gato.domestico 11.03.13, 21:42 dzis zobaczylam na fejsie ze znajoma zakuoila lozeczko dla synka mlodszego od mojego o kilka mies i tak sie zaczelam zastanawiac czy to juz pora na zmiane lozka... doradzcie jaki ewentualnie rozmiar- długosc, szerokosc wybrac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuya Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 21:56 Mój syn dostał jak miał 14 miesięcy, tylko on wcześniej z nami spał, jego się kurzyło. Dostał odrazu swój pokój a my dzięki temu odzyskaliśmy sypialnię. Wymiar 180x80 żebym i ja się zmieściła. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 21:57 moje dzieci mają łóżka 140x70cm. Mniejszych nie miały. Ok. 2 roku życia zdjęliśmy szczebelki i z łóżeczek niemowlęcych zrobiły się tapczaniki. Teraz zastanawiam się nad zakupem dłuższych łóżek, bo powoli w tych zaczyna miejsca brakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 22:07 tez ma takie lozko i tez musze sie za czym wiekszym rozejrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 22:14 moja córa dostała na 2 lata, a powinnam jej kupić jak miała rok, bo się obijała w nocy o szczeble. Mamy sporo miejsca więc dostała 90x200 z boczna barierką, żebym ja się z nią mogła spokojnie wyspać. Bratowa kupiła synowi też na 2 urodziny 140x70 i jest problem, bo młody skończył 4 lata i łóżko już ciasnawe... Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 00:09 doti_2 napisała: > Bratowa kupiła synowi też na 2 urodziny 140x70 i jest problem, bo młody skończył 4 lata i łóżko już ciasnawe... Naprawde? Mój ma 3,5 - śpi w łóżeczku 140x70 (jeszcze ze szczebelkami) i mam wrażenie, że jeszcze jeden taki by się tam spokojnie zmieścił Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 14.03.13, 22:06 hmm ono jest za wąskie jakby, młody się przewala z boku na bok i już jest na brzegu. Wg mnie 3,5 latek w szczebelkowym to tak jakbym ja spała w hundkoji na łódce, albo na kozetce u lekarza. Można, ale co to za spanie Na pewno dużo zależy od dziecka, moje dzieci od dziecka przewalają się we wszystkie strony, włącznie z tym że czasem im gdzieś kończyna wpadnie i jest wrzask bo się zablokują. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: doti_2 12.03.13, 10:51 doti_2 napisała: > Bratowa kupiła synowi też na 2 urodziny 140x70 i jest problem, bo młody skończy > ł 4 lata i łóżko już ciasnawe... Sorry, ale jak ja czytam takie wpisy, to bawi mnie to. Jestem ciekawa w takim razie ile wzrostu i wagi ma to 4-letnie dziecko, skoro nie miesci sie w lozku 140x70? Przecietny 4 latek ma te 110 cm wzrostu, wiec lozko jest o 30 cm dluzsze od niego. Nawet gdyby mial 120 cm, to ma jeszcze te 20 cm luzu My mamy lozko 160x70. Syn ma rowno 5 lat i 117 cm wrostu. Lozko nie jest dla niego zaciasne. Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: doti_2 12.03.13, 13:52 u mnie to samo 5latek śpi w takim łóżku i licze po cichu, że jeszcze mu starczy do przyszłego roku będziemy zmieniać pokój jak będzie szedł do szkoły i w jednym czasie wolałabym dobierać łóżko do kompletu... Za to młodszy ma 2l, ma turystyczne 120/60 i póki co nie zamierzam zmieniać, jest mi wygodnie, bo nie wychodzi z niego, a wiem, ze jak tylko miałby możliwość to drzemek dziennych by już nie było więc dla świętego własnego spokoju jeszcze rok go tam potrzymam Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: doti_2 12.03.13, 21:04 Moj syn ma 117 cm i mysle, ze jeszcze starczy mu na dluzej niz rok Nawet gdy bedzie mial te 140 cm to, teoretycznie lozko dlugie na 160 powinno mu jeszcze wystarczyc. Ja tez spie na lozku ok 20 cm. dluzszym niz moj wzrost, wiec nie widze problemu. A co, do turystycznych lozek, to jestem przeciwnikiem ciaglego spania na nim przez dzieci. Wydaje mi sie, ze takie lozko nie jest odpowiednie dla rozwoju kregoslopa dziecka. Moj syn spal tylko okazjonalnie i sporadycznie w takim lozeczku. Nie ma to, jak dobry materac itp. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: doti_2 12.03.13, 21:19 zjawa1 napisała: > Wydaje mi sie, ze takie lozko nie jest odpowiednie dla rozwoju kregoslopa dziec > ka. > Moj syn spal tylko okazjonalnie i sporadycznie w takim lozeczku. > Nie ma to, jak dobry materac itp. Ja nie widze żadnego problemu.Moi obaj synowie spali w łóżeczku turystycznym ok 1,5 roku. Oczywiście do łóżeczka włożyłam normlany materac taki jak do kazdego innego łóżeczka.Nie wyobrażam sobie,zeby dziecko chociaż jedna noc spało bez materacyka bo to co jest dołączone do łóżeczka turystycznego materacem nazwać nie można.Tak wiec nawet jadąc na wakacje brałam łóżeczko turystyczne jak również materacyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: doti_2 14.03.13, 23:10 moja ma 5 lat i tez spi w takim lozku i widze, ze przydaloby sie jej wieksze, bo dziecko nie spi na bacznosc. Szerokosc przeszkadza najbardziej - krzyzem nie pospi. A dlugosc... jak sie polozy na brzuchu, stopy wyciagniete, rece nad glowa, to uwierz mi, ze ciasno ma, mimo ze wzrostu jest przecietnego. Albo z rekoma do gory/nad glowa tez nie pospi. Ale jak dziecko spi na bacznosc albo w klebek to sie jeszcze dlugo bedzie miescic. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 22:16 corka przeniosła sie do Gullivera z Ikei ( m.ikea.com/it/it/catalog/products/spr/29887447/) jak miala 18mż.. musiala zwolnic lozeczko dla 2 miesiecznego brata.. maly teraz ma 21 mż i niedlugo jemu tez takie kupimy.. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d 140x200 11.03.13, 22:26 takie ma mlody od 2 roku zycia... a i tak czasem spada Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 140x200 12.03.13, 10:54 To ma prawie takie, jak moje lozko Moje lozko jest o 5 cm szersze,a na dlugosc identyczne. Ja mam 176 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: 140x200 12.03.13, 20:49 No duze ma...ale w nicy i tak wedrue po lozku...a kolo 3 czy 4 nastepuje przeprowadzka do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 140x200 12.03.13, 21:07 Camel, jak moj spal na takim duzym, to paradoksalnie tez zdarzalo mu sie z niego spadac. Czasami duza powieszchnia spryzja temu. Jak kupilismy takie drewniane Ikeowskie, to od tego momentu spi rewelacyjnie, nawet zakonczyly sie wedrowki w srodku nocy do moje lozka 200x145 Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: 140x200 13.03.13, 12:10 to moze mu kupie mneijsze...na wiosne remont mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 140x200 14.03.13, 21:28 Nie wiem czy u Was tez sie to sprawdzi. Moj syn w swoim pokoju mial najpierw wlasnie duze lozko 200x145, identyczne ja moje. Czesto z niego spadal i w konsekwencji nie chcial na nim spac-spal u mnie. Sprzedalam tamten tapczan i kupilam drewniane plus materac z Ikei. Lozko wezsze, bo 70 cm. Dodatkowow mial barierke. Po jakims czasie przekonal sie do niego jak zauwazyl, ze nie spada z niego Rownoczesnie przestal przychodzic w nocy do mnie. Przypuszczam, ze wtedy zniechecil sie do samotnego spania wlasnie dlatego, ze spadal ze starego tapczanu. Spadal, mimo tego, ze staralam sie zabezpieczyc mu boki. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 11.03.13, 22:29 u nas- od ok. 1.5-2 urodzin. Jako pierwsze wlasne lozko (wczesniej dzieciaki spaly ze mna, przy piersi). Dorosle lozko = mozliwosc, zeby rodzic mogl sie polozyc obok dziecka. podczas wieczornego usypiania lub nocnych pobudek. Jako kolejny krok do samodzielnego zasypiania. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 10:06 Starszy syn w dorosłym łóżku (90x200) spał odkąd skończył 18 miesięcy a młodszy syn jak miał niespełna 2 latka. O ile przy starszym synu nie trzeba było montować żadnej barierki bo sie nie rzucał w czasie snu to przy młodszym barierka była konieczna. Ja uważam,że niewarto kupować mniejszego łożka tylko lepiej od razu "dorosłe"-jak trzeba to i rodzic sie z dzieckiem połozy a w małym to bedzie sie musiał "poskładać" żeby sie zmieścić.No chyba,ze ktoś nie ma miejsca na dorosłe łóżko to wtedy można rozważyć mniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
kate302 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 12:04 miał 18 miesięcy jak zaczął spać na zwykłym łóżku Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 12:52 Moja starsza spała w normalnym, dorosłym łóżku (tapczan) 2 m-ce przed 2 urodzinami. Młodszy syn, na takim samym, pełnowymiarowym łóżku - jakoś koło 3 urodzin. Nie kupowaliśmy żadnych "przejściowych" łóżek, IMO to strata pieniędzy i potem kłopot, co zrobić z takim gratem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 14:25 starszemu jakos przed drugimi urodzinami zdjelismy szczebelki z lozeczka i mial tapczanik, a w wieku ok. 2,5 roku przeniosl sie na lozko rosnace z ikei, na ktorym spi juz 4 lata. mlodszy spi poki co w lozeczku, tylko ze zdjetymi szczebelkami. lozeczko jest duze 140x70, wiec mam nadzieje, ze jeszcze ze 2 lata w nim pospi. jako lozko przejsciowe sluzy nam wlasnie to lozko rosnace, ktore mozna rozsunac na dlugosc doroslego lozka i wlozyc normalny materac, wiec w razie czego i dorosly sie wyspi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 18:40 Jak miał 2 lata nastąpiła wyprowadzka do własnego pokoju i większego łóżka - Kritter z Ikea (165*75, materac 160*70). Do tego duża (ale cieniutka, więc bardzo lekka) kołdra - 140*200. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 12.03.13, 20:48 U nas to było jakoś niedługo po drugich urodzinach. Kupiliśmy łóżko "rosnące", więc jest nadzieja, że posłuży jej dłużej - no, chyba, żebyśmy się dali złamać marudzeniom o piętrowe Na początku obstawialiśmy fotelami, krzesłami - ale dość szybko okazało się to niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 13.03.13, 12:00 Mój syn dostał dorosłe łóżko ( rozkładana dwójka ) jak miał niecałe 2 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 13.03.13, 13:30 jakieś 4 mce przed 2 urodzinami. łóżko 160x80, drewniane, materac sprężynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 13.03.13, 13:46 Moje dzieci miały rok jak miały normalne duże łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mili Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 14.03.13, 17:19 Moja córka skończyła właśnie trzy lata i jeszcze śpi w łóżeczku, które ma od urodzenia. Ochraniacze są założone, więc nie ma problemu, ze obija się o szczebelki. Nie wygląda na to, żeby było jej ciasno Co prawda przyłazi do nas w nocy, ale wynika to z potrzeb przytulenia się, a nie niewygody, bo swoje łóżeczko bardzo lubi i bez problemu w nim zasypia. Ale nowe łózko zamierzmy kupić w najbliższym czasie, myślimy o podwójnym, z wysuwanym materacem, żeby dwójkę dzieci tym opędzić Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: "dorosłe" lózl\ko- kiedy? 15.03.13, 08:26 niemowlece, 70 x 140 zostalo przerobione na dzieciece, ale w wieku 4,4 dostala 90x 190 Odpowiedz Link Zgłoś