16.06.13, 09:36
Witam,nie wiem co robić.Doradcie coś.Moja córeczka ma rok i 1 miesiąc ostatnio dużo pije,w nocy chyba co godzine,moczy dużo pieluszek.Wiem że jest to objaw cukrzycy dlatego pożyczyłam glukometr i na czczo wyszło 130.I teraz nie wiem czy jutro iść do doktor która jest beznadziejna czy czekac do czwartku na moja doktor.Mieszkam na wsi i w miasteczku obok tylko taka jest mozliwosc czy jechac do miasta i szukac lekarza gdzies indziej?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: cukrzyca 16.06.13, 10:00
      a co pije?
      W przypadku uzasadnionego podejrzenia cukrzycy typu 1 do lekarza trzeba pilnie.
      Natomiast jesli dziecko dostaje do picia slodzone napoje, to byc moze pije, bo lubi i mu smakuje, a nie dlatego, ze jest spragnione. A jesli duzo pije, to i duzo sika.
      Do picia dawaj dziecku wylacznie czysta, nieslodzona wode .
    • hanusina_mama Re: cukrzyca<a href="https://forum.gazeta.pl/forum/k,2492253" targe 16.06.13, 12:45
      A co w nocy popija? Bo jeśli cokolwiek poza czystą wodą to nie był to wynik na czczo.
      • anussia1989 Re: cukrzyca<a href="<a href="https://forum.gazeta.pl/f" target 16.06.13, 13:07
        No właśnie wodę mineralną veroni mineral smakową lub kompot lub herbatke granulowana z ekolandu.Nigdy nie chciała pic czystej wody,to jak mam sprawdzić zeby wynik byl wiarygodny?nawet w laboratorium musi byc tez na czczo
        • mruwa9 Re: cukrzyca<a href="<a href="<a href="http://foru" target 16.06.13, 13:28
          no wlasnie poisz ja wylacznie cukrem.
          Odstaw slodzone napoje. Chociazby w trosce o zeby dziecka. I apetyt.
          Jesli naprawde bedzie jej sie chcialo pic, wypije wode. Jesli odmowi picia wody, to znaczy, ze pije dla slodkiego smaku, a nie z pragnienia.
          To, co teraz praktykujesz, to zbrodnia na uzebieniu dziecka.
          Nie placz za pol roku, skad dziury w zebach dziecka i jak je leczyc u takiego maluszka.
        • budzik11 Re: cukrzyca<a href="<a href="<a href="http://foru" target 16.06.13, 13:32
          anussia1989 napisała:

> No właśnie wodę mineralną veroni mineral smakową

nie żartuj, to nie jest woda mineralna. Woda = woda (bez jakichkolwiek dodatków). To, co dajesz dziecku to słodzony napój.
          Dzieci chętnie takie rzeczy piją, bo są słodkie, a nie dlatego, że są spragnione czy mają cukrzycę.
        • hanusina_mama Re: cukrzyca<a href="<a href="<a href="http://foru" target 16.06.13, 13:44
          anussia1989 napisała:

> No właśnie wodę mineralną veroni mineral smakową lub kompot lub herbatke granul
          > owana z ekolandu.Nigdy nie chciała pic czystej wody,to jak mam sprawdzić zeby w
          > ynik byl wiarygodny?nawet w laboratorium musi byc tez na czczo

Czyli same cukry proste, wynik nie na czczo Jeżeli nie chce pić czystej wody, to znaczy, że tak bardzo jednak się pić nie chce. Przetestowałam na własnym dziecku big_grin
          • tabakierka2 Re: cukrzyca<a href="<a href="<a href 25.06.14, 14:20
            hanusina_mama napisała:

> Czyli same cukry proste, wynik nie na czczo Jeżeli nie chce pić czystej wody, t
            > o znaczy, że tak bardzo jednak się pić nie chce. Przetestowałam na własnym dzie
            > cku big_grin

ja po 3 dniach nie picia zrezygnowałam z testowania uncertain
    • majenkir Re: cukrzyca 16.06.13, 13:59
      anu-ssia napisała:

> Witam,nie wiem co robić.Doradcie coś.Moja córeczka ma rok i 1 miesiąc ostatnio
      > dużo pije,w nocy chyba co godzine,moczy dużo pieluszek.Wiem że jest to objaw cu
      > krzycy dlatego pożyczyłam glukometr i na czczo wyszło 130.I teraz nie wiem czy
      > jutro iść do doktor która jest beznadziejna czy czekac do czwartku na moja dokt
      > or.Mieszkam na wsi i w miasteczku obok tylko taka jest mozliwosc czy jechac do
      > miasta i szukac lekarza gdzies indziej?

130 mg/dl to wynik bardzo niepokojacy,ale jeszcze nie smiercionosny wink.
      Poczekalabym do czwartku, mierzac cukier kilka razy dziennie oraz w ciagu nocy (i jezeli zobaczysz duzo wyzsze pomiary, to od razu na izbe przyjec!).

I tak jak dziewczyny pisaly, przestan poic mala cukrem, bo to dla dziecka nic dobrego. Z cukrzyca czy bez smile.
      • hanusina_mama Re: cukrzyca 16.06.13, 15:54

> 130 mg/dl to wynik bardzo niepokojacy,ale jeszcze nie smiercionosny wink.

130mg/dl to zdecydowanie nie jest bardzo niepokojący wynik przygodnego pomiaru po pojeniu żywym cukrem. Nie strasz niepotrzebnie.
        • majenkir Re: cukrzyca 16.06.13, 22:20
          Zakladam, ze nie byl to pomiar 15 minut po wypiciu, pewnie ze dwie godziny minely.
          I tak, dla mnie bylby to wynik niepokojacy.
          • mikams75 Re: cukrzyca 16.06.13, 22:30
            ja pije duzo to zeby wciagnac wieksze ilosci to musi pic bardzo czesto, mysle, ze 2 godziny bez picia nie przetrwa. Moje nieduzo pijace dziecko wode pijala czesto, 2 godziny bez picia by nie wytrzymala.
          • annubis74 Re: cukrzyca 17.06.13, 00:48
            napewno należy odwiedzić lekarza, ale on przed badaniem każe odstawić słodkie napoje w nocy (powinno upłynąć co najmniej 6 godzin od przyjęcia pkarmu/napoju do badania zeby mówić o wyniku na czczo). Jesli poisz córkę cukrem to tym bardziej chce jej się pić. Te napoje są strasznie słodkie - mojej 5 letniej córce jesli już to pije rozcieńczam to w proporcjach 1:2 Jeśli juz musi coś pić to wodę - i wtedy zrób pomiar.
            a córeczka nie ma nadwagi???
            • anussia1989 Re: cukrzyca 17.06.13, 08:20
              Nie ma nadwagi właśnie malutko waży tylko 8600g,waga urodzeniowa 3180g 40tc i 2 dni
              • karo.8 Re: cukrzyca 17.06.13, 12:34
                slodzone w nocy. jeszcze chwila i pojdą jej zęby. kolezanka w ten sposob zniszczyla 2letniemu dziecku zęby.
              • annubis74 Re: cukrzyca 17.06.13, 14:39
                nie waży malutko. waży normalnie. Moja córka w tym okresie ważyła ok. 9kg a była raczej dobrze odżywionym dzieckiem wink ( i wagę urodzeniową miała 3800). Przestań ją poić tym cukrem w nocy, bo nawet jeśli jeszcze nie ma cukrzycy to ją jej fundniesz. Jak już ktoś napisał jeśli dziecko jest autentycznie spragnione wypije wode
                • martynakania Re: cukrzyca 25.06.14, 11:24
                  dokładnie, jeśli naprawdę chce pić to wypije też wodę a nie słodkie napoje.
                  niestety ale przy cukrzycy u tak małego dziecka trzeba bardzo drastycznie zmienić dietę. najkepiej zrobić testy pokarmowe i dawać to co mu nie szkodzi i w ten sposób walczyć z chorobą
                  • majenkir Re: cukrzyca 25.06.14, 14:13
                    martynakania napisał(a):
                    > niestety ale przy cukrzycy u tak małego dziecka trzeba bardzo drastycznie zmienić dietę.

Po pierwsze - nieprawda, po drugie - po co wyciagac watek sprzed roku?

najkepiej zrobić testy pokarmowe i dawać to co mu nie szkodzi i w ten sposób walczyć z chorobą

Przepraszam, o czym Ty piszesz? Jakie testy??
    • majenkir Re: cukrzyca 25.06.14, 16:49
      Ale nietolerancja/alergia pokarmowa to calkiem co innego niz cukrzyca wink.
      • anajaga Re: cukrzyca 26.06.14, 11:36
        pewnie ze co innego ale dzieki odpowiedniej diecie mozna zapobiec jej rozwojowi, a nawet zmmniejszyc przyjmowane dawki lekow
        • majenkir Re: cukrzyca 27.06.14, 13:10
          Nie mozna.
          • verdana Re: cukrzyca 27.06.14, 18:41
            Przy cukrzycy typu I leczenie dietą, zamiast insuliną moze za to zabić dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka