Dodaj do ulubionych

przerosniete migdaly

18.10.12, 10:58
Wczoraj ( przy okazji wizyty z angina) pediatra stwierdzil ze synek ma przerosniete migdaly....
To pierwsza angina w jego zyciu...teraz zastanawiam sie co dalej z takimi migdalami...Pod koniec miesiaca mamy wizyte u laryngologa, wiec pewnie pooglada mu tez ten 3 migdal...i wyda jakas opinie.
Co sie robi z takimi przerosnietymi migdalami, jak leczy?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 11:41
      Ja uwazam, ze najlpeiej poznbyc sie problemu raz na zawsze i usunac, ale w tym wypadku bym poczekala. Nie wiem, jak mozna stwierdzic powiekszenie migdalow przy anginie??? Przeciez w czasie anginy nawet najzdrowsze migdaly sie powiekszaja! Poczekaj jak dziecko sie doleczy i za jakis miesiac sprawdz migdaly jeszcze raz. Jesli dziecko nie choruje czesto, migdaly ni utrudniaja jedzenia i oddychania (chrapanie, chodzenie z otwarta buzia), to w ogole nie widze sensu jakiegolkolwiek kombinowania z nimi.
      • gato.domestico Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 11:49
        no wlasnie jest problem z otwarta bardzo czesto buzia i spaniem z uchylonymi ustami...
        Tez sie w sumie dziwilam jak to stwierdzil przy anginie ropnej...ale moze widzac n-ty przypadek jakos mozna to stwierdzic. w kazdym razie laryngolog wyda werdykt. Wolalabym raczej aby zakonczylo sie leczeniem a nie pochopnym cieciem...
    • saguaro70 Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 12:09
      Na początku lekarz przepisał moje córce Immunotrofinę. Ale córka po tym specyfiku była tak pobudzona, że bardzo szybko to odstawiliśmy.
      Wycięliśmy migdał i wszelkie choroby się skończyły. Córka lata po domu w majtkach, bez skarpet, pije zimne, je lody i nic jej nie bierze. Dzieci w przedszkolu zasmarkane, a mojej nic nie bierze.
      Wycięcie migdała nie jest takie straszne jak go malują.
      • gato.domestico Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 12:15
        Piszesz o przedszkolu, Twoja córka jest pewnie starsza od mojego synka- ma 2,4 latka.
        czytalam opinie laryngologa z edziecku mozna dac czas do 10 roku zycia bo do tego czasu migdaly moga sie same (?) zmniejszyc

• ania.stp Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 12:20
      Najpierw to na pewno trzeba wyleczyć anginę, potem pokazać się laryngologowi lub nawet dwum różnym. Ja jestem przypadkiem, który caaaałe dzieciństwo chorowal na gardło. Trochę późno, ale w wieku nastoletnim, dwa migdały podniebienne zostały wycięte. Od tamtej pory (a to już kilkanaście lat z górkąsmile może 2-3 razy byłam mocno zaziębiona. U mnie po prostu migdały były tak przerośniete i ciągle zainfekowane, że wcale nie pełniły funkcji obronnej.
    • mk271 Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 12:57
      mój pięciolatek miesią temu miał usuwane migdały - od tego czasu już złapał dwie infekcje - jest gorzej niż przed usunięcie.
      Brat bliźniak miał usuwane w sierpniu i poprawa kolosalna.
    • mw144 Re: przerosniete migdaly 18.10.12, 13:11
      Ja nic nie robię. Syn ma przerośnięte od ok 3,5 r.ż. (teraz ma 7 lat), ale nie choruje, nawet się nie przeziębia, więc dwójka laryngologów stwierdziła, że nie ma sensu ich ruszać. Chodzimy raz w roku na kontrolę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka