Dodaj do ulubionych

Do kiedy bramka na schodach

02.11.12, 19:14
Witam tak jak w tytule. Dziewczyny kiedy otworzyłyście/zdjęłyście bramkę zabezpieczającą dziecko przed upadkiem. Mój synek jeszcze nie ma dwóch lat, po schodach bardzo ładnie chodzi (sam) nie chce pomocy. Jest bardzo spokojny, jeszcze nigdy nie wpadł na schody bez zastanowienia, ale to chyba zdecydowanie za wcześnie na pozbycie się bramki. Jak uważacie, kiedy to u Was nastąpiło?
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Do kiedy bramka na schodach 02.11.12, 19:45
      Moim zdaniem za wcześnie. To, że potrafi się poruszać po schodach, to jedno, ale czy np. nie spadnie przez przypadek podczas zabawy albo nawet podczas schodzenia, kiedy Ciebie nie będzie obok? Ja poczekałabym jeszcze kilka lat smile
    • mynia_pynia Re: Do kiedy bramka na schodach 02.11.12, 19:54
      Wydaje mi się ze wówczas gdy dziecko zaczyna się nagminnie wspinać, jakoś upadek przez bramkę na schody wydaje mi się bardzo niebezpieczny.
      • margita78 Re: Do kiedy bramka na schodach 02.11.12, 21:33
        Nigdy nie montowalismy, uwazam to za rzecz zbedna. Dzieci nauczylismy schodzic i wchodzic po schodach gdy sprawnie raczkowaly, robily to bez problemu i nigdy zadne nie spadlo, a sa juz w szkole.
    • bluemka78 Re: Do kiedy bramka na schodach 02.11.12, 21:35
      Oj nie wiem czy przed 4rokiem życia zdejmiemy, a może jeszcze pozniej. To ze ładnie chodzą po schodach nic nie znaczy. Zawsze mogą sie potknac, wejść pod nasza chwile nieuwagi i pchnąć jedna druga. Dodatkowo schody są blisko wyjścia z ich pokoju, jak wyjdą takie zaspane rano to nietrudno o tragiczny wypadek. My je mamy zamknięte na stałe, nauczyliśmy sie z nimi żyć więc myśle, ze nie ma co sie spieszyć.
      • zandaria03 Re: Do kiedy bramka na schodach 03.11.12, 07:05
        Ja się podpisuję pod słowami Bluemki.Nasze bliźniaki mają 2 lata i 3 miesiące i na pewno nie zamierzamy przez najbliższy rok zdejmować bramki.Szczyt schodów znajduje się dokładnie naprzeciw wyjścia z ich pokoiku.To są tylko odzieci-mogą się potknąć,mogą wpaśc rozbiegane na schody,mogą się zagapić,mogą w nocy wyjść z łóżeczka.Bramka nam nie przeszkadza,a jesteśmy spokojniejsi z mężem o ich bezpieczenstwo.
        • lucky80 Re: Do kiedy bramka na schodach 03.11.12, 07:58
          Na dole bramki juZ w zasadzie nie zamykamy od jakichs 3 mscy, corka ma 3,2 lat . Na gorze przy jej pokoju zamykamy na noc zeby przypadkiem nie spadla po nocy czy rano, choc w ogole nie wychodzi sama z pokoju ale nigdy nie wiadomo. Bramek nie zdejmujemy bo synek rosnie i zaraz trzeba by bylo je montowac.
          • carmita80 Re: Do kiedy bramka na schodach 03.11.12, 10:05
            Przy starszej corce bramka byla jedna na gorze ale zdjelismy gdy mala zaczela chodzic. Wyszlam z zalozenia ze schody sa czescia domu i dziecko musi umiec sie na nich poruszac. Corka potknela sie na schodach raz gdy miala 9 lat. Przy mlodszym bramek nie instalowalismy, na paczatku zjezdzal na tylku a najwygodniej na brzuchu, robil to blyskawicznie a wchodzil na czworakach gdy byl starszy na nogach jak inni. Nigdy nie spadl, ma 5 lat. Sypialnie i lazienka sa na pietrze. Dzieci zazwyczaj wstawaly pierwsze a juz syn to ranny ptaszek, zostawialismy w kontakcie na holu mala lampke wlaczona na noc, dawala delikatne swiatlo i nikt sie nie potykal ani nie spadal.
    • dzoaann Re: Do kiedy bramka na schodach 03.11.12, 10:48
      moja ma 4 lata, bramki dalej sa. Ta na gorze jest zamykana w nocy, bo drzwi od pokoju malej sa centralnie naprzeciwko i boje sie, ze mala na spiocha zleci, a wstaje w nocy i lazi, jakby lunatykowala.
      ta na dole zamykana jest, gdy odwiedzaja nas znajomi z maluchami i gdy nie chce, by moja psica szla na goresmile
      corka szwagra zleciala po drugich urodzinach ze schodow, nie mieli furtek, niby ladnie chodzila, az pewnego dnia spadla, poobijala sie i starla mocno buzie o ostra wykladzine na schodach, na szczescie nic gorszego sie nie stalo. Przy dwulatku bym nie ryzykowala jeszcze zdejmowaniem furtek. .to , ze iles tam dzieci nie spadlo o niczym nie swiadczy...
    • sunshine_83 Re: Do kiedy bramka na schodach 04.11.12, 00:17
      Wszystko zalezy od dziecka. Nasz synek ma prawie 20 miesiecy i nie mam zamiaru sciagac bramek. Po schodach chodzi ladnie, ale nie zawsze. Mam za wiele schodow w domu, zeby sciagac tak od razu. Pozatym mojej mamie jest z bramkami o wiele wygodniej. Inaczej za malym nie nadaza.
    • marika012 Re: Do kiedy bramka na schodach 04.11.12, 10:14
      Nigdy nie montowaliśmy bramki. Mała mając 9 miesięcy raczkowała po schodach w górę, schodziła też na czterech tyle że tyłem. Jak nauczyła się chodzić to początkowo wchodziła i schodziła trzymana za rękę. Nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęła chodzić sama ale na półtora roku na pewno już była w kwestii schodowej samodzielna i chodziła krokiem naprzemiennym. Tylko ona bardzo sprawna fizycznie była. Biegała po schodach w żłobku jak miała niespełna 2 lata a widziałam inne dzieci z jej grupy trzymające się kurczowo rodzica i chodzące krokiem dostawnym.
      • zonajana Re: Do kiedy bramka na schodach 04.11.12, 20:05
        Z doswiadczenia znajomych, bramke sciagaja gdy najmlodsze jest miedzy 3 a 4 lata. Tu nie chodzi o umiejetnosc poruszania sie po schodach, tylko o brak wyobrazni u takiego dziecka.
        Moja corka ma prawie 2,5 roku, po schodach smiga, ale bramki nadal mam, i dlugo bede miec, bo mam tez synka noworodka. Bramka przy okazji zamyka tez pewna czesc domu. Jak siedze w wc, to wiem, ze mi corka nie wywala szaf w sypialniach do gory nogami.
        Mieszkam w NL, tutaj schody sa znacznie bardziej strome, niz w polskich domach, cos podobnego jak maja mieszkancy UK.
    • mw144 Re: Do kiedy bramka na schodach 05.11.12, 07:55
      Nie miałam bramek wcale, ale gdybym miała, to myślę, że max. ok 1 urodzin bym zdjęła.
    • leneczkaz Re: Do kiedy bramka na schodach 05.11.12, 08:16
      To zależy która smile
      Tą na dole zdjęłabym w okolicach 1,5-2 lat bo dziecko już pewnie śmiga po schodach świetnie..
      Natomiast górną zamykaliśmy do 2,5 r.ż. jako, że syn miał pokoik na przeciwko schodów i baliśmy się, że jak w nocy się rozpędzi to przez nie wyfrunie.. wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka