Dodaj do ulubionych

Stolik w pokoju dziecinnym - warto?

02.03.13, 12:37
Jestem w trakcie projektowania pokoju dla mojego 14 miesiecznego syna. Pewnie zanim dojdzie do realizacji syn bedzie mial 1,5 roku; pokoj ma mu sluzyc do 5-Piekne6 lat.
Poniewaz pokoj jest maly zalezy mi na jak najlepszym zaplanowaniu przestrzeni. Czy Waszym zdaniem w pokoju dziecka powinnien znalezc sie stolik? Mam do wyboru albo wiecej szafek, albo wlasnie stolik i nie wiem co wybrac. Szafki zawsze sie przydadza, wiadomo. Ale mysle tez sobie, ze taki stolik tez pewnie bedzie wazny za jakis czas? Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • ciociacesia stolik albo biurko 02.03.13, 12:48
      chyba ze pokoik ma byc tylko do spania i na jego rzeczy, a czas bedzie spedzał w salonie
    • jematkajakichmalo Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 13:23
      Corka ma spory pokoj i spokojnie wmiescilby sie stolik, ale i tak postawilam go razem z krzeselkami w salonie, bo tam najwiecej czasu corka spedza. W pokoju bylby to zbedny mebel. lepiej wrzucic wiecej szafek, ale tez nie za duzo, bo u nas do dzis polowa stoi pusta smile
    • beliska Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 13:30
      Córce kupiłam stolik z krzesełkami na roczek. Do dziś-ma 4,5r. to poza łózkiem najcześciej wykorzystywany mebel przez moje dziecko. Stolik musi być, a czy on będzie w pokoju dziecka, czy w innym miejscu w domu, to juz mniej ważne. Maluchy raczej nie spędzają duzo czasu w swoich pokojach, wolą twoarzystwo.
      • lady2009 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 13:33
        W zamysle jest, ze ten stolik to stala czesc jego pokoju, przykrecony do innych mebli. No wlasnie, teraz spedzamy caly czas w duzym
        pokoju, on jest polaczony z kuchnia to pewnie nawet jak bedzie starszy troche to tez tu bedzie urzedowal, a ja np coa gotowac. Chyba nie ma co liczyc, ze bedzie sam rysowal w swioim pokoju, czy mozna ?
        • mama_mili Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 13:59
          Chyba nie można smile
          Ale może to zależy od dziecka. Moja córka ma trzy lata, stolik mamy od roku i stoi w salonie, gdzie spędzamy czas wszyscy razem.
          Bez stolika w ogóle funkcjonowania sobie nie wyobrażam smile
        • beliska Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 01:13
          Chyba nie ma co liczyc, ze bedz
          > ie sam rysowal w swioim pokoju, czy mozna ?

Róznie z tym bywa. Maluszek nie będzie raczej, ale juz trzylatek może chcieć się pobawić sam.
          Moja córka od ok. 3r. lubi czasem chwilę sama posiedzieć w spokoju coś robiąc i nawet drzwi przymykasmile Ja bym dała do pokoju dziecka jakiś stolik, a może blat składany skoro ma byc przymocowany na stałe. Natomiast przenośny niewielki stoliczek z krzeselkiem dla malucha w salonie.
    • aagnes Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 14:36
      Jestem na tak, nawet jesli nie teraz to juz niedlugo bedzie sobie tam siedzial, rysowal, dlubal, skubal w plastelinie itd. Oczywiscie duzo czasu spedzamy razem przy stole "glownym", ale jednak swoj kącik z przyborami i skarbami jest bardzo pożądany.
    • budzik11 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 15:55
      Nie znam dziecka, które spędza czas samo w swoim pokoju, więc jeśli ma rysować, lepić, malować, wycinać - i tak zawsze to robi tam, gdzie są rodzice. Każde z moich dzieci ma swoje biurko w swoim pokoju (kupowaliśmy całe zestawy), ale żadne z niego nie korzysta - najczęściej siedzą przy stole w kuchni/jadalni. Nawet starsza córka, która chodzi już do II klasy, swoich lekcji nie odrabia przy biurku w pokoju, tylko przy dużym stole - bo potrzebuje czasem pomocy.

Więc jeśli już koniecznie kupować stolik i krzesełko/a, to nie z myślą, żeby stało w pokoju dziecięcym, bo nie będzie używane, najczęściej zagraca potem wspólną powierzchnię (salon) - ja bym więc sobie od razu darowała.
      • maja.london888 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 17:58
        Moje dziecko bawi się w swoim pokoju. Ma tam wszystkie zabawki, książki, rower itp. i długą ławę, przy której spędza bardzo dużo czasu (bawi się zwierzątkami, buduje, rysuje, nakleja itp.). Uważam, że stolik dla dziecka (nie ważne gdzie) powinien w domu być. Jeśli dziecko nie ma stolika, to gdzie np. rysuje albo lepi modelinę? Na podłodze?
      • zuwka Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 17:58
        To ze ty nie znasz nie oznacza, ze takich dzieci nie ma. Na przyklad moje dziecko spędza dużo czasu we własnym pokoju. Sluchamy tylko z drugiego pokoju jak śpiewa albo gada sama do siebie lub do lalek. Stolik ma i bardzo sie przydaje do prac manualnych. Ja bym stolik wstawila.
      • ciociacesia ja znam 03.03.13, 18:27
        > Nie znam dziecka, które spędza czas samo w swoim pokoju
        z pamietnej dyskusji na forum
    • mamatin Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 16:27
      stolik i rzesełko są niezbedne! (niekoniecznie w swoim pokoju i nie warto w to inwestowac)
    • mikams75 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 20:44
      stolik z krzeselkiem jest bardzo przydatny, nie wazne gdzie postawisz.
      No chyba ze dziecko bedzie uskutecznialo prace plastyczne na waszym stole, ale tego nie polecam ze wzgledu na zniszczenia. Moja corka korzysta bardzo duzo ze stolika i jest mocno zniszczony, ale nie pilnuje jej i moze robic co chce. Na naszym stole nieco ograniczam, bo chce zeby nasz stol posluzyl nam jeszcze w dobrym stanie kilka lat.
    • slonko1335 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 20:54
      Tak, u nas stolik jest bardzo ważny. Młodzi dostaną za chwilę swoje pokoje i mimo, że starsza będzie miała już w nim swoje biurko i dla stolika będzie musiało znaleźć się miejsce. Nie wyobrażam sobie całego majdanu w salonie za każdym razem gdy lepią, malują, rysują, wycinają, kalkują, itd.......
    • camel_3d Wedlug mnie nie warto.. 02.03.13, 21:10
      Mlody ma, ale to niema znaczenia, bo pokoj to glownie miejsce spania..do zabawy przychodzi do stolowego.
    • mruwa9 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 02.03.13, 23:59
      moim dzieciom stolik sie bardzo przydal. Ale zaden przymocowany na stale! Ani biurko- dla poltoraroczniaka???
      Nawet zwykly, tani Lack z ikei spelni swoja role, jako mebel wielozadaniowy, w dodatku latwy do przenoszenia w dowolne miejsce w domu, zaleznie od potrzeby.
    • anula56 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 09:39
      Kiedy moja córka miała około roku, dostała mały stolik i krzesełka. Często się tam bawiła, dzieci, które ją odwiedzały też. Kiedy jej brat zaczął się na stolik wspinać, a potem dalej na parapet i wyczyniał różne akrobacje - stolik zniknął. Potem kupiliśmy lekki, nieduży stół o normalnej wysokości. Syn raz przygniótł sobie nim rękę i wynieśliśmy mebelek. Teraz chłopak ma już prawie 4 lata, córka 7,5 i stół od jakiegoś czasu znów stoi. Dzieci przy nim rysują, układają układanki, klocki. Wg mnie najlepiej sprawdzają się meble, które łatwo przenieść w inne miejsce i takie, które są dostosowane do aktualnych potrzeb dzieci. Pokój moich dzieci był przemeblowywany wiele razy - nie wierzę w sztywne rozwiązania na latawink
    • mynia_pynia Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 11:58
      Wg mnie, zależy od rozkładu pomieszczeń w domu, mieszkaniu.
      O ile w mieszkaniu jak najbardziej dziecko spędza czas w swoim pokoju, bo zazwyczaj wszystko jest na jednym poziomie, wszędzie dość blisko, można otworzyć drzwi i słychać o się dzieje, o tyle w domu jeśli pokój dziecka znajduje się na piętrze to omija go masa wydarzeń domowych i dlatego dziecko nie ma ochoty siedzieć w swoim pokoju.
      U mnie syn ma wszystkie zabawki w salonie, mąż pracuje w salonie, mimo że ma biuro.
      Pokój syna jest nieurządzony, w lecie będziemy przenosić syna do swojego pokoju ale przez kolejny rok czy dwa będzie to raczej tylko sypialnia., bo nie wyobrażam sobie żeby niespełna 2 latek siedział sam w pokoju poza zasięgiem naszych oczu, może czasami będzie chciał tam się pobawić ale na pewno nie wywalę syna z salonu.

https://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44je39ok3sg.png
      • bezak25 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 12:53
        U na stolik dziecięcy jest mega przydatny. Dzieci mają gdzie usiąść, układać puzzle, rysować, budować lego itp. Nie wyobrażam sobie ich pokoiku bez stolika. Owszem, w salonie też czasami przesiadują, ale jednak najwięcej u siebie w pokoju. Tak jest im najwygodniej.
        • lady2009 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 13:07
          Dzieki za odzew.
          Rezygnujemy z pomyslu stolika na stale w pokoju dziennym. Kupie maly stoliczek, ktory bedzie mozna transportowac po mieszkaniu w zaleznosci od potrzeb Mlodego.
          • mikams75 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 04.03.13, 00:23
            jest jeszcze jedna zaleta stolika "luzem" - np. jak corka maluje farbkami to stolik stawiam na srodku pokoju i jak sie chlapnie na podloge, to latwo zetrzec, ze sciany by juz gorzej schodzilo. Do rysowania kredkami czy ciastoliny stoi przy scianie.
    • saszanasza Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 17:32
      dla mnie warto o ile gabaryty pokoju pozwalają.
      oczywiście że dzieci mają tendencję do przebywania w pokoju rodziców, jednak dobrze byłoby w którymś momencie zacząć uczyć, że pewne rzeczy można i należy robić w swoim pokoju, jeżeli są do tego warunkismile

http://i48.tinypic.com/2drdw85.jpg
    • ola33333 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 19:02
      z mojego doswiadczenia wynika, ze wlasny pokoj dziecko dopiero zaczyna doceniac gdzies od piatego roku zycia, wczesniej i tak sie bawi tylko tam gdzie sa inni domownicy.
      Wlasny pokoj to w tym wieku tylko sklad zabawek i ewentualnie sypialnia (jesli w niej w ogole spi..)
      Tak wiec stolik jak najbardziej sie przyda, ale wstaw go do salonu, tam gdzie najczesciej przebywaja inni domownicy. Jak dziecko bedzie starsze, to wtedy warto kupic biureczko z podnoszonym blatem (regulowana wysokoscia). Moja szescioletnia corka bardzo lubi swoj pokoj i to biurko, ale dopiero od kilku miesiecy korzysta.
      • fantomka44 Re: Stolik w pokoju dziecinnym - warto? 03.03.13, 20:05
        Oczywiście, że warto synek używał go od około 2 roku do 5 roku. Ostatnio go sprzedałam, ponieważ wyprowadzam się z jego biurka i będzie je miał dla siebie. małe dziecko musi mieć swoje miejsce (niskie) do malowania farbami, rysowania, zabaw z ciastoliną, budowania z klocków itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka