Dodaj do ulubionych

2,5 latek a puzzle

11.05.12, 12:17
hej
czy wasze dzieci 2,5 letnie układają puzzle? z ilu elementów potrafią samodzielnie bez niczyjej pomocy ułożyć? u nas to narazie 15 (kartonowe, średniej wielkości) i sie zastanawiam czy juz czas na 24
isia
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 12:33
      To sprawa bardzo indywidualna. Znam dzieci które w wieku 2,5 roku układały 60 a i takie co w wieku 6 lat z trudem układały 6 (słownie: sześć) kawałków.
      Jak dziecko radzi sobie bez pomocy z puzzlami 15, które widzi pierwszy raz to można spróbować dać większe (są 18, 20, 24).
      • isiaisia Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 12:41
        te 15 to teraz układa sama bez pomocy ale chyba wyćwiczyła(ma je juz miesiąc) wiec nie wiem czy kupic ze 2 komplety po 15 jeszcze czy juz właśnie wiecej. to ma byc na dzien dziecka prezent
    • kamelia04.08.2007 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 13:57
      moja starsza ma 3 lata i 4 m-ce i samodzielnie od niedawna ułozy puzzle 9-elementowe.
      Przy12-elementowych sie złosci.

Jak miała 2 i pól roku, to o puzzlach można było zapomniec.
    • ma_niusia Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 14:01
      Mój trzylatek nienawidzi puzzli sad
      Samodzielnie układa duże 6 częściowe przy 9 ma już problem. W ogóle on wie który do któego, ale potwornie złości go manipulowanie manualne aby dopasować, nie ma na to czasu. W żłobku podobno podaje koleżance puzzle i pokazuje gdzie układać a ona tylko wkłada drobnymi paluszkami, cwaniak mały wink
      Jego siostra cioteczna w wieku 3,5 roku układała sama puzzle z 60 części dla odmiany...
    • mw144 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 14:28
      24 spokojnie możesz dać, pod warunkiem, że lubi. U mnie 2,5 latka i 6 latek układają te same (ok 32-64 el), ale on w wieku 2,5 lat na puzle nie chciał nawet patrzeć. Ona może siedzieć przy nich godzinami (zaczęłam jej chować, bo nic innego nie robiła).
      • blaszany_dzwoneczek Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 14:47
        Moja jak miała 2,5 roku zapałała miłoscią do puzzli. Zaczęła od razu od takich 15-20 elementowych i na takich się skończyło. Miłość jak się pojawiła tak przeszła. Puzzle się znudziły. Teraz ma 4,5 i za puzzlami nie przepada. Jakiś czas temu kupiłam jej zestaw ze świnką peppą - 10 układanek od 12 do chyba 70 elementów. Poukładała bez entuzjazmu i leżą smile
    • wilhelminaslimak Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 14:36
      Mój ma 2 lata i 2 miesiące i układa prawie samodzielnie 30 elementowe (prawie, bo muszę przy nim siedzieć i klaskać jak ułoży). 15-kami już gardzi.
      Ale on od zawsze był puzzlowy. Jako 15-miesięczniak układał takie drewniane puzzle, i to dostał nowy komplet i w 5 minut go rozpracowywał.
      Ma takie okresy na puzzle, np od 2 tygodni zamęcza nas tymi puzzlami, a potem przez 3 miesiące na nie nie spojrzy.
      • bbuziaczekk Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 14:58
        Moj ma 3,4 i puzzli wogole nie lubi i nigdy nie lubial. Nie interesuje go to, nudzi go to. Wiec nawet 10 nie ulozy. Sprawa indywidualna. Znam 3 latkow ktorzy z 60 daja rade
        • domi_33 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 15:37
          mój ma 3 z hakiem i w życiu nawet trzech nie złożył, nie ma cierpliwości do takich robótek ręcznych, po mamusi. ja też puzzli nienawidzę i nigdy nie składałam.
    • leneczkaz Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 16:37
      Na 2 lata spokojnie układał 24 elementy (te maxi) jeśli obrazek był łatwy.
      Na 3,5 roku doszedł do 60-tek i tamże poległ wink
    • dzoaann Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 17:32
      moja corka nie lubi, sama uklada takie 15 elementowe, ale wieksze juz ja denerwuja..
    • pamplemousse1 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 20:40
      To bardzo indywidualna sprawa. Mam synów 3 l. i nie cierpią puzzli. 15 elementów to max i to na siłę, ze mną smile Zbyt statyczne to zajęcie dla nich. Ale... ich równieśniczka, bardzo rezolutna dziewczynka układa (uwaga!) 120 elementów! Inna 60.

Kup większe i jeżeli dziecko ma frajdę, to super smile
    • mikams75 Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 21:50
      warto sprobowac, jak lubi. Wazne tez zeby trafic na motyw taki jaki mu podpasuje, bo odnosze wrazenie, ze to dla dziecka najwazniejsze, zeby w ogole chcialo ukladac.
      • isiaisia Re: 2,5 latek a puzzle 11.05.12, 23:44
        dziekuje za odpowiedzi
        chyba kupie jej wiecej elementów, kupuje przeważnie z bajek które ogląda król lew, dora, kopciuszek itp no i najpierw składam puzzle i kseruje obrazek by był w miare widoczny (gdy nie ma typowego opakowania, potrzebny jest na trzy pierwsze składania) lub w kartonie z dosc dużym obrazkiem.
        Bardzo lubi puzzle te co ma potrafi i 1,5 godziny układac i rozwalać, układać i rozwalać.
    • julka1967a Re: 2,5 latek a puzzle 12.05.12, 00:48
      Odnoszę wrażenie, że miarą inteligencji dziecka jest ilość elementów puzzli, które potrafi ułożyć.
      • isiaisia Re: 2,5 latek a puzzle 12.05.12, 08:55
        że to niby do mnie? hmm chyba zle mnnie zrozumiałaś, zapytałam bo chciałam wiedzieć czy juz czas na wyzszy poziom ale widze ze to sprawa bardzo bardzo indywidualna
        jedne dziecko szybciej na pająka wejdzie na placu zabaw a drugie ułoży wiecej puzzli
        moje należy do tych drugich choć jak zauważyłaś - geniuszem nie jest
        ide polować na puzzle
        pozdrawiam
        • julka1967a Re: 2,5 latek a puzzle 12.05.12, 09:46
          isiaisia napisała:

> że to niby do mnie? hmm chyba zle mnnie zrozumiałaś, zapytałam bo chciałam wied
          > zieć czy juz czas na wyzszy poziom ale widze ze to sprawa bardzo bardzo indywid
          > ualna
          > jedne dziecko szybciej na pająka wejdzie na placu zabaw a drugie ułoży wiecej p
          > uzzli
          > moje należy do tych drugich choć jak zauważyłaś - geniuszem nie jest
          > ide polować na puzzle

Absolutnie nie do Ciebie. Temat puzzili wraca na forum jak bumerang.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka