząbków Twojej córci, głownie dlatego ze mam dziewczynkę w rodzinie, która cały przód miła zżarty! Okropnie wyglądała, mimo ze była ładną dziewczynką, ale kiedy tylko odsłoniła ząbki...masakra... i dlatego powiedziałam sobie ze do tego nie dopuszczę.
        Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i zycze pięknego, zdrowego uśmiechu dla córeczki smile

• justysialek Re: Chropowate zęby mleczne 26.04.12, 22:43
          Rafaleczko, z nieba mi spadłaś!
          U mojego półtorarocznego synka wygląda to mniej więcej jak na twoim zdjęciu. Oczywiście wszyscy szukają winy w moim postępowaniu a nikt mi nic nie powiedział o fenoterolu (łykałam max dawkę przez 3 miesiące). Czy możesz mi dać namiary na dentystów na maila gazetowego? Będę niezmiernie wdzięczna, bo też jestem z Łodzi.
          • rafaleczka Re: Chropowate zęby mleczne 27.04.12, 12:41
            hej justysialek niestety nie moge sie wbic, zeby Ci przesłać wiadomosc na gazetowego.
            Tutaj Ci napisze
            1) dentystka u której bylismy: dr Garstecka 695 207 206
            2) ta droga: tel. 603 791 499
            • justysialek Re: Chropowate zęby mleczne 28.04.12, 20:55
              Bardzo dziękuję.
          • apriljana Re: Chropowate zęby mleczne 27.04.12, 21:28
            To jest próchnica, klasyczna próchnica wczesna a nie żadna wada szkliwia. Mój synek ma wadę szkliwia (brak szkliwia od wewnętrznej strony zęba) na dwójkach i wygląda to zupełnie inaczej. To co jest na zdjęciu to klasyczna próchnica spowodowana niewystarczającą lub nieprawidłową higieną zębów.
    • mruwa9 Re: Chropowate zęby mleczne 26.04.12, 21:37
      stawiam na prochnice butelkowa.
      Jesli wyglada to ak, jak na zdjeciach zamieszczonych wyzej, to nie jest to zadne fenoterol, tylko klasyczna prochnica butelkowa.wyglad i lokalizacja sie zgadza. Efekt znajomosci ze smoczkiem, buti, nocnym piciem i kiepskiej higieny.
      • wisienkar Re: Chropowate zęby mleczne 27.04.12, 09:13
        Tak, to zapewne próchnica. Mój syn ma dysplazje szkliwa na górnych jedynkach i wyglada to inaczej. Przede wszystkim nie ma dziurek, a tu gołym okiem widać poczatek próchnicy. Przykro mi, bo wiem, że to ciężkie przeżycie dla rodzica ale cóż, trzeba zmierzyc sie jakos z tym problemem. Mysle, że może faktycznie bylo na tych zębach słabsze szkliwo i przez zaniedbania np. higieniczne, szkliwo polecialo. Nam dentystka polecila częstsze mycie zebów, mamy mus wcierać z wapniem i fosforem i oczywiście unikac slodyczy, w tym wszelkoch soczków, herbatek słodkich. Po każdym słodkim jedzeniu, po owocach myć zęby, przepłukiwać wodą, no i pic wodę. Mój syn ma 2,5 roku. Jedynki górne wyszły mu rok temu od razu ze skazą. Jak zobaczyłam ząbki byłam w szoku. Zdziwilo mnie, że inne zęby wychodza mu bardzo powoli, a te ledwie co sie przebiły i nawet się nie zorientowalam kiedy, a juz calkiem wyrosły (nie wiem czy to mialo wpływ). Od razu poszłam do stomatologa, ten mnie uspokoil,że narazie nic sie nie dzieję, ale napewno bedzie jak nie bedziemy odpowiednio dbać. Myslę, że próchnica nie bierze sie z niczego.
      • rafaleczka Re: Chropowate zęby mleczne 27.04.12, 09:50

moja corka była na piersi do 8 mca i nigdy nie napiła sie niczego z butelki ze smoczkiem, a o zęby dbamy od początku, przemywanie dziąseł najpierw pozniej min. 2 razy dziennie mycie i woda do picia
        • mruwa9 Re: Chropowate zęby mleczne 27.04.12, 19:29
          a co z jedzeniem i piciem po 8. miesiacu?
          Noce?
        • justysialek Re: Chropowate zęby mleczne 28.04.12, 21:09
          Każdy wie, jakie błędy popełnia. Jak człowiek wie, że nie popełniał, to szuka innych przyczyn. Denerwują tylko lekarze/inne mamy, którzy wiedzą najlepiej i dość szybko wydają wyroki. Nie biorą pod uwagę, że dla kogoś to może być nieszczęście, bo włożył w to wiele pracy a teraz wszędzie słyszy, że to brak higieny i nikt nie chce dociekać prawdziwej przyczyny problemu, która zresztą powinna być usunięta.

BTW moje dziecko jest w 100% piersiowe.
    • patrycja25.live Re: Chropowate zęby mleczne 28.04.12, 21:36
      Ta najlepiej zaraz dowalić, że próchnica i nie myte zęby. Ciekawe tylko jakim sposobem ja miałam myć dziecku zęby, które się jeszcze nie wybiły bo już się ta niby próchnica zaczęła robić uncertain Ja również w pierwszej ciązy byłam na fenoterolu. Synkowi wybijały się zęby już z takimi właśnie ubytkami. Były to żółtawe wgłebienia na czubkach jedynek. Obecnie lat 5, w jedynkach dolnych nic sie nie wydarzyło, plamki były mniejsze i zanikły, jednak jedynki górne są nierówne, takie wyszczerbione. Byliśmy u dentysty pierwszy raz z tymi ząbkami w wieku 11 m-cy (w 9 mcu mu dopiero wychodziły zęby) pani stwierdziła, ze nie da się z tym nic zrobić, więc zostawiliśmy sprawę. W zeszłym roku na jesieni miał leczony pierwszy zepsuty ząb.
      • trini80 Re: Chropowate zęby mleczne 29.04.12, 15:06
        Moje dziecko nie ma pruchnicy butelkowej bo od 5 m życia nie uznaje butelki. Tylko łyżeczka więc i od 5 m życia nie je w nocy. Pije tylko wodę, nie lubi soków i słodyczy. Jedynki pojawiły się w 8 m życia od razu z dziurkami. To wygląda jak braki w szkliwie. Nie są te dziurki ani żółte ani czarne, po prostu w kolorze zębów. A zawsze wszechwiedzącej mruwie dziękuję za jak zwykle głupie komentarze. Wszędzie Cie pełno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka