Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie dziecka

11.07.13, 18:09
moj synek z dnia na dzien powiedzial, ze nie chce pieluszek (bo w nich jest dzidzius a on jest juz duzy) wiec dalam mu majtusie i wyjasnilam o co chodzi z nocnikiem. w zasadzie od pierwszego dnia radzi sobie bardzo dobrze tylko tuz przed tym jak zawoła popuszcza tak kilka kropli w majteczki. mamy 4ty dzien bez pieluszki w dzien a na noc i na drzemke wciaz zakladam (zazwczaj budzi sie z sucha pieluszka). czy to normalne? jak dlugo moze trwac taka faza?
synek ma 2 latka i 1 miesiac.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 19:59
      Która faza? Pielucha na noc? I 3 lata.
      Popuszczania? Niezbyt długo. Jak jest bardzo zajęty zabawą, to go zapytaj, czy czasem nie chce, żeby uczył się reagowania na wcześniejsze sygnały ciała.
      • ifsien Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 22:04
        mika_p napisała:

> Która faza? Pielucha na noc? I 3 lata.
        > Popuszczania? Niezbyt długo. Jak jest bardzo zajęty zabawą, to go zapytaj, czy
        > czasem nie chce, żeby uczył się reagowania na wcześniejsze sygnały ciała.
        >

bede pytac bo widze ze popuszcza wlasnie jak jest czyms zajety.
        na noc na pewno na razie zostwie bo synek spi z nami w lozku wiec chyba nie mamy wyjscia. chociaz juz przed odpieluchowaniem czesto budzil sie z sucha pieluszka.
    • klubgogo Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 20:29
      Moja córka też sama któregoś dnia powiedziała, że chce majtki i tak już zostało. Pierwszy dzień przesikała 8 zmian, w drugi dzień 2, w trzeci nic. Dziecko może naturalnie popuszczać, powinnaś więc kontrolować, by co 3-4 godziny proponować nocnik. Zdecydowanie jednak ściągnij pieluchę na drzemkę dzienną - wystarczy syna wysikać przed drzemką. Na noc możesz na razie zostawić (na około 2 m-ce), tłumacząc synowi, że noc zbyt długo trwa, a on przecież wtedy śpi. Dzień jest od majtek (a więc i drzemka i spacer bez pieluchy), w noc jeszcze pielucha.
      • ifsien Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 22:06
        klubgogo napisała:

> Moja córka też sama któregoś dnia powiedziała, że chce majtki i tak już zostało
        > . Pierwszy dzień przesikała 8 zmian, w drugi dzień 2, w trzeci nic. Dziecko moż
        > e naturalnie popuszczać, powinnaś więc kontrolować, by co 3-4 godziny proponowa
        > ć nocnik. Zdecydowanie jednak ściągnij pieluchę na drzemkę dzienną - wystarczy
        > syna wysikać przed drzemką. Na noc możesz na razie zostawić (na około 2 m-ce),
        > tłumacząc synowi, że noc zbyt długo trwa, a on przecież wtedy śpi. Dzień jest o
        > d majtek (a więc i drzemka i spacer bez pieluchy), w noc jeszcze pielucha.

on w zasadzie nigdy sie tak calkiem nie zsikal. raczej popuscil a reszte wstrzymal do nocnika. myslalam ze sie to popuszczanie skonczy a tu 4ty dzien i 3 razy mial plamki na majtusiach. nie wiem jak dlugo to bedzie jeszcze trwalo.
        fajnie, ze u Was tak szybko poszlo wink
    • mia_siochi Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 20:47
      Mój po stwierdzeniu, że chce majtki nie zsikał się ani razu.
      Na noc kupiłam pieluchomajtki, suche codziennie. Zakładam, bo nie mam ochoty mieć zasikanego materaca, a jak znam życie-jak bym nie założyła to by się zlał tongue_out
      • ifsien Re: odpieluchowanie dziecka 11.07.13, 22:01
        synek tez ani razu sie nie zsikal ale wlasnie tak popuszcza kilka kropel i sie zastanawiam dlaczego. jak juz popusci i zawola to reszte potrafi wstrzymac i wtedy to co zostanie w pecherzu wedruje do nocnika. ciekawa jestem jak dlugo to trwa - taki popuszczanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka