Dodaj do ulubionych

bole nozki u trzylatki

26.08.12, 11:43
czesc drogie mamusie.mam problem moja trzylatka budz sie raz na jakis czas w nocy ok.2-3 i mowi ze boli ja nozka, masuje wtedy i po jakimś czasie przechodzi.boli ja łydka.nie wiem moze to bole wzrostowe ale jak je odroznic od innyc boli, boje se zeby to nie bylo cos powazniejszego.Poradżcie.Dziękuę
Obserwuj wątek
    • joshima Re: bole nozki u trzylatki 26.08.12, 11:51
      Myślę, że od tego jest lekarz a nie forum internetowe.
    • rulsanka Re: bole nozki u trzylatki 26.08.12, 12:11
      Bóle wzrostowe są dość charakterystyczne. Zazwyczaj pojawiają się w nocy, dość nagle, są silne, dziecko płacze. Nie ma objawów typu gorączka, bóle innych części ciała.
      Równie nagle przechodzą jak się pojawiły. Nie powodują problemów z chodzeniem, stawy nie są gorące, spuchnięte ani zaczerwienione. W dzień dziecko porusza się normalnie.
      Można podać ibuprofen przeciwbólowo. Ja włączam bajkę bo syn strasznie te bóle przeżywa i wyje. W sumie zdarzyło mu się to 3 razy, ma 4 lata. Ja podaję też wapń+D3, podobno bóle mogą się nasilać przy niedoborach.
      • aktenka Re: do Rulsanka 26.08.12, 12:17
        Dziekuje ci za odpowiedz a w jakiej postaci podajesz wapno i wit.D?
        • rulsanka Re: do Rulsanka 26.08.12, 12:54
          Ja podawałam doraźnie, w tabletce, bo mój syn bezproblemowo połyka. Nigdy ból nie powtórzył się w odstępie mniejszym niż pół roku, więc może to jakaś zasługa tych tabletek a może przypadek.
          Dla dzieci jest wapno w syropie, a D3 np. jest w tranie.
          • bbuziaczekk Re: do Rulsanka 26.08.12, 13:45
            Proponuje sie przesc do lekarza bo byc moze potrzebne beda leki i masci.
            Prawie 4 letni corka sasiadki od dluzszego czasu przechodzi straszne bole wzrostowe. Najgorzej jest wlasnie w nocy ale w dzien tez dokuczaja i lekko bola. Bolalo ja jak chodzila a w nocy to "sciany gryzla" z bolu i wyla.
            Wszyscy dookola kazali jej czekac, przetrzymac bo to tak musi byc. Kazali podawac przeciwbolowe to podawala a mloda nadal sie meczyla. Bole przechodzily na jakis czas i wracaly. Wkoncu kolana i kostki miala spuchniete, czerwone, gorace (a jednak jest to mozliwe) wkurzyla sie i poszla z nia do lekarza. Miala tak silne i za szybkie bole wzrostowe ze zrobil sie stan zapalny. Dostala leki. Masci i antybiotyk. Dostala tez pilne skierowanie na usg kolan. Obecnie po lekach narazie jest cisza tzn narzeka jeszcze czasami ale nie az tak bardzo.
            Wiec ja bym ci radzila przejsc sie do lekarza. Byc moze da jakies specjalne leki a byc moze kaze dawac syropy przeciwbolowe. Lekarz sam obejrzy stawy i sam zadecyduje a nie dziewczyny na forum.
            • kamisa7 Re: do Rulsanka 26.08.12, 22:11
              Usg kolan nic nie wykaże jeśli dzieje się coś w kościach. Poinformowano nas o tym już po zapłaceniu za nie w Damianie( o dziwo uniknęlismy płacenia na oba! stawy -jeden 150 zł). Raczej rentgen.
        • kamisa7 Re: do Rulsanka 26.08.12, 22:08
          Jest taki preparat Junicalsmile
    • bianna Re: bole nozki u trzylatki 26.08.12, 19:34
      Nie czekaj, idź do lekarza. Moja koleżanka ignorowała bóle u synka, po czym gdy ból już był nie do wytrzymania, okazało się, że to osteosarcoma, chłopiec zmarł w ubiegłym miesiącu. Nikogo nie chcę straszyć, ale warto się przebadać, nie czekać i nie pytać na forum, bo nie jesteśmy jasnowidzami.
    • tajmk Re: bole nozki u trzylatki 26.08.12, 21:00
      moze rosnie

www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1ro64bqz3z.png[/img][/url]
      www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rvfe5zm77.png[/img][/url]
      www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rbuuj50ni.png[/img][/url
    • madzia.7 Re: bole nozki u trzylatki 26.08.12, 22:17
      moga byc bole wzrostowe
      moj synek okazalo sie ze ma niedobory magnezu!! i czasami skurcz go potrafi zlapac!
      koszmar!
      najlepiej bedzie jak pojdziesz do lekarza ..
      warto porobic badania
    • saguaro70 Re: bole nozki u trzylatki 27.08.12, 19:46
      Myślę, że powinnas udać się do lekarza.
      Moje dziecko miało to samo. Trafiło na fajnego lekarza, który wytłumaczył mi, że są to bóle wzrostowe. Staraj się w tej chwili nie forsować córki. Raczej spokojny tryb życia.
    • vivaluna Re: bole nozki u trzylatki 27.08.12, 21:10
      Dobrego ortopedę polecam. Wszystkie bóle "samoistne" powinny być powodem zaczerpnięcia porady lekarza. Usg, rtg (przednie i boczne, w wyproście i zgięciu) powinny dać jasność.
      Przy czymś "poważniejszym" są to zazwyczaj bóle tzw. spoczynkowe, często w msc. bólu pojawia sie opuchlizna, uwypuklenie, guz ale nie zawsze.
      Ja miałam bóle wzrosowe jako nastolatka i jest to ból o charakterze "drącym" o braku zlokalizowania ale ja rzeczywiście urosłam ok 10 cm na ms.
      Bóle łydek - mięśnia to mogą być nocne skurcze pojawiające się przy niedoborach magnezu, potasu..lub właśnie w wyniku szybkiego wzrostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka