Dodaj do ulubionych

Niedosluch, niedosluch po infekcji (?)

27.04.12, 22:10
Witam!

Od ok.3tyg moj Synus(2,5latek) ciagle pyta- CO MAMUCIU? I tak czasami nawet kilka razy. Na poczatku myslalam, ze tak sie bawi- smieszylo mnie to, pozniej troche wkurzalo az mnie oswiecilo, ze moze on gorzej slyszy.
No i zaczely sie moje schizy... ciagle testowanie go... wlaczanie suszarki, telefonu, zadawanie miliona pytan na minute...
Synus czasami na pytania odpowiada od razu, czasami pyta CO raz a czasami kilka razy- suszarke itp czasami slyszy od razu, czasami nie zwraca na nia uwagi...
Ja jestem coraz bardziej przerazona...

Synus przechodzil ostatnio infekcje, byl leczony antybiotykiem- dodam jednak, ze pytania CO MAMUSIU? pojawily sie przed przeziebieniem, wyczytalam, ze to moze byc powodem. Wiem, ze powinnam troche poczekac i dopiero po calkowitym wyleczeniu udac sie do laryngologa, ale nie wytrzymalam i bylismy juz dzisiaj.
Dr stwierdzil infekcje wirusowa(albo koncowke tej co byla, albo wykluwa sie nowa- dodam, ze Syneczek baaardzo rzadko choruje)- powiekszony trzeci migdal, czerwone gardlo i wysiek w uchu- mamy przyjsc do kontroli za 2tyg.

No, ale ja jestem panikara i strasznie sie boje...

Chcialam zapytac czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie. Jak jest u waszych dzieci? Zawsze wszystko slysza i odpowiadaja od razu na pytanie- czy moze sa zajete zabawa, ogladaniem bajki itp i ,,wylaczaja sie,, nie slyszac nic? Czy zawsze reaguja na dzwiek odkurzacza itp? Czy czasami nie?
Czy ktores z waszych dzieci mialo niedosluch spowodowany infekcja? Albo inny? jak to zauwazylyscie? Co Was zaniepokoilo?

Prosze o podzielenie sie Wasza wiedza i doswiadczeniami na ten temat, bo ja naprawde jestem przerazona, ze to moze byc jakas wada sluchu...

Bede wdzieczna za kada odpowiedz. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • schere Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 27.04.12, 22:40
      Moje dziecko miało potężny korek z woskowiny. Zauważyłam, że słabiej słyszy w identycznej sytuacji jak wasza - po infekcji.
      Podkreślam: ten korek zobaczył dopiero trzeci laryngolog i to ten "za darmo" w państwowej przychodni.
      Na wszelki wypadek weź skierowanie na badanie słuchu, to bezbolesne badanie, trwa z 15 minut.
      Oczywiście "słyszenie" lub "niesłyszenie" mamy może być też wynikiem zamyślenia, zajęcia zabawą lub kaprysu.
      • zjawa1 zielonakoniczyna 27.04.12, 23:08
        Laryngolog u ktorego byls nie poinformowal cie czym jest: ,,wysiek z ucha"? Bardzo dziwne.
        Jestes Trollem? Czy zartujesz sobie tutaj z nas?
    • mikams75 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 00:54
      celowo wlaczasz odkurzacz i patrzysz na reakcje dziecka? No widzi, ze sie bierzesz za odkurzanie, to jak ma reagowac jak wlaczysz?
      Owszem, dzieci sie odlaczaja i nie zawsze reaguja na to co mowi sie do nich.
      Moje dziecko tez sie potrafilo ciagle dopytywac "cooo?" ale jak mowilam, ze idziemy myc uszy to jakos zaczynala lepiej slyszec.
      Najprostrzy sposob zeby sprawdzic czy dziecko slyszy: powiedz bardzo cichutko - choc dam ci czekoladke (czy co tam twoj uwielbia). Moja by chyba z kilometra uslyszala w przeciwienstwie do innych polecen wink
      • manala Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 07:46
        jak jest wysięk to ma prawo gorzej słyszeć, zwykle to mija z ustąpieniem wysięku
    • budzik11 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 08:12
      To oczywiste, że jak dziecko jest w trakcie infekcji lub zaraz po i ma płyn w uchu, to gorzej słyszy. Po infekcji płyn się wchłania i słuch wraca do normy (gorzej jak się nie wchłania, wtedy zakłada się dreny żeby spłynął), ale nie jest to żadna trwała wada słuchu. Mój syn w ciągu ostatnich 5 m-cy przeszedł 3x zapalenie ucha, byliśmy u laryngologa, dostał skierowanie na badanie słuchu (audiometria impedancyjna z tympanometrią i oceną odruchów z mięśnia strzemiączkowego), czekamy na termin badania.
      • zielonakoniczyna Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 10:25
        No tak, rozumiem, ze jak wysiek to gorzej slyszy, ale zauwazylam to juz przed trwaniem infekcji, wiec dlatego sie niepokoje...
        Laryngolog nie powiedzial nic o zapaleniu ucha...

Mialam nie odpowiadac, ale...

- Nie, nie jestem trollem i nie kpie z forum- co za debilna mysl...
        - Chyba logoiczne, ze jak wlaczam odkurzacz zeby sprawdzic czy dziecko zareaguje to nie robie tego przy nim tylko np w drugim pokoju...
        Rece czasami opadaja...

Dzieki, ze podzielilyscie sie swoimi sugestiami
        • budzik11 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 13:23
          zielonakoniczyna napisała:

> No tak, rozumiem, ze jak wysiek to gorzej slyszy, ale zauwazylam to juz przed t
          > rwaniem infekcji, wiec dlatego sie niepokoje...
          > Laryngolog nie powiedzial nic o zapaleniu ucha...

Nie wiem, czy płyn w uchu może być bez zapalenia ucha. A na pewno zapalenie może być żadnych innych objawów infekcji typu katar, kaszel gorączka itp - mój syn tak miał - tylko ból ucha, dlatego pediatra skierowała go do laryngologa, bo stwierdziła, że to dziwne. A laryngolog powiedział, że nie musi być widać żadnych innych objawów, że jedynym objawem infekcji może być właśnie zapalenie ucha.
          W każdym razie jeśli masz wątpliwości to nie badaj go sama domowymi testami "na suszarkę" tylko idź do lekarza i zrób dziecku badania.
        • mikams75 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 14:46
          no czepne sie tego odkurzacza, bo mnie rozbawic. Wlaczasz odkurzacz w drugim pokoju i lecisz patrzec na reakcje dziecka? Serio mnie to rozbawili, bo ja tez sie ie raz zastanawialam czy dziecko nie slyszy czy udaje, ale na akcje z odkurzaczem bym nie wpadla.
          Raczej szeptem mowilam cos atrakcyjnego albo zabawnego zeby sprawdzic czy rzeczywiscie nie slyszy i sie dopytuje "coooo"
    • karolina17w Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 11:22
      Jakieś 2 miesiące temu wychowawczyni syna z przedszkola zwróciła mi uwagę, ze syn nie zawsze reaguje jak się go woła po imieniu. Byłam z nim na badaniu słuchu i wyszło ok.
      Teraz, w poniedziałek byłam u laryngologa, min miał badanie słuchu i sprawdzany nos, uszy i gardło endoskopowo. I okazało się, że ma 50% niedosłuchu w jednym uchu oraz katar za błoną bębenkowa. A wszystko winą przerośniętego migdałka.
      Na twoim miejscu wybrałabym się z synem na badanie słuchu a z tym wynikiem do laryngologa. Dla własnego sumienia.
      • carmita80 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 13:47
        Plyn w uchu moze sie pojawic u malych dzieci, moga miec na to wplyw infekcje wirusowe i zatrzymanie plynu w srodku, a jego obecnosc powodowac slabsze odbieranie dzwiekow z zewnatrz a co z tym sie wiaze powolny i nieprawidlowy rozwoj mowy. Jesli lekarz stwierdzi plyn w uszach mozna wykonac tympanometrie oraz badanie sluchu (tympanometria nim nie jest ale jest pomocna w diagnozie). Badanie sluchu powinien przeprowadzic zespol audiologow metoda odpowiednia do wiekj dziecka. Twoje obserwacje takze sa bardzo wazne, z tym ze powinnh byc ine bardziej naturalnd a mniej aranzowane.
    • mama-tyma Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 15:10
      Mamy bardzo podobną sytuację, zauważyłam, że syn lat 4 gorzej słyszy, w ciszy słyszy nawet szept, ale w rozproszonym hałasie już ma problem ze zrozumieniem co się do niego mówi, pani w przedszkolu też nam to zgłosiła i wtedy wzięłam skierowanie i poszłam do laryngologa, został obejrzany, zrobiliśmy już badanie słuchu, które wyszło nienalepianej i czekamy na endoskopowe sprawdzenie 3 migdałka bo możliwe, że on jest winą niedosłuchu, po badaniu będziemy wiedzieli dopiero na czym stoimy
      • zielonakoniczyna Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 21:35
        Dziewczyny, ja wiem, ze to glupie... odkurzacz, suszarka itd maz tez mowi, ze przesadzam, ale ja sie tak bardzo boje... to sprawdzanie jest silniejsze ode mnie. Ja jestem straszna panikara- mama po dwoch stratach... nad tym strachem nie da sie zapanowac, uwierzcie.
        A tak dla wyjasnienia... nie, nie biegne sprawdzic do drugiego pokoju czy jest reakcja na wlaczenie odkurzacza- maz jest w pomieszczeniu razem z Synem i widzi czy jest reakcja czy nie.
        Jesli chodzi o szepty, to tak jak o wszystko inne- raz slyszy/reaguje, innym razem nie.

Mamy sie zglosic do kontroli, do laryngologa za 2tygodnie. Dr powiedzial, ze wtedy nie powinno juz byc wysieku w uchu, no i wtedy ma zbadac sluch.
        A ja do tego czasu pewnie osiwieje...
        • mikams75 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 28.04.12, 22:12
          idz do lekarza, niech zbada, bedziesz spokojniejsza, bo jak choruje na uszy, to moze byc cos nie tak.
          Moja nie chorowala, ale jak po raz setny sie dopytywala "co", to tez ja sprawdzalam, czy ze sluchem wszystko ok, takze swietnie rozumiem twoje obawy.
          Moja na haslo czekoladka i lody zawsze reagowala, zebym nie wiem jak cicho powiedziala wink
        • karro80 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 30.04.12, 13:50
          Była infekcja, jesli powiększył się 3 migdał to i bez płynu w uchach może nie słyszeć - idźcie do laryngologa, będziecie wiedzieć czy płyn czy migdał i w zależności co to będziecie działać.
          A póki co dawaj twarde żelki do żucia<haribo np> lub jak umie gumy do zucia - czasem na płyn w uszach zalecają.
          Co dziwne okurzacz i suszarkę będzie słyszeć - moja wszelkie "szumiące" idealnie wyłapujesmile, a ma niedosłuch po zapaleniu ucha.
    • morelka80 Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 29.04.12, 23:34
      Moja Córka tak miała w zeszłym roku w czerwcu. Poszłam do laryngologa i okazało się po badaniach, że ma niedosłuch właśnie przez infekcje.
      Skierowali nas do szpitala, leżałyśmy tam tydzień, podali antybiotyk dozylnie, leki do nosa i uszu, nebulizacje i wszystko wróciło do normy. Straszyli nas, że nieleczone może doprowadzić do tego, że dziecku zakładają dreny do uszu. U nas na szczęście obyło się bez. Wam też tego zyczę !
      • bir.ke Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 03.05.12, 20:28
        u nas byl niedosluch spowodowany przerostem trzeciego migdala po infekcjach. mlody bral leki na obkurczenie migdala, cala palete, niedlosluch sie wycofal. im szybciej pojdziesz, tym lepiej. najlepiej do jakiegos medicusa itp., zeby od razu mogli zrobic badanie sluchu. nie zwlekaj.
        • zielonakoniczyna Re: Niedosluch, niedosluch po infekcji (?) 04.05.12, 21:29
          No, ale ja przeciez nie zwlekam... bylam u laryngologa, a teraz czekam na kontrole, ktora bedzie za tydzien...
          Watek na forum zalozylam, zeby dowiedziec sie jak to bylo/jest u Was.
          Martwie sie, bo moj Syn prawie nigdy nie choruje... boje sie, ze to cos powazniejszego niz powiklania po infekcjach, ktorych on nie przechodzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka