Dodaj do ulubionych

Gencjana na spirytusie -można?

24.03.13, 18:35
Córka ma ospę. Lekarz kazał smarować gencjaną na spirytusie. Ma kilka krost na buzi. Dwa razy Ją posmarowałam tą gencjaną na buzi ale potem gdzieś wyczytałam że na twarz to tylko gencjana na wodzie. Kurcze - mógł ten fiolet na buzi Jej zaszkodzić?
I jeszcze jedno pytanie - rozdrapała kilka krost. Czy zawsze zostają blizny po rozdrapaniu?
Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • thegimel Re: Gencjana na spirytusie -można? 24.03.13, 23:14
      Z tego co wiem, można na spirytusie jeśli nie szczypie. Można też Fenistil - mniej swędzi. Blizny mogą zostać, choć nie muszą. Ja miałam ospę w zeszłym roku, rozdrapałam w nocy strup na czole - blizny nie mam. Jak już MUSIAŁAM się podrapać, to drapałam te we włosach wink
      • stuletnia_stokrotka Re: Gencjana na spirytusie -można? 25.03.13, 05:48
        my właśnie finiszujemy z ospą.
        smarowaliśmy córkę gencjaną na spirytusie-pięknie i bardzo szybko ususzyła pęcherzyki.
        nie smarowałam tylko na powiece i w okolicach narządów płciowych.
        co do blizn-nie wiem,rozdrapała dwie krosty ale na razie wszystko fioletowe więc nie widać czy blizna będzie.
        • aniaurszula Re: Gencjana na spirytusie -można? 25.03.13, 08:19
          okolice intymne smarowalam na gencjana na wodzie i tam moja najbardziej swedzialo
    • aniaurszula Re: Gencjana na spirytusie -można? 25.03.13, 08:18
      jesli chodzi gencjanie na spirytusie na pewno nie zaszkodzi choc popiecze, niestety blizny zostaja jesli strupki sa rozdrapane, moja ma chyba 2 na czole i 3 na reszcie ciala minelo juz 3 lata od ospy i sa widoczne
      • martinkowa Re: Aniaurszula... 25.03.13, 18:06
        Dziękuję za rady.
        Aniaurszula - jak wyglądają te blizny? czy są to takie "dziury" czy raczej przebarwienia?
        • aniaurszula Re: Aniaurszula... 25.03.13, 20:00
          to sa male jasniejsze plamki od skory, w zasadzie malo widoczne,pol roku przed ospa corka miala zabieg na przepukline, blizna aktualnie prawie nie widoczna, mam nadzieje ze te po ospie tez jeszcze sie zmniejsza. corka ma 8 lat i czasem sie pyta po czym ta plamka na czole i czy zniknie
          • martinkowa Re: Aniaurszula... 26.03.13, 21:15
            Dziękuję Aniu.
            • alfa36 Czym zmyc gencjanę? 16.12.13, 18:59
              Smarowałam na buzi gencjaną wodną, pozostałe części ciała gencjaną na spirytusie. Czy to zmywa się w trakcie ospy? Smaruję od piątku, część zaschnięta. Boję się, czy młodego domyję. Czym to myc?
              Swoją drogą bardzo żałuję, że nie zaszczepiłam dziecka.
              • aniaurszula Re: Czym zmyc gencjanę? 16.12.13, 20:05
                po wygojeniu kilka razy wykapiesz i fiolet znika.bez przesady nic ziecku nie bedzie jak pochodzi kilka dni kolorowe
                • alfa36 Re: Czym zmyc gencjanę? 16.12.13, 23:00
                  Wystraszyłam się, bo moje ręce domyć się nie chcą (ale rzeczywiście po jednym umyciu) a i kilka sprzętow (choćby umywalka) pobrudzone. Może ja za dużo smaruję? krótka kąpiel w nadmanganianie potasu 2 razy i potem smarowanie. dziś 4 dzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka