Dodaj do ulubionych

2 latka - częste siusianie

29.10.12, 23:04
witam, mam problem z sikaniem mojej córci, Mała ma 2,2 l. od lipca co jakiś czas robiliśmy próby chodzenia bez pieluszki. niestety sikanie co godzinę, nie nadążała wołać odpuszczałam myśląc że nie umie przytrzymać moczu. ostatnio brała antybiotyk na szkarlatynę - po paru dniach zaczeła sama siadać na nocnik, sikac co 2, 3 godz. nie było problemu z popuszczaniem, zdążeniem. ucieszyliśmy się że pieluchy za nami. niestety na następny dzień od zakończenia antybiotyku, znowu sikanie co godzinę, a najgorsze dla córci było to popuszczanie, była zdezorientowana i smutna że nie zdążyła. popuszcza lub siusia po prostu, skutek taki ze nie chciała nawet na nocnik dzisiaj usiąść. założyłam pieluchomajtki, mówiąc że ma grube majteczki, nie chciałam mówić o pieluchach bo bardzo sie cieszyła ze jest duża i nie chce juz pieluszek sad
miał ktoś taką sytuację? jutro daję mocz do badania, ale tak myśle że jak by coś sie działo to by dawno były inne objawy bo na dobra sprawę sytuacja z częstym sikaniem trwa od paru miesięcy.
myślę też o wyziębieniu, w nocy mamy w sypialni chłodno, ostatnio córcia często się odkrywa, tej nocy kiedy znowu zaczeła często siusiać zmarzła, niestety sama się nie przykryje, ale czytam ze wiele dzieci śpi odkrytych, zresztą pilnowanie aby sie nie wyziębiła nie zmienia sytuacji
Obserwuj wątek
    • annubis74 Re: 2 latka - częste siusianie 29.10.12, 23:15
      może to jakaś łagodna infekcja układu moczowego albo rzeczywiście wyziębienie powoduje ze tak często siusia (ale lipiec, sierpień, wrzesień to były ciepłe pogody). Cała historia z antybiotykiem sugerowałaby że coś zostało podleczone, ale nie wyleczone do końca. Zrób te badania moczu (ale sądzę że oprócz ogólnych przydałby się jakiś posiew?)
    • vanillka Re: 2 latka - częste siusianie 30.10.12, 23:59
      Witaj. Mam ten sam problem z moją 2,7 - latką. Tyle że moja sika jeszcze częściej uncertain W ciągu dnia to już ok 7 m-cy chodzi bez pieluchy, w nocy też próbowaliśmy, nawet z pozytywnym skutkiem ale nie wiadomo skąd przyszło to częste sikanie i musieliśmy na noc wrócić do pieluchomajtek. W dzień raczej bez problemu korzysta z nocnika bądź nakładki, ale popuszczanie zdarza się bardzo często, a i wypadki z zupełnym zasikaniem ubranek również... Do nocnika potrafi zrobić siku 3 razy w ciągu 15 minut - i to takie normalne, 'duże' a nie tylko kropelki uncertain Jesteśmy w trakcie robienia ponownego badania moczu (pierwsze wyszło słabo ze względu na przelewanie moczu z nocnika - tym razem 'łapałam' do jałowego pojemniczkasmile, a pani doktor zleciła również badanie krwi i stwierdziła, że pojawiły się 'białka'... Nie znam się na tym zupełnie, ale przy ponownej wizycie już z wynikami badania moczu może objaśni nam coś więcej. Poza tym jesteśmy umówieni na badanie usg przewodu moczowego. Brzmi to wszystko bardzo poważnie więc mam stresa...
      Moja również w nocy rozkopana na maksa i póki krzątam się wieczorem to ją przykryje ale potem...
      Daj znać co u was lekarz powiedział.
      Pozdrawiam
      • mimi-d Re: 2 latka - częste siusianie 31.10.12, 15:06
        badanie moczu ok. dzwoniłam do naszej pediatry, wspomniała o posiewie, ale ze względu na popuszczanie najpierw zrobić z krwi mocznik i kreatynine, to na nerki.
        ale co najdziwniejsze od wczoraj nie ma popuszczania, czyli od czasu jak przestałam przypominać o siusianiu....czyżby czynnik psychogenny? tak też mówiła pediatra jednak to popuszczanie skierowało ją kierunku dalszych badań.
        poobserwuję jutro córcię i zobaczę co dalej

Vanillka z krwi badania robiliście?

jak sie robi badania na posiew? trzeba podać w laboratorium konkretne bakterie? czy ogólnie?
        • vanillka Re: 2 latka - częste siusianie 01.11.12, 15:45
          Ja też zauważyłam, że im mnie przypominam tym rzadziej zdarzają się wpadki...

Na posiew mieliśmy skierowanie; mała musi nasikać bezpośrednio w jałowy pojemnik; chyba więc wystarczy powiedzieć, że to posiew ma być. A bez skierowania robicie? Bo u nas było zaznaczone, że zwykłe badanie plus posiew; dwa oddzielne pojemniczki z siuśkami musiałam zanieść. Nam udała się ta operacja w poniedziałek więc wyniki będą dopiero w przyszłym tygodniu. I wtedy może coś więcej dowiem się o wynikach badania krwi bo nasza lekarka enigmatycznie stwierdziła, że wynik jest 'dziwny'. Może w porównaniu z tym posiewem coś będzie mogła więcej powiedzieć. Usg jamy brzusznej mamy chyba dopiero 19.11.

Dajcie znać jak u was wyszły badania.
          Pozdrawiamy smile
          • vanillka Re: 2 latka - częste siusianie 01.11.12, 15:49
            Badanie krwi było chyba takie ogólne... Muszę zrobić ksero wyników (bo u nas te z badań w przychodni są tylko wpięte w kartę, do łapki nam nie dają) i pokazać komuś kto mi 'łopatologicznie' wytłumaczy te wszystkie normy bo ja się na tym nie znam a lekarka też jakoś szczegółowo mi nic nie powiedziała, tyle tylko że 'białko w krwi'...
    • ulas123 gdyby w moczu nic nie wychodziło 01.11.12, 20:04
      albo wyniki były niejasne tzn. np nie ma leukocytów, ale są bakterie,
      to może to być tak jak w przypadku mojej córki zapalenie przedsionka pochwy.
      To drażni, powoduje stan zapalny i przez to jest posikiwanie.
      Odwiedziliśmy kilku urologów z tym problemem i dopiero jeden odkrył przyczynę, wcześniej inne leczenie i nic.
      Pomogły maści zewnętrznie /tobrex - oficjalnie to maść do oczu, clotrimazol , nasiadówki w korze dębu, mikro dawka furaginu na noc i przemywanie rivanolem /ale to jest krótka terapia/
      Gdyby ktoś była zainteresowany to nam pomógł dr Jacek Rutka, zresztą nie tylko nam bo namiary na niego przy takim problemie znalazłam na którymś forum.
      I przy takich problemach wszyscy urolodzy jedno twierdzili zgodnie: zero kąpieli w wannie, tylko prysznic, zakaz basenu i dbanie o higienę, wycierania zawsze od przodu do tyłu - po siku też i mycie pupy po kupie - nie tylko wycieranie.
      • mimi-d na razie ok 05.11.12, 22:27
        na razie wyniki z krwi ok, nieco obniżone i do powtórzenia bo przyplątała się infekcja gardła i katar. dosyć niska kreatynina i mocznik ale mieści sie w normie
        nie wspominanie o siusianiu daje najlepsze efekty, zauważyłam tylko jak raz sie nie uda i poleci w majty to potem leci pare razy co pół godziny, wiec chyba jak poczuje to wstrzyma i potem taki skutek
        a i pediatra nam mówiła ze jak by był stan zapalny to by posikiwała podczas snu również a nam sie zdarzają często suche nocki

vanillka daj znac po usg smile
        • vanillka Re: na razie ok 19.11.12, 23:04
          Usg nic nie wykazało - wszystko jest ok. Teraz czekamy na wizytę u nefrologa (w piątek). Mała siusia już rzadziej (bardziej 'w normie'), ale zdarza się, że i 3 razy pod rząd w ciągu kilkunastu minut biegnie na nocnik... Już nie wiem co myśleć... A co u Was?
          • mimi-d Re: na razie ok 03.02.13, 00:22
            od listopada walczę z candidą u dziecka wiec nie zaglądalam tu
            z siusianiem ok, choć długo posikiwała, teraz kilka razy w ciągu dnia i wpadki sporadycznie jak przeciąga na siłę smile

u Was juz lepiej?
            pozdrawiam
    • 42andzia Re: 2 latka - częste siusianie 03.02.13, 15:22
      Jeżeli dużo pije, lub biega bez pantofelków to tak się będzie działo, u mnie jest podobnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka