Dodaj do ulubionych

Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja?

12.06.12, 10:45

Moja prawie 2,5 letnia corka od pewnego czasu...obraza sie sad
Wyglada to tak:robi powazna,obrazona mine,siada na srodku pokoju,glowa w dol,wzdycha ciezko i czeka.Jak zapytamy co sie stalo,to mruczy cos pod nosem,a jak nie reagujemy,to po minucie wstaje i sie smieje smile i wymysla sobie nowa zabawe!
Problem w tym,ze robi to czesto(ostatnio nawet na placu zabaw) a u innych dzieci tego nie widzialam i zastanawiam sie,czy to tez jakis etap,czy taki charakterek sie nam rozwija?
ps.dodam,ze ja w dziecinstwie tez sie obrazalam na pokaz,ale bylam duzo starsza smile
Obserwuj wątek
    • w-za-duzym-swiecie Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 12.06.12, 10:47
      Mój synek nie. Ale czterolatek koleżanki robi takie demonstracje.
      • sole-luna Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 12.06.12, 10:54
        w-za-duzym-swiecie napisała:

> Mój synek nie. Ale czterolatek koleżanki robi takie demonstracje.

No wlasnie!Tez mi sie wydaje,ze ona jest za mala,zeby tak sie zachowywac! Ale na ostatniej wizycie,pediatra powiedzial,ze mala jest "molto matura"-bardzo dojrzala.Chyba z zachowania..?
    • mamatosia1 Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 12.06.12, 11:15
      tak. zaczęło się jak miał ok 2 lata trwa do dziś - ma 6 latsmile
    • ciociacesia ciagle 12.06.12, 11:20
      foch o wszystko. bo nie to powiedzialam co chciala, bo powiedzialam o czyms babci czego nie mialam mowic, bo tak
      upierdliwe to strasznie, staram sie ja uczyc innego sposobu rozwiazywania konfliktow, bo nie ma tak fajnie jak u ciebie ze wstaje ze smiechem, tylko jeczy bez konca, jak do niej ide to drze sie zeby se poszla jak se ide jeczy i jeczy zebym przyszla. masakra. babciaodwala krecia robote bo tez sie obraza.
      • mamatosia1 Re: ciagle 12.06.12, 11:30
        my już się z fochów śmiejemy. Załapał dopiero teraz, że foch nie jest cool. Ale co ja się nagadałam i natłumaczyłam, nawrzeszczałam w momentach bezsilności bo jeszcze jeden foch się nie skończył to drugi zaczynał.....
        Ale ciągle jeszcze się zdarza sfochowaćsmile
        • ma_niusia Re: ciagle 12.06.12, 11:54
          Mój się obraża prawie codziennie o coś, ale jeśli nie odpowiada na zadane przeze mnie pytanie to nauczyłam się (z trudem i wysiłkiem zbolałego serca matki) to ignorować. Jak ignoruję - po minucie kompletnie zapomina o fochu i dalej się świetnie bawi, więc traktuję to jako moment nabrania dystansu i wyciszenia po prostu smile
    • mamatin Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 13.06.12, 01:56
      moja corka posiadła "te umiejetnośc" wkrotce po 1 urodzinach, kiedy to na dobre obrazila sie na ojca, bo krzyknal na nia i czegos zabronil, pamietala to ponad 2 godz., nie dala sie udobruchac, nie przytuliła sie nawet podczas zasypiania (było to śmieszne, ale i szokujace dla nas). szybko przestala sie obrazac, bez naszej ingerencji.
    • red-truskawa Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 13.06.12, 07:06
      No mój jeszcze nie, no ale to facet a oni z reguły się mniej obrażaja niż baby wink
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 13.06.12, 07:08
      Nie, moje dzieci do obrażalskich nie należą
    • aphoper1 Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 13.06.12, 10:05
      To nazywasz "obrażaniem się"?
      Ja bym powiedziała, że świetnie radzi sobie z frustracją, przeżywa ją przez chwilę, a potem potrafi iść dalej. Moim zdaniem to cenna umiejętność, a nie foch.
      Moja miewa podobnie, ale (niestety) woli głośniej walczyć o swojewink
    • zuwka Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 14.06.12, 10:53
      moja trzylatka obraża się krzycząc "idę sobie do swojego pokoju!". Robi złą minę i odchodzi.
      Zdarza się to conajmniej raz dziennie.
      • gocha500 Re: Czy Wasze dzieci tez sie obrazaja? 14.06.12, 20:13
        moja od jakichs 8 miesiecy strzela takie fochy!!!
        robi obrazona mine nie da sie dotkac,mowi ze np idzie do swojego pokoju,albo u dziadkow idzie sie przejsc na koniec ogrodu!
        oj rosnie kseroweczka tatusie jak nic!!!on taki wlasnie byl niestety!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka