Dodaj do ulubionych

cellulit u 5 latki

23.05.12, 12:27
Moja 5 letnia córka ma cellulit na pośladkach i w okolicy ud tuż pod pupą. Jest trochę widoczny przy "luźnej" postawie, ale jak napnie mięśnie to już widac sporo zgrubień i nierówności Nie jest grubym dzieckiem, ale też do chudzinek nie należy. Ma 112 cm wzrostu i waży 20,5. Problem pojawił się jakieś 6 miesięcy temu, kiedy córka na wiosnę faktycznie sporo urosła, zarówno na długości (ok. 3-4 cm), jak i pod względem wagi. Jeszcze w listopadzie jej waga wahała się między 18-19 kg. Dziewczynka jest mega aktywna i bardzo sprawna, z dietą jest troszę gorzej, bo stroni od warzyw- większość przemycam w formie sosów do mięs, makaronów czy kaszy. Mam się martwić? Pewnie ma skłonności genetyczne bo ja sama całe życie zmagam się wagą. Jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: cellulit u 5 latki 23.05.12, 13:04
      celulit jest naturalny od wieków
      to współcześnie dajemy sobie robic wode z mózgów przyjmując nakaz pokazywania gołych nóg i likwidowania celulitu
      dbaj o jej ruch, zdrowa diete i sie nie przejmuj, bedzie dorosła, to sie sama bedzie przejmować
      • truscaveczka Re: cellulit u 5 latki 23.05.12, 17:25
        Otóż to. Celulit to fizjologia, ale i okazja dla producentów kosmetyków na zbicie kasy. Przed epoką reklam takich środków mój mąż myślał, że celulit/brak celulitu niczym się nie rózni od prostych/kręconych włosów czy dużych/małych ust. W sumie - nadal tak myśli. Ja też.
    • alpepe Re: cellulit u 5 latki 23.05.12, 15:58
      jak ja się objadam junk foodem, czyli chipsy, szoko, pizza, ciastka, napoje gazowane, celulit się pojawia. Nie jem, nie ma.
      • carinica011 Re: cellulit u 5 latki 23.05.12, 18:25
        o święta tereso! kto ma problem? ty masz problem? idź do ortopedy, bo na tego od głowy, droga autorko watku, juz jest za późno.

noże mi z szuflady powylatywały
    • aloiw1985 Re: cellulit u 5 latki 23.05.12, 22:15
      Kobieto, wrzuc na luz. Celulit nie jest wyznacznikiem nadwagi, maja go zarowno grube jak i szczuple. Odpusc dziecku paniki i nie przejmuj sie tym
      • mia_siochi Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 08:04
        Ma odpuścić? W życiu nie odpuści, będzie ciągle "z troską" kiwała głową nad tym celllitem, jak dziecko będzie miało lat 7 to wyśle ją na zabiegi i gimnastykę, żeby sie tego pozbyć. Będzie dziewczynie zwracała uwagę ("nie jedz tego, bo wiesz...twój celulitis!!!) i w ten sposób wyhoduje sobie córkę z niskim poczuciem własnej wartości, z kompleksami i zaburzeniami odżywiania. Wszystko w imię jej dobra przecież, no bo wiecie...hmmm...ten celulitis...

ps.Już tu była taka, co się MARTWIŁA, bo dziecko nie miało wystarczająco pięknego wg jej standardów pępka.

Droga autorko.
        Mój 15 miesięczny syn też ma. Czy mam to leczyć???
    • rafiwo Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 09:06
      To co teraz napiszę nie będzie już przeze mnie więcej komentowane, więc będzie raz a dobitnie. Nie mam problemu z cellulitem mojej córki, kocham ją całym sercem i nieba bym jej przychyliła. Nie ma dla mnie znaczenia jak wygląda, czy to jest dobrze czy źle, że cellulit jest. Dziękuję za informacje, że u innych dzieci też jest podobnie, chciałam zobaczyć jak to jest. Nie mam zamiaru "w życiu nie odpuszczać, ciągle "z troską" kiwać głową nad tym celllitem, a jak dziecko będzie miało lat 7 wysłać na zabiegi i gimnastykę, żeby sie tego pozbyć". Nie "wyhoduję sobie" córki z niskim poczuciem własnej wartości, z kompleksami i zaburzeniami odżywiania. Zadałam proste pytanie jak jest u innych dzieci, nie oczekiwałam agresywnych odpowiedzi, które cytowałam powyżej, oskarżeń, tylko rzetelnych wypowiedzi, normalnej ludzkiej porady. Jak można tak złośliwie i zjadliwie potraktować inną matkę. Agresja rodzi agresję i co poniektórym radzę się zasanowić jak to przkłada się na wychowanie ich dzieci. Standardy widać są różne! Pozdrawiam.
      • silje78 Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 17:01
        najwyraźniej niektóre foremki mają pms'a big_grin .
        z tym cellulitem bywa różnie, pewnie ma też podłoże genetyczne. moja córka nie ma, waży tyle co twoja, ale wzrost 120cm, więc różnica niewielka. ja mam też niezbyt duży pomimo, że do chudzielców nie należę. moja mama ma 57lat i ani grudki, fakt jest bardzo szczupła, ale z tego co widzę po młodych dziewczętach, nie ma to większego znaczenia.
    • mamula_to_ja Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 20:55
      Moje mają celulit od urodzenia.
      I nie wydaje mi się żeby to było cos do zlikwidowania w ich przypadku (i moim).
      Taka uroda.
      Moja starsza ma 112 cm wzrostu i waży 16 kg.
    • mama_amelii Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 21:19
      Moja córka ma 5 ,9 m-cy tez ma cellulit(głównie na brzuchu)
    • monikaa13 Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 21:25
      To ja ci napiszę bez złośliwości, bo moja córka (5 lat) też ma na udach.

Ja też mam - teraz. Kiedyś za młodu nie miałam, nawet nie wiedziałam co to - zawsze byłam szczupła ale później się trochę przytyło i się pojawił. Później schudło to znikał i znów się pojawiał.

Więc nie wiem czy to genetyczne czy nie ale nie za bardzo wiem co z tym problemem córki zrobić. Chodzi do przedszkola, rusza się tyle co w przedszkolu, chodzą na plac zabaw ale sportowcem to ona nie jest. Ni ejest gruba. Ma ok. 113cm i waży 20 kg - ma dokładnie 5,5 roku. Fizycznie jest dość niesprawna i to ma chyba po mnie. Nie umie np. skakać smile Biega dość pokracznie i krzywo, może przez swoje stopy, cały czas stawia do środka.
      Nie wiem czy przez to ten cellulit ale nie wiem też co mogę zrobić więc nie robię nic. Trudno, będzie tak miała, a jak dorośnie to się zobaczy.
    • siu-lka Re: cellulit u 5 latki 24.05.12, 22:14
      Mój synek ma 14 miesięcy i też ma smile na pupie, tak samo jak ja smile
    • kamelia04.08.2007 moje sa młodsze i tez maja 25.05.12, 02:56
      starsza ma 3 i pól roku prawie, 100 cm i 14.5 kg
      młodsza ma rok i 4 m-ce, 80 cm i 10 kg

Obie maja cellulit. Cellulit jest naturalny, tylko koncerny kosmetyczne wmawiaja nam, ze to defekt i trzepia kase na łatwowiernych babach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka