Dodaj do ulubionych

lęk separacyjny?

21.09.12, 16:16
moje dziecko ma 4 lata, do przedszkola chodzi od roku. zawsze byl ze mna bardzo zzyty, ciezko bylo mu zaaklimatyzowac sie w p-kolu. Teraz chodzi w miare chetnie, chodz nieraz ma gorsze dni. nie lubi sie ze mna rozstawac, taki typ wink z tydzien temu przedszkole zorganizowalo wyjazd do gospodarstwa agroturystyczego (na kilka godzin). Moj synek przez cala wycieczke plakal, ze chce do domu, do mamy, uciekal, wsciekal sie, jednym slowem cyrk. Odebralam go zdolowanego, mowil, ze bal sie, ze juz nie wroci do mamy. Czy to jakis taki etap? Lek separacyjny?
Obserwuj wątek
    • kazikss Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 16:20
      Trochę późno jak na lęk separacyjny (zazwyczaj występuję on pomiędzy 7mym a 9tym miesiącem). Może koledzy go nastraszyli albo co?
    • el-lie Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 16:33
      raczej nie, on z tych mamusiowych, domator. teraz do p-kola chodzi juz normalnie, ale przy rozstaniu zawsze mina smutna, nie wiem, bal sie ze gdzies go wywiezli? i do domu nie wroci?
      • vjann Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 17:04
        jeżeli to była pierwsza wycieczka w przedszkolu to pewnie się wystraszył, bo nie wiedział o co chodzi z tym wyjazdem. A wiedział wcześniej, że będzie wyjazd?
        • el-lie Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 17:18
          nie, nie byla, ale na poprzednich bylam, poproszona przez Panie do opieki...mowilam, ze tym razem pojedzie z reszta, bez mamy ale chyba na wiele sie to nie zdalo
          • monia2506 Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 20:00
            moja z tych samych mamusińskich ma 4,5roku a jak ma zostac beze mnie to juz ma stres, do przedszkola chodzi juz drugi rok ale przy rozstaniach jest smutna mina, jak zostaje z tata to mówi "wróc szybko" u nikogo nie zostanie mam nadzieje ze kiedys z tego wyrośnie.
            • el-lie Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 20:09
              skąd ja to znam uncertain to pewnie wyjazd tylko z grupa przedszkolną tez nie przypadłby jej do gustu
              • monia2506 Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 20:17
                oj nie(chyba ze pojade z nią) jak u nas nawet na dodatkowe zajęcia nie chce chodzic, juz jej tłumacze ze nie jestesmy przyklejone i musimy czasem byc osobno zeby za soba zatęsknic, że zawsze po nia przyjde do przedszkola. Nie dziwie sie ze jest taka bo zawsze ze mną była i niestety nie było okazji zeby dziecko zostawic u dziadków bo dziadki pracują i mam teraz taka mami-córusiesmile

-
                Wychowanie dzieci jest jak walizka.Co włożymy,to wyjmiemy.
                Wojciech Eichelberger
                • el-lie Re: lęk separacyjny? 21.09.12, 20:56
                  u nas to samo - chetnie pojedzie, ale z mamą, tez byl ze mna do 3 roku życia i teraz pepowine ciezko odciac wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka