Dodaj do ulubionych

A kuku! To ja, linia 16

IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 20:52
Test głośników chyba też już się zaczyna... Dzisiaj jechałem autobusem linii
58 i w pewnej chwili dało sie słyszeć dziwny dźwięk po czym jakiś pan
poinformował przez głośniki (nie był to kierowca tylko nagrany wcześniej głos)
: "Proszę przygotować bilety do kontroli" :). Wśród pasażerów zapanowało
zdziwienie ale co poniektórzy powyciągali bilety i nieufnie spoglądali na
potencjalnych kontrolerów. Rzecz jasna żadnej kontroli nie było. Swoją drogą
ciekawe czy rzeczywiście w uruchomionym systemie oprócz przystanków lektor
będzie też powiadamiał o kontroli biletów??
Obserwuj wątek
    • Gość: xx A kuku! To ja, linia 16 IP: *.103.inds.pl 25.04.07, 21:34
      A swoja droga to ciekawe co sie stalo z biletem elektronicznym dla studentow bo
      ponoc mial wejsc juz od maja, a jak na razie o nim nic nie slychac...:/
      • Gość: gosc Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 23:00
        rzeczywiście jest jeszcze wiele niedociągnięć. najświętsza maryja pa to jedno z
        nich, innym przykładem jest fakt, że wg wewnętrznych wyświetlaczy w tramwajach,
        jeżdzą one (tramwaje, nie wyświetlacze :D ) aleją wojska polskiego! ucinanie
        nazw krańcówek na wyswietlaczach zewnętrznych to inna bajka - po co wyswietlać
        nazwy dwóch pętli na raz? podejrzewam że w przypadku linii 16 ruszającej spod
        dworca, jej wyswietlacz czołowy pokazuje "16 DW. PKP - KUKU" podczas gdy
        powinno byc samo "16 KUKUCZKI". podobne błedy widziałem na wyswietlaczach linii
        21, 22 czy 25. dodatkowo linia 21 jezdzie na pętlę KIEDZRZYN a nie KIEDRZYN
        (któryś z mercedesów citaro taki napis woził i i to o zgrozo w kierunku
        błeszna). pozostaje miec nadzieje, ze po zadomowieniu się systemu kierowcy będą
        dbać o zmianę napisów na wyswietlaczach...
        • Gość: AsTeRiX1986 Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 23:08
          Jezdze codzienie tramwajem i wlasnie tez zauwazylem ze jak tramwaj dojezdza do
          kina Cinema na wyswietlaczu brakuje liter do panny,a co do tej niby kontroli
          biletow to slyszalem to kilka razy w autobusie lini 11 za 1 razem idzie sie
          nabrac a w nastepnych juz nie :)wiec panie Prezesie trzeba popracowac nad tym
          systemem:)
          • dock2 Re: A kuku! To ja, linia 16 26.04.07, 00:01
            Zawsze na początku działania wszelkich systemów tego rodzaju są pewne problemy-
            kwestia by w miarę szybko je rozwiązywać :) . A co do "fałszywych alarmów
            biletowych" to ja już się natknąłem w linii 53 na prawdziwą kontrolę biletów,
            która została zaanonsowana takim komunikatem- dlatego nie zawsze musi to być
            tylko test.
            Pzdr.
        • Gość: lunch Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.07, 08:42
          Tak, ale to "16 DW.PKP - KUKU" to nie jest efekt niedopatrzenia
          informatycznego, tylko lenistwa i bezkarności niektórych osób w MPK.
          Szanownym panom hrabiom kierowcom nie chce się bowiem na pętlach przestawiać
          krańca na wyświetlaczu, więc namówili szefostwo na wprowadzenie (jak już kiedyś
          niestety było) na wyświetlacze obu pętli, żeby mogli tak jeździć cały dzień.
          Dla pasażerów oczywiście dno, bo co mnie obchodzi, skąd autobus wyruszył.
          Tyle że wprowadzał to do komputera jakiś półgłówek i zamiast wprowadzić
          dwurzędowo zrobił obie pętle w jednym wierszu. Ja już widziałem "25 KUKUCZKI -
          MALO".

W tramwajach lenistwo poszło jeszcze dalej - nie chciało im się odwracać
          tabliczek z numerem linii więc przeprowadzili cichą akcję zagnięcia wszystkich.
          Zauważcie, że prawie żaden tramwaj ich nie ma. Dla mnie to jest po prostu
          kradzież. Ale wiadomo, że ta firma jest w Częstochowie bezkarna i może robić,
          co jej się podoba. Dziwne, że w ogóle chce im się wyjeżdżać na trasę.
          • Gość: spokojny pasażer pogoń za sensacyjkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:48
            tak.. oczywiście wszystko jest możliwe pod warunkiem ,ze nie ma się pojęcia o
            przedmiocie sprawy.. dziwnym trafem najwięcej do powiedzenia zawsze mają te
            osoby,które akurat wiedzę w danej materii mają najmniejszą.. to już pewien
            standard na forum i nie tylko.. wprowadzany system informacji w autobusach i
            tramwajach jak każdy inny ma pewne ograniczenia sprzętowo -programowe i jest
            teraz w fazie testowej,jest przystosowywany do potrzeb i są usuwane błędy..i
            jest to zwyczajowo najlepszy czas dla prześmiewców i krytykantów na
            forum,którzy z zapałem godnym większej sprawy usiłuja nieudolnie wyszydzić coś
            co na dobrą sprawę jeszcze nie zaczęło działać...więcej spokoju i równowagi
            życiowej życzę..
            • Gość: lunch Re: pogoń za sensacyjkami IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.07, 15:45
              Tere fere kuku - tak tak, z powodu "ograniczeń sprzętowo -programowych"
              motorniczowie powyrzucali z tramwajów tablice z numerem linii. Gratuluję
              jasności umysłu.
              Poza tym - po pierwsze to właśnie prezes N. mówił pewnej osobie, że teraz będą
              wyświetlać oba krańce, bo tak im wygodniej (bez komentarza).
              Po drugie - system R&G z zapowiadaniem przystanków to standard w wielu miastach
              (cudownie się prowadzi autobus w oparciu o wgrany w system rozkład jazdy) i
              wiele razy się bawiłem wyświetlaczami (csi.km.w.interia.pl/152.jpg), ale
              żeby wyświetlać takie głupoty, trzeba po prostu tego chcieć.
              • Gość: elektrospiro Re: pogoń za sensacyjkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 11:57
                tia.. chyba wyświetlaczem w swoim telefonie komórkowym.. [ ziewanie ]
          • Gość: kot Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.172.inds.pl 02.05.07, 16:12
            lunch nie mów na nikogo półgłówek BO SAM NIM JESTEŚ .Skoro jesteś taki bystry,a nie widzisz tego że,w wyświetlaczach co jakiś czas pojawia się napis TEST SYSTEMU.To chyba coś mówi.Ale jak myślisz jedną półkulą .to na tyle.
      • Gość: kot Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.172.inds.pl 27.04.07, 14:58
        JAKI TY LUNCH JESTES DURNY, KIEROWCY NAMÓWILI SZEFOSTWO FIRMY.NO NIE MOGĘ.
    • Gość: Gość A kuku! To ja, linia 16 IP: 212.87.240.* 26.04.07, 00:05
      Ciekawe jak długo będzie działał ten system?Moim skromnym zdaniem chylące się ku
      upadkowi MPK wyrzuca pieniądze z kasy miasta w błoto.Zapłacimy wszyscy za
      nieudolne decyzje zarządzających tym przedsiębiorstwem.Zamiast jeździć
      porządnymi czystymi autobusami jesteśmy skazani na stary brudny i chałaśliwy
      złom ale z nowymi wyświetlaczami i głośnikami.Czy nie lepiej przeznaczyć te
      pieniądze na nowy tabor niż na idiotyczne bajery?
      • Gość: lunch Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.07, 08:44
        Mając na uwadze, że połowę pewnej sumy przeznaczyli na autobusy, a drugą na ten
        system (już wtedy wyrażałem oburzenie), to to jest po prostu skandal.
      • Gość: rs Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: 83.2.142.* 26.04.07, 12:52
        MPK postanowiło ubajerzyć trupa i tyle. Remonty autobusów kosztowne i mało
        medialne, żeby było czysto to trzeba by pewno wynająć jaką zewnętrzną firmę do
        sprzątania, mycia i prania obić siedzeń no generalnie gdzie się człowiek nie
        obejrzy same komplikacje i przeciwności. Dlatego zamiast posprzątać obejście
        dużo fajniej pokazać jakiego bajera co by gawiedź gęby z zachwytu połotwierały.
        A toto i miga i gada i wogóle ełuropa. A że brud syf krzywe tory i stare
        tramwaje to a co tam.
        • Gość: kot Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.172.inds.pl 27.04.07, 14:46
          karzdy kto jedzie na krzywy ryj powinień być przywleczony dobazy mpk i w ramach mandatu odpracować . tz myć te zasyfiałe ,jak śięwyraziłeś autobusy i prostować krzywe tory ,a może te krzywe ryje poprostować, kolego rs . pozdrawiam.
    • Gość: agra Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:19
      A ja jechałam tramwajem, w którym lektor ogłaszał kolejne przystanki. Ale
      zabawne jest to że były to przystanki z Warszawy. Słyszeliśmy np: "Nastęny
      przystanek - Warszawa Praga", itp. Aż zastanawiałam się czy przypadkiem nie jadę
      pociągiem???
      • Gość: lunch Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.07, 11:03
        W Warszawie nie ma przystanku "Warszawa Praga". Jest jedynie stacja kolejowa o
        tej nazwie. A może to pociąg IC Praha o takiej relacji?
    • Gość: piotrej A kuku! To ja, linia 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:00
      Dal mnei te wyświetlacze to genialny pomysł.!!!!!
      • Gość: czytelnik Re: A kuku! To ja, linia 16 IP: 80.54.169.* 26.04.07, 16:40
        Zdjęcia oddają więcej niż sam artykuł.
        Brawo.!!!
    • kszyszek A kuku! To ja, linia 16 28.04.07, 18:37
      Jechałem dzisiaj MAN-em NG272 #366 na linii 26. Działał w nim wewnętrzny
      wyświetlacz. Wyświetlał następny przystanek oraz przystanek, na którym się w
      danej chwili znajdował. Jeśli nazwa przystanku była za długa, to napis po prostu
      się przewijał. Poza tym była wyświetlana trasa, czyli najważniejsze ulice,
      którym jedzie linia 26. Ogólnie wszystko wyglądało tak samo jak w Warszawie. Na
      moje oko system działał bardzo dobrze, żeby nie powiedzieć wzorowo. Później
      natomiast jechałem Solarisem na 22, ale w nim system wyświetlania przystanków
      jeszcze nie działał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka