Dodaj do ulubionych

Utykający 2,5-latek - PILNE!!

13.11.12, 17:21
Witajcie, wczoraj będąc na placu zabaw, synek źle zeskoczył do basenu z kulkami, powinęła mu się noga na jednej z kulek, co skończyło się upadkiem i mocnym płaczem. Po tym wydarzeniu lekko utyka na jedną nogę. Nie ma śladu opuchlizny ani krwiaków, jednak to utykanie mnie niepokoi. Na noc posmarowałam mu nogę Arcalanem, miałam nadzieję, że przez noc mu przejdzie, ale niestety dziś nadal utyka. Co robić? Czekać aż samo przejdzie? Jechać na prześwietlenie? Liczę, że to nic poważnego zważywszy a brak opuchlizny... Doradźcie coś...
Obserwuj wątek
    • aaliyah76 Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 13.11.12, 17:25
      nie zawsze musi byc opuchlizna, jedz prześwietlic
      • eps Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 13.11.12, 18:21
        dzieciak naciągnął ścięgna pewnie i utyka.
    • memphis90 Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 13.11.12, 21:18
      Jedź do lekarza. Dziecko nie powinno utykać.
      • zjawa1 Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 13.11.12, 21:34
        Jesli moj syn utykalby po upadku na na 100% robie mu RTG, a juz napewno oglada go ortopeda.
        Przy zalamaniu wcale nie musi pojawic sie opuchlizna!
        Ja mialam kiedys zlamana kosc w nadgarstku, nie mialam zadnej opuchlizny, moglam tez ta reka poruszac we wszystkie strony, a mimo tego kosc do byla peknieta.
        Dlatego trzeba to przeswietlic, zeby miec 100% pewnosci.
        Uraz nie musi dotyczyc tylko kosci, migl tez naderwac sciegno, a to tez wymaga unieruchomienia. Miejmy nadzieje, ze to nic powaznego, jednak trzeba to potwierdzic.

forum.gazeta.pl(...)Kaszel, zapalenie ucha są niedogodnościami wieku dziecięcego, a nie chorobami. Antybiotyk przy zapaleniu ucha przyjmuje się do 10 dni(...)
        Złota myśl D...Q, forum Małe dziecko
        • bbuziaczekk Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 13.11.12, 21:39
          Mialam kiedys tak samo jak zjawa z tym nadgarstkiem. Opuchlizny brak, reka ruszalam na wszystkie strony (nawet na weselu tanczylam) i jedynie co to bolalo. Na drugi dzien pojechalam przeswietlic tak profilaktycznie i okazalo sie ze kosc peknieta. 6 tygodni w gipsie.
          Wiec lepiej jechac niech przeswietla
          • zjawa1 Re: bbuziaczekk 13.11.12, 22:14
            U mnie tez skonczylo sie na 6 tygodniach w gipsie. Ja mialam jakos te kosc do polowy peknieta.
            Mialam tez raz, dokladnie w tej samej rece pekniete sciegno miedzy nadgarstkiem, a koscia lokciowa. Tez zero opuchlizny, a musialam unieruchomic na 2 tygodnie.
            • zjawa1 do autorki watku 13.11.12, 22:21
              Osobiscie z roznymi kontuzjami mialam w swoim zyciu wiele do czynienia.
              Stluczenia, peknieta torebka stawowa-wtedy wlasnie mialam intensywne opuchlizny.
              Przy wspomnianym zlamaniu i peknieciu sciegna opuchlizny nie mialam.
              Trudno jest to zdiagnozowac nawet lekarzowi ortopedzie bez rtg, dlatego wg. mnie powinnas pojsc i zbadac dziecko.
              Na pocieszenie powiem Ci, ze jak moj syn mial jakiesz przeszlo 12 miesiecy, to mielismy taki przypadek gdzie pani zatrzasnela jego malutki paluczek w drzwiach.
              Myslalam, ze chyba ma doslownie zmiazdzony. Pojechalismy na rtg i nawet lekarz dziwil sie, ze jest wszystko ok. Pare dzni obkladania altacetem w zelu i palec wrocil do normy.
              Dzieci z reguly maja abrdzo elatsyczne kosci. Jednak nie mozna bagatelizowac takich wypadkow.
              • aniaturek0409 Re: do autorki watku 13.11.12, 22:27
                nieźle, do fryzjera na siłę prowadzi, a na rtg ma opory jechać tongue_out
    • mamuniaolunia Re: Utykający 2,5-latek - PILNE!! 14.11.12, 09:12
      Byliśmy u lekarza, na szczęście wszystko ok! Dziś już nie kuleje. Dzięki za porady, sama nigdy nie miałam nic skręconego ani zwichniętego, więc nawet nie wiem jakie mogłyby być objawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka