Dodaj do ulubionych

Roczny niejadek, poradźcie!!!

22.08.12, 11:52
Mój synek rok i miesiąc nie chce jeść!!! Pluje wszystkim oprócz mleka. Wcześniej jadł chociaz kaszę, teraz kilka łyżeczek i dosyć. Z zupką jest to samo - kilka łyżek i już. Nie chce ziemniaków, warzyw , jajka - próbowałam na różne sposoby tarte, do rączki, kawałki na talerzu... nic i nic. Miał ktoś tak ze swoją pociechą?? Pije mleko i zje biszkopta, chrupka...
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 13:32
      Spokojnie możesz poczekać miesiąc-dwa. To mogą być np. zęby. Poza tym wiele dzieci w tym wieku ma taki okres, że je dużo mniej niż jako niemowlę.
      Mój syn np. jadł tylko: mleko z piersi, pomarańcze, brokuły, owoce jagodowe, chlebek styropian (trochę), płatki kukurydziane na sucho (trochę), gruszkę, pomidory, ogórki, zielony groszek, czasem kawałek francuskiego tosta. Ilościowo to było bardzo mało.
      I tak przez 8 miesięcy.
      • mikams75 Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 13:46
        rozbawilo mnie slowo "tylko" w tym kontekscie.
        Nie na temat, ale musialam napisac wink
        • rulsanka Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 14:57
          Tylko, bo on nie jadł typowego jedzenia, tylko właściwie same owoce i warzywa, w ilościach niezbyt dużych (np. pół gruszki). Tylko, bo waga mu spadała z i tak niskiej (spadł sporo poniżej 3 centyla) i przestał rosnąć. Był wiecznie zmęczony i bez energii. Nabawił się też anemii, którą leczyliśmy i potem apetyt się poprawił.
          Nie tykał obiadów, zup, bananów, naleśników, pierogów, placków - tego, co raczej dzieci lubią, a co daje kalorie. Natomiast jeśli chodzi o różnorodność to było dużo, nietypowe dziecię mi się trafiło.
          Po wyleczeniu anemii apetyt i waga ruszyła (2kg w ciągu 4 miesięcy) i wskoczył na 10 centyl.
          • mikams75 Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 15:15
            wlasnie w pierwszym poscie wymienilas wszystko czego moje 4,5 letnie dziecko nigdy nawet nie sprobowalo, dlatego musialam skomentowac.
            Moje tez nie toleruje typowych obiadow. Ale jak bardziej typowe dziecko lubi kluchy i banany i potrafi wyjesc maslo lyzeczka nadrabiaja w ten sposob braki kaloryczne. Tym sposobem nie wypadla dolem z siatek centylowych, choc zdrowe odzywianie to nie bylo.
            Twoj rzeczywiscie malo kalorycznie jadal, choc jak dla mnie to bardzo roznorodnie. Nam tez grozila anemia i podgotowane zoltko miksowalam z mlekiem i dawala rade to wypic. Chyba tylko dzieki temu udalo sie uniknac anemii.
            • rulsanka Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 20:45
              Ojej, z tym żółtkiem to nie za dobrze, bo nabiał ogranicza przyswajanie żelaza. Dobre jest łączenie żółtka z produktami zawierającymi wit. C smile
              Jeśli chodzi o masło, to moje dziecko zawsze lubiło tłuszcze, np. tran, olej lniany pije ze smakiem i prosi o jeszcze. A kiedyś na wyjeździe zamiast śniadania zjadł 8 porcji masła (w sumie 40g), z tym że to już było po okresie niejadkowania.
    • kanna Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 13:57
      Zacznij spisywać wszystko, co zje: każdy chrupek, mleko, soczek itp. Będziesz mogła oszacować, ile tego jest dziennie.

jak się w normach centylowych plasuje?
      • jola_jlj Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 14:06
        W centylach jest trochę poniżej 10
        • kanna Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 14:17
          wzrost i waga poniżej 10? To symetrycznie smile A Ty i Tatuś? Jakiej jesteście postury?
          • jola_jlj Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 15:39
            waga 10 centyl, a wzrost 25, rodzice raczej szczupli smile podobno niejadki jako dzieci, więc moze to trochę dziedziczne te niejedzenie
            • kanna Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 15:48
              czyli jest symetryczny smile I drobny, po was. Więc się nie denerwuj, spisuj, co je i sprawdzaj, czy przybywa na wadze.
              Im więcej napięcia wokół jedzenia, tym gorzej będzie jadł. Żadne zdrowe dziecko się na zagłodzi.
    • albero333 Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 14:12
      Moja córka od początku tak miała. I teraz ma 23 miesiące i dopiero odpukać zaczęła jeść. Do tej pory męczyłam się strasznie, każdy posiłek był po kilku łyżkach wypluwany. Mieściła się w dolnych centylach. Teraz waży niecałe 11kg.
      A jak gdzieś wyjechaliśmy to w ogóle mogła żyć powietrzem i mlekiem z piersi.
      Powiem Ci tak: nic na to nie poradzisz choć serce boli. Spróbuj wprowadzać jak najwięcej różnego jedzenia, gotowane surowe, może coś przypadnie do gustu,wycinaj kanapeczki, układaj zwierzątka z jedzenia, karm ( choć to mało edukacyjne ) w trakcie zabawy lub bajki. Może pozwól jeść samodzielnie.
      U nas sprawdzał się makaron i zupki dla niemowląt ze słoiczków, ale tylko te bez dodatków marchewki, spróbuj podać zwykły ryż ugotowany na wodzie z mlekiem modyfikowanym lub zwykłym, jak konsystencja nie odpowiada to zmiksuj, a i u mnie też mała lubiła kaszę jaglaną na mleku ( do czasu) i jako na miękko.
      I po prostu przeczekaj, mam nadzieję, że to będzie krótki okres niejedzenia!
    • camel_3d porada 22.08.12, 14:39
      instrukcja jak na zalaczonym obrazku

https://1.bp.blogspot.com/_z22GsCMymoM/SX_eum_tKPI/AAAAAAAAAEE/QbNFcfX8UJo/s320/gans2.jpg
      • jola_jlj Re: porada 22.08.12, 16:30
        bardzo śmieszne Panie camel... sam sobie nakarm tak swoje dziecko...
    • tanera Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 22.08.12, 20:45
      moja też tak miała, były takie okresy gdzie tydzień dwa piła tylko mleko, zanim znów zechciała zjeść coś innego
    • swistak-3 Re: Roczny niejadek, poradźcie!!! 23.08.12, 16:53
      oj i skąd ja to znam......
      miałam podobny problem ze swoją córcią. Trafiłyśmy nawet do poradni zdrowego rozwoju bo Kasia z wagą spadła poniżej normy. W tej poradni Pani dr poradziła, żeby ugotować na obiad zupę jak jej nie zje to za 3 godz zupkę podgrzać i znowu podać. Przyznam że początkowo ciężko było mi się do tego przyzwyczaić, ale to rzczywiście zaczęło skutkować.
      Proponuję odstawwić chrupki i biszkopty i jak zgłodnieje to podać zupkę, którą lubi, serek itp.
      Zastanów się również, czy dziecko nie ząbkuje, bo wtedy są też problemy z brakiem apetytu. Niedobór żelaza lub bakterie w moczu też objawiają się niechęcią do jedzenia.
      Jeżeli jednak wszystkie wyniki badań są w porządku to sugeruję zrobić tak jak napisałam (chociaż wiem że to trudne), a jeśli już musisz dawać mu jakąś przekąskę to może coś zdrowego z witaminami - słodkie owoce.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka