Dodaj do ulubionych

Ogromna prośba

08.11.06, 19:34
Witam serdecznie, mam do Was ogromna prośbę, bo moja wiedza na temat
dysplazji jest mocno ograniczona. Nadrabiam je w tej chwili między innymi
czytając to forum. Wczoraj okazało się, że moja córeczka ma dysplazję stawów
biodrowych. Lekarz kazał na razie szeroko pieluchować a za trzy tygodnie
najprawdopodobniej niezbędna będzie frejka. Otrzymałam wydruk usg i info, ale
nie potrafię zinterpretować wyników. Czy któtaś z Was mogłaby mi je
rozszyfrować? z góry bardzo dziękuję.
"USG - 2c wg Grafa oba stawy biodrowe
Ograniczenie odwodzenia"
z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • exylia Re: Ogromna prośba 08.11.06, 20:03
      Witaj. Kopiuję Ci wiadomości z innego wątku. Myślę, że jak poczytasz to forum,
      to będziesz wiedziała jeszcze więcej.

"Ultrasonograficzne obrazy stawów biodrowych są podzielone na kilka typów
      rozwojowych, od bioder prawidłowych do zwichniętych (tab. 1). Typy Ia i Ib są
      to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego. Typ IIa to biodro
      niedojrzałe, lecz jeszcze nie w stopniu wymagającym leczenia. Typ ten musi być
      kontrolowany w następnych tygodniach, ponieważ część bioder tego typu
      samoistnie się poprawia (IIa+), a część nie rozwija się prawidłowo i staje się
      biodrami dysplastycznymi (IIa- przed końcem 3 miesiąca życia i IIb po
      ukończeniu 3 m.ż.) Nieprawidłowe stawy biodrowe zaczynają się od typu IIc,
      czyli dysplazji zagrożonej przemieszczeniem. Typ D jest biodrem dysplastycznym
      z decentracją głowy kości udowej. Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte, typ
      IV to biodro zwichnięte.

Typ IA i Ib
      Ukształtowanie panewki dobre
      Kostny brzeg panewki ostry lub tępy
      Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie
      Kąt alfa > 60°
      Kąt beta < 55°

Typ IIA+
      Ukształtowanie panewki dosć dobre
      Kostny brzeg panewki zaokrąglony
      Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej
      Kąt alfa °50°-59°
      Kąt beta > 55°

IIa < 3 m.ż.
      Typ IIA-
      Ukształtowanie panewki wadliwe
      Kąt alfa °50°-59°
      Kąt beta > 55°

IIb >3 m.ż.
      Typ IIB
      Ukształtowanie panewki wadliwe
      Kąt alfa °50°-59°
      Kąt beta > 55°
      W leczeniu stosujemy aparaty zgięciowo-odwiedzeniowe różnych typów: poduszkę
      Frejki, szelki Pawlika."
      • exylia Re: Ogromna prośba 08.11.06, 20:08
        I jeszcze jedno. Radzę skonsultować dziecko u innego lekarza, najlepiej
        takiego, który ma doświadczenie w leczeniu dysplazji. Szerokie pieluchowanie
        przy dysplazji IIc jest niewystarczające. Chyba że lekarz powiedział dokładnie
        w jaki sposób i na ile cm składać pieluchę, czy ją dodatkowo usztywniać (np.
        flanelą) - wtedy takie pieluchowanie, będzie namiastką frejki.
        • cvia Re: Ogromna prośba 08.11.06, 20:20
          dziekuję za odpowiedź, cały czas szukam dodatkowych informacji. Nie rozumiem
          tylko dlaczego lekarz od razu nie zalecił noszenia frejki. Na szczęści mam cos
          na kształt sztywnej pieluchny na szelkach, pod to dodatkowo wkładam pieluchę
          flanelową (mierzę szerokość od kolanka do kolanka w ugięciu). to juz nasza
          druga wizyta. puierwszy lekarz nawet nie zrobił usg, tylko powiedział, że jest
          lekka dysplazja lewego biodra, prawe ok. Pieluchowałam, ale poszłam po 3
          tygoniach jeszcze prywatnie. I właśnie on stwierdził 2c w obydwu biodrach. Nie
          podejrzewam go o chęć zarobienia na mnie, bo wizyta za 3 tyg już w ramach NFZ i
          zostałam wciśnięta, bo w Olsztynie trzeba czekać 2 miesiace od urodzenia
          dziecka!! a czy mogłabyś mi cos jeszcze powiedziec o szerokim pieluchowaniu?
          • exylia Re: Ogromna prośba 08.11.06, 20:34
            Ja swoją Nataszkę pieluchowałam tylko 2 razy. Dostałam od naszego lekarza
            używaną poduszkę Frejki i musiałam wyprać pokrowiec (to był pierwszy raz, a
            drugi był wymuszony przez Nataszę, bo porządnie zsikała frejkę). Lekarz polecił
            mi złożenie razem pieluchy tetrowej (lepsza byłaby flanelowa, ale nie miałam)
            razem ze sztywno wykrochmaloną ścierką kuchenną w taki sposób, żeby szerokość
            wynosiła tyle ile miała frejka (nie pamiętam ile to było cm).

Moim zdaniem szerokie pieuchowanie powinno być stosowane tylko w awaryjnych
            sytuacjach (jak te opisane przeze mnie). Przy leczeniu dysplazji powinno używać
            się przeznaczonych do tego ortoz. Najczęściej używa się poduszki Frejki, szyny
            (rozwórki) Koszli, szelek Pavlika.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka