Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie - noc

20.06.13, 20:55
Synek ma 2,9l. Od ponad tygodnia chodzi bez pieluchy. Wpadki w dzień były przez pierwsze 2 dni. Teraz woła, lub łapie się za siusiaka wink
Nie wiem teraz jak "zorganizować" noc. Dziś jest trzecia noc bez pieluchy. Pierwszej nocy było ok, drugiej niestety nie (na szczęście rozłożyłam podkłady pod prześcieradło). Teraz też śpi bez pieluchy. Przed spaniem zrobił troche siku, ale wypił też. Nie wiem czy sadzać na śpiocha na nocniku czy zakładać na noc pampersa. Jak poradziłyscie sobie z nocami?
Obserwuj wątek
    • bluemka78 Re: Odpieluchowanie - noc 20.06.13, 22:03
      My zakładamy na noc pampersa w razie wpadki. Generalnie same w nocy sie budzą i chcą na nocik, wczoraj nie chciały, ale rano dużo nasikaly, a u jednej pampers był całkiem suchy, u drugiej chyba co nieco nasikane.
      My zakładamy, bo nasze córki tak sobie wzięły to odpieluchowanie do serca, ze budziły sie co chwila z panika ze chcą siku, spac sie nie dało. Teraz wiedza, ze w razie wpadki maja pampersa i sie nie posikaja. Do auta na dalsze (powyżej pól godziny) trasy tez zakładam, ale trzymają. Na krótkie nie, ale woze na stałe nocnik w bagażniku smile na razie nigdzie indziej nie chcą sikac, tylko na nocnik.
      W dzien jedna supeer, a druga w przedszkolu dwa razy wpadka, w domu ok, tylko kupa w majtki niestety na razie u jednej wink ale obsługują sie same w domu.
    • mw144 Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 08:42
      Jeśli by sikał co noc, to zakładałabym pieluchę. Jeśli by to były pojedyncze wpadki 1-2 razy w tygodniu, to zostawiłabym bez. U mnie córka 2,9 l zrezygnowała z pieluchy jednocześnie w dzień i w nocy. Zaliczyła ze 4 nocne wpadki w ciągu 2 tygodni, potem juz budziła się i szła do łazienki. U syna obeszło się bez wpadek, ale był ciut starszy, miał 3 lata.
    • wiu Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 09:26
      Przede wszystkim - uzbrój się w cierpliwość.

Po drugie - obserwuj swoje dziecko - bo to co sprawdza się w przypadku dziecka np. koleżanki niekoniecznie musi działać w twoim.

Generalnie jest zasada, że kilka nocy z suchą pieluchą = zdjęcie pieluchy nocnej.

Inna metoda to radykalne zerwanie z pieluchą nocną, wyraźnie zapowiedziane dziecku (ale kiedy zaobserwujemy, że ma już jakies sukcesy na koncie) i nie wracanie do niej NIGDY.

Niektórzy robią wyjątek gdy dziecko jest chore, bardzo zmęczone albo coś akurat bardzo przeżywa.

Minimum 2 godziny przed położeniem spać - nie dawać już picia. Porządnie odsikać tuż przed położeniem spać. Ewentualnie - "wysadzać" w nocy - z tym, że pore wysadzanie musisz "wyczuć" metoda prób i błędów: niektórzy rodzice odsikują dodatkowo kiedy sami już się kłada (powiedzmy ok.22:00), inni nastawiają budzik np. na 24:00 i wtedy ida "wysadzić" dziecko. Jesli dziecko obudzi się w nocy i płacze, nawet jakby przez sen, to łagodnie wysadzić na nocnik i odsikac "mimo wszystko".

Generalnie: zaopatrzyć się w kilka podkładów frotowanych nieprzemakalnych i zapasowych prześcieradeł.

Jeśli zdarzy się "mokra przygoda", nie komentować, ewentualnie pocieszyć, że (zwłaszcza w przypadku chłopców) "z susiakami jest trudniej, a ty widocznei potrzebujesz więcej czasu".

Nie komentować przed rodziną, nie robić z tego problemu.

Dla własnego spokoju wykonać badanie moczu i skonsultować się z lekarzem gdy dziecko - powiedzmy - zacznie dobiegać 4 roku życia, choć pediatrzy mówią, że do 4-5-6 roku nocne moczenie uważane jest za normę.

Zadbać o wyciszenie dziecka przed snem, nie robić awantury wieczorem.

Acha, egzemplarze bardziej "emocjonalne" moga się odpieluchowywać dłużej (jak mój 4.5latek...).

I na koniec mantra: "OSTATECZNIE WSZYSCY PRZESTAJEMY SIKAC W NOCY, JEDNI PRĘDZEJ, DRUDZY PÓŹNIEJ, ALE TO NIE ŚWIADCZY O WARTOŚCI CZŁOWIEKA"
      • 25marzka25 Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 09:50
        kazdy ma swoje filozofie i sposoby więc napiszę jak było u nas

w dzień odpieluchowana jeszcze zima ok 2,5 roku wcześniej się nie dało.Czasem zdarzyły się wpadki poprzez zapominanie w czasie zabawy.Do nauki użyłam pieluchomajtek i mówiłam ze jak chce siku to trzeba szybko wołać i nie robi się siku w majtki.
        W nocy też pieluchomajtki,ale tłumaczyłam że jak chce siku to na nocnik trzeba robić .
        Parę razy siku było w te majtki,ale po 2 tyg zdjęłam i nadal tłumaczyłam ze jak chce siku to na nocnik,przed snem jeszcze wysadzałam do wc.
        Śpi sama w swoim pokoju na dużym łóżku na piętrze i dalej ma w pokoju nocnik,widzę że robi tam wszystko bez potrzeby wołania że jest w potrzebie oraz sama się podciera.Przed moim pójściem spać sprawdzam czy jest czysty czy trzeba wypłukać, to samo rano.
        Wszystko przyszło w swoim czasie,mimo że stresowałam sie że nie damy rady,bo od września przedszkole
        Dużo cierpliwości i nic na siłe,samo przyjdzie a kiedy dziecko bedzie gotowe to Ci zasygnalizuje
        • 25marzka25 Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 09:55
          aha
          do nauki nie zużyłam nawet paczki tych pieluchomajtek
          oczywiście teraz ma prawie 3 lata i zapomnieliśmy co to pieluchy czy pieluchomajtki,mimo że widzi u brata 1,3m-ce że on chodzi w pieluchach
    • mama_amelii Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 10:43
      Starsza odpieluchowana przed 2 rokiem,a z młodszą poszło troche trudniej(znaczy na 2 latka nie miala juz pieluchy w dzień,ale noc została do 2,5 roku.
      Mam 3 miesięcznego syna i córka ciągle mówila,że on mały,a ja duża.Powiedziałam jej,że pieluchy nosza takie maluszki,a duże dziewczynki juz nie.To wieczorem powiedziała mi,ze ona pieluchy nie chce,bo ona nie dzidzia.Ma 2,5 roku i od kilku dni dopiero śpi bez pieluchy,ale jeszcze wpadka się nie zdarzyła,chociaz wiem,że może się zdarzyć.Idzie zrobic siku przed spaniem,poźniej budzi sie ok 4 rano i przychodzido mnie to ja prowadze do łazienki(specjalnie nie budze na siku)
      Ze starszą było o tyle lepiej,że najpierw przestala sikac w nocy,a w ciągu dnia jeszcze się zasikiwała w majtki.
    • ismenamalena Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 13:19
      Mój ma 2,8 i nadal w nocy pielucha mocno mokra, robi czasami codziennie, czasami co drugą, trzecią noc. Ale zupełnie się nie przejmuję, bo to całkowicie normalne. Starszy też tak miał, do 4. rż nosił pieluchę na noc. U nas "długie" sikanie jest dziedziczne, mąż miał częste wpadki jeszcze jako 5-latek, ja też pamiętam swoje w tym wieku.
      • sonrisa06 Re: Odpieluchowanie - noc 21.06.13, 18:11
        Moja córka odpieluchowana w dzień w wieku rok i 10 miesięcy. Ani razu nie miała wpadki w dzien. Za to w nocy nosiła pieluchę do ponad 3 lat. Czasem pielucha była zsikana co noc przez tydzień lub dwa, czasem przez kilka nocy sucha i znów tydzień - dwa mokra. Miesiąc czy dwa po 3 urodzinach nie założyłam pieluchy, położyłam podkłady, wpadki nie było.
        Moim zdaniem nic na siłę, bo tylko jakieś zaburzenia snu mogą z tego wyniknąć. Sama zauważysz kiedy będzie można z pieluchy nocnej zrezygnować.
    • drzewachmuryziemia Re: Odpieluchowanie - noc 22.06.13, 18:10
      zdjełam pampersa jak budził sie z sucha pielucha, bez problemu od razu wytrzymywał cała noc
    • amanda2008 Re: Odpieluchowanie - noc 22.06.13, 19:00
      No mój ma 2,5 latek od 4 miesięcy chodzi bez pieluchy w dzień ale noc masakra dalej do pampers tyle pije na noc że sika ciągle sad też nie wiem jak go oduczyć, chodż już 3 razy przebudził się na siku w nocy,
    • ironia-losu11 Re: Odpieluchowanie - noc 27.06.13, 19:56
      Moja ma 2 i pół roku, w dzień odpieluchowana jak miała równe 2 latka, w nocy pielucha nadal codziennie zasikana i to na maxa, więc nawet nie próbuję jej na noc zdjąć - poczekam, nie spieszy mi się, do przedszkola wystarczy nie mieć pieluchy na dzień, a noc spędza w domu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka