Dodaj do ulubionych

problem z kąpaniem

07.06.12, 20:20
Jeszcze niedawno moja córka lubiła się kąpać oprócz mycia głowy, ale dawała mi ją umyć, musiałam ja czymś zabawiać,zagadywać. Obecnie ma 1 rok i 4msc i od tygodnia nie moge jej wykąpać dwa podejścia wyglądały tak że od razu cche wyjść z wanny i płacze, próbowałam razem z nią sie wykąpać, myślałam że to pomoże, jednak tez był płacz a nawet nie było mowy o umyciu głowy. Co mam zrobić żeby córka dała sie wykąpać i umyć głowę bo napewno przez to mycie głowy nie chce kąpieli. Czy kupic rondo kąpielowe, jakąś piankę kolorową? Dodam że lubi myc buzie rączki na bieżaco pod kranem i bawić sie wodą np. w wiaderku ale kąpiel jest ostatnio problemem.
Obserwuj wątek
    • vjann Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 20:24
      daj jej nowe zabawki do kąpieli. u mnie podziałało. kąpie sie z lalką.
    • zonajana Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 20:58
      Typowe, przejdzie samo.
      Rob szybko co trzeba, czasem kapiel odpusc, nie daj sie sterroryzowac, za pare tygodni bedzie znow sie z przyjemnoscia kapac.
    • zablakanaowieczka Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 21:52
      U nas w okresie najbardziej natężonego buntu pomaga mycie głowy po basenie - na basen syn chodzi z Tatą raz na tydzień i tam pod prysznicem pozwala sobie umyć głowę zawsze. W domu pewne efekty przynosi też zabawa w "gdzie jest słoń" (ulubiona konewka do kąpieli) - w momencie mycia głowy słoń wskakuje na lampę, dzieć głowa w tył, a ja spłukuję... I jak pisały poprzedniczki - przeczekać. To najskuteczniejsze smile
    • wanielka Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 22:03
      chyba wszytkie dzieci to przechodzą smile u nas mycie głowy dalej jest problemem, chociaż kąpiel obaj uwielbiają. tłumaczę starszemu, że trzeba myć, żeby głowa była czysta i pachnąca i że ma zamknąć oczy i poczekać, ponieważ zaraz będzie po wszystkim smile zwykle wyje, ale ja nie odpuszczam i myję. przecież nie będzie brudny chodził.
      • mala220 Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 22:52
        u nas w okresie buntu maly dal sie przekonac czyms takim. powiedzialam powaznym glosem, zeby popatrzyl mi w oczy i powiedzialam ze go nigdy nie skrzywdze i czy mi ufa, a on ze tak! nie wiem ile z tego zrozumial, ale od tamtego czasu daje myc glowe. jak nie chce, mowie mu- przeciez mi ufasz, nigdy ci do oczu nie nalalam- i dziala.
        a co do kapieli, na razie zrezygnuj z niej na rzecz szybkiego prysznica.
        • romasubrosa Re: problem z kąpaniem 07.06.12, 23:18
          dzieki za wszystkie odpowiedzi, moze to i faktycznie bunt, tylko ja sie balam zeby wogole nie odstraszyc od kapieli jak zrobie cos na sile.
    • matka_karmiaca Re: problem z kąpaniem 08.06.12, 00:56
      U nas trochę pomogła zabawa w kąpanie lali.

Trochę - tj. młoda znów chętnie się kąpie, w kąpieli myje lalę, myje lali głowę, ale swojej głowy dotknąć nie da. Jak zmoczy się jej włosy, to ryczy, że "włosy ją bolą".
    • klubgogo Re: problem z kąpaniem 08.06.12, 17:36
      Nie rób jej kąpieli, tylko prysznic. Moja około 20 m-ca odmówiła kąpieli z wodą w wannie i najbliższy rok brała tylko prysznic.
    • magdalenas9 Re: problem z kąpaniem 08.06.12, 21:26
      no u nas też takie przejściowe były problemy...
      Co do ronda - u nas córka się go boi bardziej niż mycia bez ronda...to chyba dlatego, że nas jeszcze mniej widzi przez to..
      • romasubrosa Re: problem z kąpaniem 08.06.12, 21:49
        ale co gorsze nie mamy obecnie ciepłej wody-awaria, więc nagrzałam wodę i wlałam do miski tyle tylko żeby umyć rączki, buźkę itp. zobaczyła to i też już zanosiło się na płacz, musiałam szybko myć i zagadywac w między czasie
        • romasubrosa Re: problem z kąpaniem 18.06.12, 06:51
          dalej mam ten sam problem, pocieszcie ze to tylko chwilowe kaprysy lub bunt, probowalam wszystkiego i pianki w wannie, kolorowej wody, nowych zabawek, kapaniem lalki, kapieli ze mna itd obiecywałam ze nie będę myc głowy i nic, dalej nie chce.
    • gazeta_mi_placi Re: problem z kąpaniem 18.06.12, 09:41
      Nie bardzo rozumiem...
      Jak Wy sobie poradzicie z problematyczną nastolatką/nastolatkiem, skoro już teraz dzieci niespełna dwuletnie Wami rządzą?
      Co to za nowa moda, że dzieci rządzą matkami? Celowo piszę matkami bo dziwnym sposobem przy ojcach, na ogół mniej certolących się z humorkami księżniczki lub panicza dzieci są posłuszniejsze i bardziej bezproblemowe....
    • deelandra Re: problem z kąpaniem 18.06.12, 10:11
      nic nie pomoże, to mija - moja technika to umyć wrzeszczące i wijące się w szybkim tempie i przeżyć ten okres, mój rekord - 23 sek wraz z myciem głowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka