Dodaj do ulubionych

Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowanego?

02.12.12, 12:26
Mam nie lada problem, odstawiam 15-to miesięcznego synka od piersi bo jestem w kolejnej ciąży, no i mam problem, bo Mały usypiał przy piersi, więc teraz mamy krzyki i bunt przy zasypianiu bez piersi, no ale mam nadzieję że z czasem będzie lepiej. No i w zamian tego mleka z cycusia chciałabym mu wprowadzić mleko modyfikowane, ale Mały nawet nie myśli go pić, pluje i odstawia butelkę czy kubek.
Może ktoś ma pomysł jak przekonać go do picia tego mleka.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 12:42
      A w jakim celu? Takie duże dziecko może już pic mleko krowie, na dodatek ze zwykłego kubka, albo z bidonu. Poza tym wcale nie musi pic samego mleka jako mleka, może jeśc nabiał pod inna postacią - kaszki, jogurty, serki, twarogi, sery żółte, mleko z płatkami. Dziecko zasypia przy piersi i porponujesz mu teraz zasnąc przy butli, nie umywszy zębów? Niedobra z Ciebie matka.
    • dagmara-k Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 12:44
      moje niegdy nie pilo mm. nie chciala i juz, wiec po odstawieniu w 16 mcu po prostu robilam kaszki na mm pol na pol z woda, a potem na samym mm ale ogolnie to to byl jeden posilek na dwa dni, jesli miala na kasze ochote, a poza tym jadla codziennie jogurt naturalny, ser zolty, jakies placuszki robione na zsiadlym mleku, kefirze, jogurcie, nalesniki, omlety. staralam sie, zeby byl jeden pelny nabialowy posilek np drugie sniadanie a do tego dwa w ciagu dnia z nabialem ukrytym - nalesnik na podwieczorek, czy jogurt do owocow. blizej drugiego roku po prostu robilam na zwyklym krowim kasze, a teraz ma 2,7 i nie zamierza pic mleka wcale. zjada jogurty, glownie naturalne z dodatkami np siemieniem, sezamem, wiorkami tartej czekolady, jagodami ze sloika. ale tez jakis takie pitne typu monte czy co tam mamy. zawsze jakis nabial w ciagu dnia sie pojawia minimum raz.
    • 18lipcowa3 ale po co do modyfikowane? 02.12.12, 13:04
      moje dziecko w tym wieku to piło zwykłe krowie mleko ( moje też, ale u nas etap modyfikowanego w ogole nie istniał )
      po co mu modyfikowane?
      • sabka22 Re: ale po co do modyfikowane? 02.12.12, 16:33
        Po to lipcowa że nie każdy chce truć dziecko "krowim mlekiem" z marketowych półek.
        • pamplemousse1 Re: ale po co do modyfikowane? 02.12.12, 17:33
          w tym wieku modyfikowanym też nie trzeba dziecka truć

Odstawiłam synów w wieku 15 mies. i nie dawałam do picia nic poza wodą (w nocy)

zamiast mleka był twaróg, serek Bieluch z dodatkami, maślanka
          Smaku mm nie znali
        • 18lipcowa3 Re: ale po co do modyfikowane? 02.12.12, 19:37
          sabka22 napisała:

> Po to lipcowa że nie każdy chce truć dziecko "krowim mlekiem" z marketowych pół
          > ek.

a czymże innym ma truć jak juz dziecko na piersi nie jest?
          nawet nie podając samego mleka można podawac jogurty, kefiry, sery które także mądra głowo sa na krowim mleku

modyfikowane tez jest krowie jakbys nie wiedziała
    • ola33333 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 13:08
      moje dziecko tez nie lubilo mleka modyfikowanego, i ja to rozumialam, bo to mleko jest paskudne w smaku i smierdzi moim zdaniem. Daj normalne krowie...
    • mika_p Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 13:14
      Nie ucz go butelki w tym wieku.
      Jak nie chce mm, to może jogurt, z owocami albo np z koperkiem?
    • leneczkaz Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 13:29
      Daj normalne krowie z kubka, ostatecznie niekapka albo w ogóle mleka nie dawaj.
      • bbuziaczekk Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 13:49
        No wlasnie po co mm ?? 15 miesieczne dziecko moze juz pic krowie mleko.
        A jesli nie bedzie chciec to inny nabial typu serki, jogurty, kaszki na mleku, mleko z platkami itp + nauka picia mleka z kubka
        • zuza_1230 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 13:54
          No i właśnie z tym nabiałem to cienko, bo Mały ma alergię na białko mleka krowiego (co prawda nie potwierdzone testami, bo nasza p. alergolog jest przeciwnikiem testów u małych dzieci) ale zauważyłam pogorszenie skóry jak podałam mu kilka dni kaszkę mleczną, także nie je jogurtów i serków, tylko co kilka dni je jakieś nasze jedzenie na mleku czy kefirze np. naleśniki, gofry, placki.
          A to mleko modyfikowane co zaczęłam mu podsuwać to HA, raz zjadł chętnie kaszkę na nim, ale na drugi dzień już nie chciał, więc robię mu to mleko do kaszy takie rozwodnione.
          • yula Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 14:20
            Mleko hipoalergiczne dla tak dużego dziecka? Zapomnij, sama je próbowałaś? Nie wiem jak inne, a mój alergik pił Nutramigen, ja do tej pory mam mdłości na samo wspomnienie, a ja tego nie piłam tylko czułam zapach przy przyrządzaniu. Podejrzewam że inne HA nie są wiele lepsze. A jak podejrzewasz alergie na mleko to nie możesz sprawdzać na kaszkach mlecznych gdzie może być coś jeszcze, a ni kolorowe słodkie jogurty, a czysty prawdziwy jogurt, kefir i w domu dodać ewentualnie tolerowany dodatek smakowy. Jak ma alergie to nie może też nic na mleku. A testy u mojego syna (z krwi) wyszły w wieku 3 mies, więc zmieniłabym alergologa. Testy nie powiedzą wszystkiego ale mogą dać jakiś punkt oparcia w sprawie ewentualnej alergii.
    • ola4-0 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 14:31
      a ja zapytam inaczej dlaczego chcesz go odstawić z ciążą coś się dzieje czy tak poprostu?
      bo mam nadzieję, że wiesz, że w ciązy można normalnie karmić-chyba że ciąża zagrożona czy coś w tym stylu,
      zdarza się samoodstawienie ssaka w drugiej połowie ciąży, mleko zamienia się już w siarę i radkalnie zmniejsza się jego ilość dlatego czasami maluchy rezygnują, aczkowliek mojej to nie przeszkadzałowink
    • annubis74 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 14:40
      a po co do modyfikowanego. Moze krowie mu będzie lepiej smakować. Chociaż myślę że ogólnie mniejszym problemem jest mleko niż naczycie. Młody przyzwyczajony do cyca i egzekwuje swoje prawa
    • mruwa9 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 16:00
      Po pierwsze, sama ciaza nie jest wskazaniem do odstawienia od piersi, mozesz karmic dalej, o ile z ciaza nic zlego sie nie dzieje. Po drugie, nie trzeba wprowadzac mieszanki w tym wieku, to jest totalny regres.A juz butla to zupelne nieporozumienie. Piszesz, ze uczulona na bialko mleka krowiego. W kazdej postaci? Czy np. toleruje maslo, kefir ?Bo taki nabial wystarczy. Albo jajka.
      Zwlaszcza, jesli dziecko jest uczulone na mleko, nie spieszylabym sie z odstawianiem od piersi.
      • sabka22 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 16:35
        Widzę że wszyscy obstają za "krowim",napiszcie skąd macie to krowie bo chyba nie chodzi o UHT z marketu bo to koło krowiego nawet nie stało..
        • dagmara-k Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 16:41
          mam mucke na balkoniewink normalnie mleko ze sklepu uzywamy wszyscy w domu

a jestes pewna ze uczulenie bylo odmm w kaszce a nie od skladnika kaszki? posprawdzaj powoli w conajmniej tygodniowych odstepach rozne nabialy. np twarog moze byc gorzej tolerowany niz ser zolty, czy kefir
        • landora Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 11:38
          A wiesz, co to znaczy UHT? wink
        • rulsanka Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 12:44
          krowie, ale z chłodziarki, o krótkim terminie ważności
          mleko Zimne z Robico smakuje jak prosto od krowy, a inne mleka smakuja jak po przegotowaniu

uht dla mnie ma smak jak z mleka w proszku, nie lubie
      • paliwodaj Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 16:39
        >a ja zapytam inaczej dlaczego chcesz go odstawić z ciążą coś się dzieje czy tak poprostu?
        > bo mam nadzieję, że wiesz, że w ciązy można normalnie karmić-chyba że ciąża zagrożona >czy coś w tym stylu,

15 miesieczniak przezyje i bez mleka z piersi i mm. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak wielkim obciazeniem dla organizmu jest ciaza i na dodatek karmienia piersia. Jak bardzo trzeba zadbac o dostarczenie wszytkich skladnikow pokarmowaych aby nie bylo uszczerbku na organizmie kobiety, teraz , czy po zakonczeniu ciazy. Organizm przede wszystkim kieruje swoje zapasy na odzywienie ciazy, wytworzenie mleka , a co zostanie ( jezeli wogole) idzie na pokrycie zapotrzebowania organizmu matki. Stad pozniej wypadajace wlosy, apatia, popsute zeby itd....
        Autorke pociesze ze maly ssak prawdopodobnie sam sie odstawi, mleko zmienia lekko smak , gdy matka jest w ciazy.
        • ola4-0 paliwodaj 02.12.12, 19:30
          wyobraź sobie, ze dokładnie jestem świadoma tego wszystkiego o czym piszesztongue_out
          karmię już od 3lat i 3miesięcy w tym karmiłam przez całą ciążę oraz ponad 8 miesięcy tandem, mamy sie doskonale wszystkie trzy, wyniki książkowesmile wierz mi wiem co piszęsmile

jak również tego, że dziecku mleko jest potrzebne do 3 roku życia, a wg WHO KP powinno sie min. 2lata,
          po co zatem autorka ma podawać mm albo UHT skoro może dać swojeuncertain
          tym bardziej, ze dziecko może być alergikiem, jak wiesz sama ciąża nie jest przeciwskazaniem do zaprzestania karmienia

no ale autorka zdecyduje sama, ja trzymam kciuki bo naprawdę możnasmile
          • zona_mi ola4-0 02.12.12, 20:08
            Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej 70 pikseli (ok. 4 wersów).
          • gazeta_mi_placi Re: paliwodaj 03.12.12, 08:31
            Myślałam, że wg WHO to pół roku, czego to człowiek nie dowie się od mafii długiego karmienia piersią....
            • ola4-0 Re: paliwodaj 03.12.12, 09:39
              pół roku WYŁĄCZNEGO kp natomiast min 2 lata przy uwzględnieniu podawania innych pokarmów
              i nie żadna mafia tylko zdroworozsądkowe podejście
              ale jak można się wypowiadać w sprawie, o której nie ma się bladego pojęciatongue_out
              • gazeta_mi_placi Re: paliwodaj 03.12.12, 09:53
                Minimum pół roku jako okres wystarczający.
                A dwulatek karmiony piersią to już lekkie zboczenie, ale wiem że są kobiety których to podnieca.
                Na ogół karmią krócej (do owych sześciu miesięcy) kobiety zadowolone z pożycia seksualnego małżeńskiego (robiono badania), zaś powyżej wiadomo.... Z mężem seks się układa a ciągotki się ma, więc pozostaje dzieciak do zaspokojenia pod przykrywką "mleko matki jest najważniejsza od niemowlaka do przedszkolaka".
                Wiele kobiet odczuwa seksualną przyjemność z tego, wszystko w porządku, ale po co robić to pod przykrywką, że dla zdrowia dziecka?
                • ola4-0 Re: paliwodaj 03.12.12, 10:08
                  ale teraz piszesz jako kobieta czy jako facet?
                  bo jakoś twoje podejście w żaden sposób nie przystaje do kobiety, choćby nie wiem jak wyzwolonejtongue_out
                  dwulatek przy piersi jako zboczenie? spojżenie na sprawę,typowe dla osoby nie mającej zielonego pojęcia o czym pisze,
                  ogół karmi króce-pewnie bo tak jest "wygodniej" i tak im wmówiono
                  jakoś w ciągu całego okresu karmienia nie odczuwałąm ani razu przyjemności seksulanej z tego powodu, od zaspokajania tejże mam jednak mężatongue_out

> Wiele kobiet odczuwa seksualną przyjemność z tego, wszystko w porządku, ale po
                  > co robić to pod przykrywką, że dla zdrowia dziecka?
                  a ty zaliczasz sie do tej kategorii? no bo skoro o tym piszesz to można wyciągnąć wniosek, ze w jakimś stopniu wiesz o czym piszesz
                  ja np nie znam się na kb i się w temacie nie wypowiadam wogóle, tobie również polecam
                  • zuwka Re: paliwodaj 03.12.12, 13:59
                    Nie wiem czy gazeta to facet czy baba, nie chce mi się nad tym zastanawiać. Ale przyznaje mu / jej rację. Dwulatek karmiony piersią jest dla mnie obrzydliwy. Wogóle dziecko, które ma zęby i może już samo wcinać inne pokarmy, ale jednak wisi na piersi jest dla mnie niesmaczne.
                    A już wogóle zdanie "bo jakoś twoje podejście w żaden sposób nie przystaje do kobiety, choćby nie wiem jak wyzwolonejtongue_out" budzi we mnie konsternację.
                    Jestem stuprocentową dzieciatą kobietą, nie jakoś szczególnie wyzwoloną, a uważam podobnie jak gazeta. Przystoi?
                    ------------------------------------------------------------
                    "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
                    ------
          • ewelajnawrocek Re: paliwodaj 03.12.12, 10:15
            Nie obraź się dla mnie to jest jakis kosmos co piszesz..ostatnio byli u nas znajomi z 2latką karmiona piersia, siedzimy rozmawiamy, jest fajny klimat i nagle wpada mała i się drze przy wszystkich: mama chce cycy! wiec mama bierze małą do drugiego pokoju, sadza na kolanach i karmi..widok conajmniej dziwny..
            • ola4-0 Re: paliwodaj 03.12.12, 12:07
              nie obrażam się, z dwulatkiem można się juz dogadać to nie jest noworodek, ze musi tu i teraz dostać mleko, z reguły dzieci w tym wieku jedzą tylko w domu w odosobnieniu, nie rzucają się na mamę z krzykiem a nawet jeśli, to piszesz, że twoja koleżanka wyszła do drugiego pokoju, nie musieliście jej oglądaćwink
              weź pod uwagę, ze nikogo tak nie gorszy widok dzieci w tym wieku czy nie daj Boże 3-4 latków z butelką lub smoczkiem
          • annubis74 Re: paliwodaj 03.12.12, 22:17
            WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiecy i karmienie w ogóle gdzieś do roku. Pewnie jak ktoś ma życzenie mozna i do 18. I pewnie to co napiszę jest niepopularne, ale mnie robi się niedobrze na samą myśl o 3-latku (z pełnym uzębieniem) uwieszonym u cyca, obnażajacym matkę w miejscach publicznych w celu dorwania się do dystrybutora pokarmu i traktujacym rodzicielkę jak dojną krowę. Dzieciak w tym wieku ma już ząbki moze jeść praktycznie wszystko, w jakim celu karmić go piersią??? Dla mnie to zaspakajanie jakiś dziwnych potrzeb matek
            • ola4-0 Re: paliwodaj 04.12.12, 15:45
              I pewnie to co napiszę jes
              > t niepopularne, ale mnie robi się niedobrze na samą myśl o 3-latku (z pełnym uz
              > ębieniem) uwieszonym u cyca, obnażajacym matkę w miejscach publicznych w celu d
              > orwania się do dystrybutora pokarmu i traktujacym rodzicielkę jak dojną krowę.
              > Dzieciak w tym wieku ma już ząbki moze jeść praktycznie wszystko, w jakim celu
              > karmić go piersią??? Dla mnie to zaspakajanie jakiś dziwnych potrzeb matek

to co piszesz jak widać choćby z tego wątku jest jaknajbardziej popularnym podejściem naszego społeczeństwa do tematu DKP,

a jakie to potrzeby jeśli mogę spytać bo dla mnie jedyną potrzebą zaspokajaną podczas karmienia jest potrzeba zaspokojenia głodu mojego dziecka

kilka postów wyżej wyjaśniłam, że karmienie tak dużego dziecka raczej nie odbywa się publicznie,
              w przeciwieństwie do wszechobecnej golizny, którą epatują zarówno wystawy saloników prasowych,TV, jak i poszczególne panie, mnie tam bardziej niedobrze robi się na widok stringów wystających ze spodni niż wiodoku dziecka karmionego piersią.
              A jeśli pozostawać w tematyce dzieciowej-widok 3,4 lataka pijącego mleko z buteki, ssącego smoczek albo noszącego pieluchę ale co tam nie mój cyrk, nie moje małpytongue_out

Zresztą nawet na tym forum niejednokrotnie takie dyskusje się odbywały i nie zamierzam polemizować więcej na ten temat bo też nie jest to wątek o DKP. Autorkę zapytałam jedynie czy ma świadomość, ze niekoniecznie trzeba rezygnować z KP będąc w ciąży.

Ja sama nigdy wcześniej nie przypuszczałabym, że będę tyle karmiła ale "Tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono"
            • aleksandra1357 Re: paliwodaj 04.12.12, 16:13
              annubis74 napisała:

> WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiecy i karmienie w ogóle gdzieś
              > do roku.

WHO zaleca karmienie do 2 lat.

I pewnie to co napiszę jes
              > t niepopularne, ale mnie robi się niedobrze na samą myśl o 3-latku (z pełnym uz
              > ębieniem) uwieszonym u cyca

To, co piszesz, jest popularne. Przeanalizuj swoje uczucia: dlaczego robi Ci się niedobrze? To Ty masz problem, nie matka karmiąca. Co jest obrzydliwego w karmieniu piersią? Niektórym robi się niedobrze, jak widza ssącego 6-miesięczniaka i to też świadczy jedynie o obserwatorze, a nie o karmieniu.
              Karmię obecnie 2,5-latka i nie widzę w tym nic zdrożnego.
              A pełne uzębienie ma też wiele 18-miesięczniaków, więc co to w ogóle za argument.
          • batutka Re: paliwodaj 04.12.12, 11:49
            ola4-0 napisała:

> wyobraź sobie, ze dokładnie jestem świadoma tego wszystkiego o czym piszesztongue_out
            > karmię już od 3lat i 3miesięcy

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/rb/gf/5pwa/PdDrBP65mMqGYtx8zX.jpg
            do kiedy zamierzasz karmić piersią? pytam zupełnie bez złośliwości, jedynie lekko zdziwiona i zaciekawiona, kiedy będziesz gotowa oderwać sie od dziecka
            • ola4-0 Re: paliwodaj 04.12.12, 15:29
              wtedy kiedy ono będzie gotowe oderwać sie ode mnie, na obecną chwilę moja granica psychologiczna wynosi 3 lata
              jak na razie starsza zmieściła się w granicy-odstawiła się w granicach 2,5 roku, młodsza ma na razie niecałe 1,5 roku, mam nadzieję, zę pójdzie w ślady siostry i nie będzie się ociągała zanadtowink
              • batutka Re: paliwodaj 04.12.12, 16:17
                ola4-0 napisała:

> wtedy kiedy ono będzie gotowe oderwać sie ode mnie, na obecną chwilę moja grani
                > ca psychologiczna wynosi 3 lata
                > jak na razie starsza zmieściła się w granicy-odstawiła się w granicach 2,5 roku
                > , młodsza ma na razie niecałe 1,5 roku, mam nadzieję, zę pójdzie w ślady siostr
                > y i nie będzie się ociągała zanadtowink

Wydaje mi sie, że ta gotowość dotyczny w dużym stopniu też matki wink. Ale ok, dzięki za odpowiedź. Myślałam,że karmisz już jedno dziecko ponad 3 lata - to już jak dla mnie za długo smile
    • aleksandra1357 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 20:31
      Jak piszą dziewczyny: nie dałabym żadnego mleka. MM na pewno nie jest potrzebne, ale krowie też nie. Obie rzeczy to syf jakich mało.
      Albo karm dalej (ciąża w niczym nie przeszkadza), albo zadbaj o wapń w innych produktach, niekoniecznie nabiałowych.
      • zuza_1230 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 20:51
        Oj już mam mętlik w głowiesad ale decyduję się na odstawienie, bo w poprzednich ciążach im dłużej trwały tym morfologia była słabsza i kończyło się na anemii także wolę jeszcze dodatkowo nie obciążać się karmieniem.
        To mleko modyfikowane zdaję sobie sprawę nie jest smaczne i nie dziwię się, że Mały go nie chce jak zna już tyle innych lepszych smaków, udaje mi się troszkę go przemycić w kaszce, a co jest jeszcze bogate w wapń oprócz produktów nabiałowych??
        • aleksandra1357 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 02.12.12, 22:19
          zuza_1230 napisał(a):

> Mały go nie chce jak zna już tyle innych lepszych smaków, udaje mi się troszkę
          > go przemycić w kaszce,

Przemycasz mu w kaszce produkt praktycznie bezwartościowy, a może i szkodliwy.
          Wapń jest w bardzo dużej ilości w żółtym serze. Poza tym po trochu w jajkach, warzywach zielonych, soi, orzechach. Tu masz pierwszy lepszy wykaz:
          www.abcgospodyni.pl/produkty-zawierajace-wapn.html
        • illegal.alien Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 07:52
          A probowaliscie podać nabial kozi? Moja cora krowiego nie moze, ale kozi je i nic jej nie jest smile
      • annubis74 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 22:24
        zastanawiam się jak dożyłam do pełnoletności (i dalej) skoro mleko krowie to taki syf. Jako niemowle miałam potworne kolki i uczulenie na Humanę (jedyne uczuenie jakie w zyciu zaliczyłam). Dostawałam mleko krowie, nierozcieńczone, niepasteryzowane po które mój dziadek wyprawiał się do chłopa w pobliskiej wsi. Nie mam żadnych alergii, ogólnie cieszę się dobrym zdrowiem i kondycją. Znam też dzieci karmione długoletnio piersią które są alergikami obciążonymi dodatkowymi chorobami. mleko matki to nie zadne cudowne panaceum na wszystko a mleko krowie to nie jest największa trucizna jaką stworzyła natura
    • gazeta_mi_placi Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 08:28
      Myślałam, że dorosła kobieta ma piersi, a nie cycusie.
      • zona_mi Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 21:17
        A, to zależy kiedy - jeśli karmi piersią, to owszem, może mieć cycki.
        Wiesz, skąd wzięło się to określenie?
      • aleksandra1357 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 22:12
        gazeta_mi_placi napisała:

> Myślałam, że dorosła kobieta ma piersi, a nie cycusie.

Ja mam cycusie. I co mi zrobisz? (Jestem dorosła.)
    • leeah Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 08:30
      do modyfikowanego się w końcu przyzwyczai, rób mniejsze porcje bo i tak bedziesz wylewać na początku. Tylko nie wiem czy ha będzie wystarczający, moze potrzebujecie pepti.
      Ja dawałam córce modyfikowane do 2rż, do 18m piła rano i wieczorem z butelki.
      Od 2 urodzin dostaje znikome ilości nabiału, ma alergie na laktoze. Toleruje jako tako mleko krowie z obnizoną zawartością laktozy, ale i tak dostaje je nie częściej niz raz na 2m-ce. Dostała pierwszy raz mleko ok 4r.z., nasi lekarze twierdzą zgodnie że mleko krowie to syf.
      Na tym mleku k. jest napisane, ze jest polecane dla dzieci dopiero od 2r.z. Na innych mlekach brak takich informacji.
      Nie wiem co wy chcecie od mm, ja uważam ze jest bardzo smaczne, nawet nutramigen ;D
    • chudonoga Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 12:21
      Nie przekonywać. Po co dwa razy odzwyczajać - najpierw od piersi, potem od butelki? My po konsultacji z pediatrą wcale nie podawaliśmy mm. Z piersi przeszliśmy na jogurty nat, kefiry z kubka i twaróg.
      • zuza_1230 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 13:33
        Żeby mały nie miał alergii to bym się tak bardzo nie martwiła, ale jednak on tego nabiału nie je więc chciałbym jakoś to mleko podawać (niekoniecznie w butelce)
    • monika_a_b Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 13:50
      Nie mieszkam w Polsce, więc jak dla mnie podawanie MM do 3 r.ż. (bo takie są ponoć zalecenia polskich pediatrów) to jakaś utopia. W Kanadzie zaleca się podawanie mleka krowiego od 9. m-ca. Twoje dziecko ma już 15 miesięcy, więc MM nie jest mu potrzebne, a nabiał możesz przemycić na wiele innych sposobów, które już Ci tutaj proponowano. Mój syn był odstawiony od piersi w wieku 17. m-cy, a już od roczku dostawał dodatkowo mleko krowie, np. w naleśnikach, serach itp., jak i do picia, jeśli chciał. Uważam, że nazwanie krowiego mleka trucizną jest niezłym przegięciem, i świadczy o braku kultury rozmowy.

Pozdrawiam,
      Moni
    • gosia.0204 Re: Jak przekonać 15-to mies. do mleka modyfikowa 03.12.12, 19:21
      Witam wszystkie mamy
      W związku z moim tematem pracy inżynierskiej- preparaty mlekozastępcze, mam do Was ogromną prośbę, jeśli macie chwilę czasu bardzo proszę o wypełnienie mojej ankiety, jest ona anonimowa i przeznaczona wyłącznie do celów badawczo naukowych
      Pozdrawiam Was gorąco i z góry dziękuję .
      Tutaj jest link do mojej ankiety:
      moje-ankiety.pl/respond-34111.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka