Dodaj do ulubionych

zaparcia u trzylatka, co robić ?

28.01.13, 10:26
Od miesiaca mój trzylatek cierpi na zaparcia. Lakarze pediatrzy rozkałdajac ręce i mówią ze samo przjedzie ! Zrobilismy badania na wszystkie pasożyty, usg - i nic ! Poza dieta i syropem lactulosum nic podobno nie można zrobić. Serce mi peka jak widze jak on sie męczy i nie mam pjecia co moge zrobić. Dodam, że zawsze z wypróżnianiem nie było żadnych problemów, dziecko nie przyżyło żandej zmiany, traumy, choroby, itp. Poza pójściem do przedszkola od września nic w jego życiu się nie zmieniło. Co robić ?
Obserwuj wątek
    • emila.dudek Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 10:32
      Właśnie od przedszkola zaczynają się zaparcia nawykowe.
      Lactuloza, lactuloza i jeszcze raz lactuloza. Podawać nawet do 6 miesięcy. U nas pomogło. I nie robić z kupy sensacji.
      Fajne rady są tutaj: www.zdrowybrzuszek.pl/nook/
      Preparatu nie polecam.
      • pysia_35 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 11:02
        dziekuję, stronę przejrzałam. Popracuje jeszcze nad dietą dziecka, chociaż zawsze uważałam, ze je dużo warzyw, kasz i prawie zero słodyczy. Ale to najwyraźniej za mało....
        • karo.8 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 15:47
          dbasz o dietę, to dobrze.
          u nas pojawił sie problem, 2 dni nie chciał zrobić, bo boli, ale ja czytając to forum wiedziałam,jak to sie skończy. od razu zaczęliśmy robić razem. pomogło.
          pije mleko? u nas po mleku jest zaraz koopa.moj 3,1l
          • pysia_35 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 16:34
            mleka dużo pije, ok 400 ml dziennie, lubi bardzo. Poza tym prawie codzienie jogurt naturalny.
    • marion80 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 13:43
      Od pół roku mój syn (wiek 2,5 roku) jest na Laktulozie. Wielu rzeczy, które mogły by pomóc jeść nie chce, więc nie było wyjścia. Kupy robi raz na dwa, trzy dni, bez problemów. Wcześniej kupy były raz na tydzień lub rzadziej, w wielkich bólach, z płaczem jego i moim...
    • a-martusia1 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 15:03
      A czy lactuoza jest wydawana na receptę. Moja mała od dłuższego czasu ma problemy z kupą. Robi co trzy cztery dni "królicze bobki".
      Lekarz zalecił nam tylko zmianę diety. Boje się że pewnego dnia zaprze ja na amen.
      Pozdrawiam.
      • kornelka01 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 15:25
        Moja córka przy zaparciach nawykowych nie reagowała na lactulosę. Pomógł nam dopiero Forlax zalecony przez gastrologa. Niestety dieta przedszkolna nie sprzyja walce z zaparciami. Białe pieczywo, dużo klusek, ziemniaków, ryżu, rozgotowane warzywa i sporo nabiału (jak się okazało mleko i biały ser działają na moja córkę bardzo zapierająco). W związku z tym, przez jakiś czas miała w przedszkolu dietę bogato resztkową zgodnie z zaleceniami lekarza.
        • angela10086 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 15:42
          nam przez pewnien czas pomagala dicoman junior w kapsułkach teraz mala ma wlaczona lactuloze oraz zamienilam cukier zwykły na cukier brzozowy finlandzki ( przeciwdziala zaparciom,przeciwdziła prochnicy). Przez pewnien czas pomagal sezam oraz doraznie orzeszki ziemne. Tylko u nas nie przyczyna były zapacia nawykowe ale choroba hirszprunga.
      • emila.dudek Re: do a-martusia1 28.01.13, 15:51
        Bez recepty.
        • angela10086 Re: do a-martusia1 28.01.13, 16:25
          jeszcze moze dopisze: dobry jest takze ze srodkow naturalnych len mielony, woda z miodem.
          ze srodków farmakologicznych : forlax, czopki bisacodyl, fructolax kids.

Jesli zaparcia nie mina sugeruje wizyte u gastoenterol. lub chirurga.
          • pysia_35 Re: do a-martusia1 28.01.13, 16:56
            dziękuję za rady. Pokupowałam mnóstwo naturanych produktów, typu musli, pieczywo razowe z ziarnami, kefiry, suszone owoce, miód i radykalnie przyjrze się diecie. Możze za dużu mleka ma na codzień ? Kaszki mu robiła codzienne ( manna, jaglana, kleik ryżowy i kukurydziany, czasem gotowa z pełnego ziarna - juz wiem ze to niedobrze) Nie sadziłam, że moje dziecko, okaz zdrowia do tej pory, bez żadnych probemów "brzuszkowych", wszystko jedzące ( w tym najchętniej warzywa typu szpinak, brokuły, strączkowe) będzie maiało takie problemy. Niestety przedszkole nie pomaga - wiem że je tam rzeczy,, których w domu nie daję, ale na to nie mam wpływu. No nic, wyglada na to, że muszę wprowadzić reżim i chociaż w domu ograniczę do zera produkty, które nie pomagają nam w robieniu kupki...jeszcze dziękuję za odzew, w drodze do domu zajrzę też do apteki.
        • pysia_35 Re: do a-martusia1 28.01.13, 16:36
          do chirurga się też wybieramy, ammy już skierowanie i wizyte w przyszłym tygodniu. Czego spodziewać się na takiej wizycie ?
          • green-koala111 Re: do a-martusia1 28.01.13, 18:32
            Widze ze zaparcia 2-3 latków to bardzo szeroki temat. My po wizycie w CZD:
            - nie podawac kakao
            - nie podawac czekolady
            - nie podawac ryzu
            - duzo owocow i warzyw surowych
            - fruktolax ( baaaaardzo polecam chociaz ciezko dostac , nalatalam sie chyba 10 aptek odwiedzilam)
            • zuzinkas Re: do a-martusia1 28.01.13, 19:01
              -ryz mozna ale wazne zeby byl razowy tak samo jak inne zboza i makarony..
              - ograniczyc bialko zwierzece (ktore jest trawione o wiele dluzej niz roslinne) na korzysc bialka roslinnego..
              • kotekpsotek777 Re: do a-martusia1 28.01.13, 19:46
                U nas dieta i domowe sposoby nie pomogły. Córka potrafiła przez tydzień nie załatwiać się. Stosowaliśmy różne stropy, które też nie pomagały. Gastroenterolog sprawdzał czy to nie jest wynik uczulenia na mleko - wykluczono. Ostatecznie zaczęliśmy podawać Dicoman junior i to był u nas strzał w dziesiątkę. Problem zniknął. Córka załatwia się wreszcie regularnie, bez lęku. Dicoman dostępny jest w aptekach bez recepty.
          • angela10086 Re: do a-martusia1 29.01.13, 09:35
            chirurg na pewno bedzie chcial zbadac per rectum, czy nie ma jakiejs przeszkody mechanicznej, typu polip itp. zbada brzuszek, nas od razu polozyli na oddzial.
    • kde54 Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 28.01.13, 20:08
      wyprubowalam wszystko jesli chodzi o zaparcia, nam pomóg jak dziesiatkom matek borykajacych sie z problemem zatwardzeń czeski Błonnik z owsa firmy ASP
      • hinduska Re: zaparcia u trzylatka, co robić ? 29.01.13, 00:13
        Mój syn cierpiał zaczął miec problemy z wypróżnianiem właśnie od momentu jak zaczął chodzić do przedszkola, zmiana diety przypuszczam. Poza tym on sie wstydzi robić przy kimś, nas wyprasza z łazienki, a w przedszkolu toalety otwarte plus inne dzieci załatwiają się w tym samym czasie. I wstrzymywał, nawet w domu, namawiałam, kombinowałam, kompoty ze sliwek, woda z miodem na czczo, warzywa, kasze itp. Jak gadałam o tej kupie w kółko to było jeszcze gorzej. Nawet jak siadał robił kilka bobków, co i tak mnie cieszyło, trwało to trochę. ale poczytałam i odpuściłam, samo przeszło. Teraz ma czasem tak, że widzę, że mu się chce a nie powie, więc muszę go posadzić na toaletę sama. No ale rob codziennie albo co 2-3 dni, więc sukces i normalnie bez bólu i haseł pt ja nie umiem, na takie stwierdzenie brakowało mi argumentów. Polecam mniejsze skupianie uwagi na kupie, więcej ruchu, ograniczenie słodyczy, mleka, i woda z miodem bardzo się sprawdzała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka