Dodaj do ulubionych

mierzenie temperatury

18.11.12, 21:19
witam mam pytanie jak mierzycie dzieciom temperaturę w uchu ?
odejmujecie kreseczki?nie mam pojęcia dopiero co zakupiłam termometr do ucha i czoła i aż się przeraziłam bo w uchu lewym miał 39,8 a w prawym38.8 z tym że lewe ma chore
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: mierzenie temperatury 18.11.12, 22:22
      Podobno termometry mierzące w uchu są najdokładniejsze, ale pod warunkiem, że dziecko ma zdrowe uszy, w chorych się nie mierzy.
      Co do pomiarów się nie wypowiem, bo takiego nie posiadam.

Ps. Najdokładniejszy, jaki miałam to zwykły rtęciowy i temp. mierzona w pupie, pięć kresek się odejmuje. Już elektroniczny chyba tak dokładny się nie okazał, choć szybciej mierzył, a to też istotne.
    • aniasa1 Re: mierzenie temperatury 18.11.12, 22:25
      ja tez mam taki. Za kazdym pomiarem pokazuje inna wrosc. Ale mierze raczej na czole. Wyglada to tak ze mierze jakies 5 razy i wyciagam srednia (to przy max 38.5) powyzej albo daje pod pache rteciowy, albo jak spi w tylek elektroniczny - tu mam 100% pewnosc.
      W chorym uchu nie mierz
      • mamusia881 Re: mierzenie temperatury 19.11.12, 08:40
        właśnie ja też mierzyłam w pupie jak był mały teraz ma 3,5 roku i już sobie nie da.
        właśnie jedni mówią że się odejmuje inni że nie już się pogubiłam,
        on w sumie ma wysiękowe zapalenie ucha lewego i może dlatego też miał wyższą tą temperaturę
    • el_elefante Re: mierzenie temperatury 19.11.12, 08:48
      Wyskalujcie sobie te termometry razem ze sposobem w jaki je używacie na kimś zdrowym na przykład, żeby było wiadomo gdzie te 36,6 jest i po problemie.
    • dwojedzieciija Re: mierzenie temperatury 19.11.12, 09:18
      Nie ufam dousznym ani doczołowym termometrom. Mierzę tradycyjnie pod paszką.
    • joxanna Re: mierzenie temperatury 19.11.12, 10:17
      Ja miałam ten problem nawet, jak mierzyłam pod pachąsmile. Pod jedną 38 a pod drugą 37smile

Z tego, co wiem to w uchu jest około 0,8-1 stopnia wyżej, niż na czole - i to się sprawdza w przypadku moich dzieci.
    • rulsanka Re: mierzenie temperatury 19.11.12, 11:05
      Zasadniczo powinnaś zmierzyć kilka razy w zdrowym uchu i raczej weź najwyższy pomiar niż średnią (najwyższy pomiar oznacza, że dobrze namierzyłaś błonę bębenkową).
      Ja mierzyłam dousznym też w ustach z dobrym efektem.

Generalnie douszne i w ogóle elektroniczne są do ... d.py. Sama widzisz, jaki rozrzut. Miałam brauna, niby super, a czasem pomiary od czapy. Fajne to, że pomiar szybki. Ale szybko to ja mogę ustami sprawdzić na czole dziecka, czy gorące. Najlepszy, najpewniejszy jest termometr rtęciowy. Trzyletnie dziecko bierzesz na kolana, trzymasz mu rączkę i mierzysz pod pachą. Ostatnio zamiast rtęciowych są termometry ze stopem galu, zasada działania ta sama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka