Dodaj do ulubionych

nie chce jesć zup

28.05.12, 20:58
Witam mój syn ma 20 miesięcy i nie chce jeść żadnej zupy.Zobaczy miskę i łyżeczkę i od razu kręci głową, nawet nie chce spróbować, dodam że jest drobniutki.Może ktoś mi doradzi jak ma go przekonać żeby jadł.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:06
      A dlaczego musi jeść zupę?
      • beati56 Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:18
        no wydaję mi się że powinien coś gotowanego jeść,wiem ze nie musi codziennie ale zeby jadł a on nie chce nawet wziąść do buzi.Dodam że inne rzeczy je ale malutko.
        • dzoaann Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:21
          gotowanego? to tylko zupy sie gotuje? Moze warzywka na parze, kasze, makarony, zapiekanki, moze konsystencja zupy mu nie odpowiada?
        • joshima Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 08:30
          beati56 napisała:

> no wydaję mi się że powinien coś gotowanego jeść,wiem ze nie musi codziennie al
          > e zeby jadł a on nie chce nawet wziąść do buzi.Dodam że inne rzeczy je ale malu
          > tko.
          Ale przecież możesz mu robić inne gotowane rzeczy. Warzywa, kasze...
    • dzoaann Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:20

to niech nie je, zupy to nie jest jakies magiczne pozywienie...
      • carmita80 Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:38
        Skoro nie chce jesc zup to niech je inne potrawy. Zupa to akurat zaden szczegolny posilek, owszem od czasu do czasu jako urozmaicenie jest w porzadku. Moje dzieci zupy jadaly rzadko, zreszta nadal tak jest, jemy je tylko czasami. Je malutko, widac to mu wystarcza a jesli preferuje jedzenie inne niz zupy to nie ma w tym nic niewlasciwego.
      • izabelka55 Re: nie chce jesć zup 28.05.12, 21:40
        Mój synek w tym wieku też zup nie chciał jeść, nie zmuszałam, jadł inne gotowane rzeczy smile teściowa i mama moja za głowę się łapały, że jak to nie chce... Syn jest zdrowy, rośnie i jest super a od jakichś 2miesięcy zupy je ale wybiera sobie mógłby codziennie ogórkową ale daje się też na inne namówić głównie w przedszkolu smile)
    • kamelia04.08.2007 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 02:52
      przeczekac, gusta sie zmieniają
    • koza_w_rajtuzach Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 06:36
      Żadne z moich dzieci nie je zup, jedynie w niedzielę rosół zjedzą, jedno ma 3 lat, drugie 6. Żyją, mają się dobrze. Szkoda, że nie jedzą zup, ale cóż zrobić? Jestem daleka od zmuszania dzieci do czegokolwiek.
    • budzik11 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 08:52
      Zupy nie są obowiązkowe wink Ja gotuję zupę średnio raz na 2 tygodnie i jakoś wszyscy żyją i mają się dobrze. Jemy inne gotowane potrawy smile
      • czarnyraider Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 09:14
        mozesz np. zupe zagescic czyms jak bardzo Ci zalezy. Kaszka czy kleikeim. Moze konsystencja nie odpowiada, w koncu okropnie sie czasami rozlewa ;o)
        • zonajana Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 10:20
          A musi?

Moje dziecko je zupe raz na mc, jak juz nic innego w lodowce nie ma. I to normalna zupe, nie zadna z "niemowlecym makaronikiem", bo one sa pelne rybiej maczki.
          • mamaivcia Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 10:47
            A mój do 7 lat jadał głównie zupy ... 3 razy dziennie. Różne.
            Za to zero mięsa. Gotowane ziemniaki same lub czasem z sosem. Makaron sam, suchy. Dobrej jakości parówki. Zero wędlin. A i jeszcze makarony wszelkiej maści ze szpinakiem, nawet takim z fetą ;P Warzywa tylko w zupach. Zero owoców. Za to soki z sokowirówki owszem, nawet z burakiem wink
            Teraz mu się zmieniło i zamiast zupy woli ziemniaki ze sztuką mięcha. Filet z kurczaka, schabowy, szynka duszona na tapecie. Zupy też zje ale już bez takiego entuzjazmu. Na śniadanie nadal nie zje kanapki z wędliną - woli "chlebek pieczony" grzanka po prostu wink
            Żyje ma się dobrze, wyniki zawsze ma dobre. Nie daj się zwariować i nie martw się. Zacznie jeść inne rzeczy.
    • bluemka78 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 10:52
      To dawaj inne posilki, moje dziewczyny ostatnio tez z zup tylko rosol jedza, a jadly kiedys codziennie. Teraz na topie u nich sa kluski z sosem miesnym i warzywami, kopytka, kasza, ryz. Lubia dostac do reki kotleta, warzywa do reki to od niemowlaka jedza.
      U dzieci upodobania szybko sie zmieniaja. Moja jedna przez chyba dwa miesiace co bys sie nie spytala co zje to wolala jajo, moglo byc gotowane w calosci, albo sadzone ala omlet. Teraz musi byc tylko i wylacznie sadzone z nierozbitym zoltkiem i moczy sobie w tym zoltku chlebek/ bulke/ ziemniaki pokrojone w kostke.
      Generalnie widze, ze moje dizeci najlepiej sie czuja przed tzw. szwedzkim stolem i najlepiej u kogos, gdzie jest cos nowego. Trzeba co chwile probowac nowych rzeczy, bo a noz sie spodobaja dzieciom. Fakt, ze to oznacza czesto ze my jemy po nich, bo tego jednak nie chca, tamtego tez, ale zjedza akurat to co dla nas bylo na ostro, no ale tak to juz jest z dziecmi.
    • mikams75 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 11:07
      Moja czeterolatka zup nie jada od 3 lat i ma sie dobrze. Warzywa pod inna postacia tez rzadko przechodza. Ale nie ma sensu naciskac i wciskac cos, czego dziecko nie lubi. Nie polubi, raczej jeszcze bardziej znienawidzi. A to ze drobny, to nie ma nic wspolnego z zupa.
    • albero333 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 11:50
      Rozumiem, że go nie zmuszasz, a chciałabyś przekonać. Czy rosół też odrzuca? Jeśli nie to spróbuj taki na gęsto: dużo makaronu mięska i marchewki polane niewielką ilością rosołu tak, żeby mógł jeść widelcem. Spróbuj też z kluskami lanymi na rosole, może zasmakuje. Jeszcze przyszedł mi do głowy krupnik również na gęsto dużo warzyw, kaszy, mięska polane niewielką ilością zupy. Takie małe przekłamanie, żeby mógł jeść widelcem i żeby się nie zniechęcał na sam widok łyżki. Kup też ładny talerzyk - najlepiej niech sam sobie wybierze. Możesz jak sama będziesz jadła zachwalać sobie, niby nie zwracając uwagi na synka jaka to dobra zupka, tak żeby się zaciekawił, ale na początku nie zachęcaj do spróbowania, bo nie będzie chciał tylko na przekór. Musi to wyjść od niego.
      A jak się nie uda- odpuść spróbuj za jakiś czas. Dzieci potrzebują czasu, żeby dojrzeć do niektórych pokarmów.
    • saguaro70 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 12:10
      Czy Ty zawsze wszystko lubisz? Jak nie chce, nie dawaj. Daj słoiczek. A potem w ten słoiczek włóż swoja zmiksowaną zupę. Takie małe sztuczki..
      Widzisz, dzieciaki nie znoszą jak w zupie coś pływa. Moja córka je np, rosół bez mięsa i marchewki oraz natki. Nie znosi. Owszem, warzywa tak, ale oddzielnie.
      Czasem nie dziwię się dzieciom, że nie chcą jadać. Bo rodzice napakują do niej wszystkiego, zrobią gęstą gropę i każą dziecku jeść. Proste dania są najlepsze.
      To, że jest drobniutki o niczym nie świadczy. Nie zmuszaj, nie groź, nie nagradzaj. Nie chce jeść- odstaw talerz, wyjdź na spacer i spróbuj potem. Ale w międzyczasie żadnych przegryzek. Twój syn Cię testuje, na ile może sobie pozwolić. Wie, że się denerwujesz, a jemu o to chodzi
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
      • bluemka78 Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 13:56
        > Czasem nie dziwię się dzieciom, że nie chcą jadać. Bo rodzice napakują do niej
        > wszystkiego, zrobią gęstą gropę i każą dziecku jeść.

No patrz, a moje uwielbiaja super gesty rosol. Duzo makaronu i duzo miesa, w zasadzie bardziej to przypomina makaron z miesem i marchewka polany rosolem.
        Jaki sens ma rzadka zupa? Dziecko zapcha sie plynem i nic z tego nie ma. Jesli juz zupa to musi to byc zupa konkret, mieso, warzywa i zapychacz (makaron, ziemniaki, kasza czy ryz).
        • merci77 Re: nie chce jesć zup 30.05.12, 22:45
          bluemka78 napisała:

> > Czasem nie dziwię się dzieciom, że nie chcą jadać. Bo rodzice napakują do
          > niej
          > > wszystkiego, zrobią gęstą gropę i każą dziecku jeść.
          >
          > No patrz, a moje uwielbiaja super gesty rosol. Duzo makaronu i duzo miesa, w za
          > sadzie bardziej to przypomina makaron z miesem i marchewka polany rosolem.
          > Jaki sens ma rzadka zupa? Dziecko zapcha sie plynem i nic z tego nie ma. Jesli
          > juz zupa to musi to byc zupa konkret, mieso, warzywa i zapychacz (makaron, ziem
          > niaki, kasza czy ryz).

o własnie, ja takie robię, gęste, makaron,miesko,warzywa, czasem pomidorowa którą podaję córce przypomina sos spagettismile jest tresciwa i konkretna,a nie sama woda pomaranczowa z makaronem.
          Moja moglaby jesc tylko zupy, uwielbia je, ale zjadla tez ziemniaki, kotleta itp, surowki rzadziej, jesli juz to kroję jej surową paprykę do obiadu bo tez uwielbia, albo surowa marchewke,ale nie utarta.
    • semi-dolce Re: nie chce jesć zup 29.05.12, 14:03
      Mój mąż ma sporo więcej niż 20 miesięcy i ma tak samo. Nie lubi. Niektórzy tak mają, nie trzeba jeść zup.
    • netfemme Re: nie chce jesć zup 30.05.12, 21:59
      ja też nie lubię zup i jem rzadko ale moje dzieci owszem, jedzą codzienniesmile)
      może spróbuj zrobić mu gęstą zupę krem z jakiegoś ulubionego warzywa np. dyni lub brokułka albo gęstę pomidorową - ale takie te zupki by mógł sam zjeść łyżką bez rozlewania, albo na początem polej taką gęstą zupą-kremem np. ziemniaczki lub kopytka czy co tam synek lubismile
      • agar2208 Re: nie chce jesć zup 01.06.12, 12:21
        Jak nie chce to nie dawaj zupy.
        Mój ma 4 lata i nie je w ogóle zup. Jak był malutki to jadł ze smakiem takie miksowane zupowe papki, fajnie, bo można było tam przemycić wszystko.
        Kiedy już wyrósł z tych zupek, z takich normalnych to zjadał czasami tylko rosół. Teraz nawet rosołu nie chce.
        Ma tylko kilka wybranych rzeczy, które je, pytałam się lekarki i mówiła, żeby dawać to co lubi i tak robię. Ja mu żadnych nawet warzyw surowych, czy gotowanych nie przemycę. Je tylko ogórki (które są mało wartościowe).
        Co jakiś czas jednak zmieniaja mu się upodobania i to czego wczesniej nie lubił za jakiś czas mu smakuje.
        Przeczeka, nie dawaj na siłę, ale co jakiś czas próbuj. Pewnie zmieni mu się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka