Dodaj do ulubionych

5 lat sika w nocy

16.09.13, 21:03
Witam. Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu.
Mam problem z moim synkiem. Sika w nocy w pieluchę od urodzenia. Jak miał 4 lata i 4 m-c nagle zaczął wolać w nocy siku i cały miesiąc już nie sikał a potem nagle znowu. Dodam, że nie było to spowodowane żadnym stresem itp. Byłam u urologa, badanie moczu ok, mikcja ok, usg nerek, pęcherza ok. Byłam u neurologa, stwierdził, że ok. Byłam u psychologa - ktory powiedział, ze synek jest nadwrażliwy, łatwo się stresuje, kazał budzić na sikanie. Budzę już 3 miesiąc i nic. Rano zesikany. Żaden z lekarzy nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. czy mam czekać czy coś jeszcze dzialać, jestem podłamana.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: 5 lat sika w nocy 16.09.13, 21:30
      kup pieluchy drynite i zakladaj dziecku na noc.
      Nocne wybudzanie i wysadzanie dzecka to okrute tortury i z pewnoscia nie pomoga znerwicowanemu, zestresowanemu dzieciakowi.
    • jematkajakichmalo Re: 5 lat sika w nocy 16.09.13, 22:22
      Zostaw biedaka w spokoju, bo to go dopiero zestresuje. Zakladaj pieluchomajtki o ktorych pisze mruwa.
      Ja bym jeszcze poczekala, tym bardziej, ze wszystkie badania wyszly OK. W wieku 5-6 lat ok 14% dzieci moczy sie w nocy.

Ostatnio czytalam jeszcze taka ciekawa informacje, ze siusianie nocne jest tez uwarunkowane genetycznie. Jak problemy z siusianiem mialo jedno z rodzicow to prawdopodobienstwo odziedziczenia wynosi ponad 40% a jak oboje rodzicow to az ponad 70%.
      Moze Wasz syn to taki typ i ma to po ktoryms z Was? wink
      • green-koala111 Re: 5 lat sika w nocy 17.09.13, 09:17
        Nie wybudzaj, samo przejdzie. Najprwdopodobniej nie jest jeszcze gotowy
        • kanga_roo Re: 5 lat sika w nocy 17.09.13, 09:59
          pieluchomajtki Pampersa są zdaje się tańsze, niz Drynite. mojemu starszakowi zdarzało się siusianie w nocy do 6 roku życia, młodsza ma lat prawie pięć, ostatnio czasem zdarza jej się nie zsiusiać smile
          żadnego wybudzania, natomiast można dopilnować, żeby dziecko wysiusiało się przed spaniem.
          • capricorn79 5 lat sika w nocy 17.09.13, 20:03
            Dałam sobie spokój z wybudzaniem (chociaż każdy z tych specjalistów prócz urologa-sugerował wybudzać ). Macie racje, to go jeszcze bardziej męczyło. Czekam więc i zamieniam pieluchy na pieluchomajtki. Dziękuję za dobre słowo. Chociaż jestem pełna obaw.
    • osmag Re: 5 lat sika w nocy 18.09.13, 13:16
      Mój starszy syn miał ten sam problem. Czekałam do 6-tego roku życia i potem zaczęłam leczenie. Miał tzw. moczenie nocne pierwotne. czyli siusiał od urodzenia co noc. Po badaniach okazało się , że ma małą pojemność pęcherza a dodatkowo mocz na noc rozrzedzał się zamiast zagęszczać. Wybudzanie w nocy nie jest rozwiązaniem problemu moczenia. Masz tylko ewentualnie suche łóżko i nie wyspane dziecko, nie mówiąc o tobie.
      • stokrotka445 Re: 5 lat sika w nocy 18.09.13, 17:13
        Są takie dzieci, które tak jakoś późno zaczynają, a raczej przestają w nocy sikać. Na stronie Huggies drynights można poczytać na ten temat. www.suchenoce.pl/
        • capricorn79 Re: 5 lat sika w nocy 04.12.13, 14:14
          Witam.
          Chciałam tylko się pochwalić, że tak jak sugerowały forumowiczki, czas okazał się najlepszym lekarstwem. Mój synek przestał sikać z dnia na dzień i "odpukać" na razie nie zdarzają mu się wpadki, a jak w nocy mu się zachce, to mnie budzi. Huuura. Cieszę się i jednocześnie dziękuję za dobre słowo, dzięki czemu nie dałam się zwariować. Czasem niektóre dzieci faktycznie późno zaczynają wołać siku w nocy smile
          • kina82 Re: 5 lat sika w nocy 04.12.13, 14:29
            gratulacje i powodzenia na przyszłość, czasem siłą spokoju zdziałamy więcej niż innymi metodami.
    • saszanasza Re: 5 lat sika w nocy 04.12.13, 16:58
      Moim zdaniem, ponieważ dziecko już wcześniej nie sikało przez miesiąc, to mamy do czynienia z wtórnym moczeniem nocnym:
      www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1183
      poczytaj sobie o wtórnym moczeniu, w dalszej części opracowania i idź do specjalisty. moim zdaniem samo nie przejdzie, chyba że to podłoże psychiczne.
      • kina82 Re: 5 lat sika w nocy 04.12.13, 17:10
        przecież autorka napisała, że była u specjalistów i to nawet kilku i żaden nic nie powiedział, wszystko było ok. Oczywiście można badania powtórzyć...
    • ziarenko-piasku Re: 5 lat sika w nocy 05.12.13, 11:09
      Nie budź go, bo to tylko zaburza zdrowy sen a nie uczy kontrolowania...
      Znam temat, bo starszak tak miał, przeszło po 5 urodzinach, ale od 4 rż chodziliśmy do urologa. To jest moczenie pierwotne, nie ma związku ze stresem np., jak wtórne...
      U nas pamiętam było usg i inne badania ok, ale, mały dużo pił przed snem i czasem w nocy, do tego mniejsza poj. pęcherza, i mniejsze wydzielanie wazopresyny.
      Mieliśmy cystografię (kurcze mam nadzieję, ze nie pomyliłam nazwy) - cewnik + badanie pod rtg. Wyszła jakaś delikatna przeszkoda w cewce, którą tylko widział nasz profesor...
      Ona mogła być przyczyną stanu rzeczy.
      Ale pamiętam, ze młody brał minirin i po nim przeszło. Choć do końca pewności nie mam, bo prof. mówił, ze może po prostu wyrósł, prz szedł czas i już...

Także nie katuj dziecka wybudzaniem i wysadzaniem...na wszystko przyjdzie czas.

Zajrzyj na www.uronef.pl, tam znajdziesz wiele cennych wskazówek, pytanie można kierować do specjalistów.

Powodzenia
      --
      • ziarenko-piasku Re: 5 lat sika w nocy 05.12.13, 11:10
        Ale ze mnie gapa...temat załatwionysmile super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka