Dodaj do ulubionych

Mleko kozie

21.02.13, 13:33
Mój półtoraroczny synek jest uczulony na białko mleka. Jak miał miesiąc objawiła się ona kupami z krwią i wysypką. Po odstawienie przeze mnie nabiału jelitka się zagoiły i wysypka z pomocą maści zniknęła.
Teraz podaję mu bebilon pepti. Je nabiał kozi (masło, sery, jogurty), który dobrze toleruje. Dlatego planuję wprowadzić mu też trochę mleka koziego zamiast tego produktu mlekozastępczego -pepti.
Jak często wasze dzieciaki piją to mleko kozie. Rozcieńczacie z wodą, i w jakich proporcjach? Gotujecie to z kartonu?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Mleko kozie 21.02.13, 14:25
      Mój syn też ma uczulenie na mleko krowie i również w zamian zaczęliśmy dawaliśmy kozie produkty. Poprawa była znaczna i natychmiastowa (przestała go swędzieć skóra). Ale lekarka nam powiedziała, że dzieci uczulone na mleko krowie są przeważnie uczulone na mleko pochodzenia zwierzęcego w ogóle, i żeby koziego też nie dawać. Testów nie robiliśmy, po prostu przestaliśmy dawać i kozie - tak na wszelki wypadek.
      Więc przeszliśmy na mleko sojowe. Wypija ok. szklanki dziennie. Prosto z kartonu (z lodówki) lub lekko podgrzane, np. z nesquickiem.
      Czasem kupuję też deserki sojowe, ale rzadko. Wybór jest mały.
      • anszetka Re: Mleko kozie 21.02.13, 15:45
        I tu bym uwazala. Mleko sojowe moze byc niebezpieczne dla niemowlat. Podawanie go moze prowadzic do ostrego niedoboru witamin, soli mineralnych, kwasow tluszczowych i aminokwasow. Jesli chodzi o starsze dzieci i mlodziez do 18 roku zycia nie jest zalecane spozywanie mleka oraz produktow sojowych w wiekszej ilosci niz raz dziennie 3 razy w tygodniu (wyliczenia ministerstwa zdrowia).
        Ostrzega sie rowniez ze spozywanie soji w skrajnych przypadkach moze prowadzic do bezplodnosci i zwiekszyc ryzyko zachorowania na raka.

Ja zamiast mleka sojowego czy krowiego (na ktore tez jestesmy uczulone) uzywam mleka ryzowego i migdalowego.
        • mama-ola Re: Mleko kozie 24.02.13, 17:45
          Dzięki za ostrzeżenie.
          Mój syn ma 4 lata. Lubi mleko sojowe. Właściwie to nie pije go codziennie, bo jak mu się skończy, to czasem musi parę dni poczekać, zanim kupimy następne. Migdałowego niestety nie znosi, ryżowego też nie.
          Niestety, wciąż się drapie. I tak o jakieś 90% mniej niż przed odstawieniem mleka zwierzecego, ale jednak. Na próbę odstawiliśmy czekoladę i kakao (nesquick) kilka dni temu. Wygląda na to, że jest lepiej. Ciekawe, czy coś jeszcze wyjdzie...
          Nigdy bym się nie spodziewała, że będę miała alergiczne dziecko... My z mężem i starszym synem wciągamy wszystko bez uszczerbku na zdrowiu smile
    • tijgertje Re: Mleko kozie 21.02.13, 15:26
      Moj do 4 lat byl uczlony ba bialko melka krowiego. Niestety w ego przypadku kozie i sojowe tez nie przeszlo, kupowalam ryzowe wzbogacane wapniem. dietetyczka mi moiwla, ze trzeba po prostu probowac, bo wsrod dzieci uczulonych na 'krowe' 80 % nie toleruje tez kozy, 50% soi, nie ma regul, czysta ruletka.
    • 42andzia Re: Mleko kozie 23.02.13, 14:45
      Najlepsze jest mleko kozie ale prosto od kozy najelpiej aby ktoś miał do odsprzedania takie mleko w twojej okolicy i jajka przepiórcze.
    • illegal.alien Re: Mleko kozie 23.02.13, 19:21
      Moja córka przeszła z mleka mojego na kozie prawie bezpośrednio (zorientowalismy sie od razu, ze na krowie ma alergie). Podaje normalnie, z lodówki, ile chce i kiedy chce, bez rozcienczania. W żłobku tez dostaje kozie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka